Balık mevsimini bütün yaz dört gözle bekliyoruz ama iki sezondur o kadar da çok tüketemiyoruz. Kesin olan bir şey var artık hiçbir balıkçıya güvenemiyorum. Mevsiminde en ucuz zamanında kasalarla alıyorlar, satamadıklarını mevsim dışı piyasaya sürüp dünyanın parasına satıyorlar. Eylül ayından beri hamsi satılıyor mümkün değil sıcakta hamsi olması.
Boğaz'da balıkçı teknelerinden geçilmiyor ama ben pek de hayrını görmedim bunların rest geldi bir kere aldım.
Bir de böyle bir durum var özellikle hafta sonları Boğaz'da yürünmüyor balık tutanlar yüzünden iyi mi, kötü mü bilemedim.
Dedim ya bir kere rast geldim de aldım diye işte yukarıdaki palamutlardı, ızgarası nefis oldu.
Gelelim bugünkü konumuza..İçindekiler bakımından değişik bir nohut yemeği.
Pazı saplarıyla pişirilmiş nohut yemeği. Gülden yemeği görünce," hanımlar pazıdan börek yapmışlar, ziyan olmasın diye de saplarını bu yemekte kullanmışlar, bu yemek böyle ortaya çıkmıştır mutlaka" dedi :)))) Aslında mantıklı.
Pazının saplarını kesiyoruz iyice yıkadıktan sonra istediğimiz boyutta doğruyoruz. Doğru bir saptama mı bilmiyorum ama sapları kesik pazıları dolaba koyunca hemen bozuluyor.:)
Nohutumuzu iyice haşlıyoruz. Hazır haşlanmış nohut konservesi bence uygun değil yemeklere, bazısı sert, bazıları da çok yumuşamış oluyor.
Diğer malzemelerimiz kuru soğan, iki, üç adet küçük domates, kapya biber, tuz, pul biber, garam masala. Garam masala evde de hazırlanabiliyor ama marketlerde Arifoğlu'nun hazır olanı var ben onu alıyorum. Et, balık, tavuk yemeklerinde kullanabiliyorsunuz. Gene de içindekileri sayalım isterseniz. Kişniş, kimyon, tane karabiber, çörek otu, toz zencefil, siyah kakule, karanfil, defne yaprağı, kurutulmuş acı biber. Evde yapmaya değmezmiş değil mi.
Zeytinyağında küçük doğranmış soğanımızı kavuruyoruz, gene küçük halka şeklinde doğradığımız kapya biberi de koyup biraz daha kavuruyoruz.
Pazı saplarını da koyuyoruz ve saplar biraz yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
En son haşladığımız nohutu, istediğimiz miktar sıcak suyu, garam masalayı, tuzunu, pul biberi ekleyip malzemeler özdeşleşinceye kadar yaklaşık on beş dakika daha pişiriyoruz.
ilki ege yemeği olsa gereeek :)
YanıtlaSilEver tarz da Ege sanki. Ama güzel oluyor.
SilYaşasın Türk mutfağı!
YanıtlaSilTürk mutfağı olarak pek de sahiplenebildiğimiz bir yemek yok bence dünya çapında. Kendi aramızda oyalanıyoruz. Dünya güzeli mantıyı yok Kayseri mantısı, yok Ankara mantısı, yok Bodrum mantısı diye yok etmişiz daha neye sahip çıkacağız.
Silson yazıma konuk ettim siziii :)
YanıtlaSilEveeet deep çok teşekkür gördüm bloğunda.
SilDeep Tone sayesinde kolayca haberdar oluyoruz bloglardan. Adresi öğrendim. Takipteyim :)
YanıtlaSilDoğru deep müthiş ya. Bende takipçiniz oldum ama detaylı yarın gireceğim bloğunuza. Teşekkürler yorum için.
SilEnfes bir tarif İlhan bey.. bir iki malzemeyi karıştırma fikrine bayılıyorum. Haşlanmış nohutu zeytinyağı, sarımsak tuz, karabiber, zerdeçal ve tatlı kırmızı biberle harmanlayıp 140 derecede ısınmış fırında 35 dakka pişirip, sağlıklı atıştırmalık olarak yiyorlar artık. Ben de sizinle bunu paylaşayım istedim :) Afiyetler olsun.
YanıtlaSilHemen nohutlu tarifinizi not aldım kısa sürede deneyeceğim. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBalık konusunda tamamen aynı fikirdeyim. Tekneyle balığa çıkan olta balıkçılarının tuttuğu canlı balıklar dışında diğerleri şaibeli görünüyor bana da.
