9 Kasım 2017 Perşembe

PAZI SAPLARIYLA NOHUT, BOĞAZ'DA BALIKLAR



Balık mevsimini bütün yaz dört gözle bekliyoruz ama iki sezondur o kadar da çok tüketemiyoruz. Kesin olan bir şey var artık hiçbir balıkçıya güvenemiyorum. Mevsiminde en ucuz zamanında kasalarla alıyorlar, satamadıklarını mevsim dışı piyasaya sürüp dünyanın parasına satıyorlar. Eylül ayından beri hamsi satılıyor mümkün değil sıcakta hamsi olması.





Boğaz'da balıkçı teknelerinden geçilmiyor ama ben pek de hayrını görmedim bunların rest geldi bir kere aldım.




Bir de böyle bir durum var özellikle hafta sonları Boğaz'da yürünmüyor balık tutanlar yüzünden iyi mi, kötü mü bilemedim.





Dedim ya bir kere rast geldim de aldım diye işte yukarıdaki palamutlardı, ızgarası nefis oldu.
Gelelim bugünkü konumuza..İçindekiler bakımından değişik bir nohut yemeği.




Pazı saplarıyla pişirilmiş nohut yemeği. Gülden yemeği görünce," hanımlar pazıdan börek yapmışlar, ziyan olmasın diye de saplarını bu yemekte kullanmışlar, bu yemek böyle ortaya çıkmıştır mutlaka" dedi :)))) Aslında mantıklı.




Pazının saplarını kesiyoruz iyice yıkadıktan sonra istediğimiz boyutta doğruyoruz. Doğru bir saptama mı bilmiyorum ama sapları kesik pazıları dolaba koyunca hemen bozuluyor.:)




Nohutumuzu iyice haşlıyoruz. Hazır haşlanmış nohut konservesi bence uygun değil yemeklere, bazısı sert, bazıları da çok yumuşamış oluyor.




Diğer malzemelerimiz kuru soğan, iki, üç adet küçük domates, kapya biber, tuz, pul biber, garam masala. Garam masala evde de hazırlanabiliyor ama marketlerde Arifoğlu'nun hazır olanı var ben onu alıyorum. Et, balık, tavuk yemeklerinde kullanabiliyorsunuz. Gene de içindekileri sayalım isterseniz. Kişniş, kimyon, tane karabiber, çörek otu, toz zencefil, siyah kakule, karanfil, defne yaprağı, kurutulmuş acı biber. Evde yapmaya değmezmiş değil mi.




Zeytinyağında küçük doğranmış soğanımızı kavuruyoruz, gene küçük halka şeklinde doğradığımız kapya biberi de koyup biraz daha kavuruyoruz.




Pazı saplarını da koyuyoruz ve saplar biraz yumuşayıncaya kadar karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.






En son haşladığımız nohutu, istediğimiz miktar sıcak suyu, garam masalayı, tuzunu, pul biberi ekleyip malzemeler özdeşleşinceye kadar yaklaşık on beş dakika daha pişiriyoruz.

32 yorum:

  1. ilki ege yemeği olsa gereeek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ever tarz da Ege sanki. Ama güzel oluyor.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Türk mutfağı olarak pek de sahiplenebildiğimiz bir yemek yok bence dünya çapında. Kendi aramızda oyalanıyoruz. Dünya güzeli mantıyı yok Kayseri mantısı, yok Ankara mantısı, yok Bodrum mantısı diye yok etmişiz daha neye sahip çıkacağız.

      Sil
  3. son yazıma konuk ettim siziii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet deep çok teşekkür gördüm bloğunda.

      Sil
  4. Deep Tone sayesinde kolayca haberdar oluyoruz bloglardan. Adresi öğrendim. Takipteyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru deep müthiş ya. Bende takipçiniz oldum ama detaylı yarın gireceğim bloğunuza. Teşekkürler yorum için.

