1 Kasım 2017 Çarşamba

SIKMA TARHANA ÇORBASI



Ne kadar çok olmuş yazmayalı. Halbuki bir sürü tarif birikti. Demin niye bu karar ara vermişim diye düşündüm de vaktimin çoğunu toruna harcamışım. Haftada iki kere Nazım Aras'a gidiyorum, onunla vakit geçiriyorum, beraber yemek yapıyoruz ona. Artık bir yaşını geçti her şeyi yemesi serbest ama çok yemek seçiyor. Benim gibi meraklı o da. Neyse artık tarifimize geçelim. Bugün yöresel bir yemek çok emin değilim ama galiba Kahramanmaraş'a ait. Değişik bir tadı var tarhanadan çok yoğurt çorbasını andırıyor ama çok besleyici ve lezzetli olduğu kesin.







Artık büyük marketlerin hepsinde var poşet içinde yukarıdaki gibi parçalar halinde satılıyor. İlk poşeti açtığımda eğri büğrü şeyleri görünce moralim bozulmuştu ama bunlardan büyük bir lezzet çıktı ortaya.:)






İki parçadan yapınca üç kişiye iki öğün yetiyor. Tarhanaları yıkıyoruz ve kaynar suya atarak bir taşım kaynatıyoruz, süzüyoruz. Tekrar kaynar suya koyup bir gece bekletiyoruz. Ertesi gün süzgeçten geçirip akan su altında son kez yıkıyoruz.








Tencerede et suyu ve suyu kaynatıyoruz içine haşlamış olduğumuz nohutları atıyoruz. 





Bir müddet sonra tarhanalarımızı da ekliyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Kısık ateşte on beş dakika pişiriyoruz.




Bir kasede iki yemek kaşığı un, beş yemek kaşığı yoğurt, bir yumurtayı iyice çırpıyoruz. Çorbamızdan bir kaşık alarak terbiyeye karıştırıyoruz bunu bir iki defa daha tekrar ettikten sonra terbiyeyi çorbaya ekliyoruz.






Ayrı bir kasede bir yemek kaşığı tereyağı, bir yemek kaşığı sıvıyağını bir tavada kızdırıyoruz, içine nane ve kırmızı biberi ekleyip bu sosumuzu çorbanın üzerine döküp karıştırıyoruz.

28 yorum:

  1. heeey maşallah aylar sonra döndünüüüz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya 6 ay olmuş. Hemen sizin yorumun görünce de çok sevindim çok teşekkür.

      Sil
  2. aman hoş geldiniz , tamam toruna da gidin ama burayı da ihmal etmeyin . Yine müthiş bir lezzetle dönmüşsünüz , her çeşit çorbayı yaz kış bıkmadan tükettiğimden tarifi aldım , deneyeceğim , emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ye konu torun olunca akan sular duruyor. Blog yazmayı seviyorum da aslında bundan sonra daha çok vakit ayıracağım. Bende her zaman ve her şartta çorbayın ararım. Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  3. Çok olmuş çok.. Şükür kavuşturana gerçekten de. Torun olunca tabi, buralara fırsat kalmıyordur :) Allah bağışlasın sizlere. Benim de yeğenim oldu, git gel pek vakit olmuyor gerçekten de.
    Bildiğimiz tarhanalara göre bayağı değişik bir tarhanaymış bu. Besleyici görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 ay olmuş ya.:( Torun da, yeğen de çok seviliyor haklısın. Tarhana değişik ama normal tarhanadan daha lezzetli bana göre. Artık benim çorba mevsimim başladı. Sağol yorum için.

      Sil
  4. İki gün önce Kütahya' da içtim benzer çorbayı"sıkıcık" yöresel adı.Sizin ki de nefis görünüyor ,afiyet olsun.Selam olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemeklerin isimleri yörelere göre değişiyor. Onun içinde tanıtımı yapılamıyor. Örneğin standart bir mantı tarifi yok. Kimi yerde sulu, kimi yerde kuru, çıtır mantı diyorlar onun içinde dünya güzeli mantı yurt dışında tanıtılamıyor. Teşekkürler yorum için.

      Sil
  5. Elinize sağlık çorbanız çok güzel görünüyor nohutlu hiç denemedim inşallah yakın zamanda bende deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohutu ben birçok çorbada kullanıyorum aslında buna da çok yakıştı tavsiye ederim. Sağolun yorum için.