YanıtlaSilGülden Hanım yüzde yüz haklı:) Annem ıspanağın yapraklarından börek köklerinden de yemek yapardı aynı gün. Yıkanmış yeşil yapraklı bitkiler dolapta beklemeye gelmiyor, evet. Kapya biberi rendeliyor ve neredeyse her yemekte kullanıyorum. Lezzet ve renk katkısı inanılmaz oluyor.
Pazı yemeğiniz harika. Ispanak saplarından da yapılırdır herhalde. Garam masalayı hiç duymamıştım. Evde en kısa zamanda denemeli.
Tarif için teşekkürler İlhan Bey. Emeklerinize sağlık...
Balık konusunda bu mesafeli yaklaşımım benim balık tüketimimi azalttı açıkcası. Ispanak kök yemeği padişah yemeğiymiş zamanında. Kapya biberi rendeleyerek kullanmayı not aldım hemen deneyeceğim. Garam masalayı eğer yeniliklere açıksanız ve baharatlarla aranız iyiyse mutlaka edinin. Ben teşekkür ederim güzel yorumunuza.
SilMuhtelemen biliyorsunuzdur ama ben yine de yazayım. Kapya biberi uzunlamasına ikiye bölüyoruz. Parçaları rendenin ince tarafıyla kabuğu tamamen dışarıda kalacak şekilde rendeliyoruz. İçine biraz da domates rendeleyip 5 dakika birlikte kaynattıktan sonra kullanırsanız bir daha vazgeçemeyeceksiniz...
SilNot aldım hemen yarın deneyeceğim teşekkür.
SilDeep sizi önermiş.Ben de takipteyim güzel blogunuzu :)
YanıtlaSilBen zaten takipçinizmişim. Ama deep tekrar hatırlattı en kısa sürede geleceğim bloğunuza. Teşekkür ederim.
Silnasıl güzel anlatıp, gördüklerinizi nasıl güzel yazıyorsunuz. Özlemişim yazılarınızı, tariflerinizi.
YanıtlaSilPazı saplarını, ıspanağın köklerini, kerevizin yapraklarını hep değerlendiriyorum bende. Nohutla da çok güzel oluyormuş demek. Denemek lazım. Balık kısmı size kalsın:) et ve balık yemediğim için konunun çok ta içine giremiyorum:)
Sevgi ve selamlarımla, eşinize de hürmetler
Ne güzel şeyler yazmışsınız böyle şeyleri duyunca insana şevk geliyor yazmak için. Çok teşekkür yoruma.
Silyazılarınızı özlemiştik İlhan Bey, ancak ziyaretinize gelebildim, ben de pazılı barbunya pişiriyorum doğaçlama..:) pazı sağlı nohutu da mutlaka deneyceğim, nefis görünüyor, elinize sağlık..:)
YanıtlaSilPazılı barbunyayı en kısa sürede deneyeceğim. Teşekkür yoruma.
SilNohutu pek severim ama böylesini denemedim. En kısa zamanda deneyeceğim. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilNohutu sevdiğinize göre pazı saplı da seversiniz bence. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilPazı olmayaydı içinde o yemeği yerdim ben. Yeşilliklere karşı bir "acaba" yaklaşımlarım var benim.
YanıtlaSilSahilde yürürken oltalarla bizi avlayacaklar diye dikkatli yürüyeceğiz diye tedirgin olmaktan keyfimiz kaçıyor. Ben de bilemedim iyi mi kötü mü ancak bunun başka bir yöntemi de olsa iyi olur.
Saygı duyuyorum düşüncenize, bazı kişiler sebze ve ota karşı mesafeli oluyor. Ayrıca nohut her haliyle güzel bir yiyrcek ben bazen haşlayıp zeytinyağı ve limon koyup yiyorum. Teşekkür ederim yorumunuza
SilTarifler çok sağlıklı duruyor. ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilArtık yaş kemale erince mecburen sağlıklı yemeğe çalışıyoruz.Teşekkür ederim.
SilNohutun bu türünü de hiç bilmiyordum, harika bir paylaşım olmuş, ellerinize sağlık..
YanıtlaSilNohutun bile kaç çeşit pişiriliş şekli var Türk mutfağı o kadar zengin ki kıymetini bilmiyoruz. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silnohuta pazı sapı enteresan gerçekten :D emeğinize sağlık...
YanıtlaSilEvet ya bizim insanımız her kısmını değerlendiriyor sebzelerin bile. sağolun yorum için.
SilSon paylasimdaki sorumun cevabi buradaymis:))kotu balikcilar:) nohut yemegi guzele benziyor..alismamisim nohut pisirmeye ama denemek lazim ellerine saglik...
YanıtlaSilEvet ya balıkçılarla hiç yıldızım barışmadı nedense. Nohut aslında yenmesi gereken ve de lezzetli bir besin alış bence.:) Sağol yorumlara.
Sil