      Sil
  5. Enfes bir tarif İlhan bey.. bir iki malzemeyi karıştırma fikrine bayılıyorum. Haşlanmış nohutu zeytinyağı, sarımsak tuz, karabiber, zerdeçal ve tatlı kırmızı biberle harmanlayıp 140 derecede ısınmış fırında 35 dakka pişirip, sağlıklı atıştırmalık olarak yiyorlar artık. Ben de sizinle bunu paylaşayım istedim :) Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen nohutlu tarifinizi not aldım kısa sürede deneyeceğim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Balık konusunda tamamen aynı fikirdeyim. Tekneyle balığa çıkan olta balıkçılarının tuttuğu canlı balıklar dışında diğerleri şaibeli görünüyor bana da.
    Gülden Hanım yüzde yüz haklı:) Annem ıspanağın yapraklarından börek köklerinden de yemek yapardı aynı gün. Yıkanmış yeşil yapraklı bitkiler dolapta beklemeye gelmiyor, evet. Kapya biberi rendeliyor ve neredeyse her yemekte kullanıyorum. Lezzet ve renk katkısı inanılmaz oluyor.
    Pazı yemeğiniz harika. Ispanak saplarından da yapılırdır herhalde. Garam masalayı hiç duymamıştım. Evde en kısa zamanda denemeli.
    Tarif için teşekkürler İlhan Bey. Emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık konusunda bu mesafeli yaklaşımım benim balık tüketimimi azalttı açıkcası. Ispanak kök yemeği padişah yemeğiymiş zamanında. Kapya biberi rendeleyerek kullanmayı not aldım hemen deneyeceğim. Garam masalayı eğer yeniliklere açıksanız ve baharatlarla aranız iyiyse mutlaka edinin. Ben teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
    2. Muhtelemen biliyorsunuzdur ama ben yine de yazayım. Kapya biberi uzunlamasına ikiye bölüyoruz. Parçaları rendenin ince tarafıyla kabuğu tamamen dışarıda kalacak şekilde rendeliyoruz. İçine biraz da domates rendeleyip 5 dakika birlikte kaynattıktan sonra kullanırsanız bir daha vazgeçemeyeceksiniz...

      Sil
    3. Not aldım hemen yarın deneyeceğim teşekkür.

      Sil
  7. Deep sizi önermiş.Ben de takipteyim güzel blogunuzu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben zaten takipçinizmişim. Ama deep tekrar hatırlattı en kısa sürede geleceğim bloğunuza. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. nasıl güzel anlatıp, gördüklerinizi nasıl güzel yazıyorsunuz. Özlemişim yazılarınızı, tariflerinizi.

    Pazı saplarını, ıspanağın köklerini, kerevizin yapraklarını hep değerlendiriyorum bende. Nohutla da çok güzel oluyormuş demek. Denemek lazım. Balık kısmı size kalsın:) et ve balık yemediğim için konunun çok ta içine giremiyorum:)
    Sevgi ve selamlarımla, eşinize de hürmetler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel şeyler yazmışsınız böyle şeyleri duyunca insana şevk geliyor yazmak için. Çok teşekkür yoruma.

      Sil
  9. yazılarınızı özlemiştik İlhan Bey, ancak ziyaretinize gelebildim, ben de pazılı barbunya pişiriyorum doğaçlama..:) pazı sağlı nohutu da mutlaka deneyceğim, nefis görünüyor, elinize sağlık..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazılı barbunyayı en kısa sürede deneyeceğim. Teşekkür yoruma.

      Sil
  10. Nohutu pek severim ama böylesini denemedim. En kısa zamanda deneyeceğim. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohutu sevdiğinize göre pazı saplı da seversiniz bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Pazı olmayaydı içinde o yemeği yerdim ben. Yeşilliklere karşı bir "acaba" yaklaşımlarım var benim.

    Sahilde yürürken oltalarla bizi avlayacaklar diye dikkatli yürüyeceğiz diye tedirgin olmaktan keyfimiz kaçıyor. Ben de bilemedim iyi mi kötü mü ancak bunun başka bir yöntemi de olsa iyi olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saygı duyuyorum düşüncenize, bazı kişiler sebze ve ota karşı mesafeli oluyor. Ayrıca nohut her haliyle güzel bir yiyrcek ben bazen haşlayıp zeytinyağı ve limon koyup yiyorum. Teşekkür ederim yorumunuza

      Sil
  12. Tarifler çok sağlıklı duruyor. ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık yaş kemale erince mecburen sağlıklı yemeğe çalışıyoruz.Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Nohutun bu türünü de hiç bilmiyordum, harika bir paylaşım olmuş, ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohutun bile kaç çeşit pişiriliş şekli var Türk mutfağı o kadar zengin ki kıymetini bilmiyoruz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. nohuta pazı sapı enteresan gerçekten :D emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya bizim insanımız her kısmını değerlendiriyor sebzelerin bile. sağolun yorum için.

      Sil
  15. Son paylasimdaki sorumun cevabi buradaymis:))kotu balikcilar:) nohut yemegi guzele benziyor..alismamisim nohut pisirmeye ama denemek lazim ellerine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya balıkçılarla hiç yıldızım barışmadı nedense. Nohut aslında yenmesi gereken ve de lezzetli bir besin alış bence.:) Sağol yorumlara.

      Sil