      Sil
  6. Çok uzun ara verdiniz gerçekten. Böylece "Torun baldan tatlıdır" sözünün boşuna olmadığını hep birlikte anladık.
    O poşetlerin içindeki eciş bücüş şeylerin yöresel tarhana olduğunu biliyordum da hiç cazip gelmediğinden denemek aklımın ucundan geçmedi. Ortaya nefis bir şey çıkmış oysa. Emeklerinize sağlık.
    Nazım Aras'la sağlıklı, bol keyifli günler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten torun çok başka bir şey. Çocukları büyütürken hay huyla çoğu güzelliği anlamamışız şimdi sorumluluk olmayınca sırf sevmek kısmı kalıyor. Evet ya çok iyi tanımlamışsınız gerçekten eciş bücüş şeyle ama olağanüstü lezzetli Güzel temennilerinize ve yorumunuza çok teşekkür.

      Sil
  7. Sıkma tarhana hiç duymamıştım, yapımı biraz zor gibi ama lezzetli görünüyor, elinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yapımı zor değil ya.Paket halinde satılıyor tarifi üzerinde de var zaten. Sağolun yorum için.

      Sil
  8. Sadece ismi ,bildiğimiz tarhana gibi demek.Pişirmesi değişikmiş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ism tarhana çorbası ama yoğurtlu çorbaya benziyor daha çok. teşekkür ederim.

      Sil
  9. İlhan bey merhabalar...Ellerinize sağlık bu çorba çok yapılır yöremizde...ancak bu sıkma tarhana ayran veya yoğurtla pişirilerek yapıldığından biz ekstra ayran koyamayız birde soğan kavururuz bu çorbaya, şalgam doğrarız ve kuru fasulye ekleriz...sizin çorba daha hafif olnuş ellerinize sağlık...Bende torunun tadına bakacağım inşallah şubat ayının sonunda....selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel ve değişik şeyler öğrendim sayenizde bir dahaki yapışta deneyeceğim. Sizin torununuz de hayırlı olsun çok değişik ve zevkli bir duygu. Sağolun yorum için.

      Sil
  10. Ah Nazim Aras..akan sular duruyor:))) ne kadar guzel bir duygudur..hosgelmissin..umarim bende donerim..tarhana cok severim ama sikma tarhana hic icmedim ellerine saglik afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya bütün planlar, programlar, yeme, içme alışkanlıkları Nazım'a göre ayarlandı. Bloglar çok ihmal ediliyor artık , alternatif yerler çoğaldı ondan herhalde. Tarhana seviyorsan mutlaka dene. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  11. Uzun süre ara verdiniz gerçekten ama sebebiniz çok tatlı olunca affedilir tabii :) Blog yazmayı seviyoruz ama maalesef bloglara pek ilgi yok artık, nerede ise kendimiz yazıp kendimiz okuyoruz. İnstagramdaki anlık fotoğraf paylaşımları daha çok ilgi çekiyor olmalı ki, emek harcanıp hazırlanan postlardan daha çok beğeni alıyor. Facebooka ise son günlerde nedense en azından benim için uğrayan yok :( Havalar soğumaya başlayınca çorbalar sofralarda hakettiği yeri almaya başladı.Kayınvalidemin çok yaptığı eşimin de çok sevdiği yoğurt çorbası görünümlü tarhana çorbası :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu sefer geçerli bir sebebim var :) <bloglara ilgi yok çünkü alternatif çok. dediğiniz gibi instegram bloğa göre çok pratik bir dakiikadaonlarca paylaşımı görüyorsunuz. Ben çorbayı sadece soğuk havalarda değil her zaman arıyorum ve yapıyorum. Bende yourt çorbasını çok severim ama bu çorba daha lezzetli. Teşekkür ederm yorumunuza.

      Sil
  12. Tarhana favori üç çorbamdan biridir.Ancak böyle sıkma olanı hiç denemedim.İstabul'da satılan bir yer var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Migros, makro market gibi yerlerin yöresel ürünler kısmında bulunuyor. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  13. Duymuştum ama hiç yemedim bu tars tarhanayı. Neden yıkama gereği duyuluyor acaba? Ben hep o toz olanın hamurken sıkılımışı gibi düşünmüştüm. Kuruma aşamasındaki tozlanmadan mı ki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıkamak işlemi anladığım kadarıyla ekşiliği gitsin diye. Tozlanma ile ilgisi yok sanırım. Sağolun yorum için.

      Sil
  14. Çok güzel bir çorbayla, hoş gelmişsiniz. Belki klasik tarhanayla da denense güzel olur. Ellerinize sağlık, afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hOŞ BULDUK UZUN BİR ARADAN SONRA.Klasik tarhanayla da olur elbette. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil