27 Temmuz 2016 Çarşamba

PALEK PANEER ( PEYNİRLİ ISPANAK ) ( HİNT MUTFAĞI ) VE GARAM MASALA SOSLU TAVUK


Bir ara fena halde Çin mutfağına takmıştım, o acı-tatlı sosları özellikle olur olmaz her yerde kullandım. Şimdi de galiba yeni takıntım Hint mutfağı olacak. :)))) Baharatları çok seven biri olarak Hint yemeklerini sevmemek olmazdı zaten. Hele Garam Masala müthiş bir karışım varken. Bir zamanlar evde yapmaya uğraşmıştım ama bir şeye benzememişti. Şimdi Arifoğlu çıkarmış. Aslında üzerinde panelerde ve tavuk yemeklerinde kullanılır yazıyor ama et yemeklerine de hatta sebze yemeklerine bile yakışıyor. Palak Paneer bir Hint sosu. Ana maddesi ıspanak ve Paneer peyniri.





Bu peyniri her yerde bulamıyorsunuz hatta sadece Doğu Anadoluda bazı yerlerde var ama evde yapımı çok basit. Sütü kaynatıyoruz içine bir miktar beyaz sirke veya beyaz şarap sirkesi döküp sütü kestiriyoruz. Sonra tülbentle iyice süzüp katı bir peynir elde ediyoruz. Şimdi tuz veya üzüm sirkesiyle de olur diyorsunuz ama yanlış düşünüyorsunuz :) çünkü bu peynirin özelliği beyaz sirke veya şarap sirkesi ile yapılması.






İlk önce derin bir kasede soya sosu, zeytinyağı, tuz, karabiber, garam masala ile bir sos hazırlıyoruz ve tavuğumuzu bu sosa iyice bulayıp iki saat buzdolabında bekletiyoruz.






 Palak Paneerin önce ıspanağını iyice yıkayıp süzüyoruz. Beş dakika haşlayıp süzülmeye bırakıyoruz.Tavada küçük doğradığımız kuru soğanı, kakule, zencefil, sarımsak,tarçın ilavesiyle biraz kavuruyoruz. Bir adet de doğranmış domates ekleyerek biraz daha kavuruyoruz ve ocağı kapatıp bu karışımın soğumasını bekliyoruz.






Bu kavurma işlemi sırasında eviniz Mısır Çarşısı gibi kokabilir, hiçbir mahsuru yok farzedin tütsü yakıyorsunuz. :))





Ama eğer baharatlarla aranız iyi değilse bu yemeği hiç denemeyin bile.





 Yukarıda malzemelerimizden bir kısmı görülüyor. Beyaz sirke her yerde bulunuyor artık ve çok ucuz bir ürün. Kakuleyi evinizden eksik etmeyin derim ben taneli aldım, yemeklere koyarken içine tülbentle atıp sonra çıkarıyorum aroması enfes özellikle  reçellere çok yakışıyor.





Ispanak ve tavada hazırladığımız karışımı rondoda çekiyoruz. Derin bir kasede biraz yoğurt ve aynı miktarda kremayı karıştırıyoruz. Üzerine ıspanakları da ilave edip iyice karıştırıyoruz. Tabi tuz ve karabiberini unutmayalım. Hazırladığımız ve soğuyup sertleşmesini beklediğimiz peynirimizi de küp küp doğrayıp ıspanaklara katıyoruz.




Bu arada marine ettiğimiz tavuğu ızgarada veya teflon tavada kızartıyoruz. Servis tabağına ortaya tavuğu yanına palak paneeri koyup servis yapıyoruz. Biliyorsunuz ben bu kadar detay anlatmak taraftarı değilim ama inanın tavuğun daha güzel bir hali olamaz. Hatta ıspanağın da. :)))) Afiyet olsun.



36 yorum:

  1. şahane tatlar.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. yutkunarak okudum yazınızı İlhan Bey:)) baharatlara bayılıyorum, özellikle kakule müthiş bir şey gerçekten, reçelde denememiştim hiç gerçi ama denerim:) garam masalıyı arifoğlu da çıkarmış demek, harika, o da aklımızda bulunsun... Ispanak harika görünüyor, denenmeli, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kakule taneli alırsanız daha da güzel bence. Havanda dövüyorum bütün evi mis gibi kokutuyor. Arifoğlu daha birçok değişik baharat çıkartmış aştılar bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Hala kakule alıp kullanamadım evde maalesef. çok merak ediyorum. garam masala sosunu da duymuştum ancak onu da hiç denemedim. Aklıma koydum en yakın zamanda bu tavuktan yapacağım baharatlı tavuğu seven biri olarak. ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahata sevdiğinize göre mutlaka deneyin. Kakuleyi de evinizden eksik etmeyin bence aroması olağanüstü ben her şey de kullanıyorum uysa da , uymasa da. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Aklımda hep kalmıştı kakule ve garam masala; kakuleyi almıştım önceden. balkabaklı tart da kullanmıştım; nefis bir tat veriyor. garam masalayı da dün kullandım tavukta, çok sevdim. bu arada aşçılık okumaya da başladım))

      Sil
  4. Verdiğiniz detaylar sayesinde bilmediğim ne çok şey öğrendim.
    Ara sıra peynir yaparım ama beyaz sirke, beyaz şarap sirkesi ile ilk kez duydum misal.

    Bu arada; başta sosu şahane bir yemek çıkmış ortaya.
    Ellerinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O peyniri çok sevdim ben tuzsuz olduğu için salatalara, makarnalara çok yakışıyor. Biraz zahmetli de olsa güzel bir yemek oldu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. oyyyyy yemede yanında yat..Çok severim baharatlı yemekleri..Ama meşakkatliymiş gibi göründü gözüme...Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biraz el oyalayıcı bir de evin Mısır Çarşısı gibi kokması biraz sorun oldu. :))) Karşıki komşu bile tütsü mü yaktınız diye sordu. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Elimi ekrana doğru uzattım tabağı almak için...Ellerim böyle boş, boş mu kalacaktı diyerek, bir şarkı tutturdum, gidiyorum...:))
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Teşekkür ederim. Size ışınlayabilirim de isterseniz. :) Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Harika bir tabak. Her bir parçası sevdiğim tatlar. Diğerleri olabilir de ıspanaklı garnitür için malzemem yok. En yakın zamanda denemek dileğiyle, size afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hint mutfağı müthiş gerçekten. Fırsatınız olursa denemenizi öneririm. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Baharatlı her türlü yemeği sever, afiyetle tüketiriz.:) Lakin şarap veya rakı mı yanında gider bu güzelliklerin karar veremedim.:))
    Gerçekten ellerinize sağlık, ne şanslı bir eşiniz var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarap kültürüm yoktur ama rakıyla güzel gittiğini söyleyebilirim. sizi özellikle facebookda ilgi ve zevkle takip ediyorum. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Baharatlı yemekler her zaman ilgimi çeker. Yine farklı ve güzel bir yemek olmuş, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz yemeklerde değişiklik şart bence de yoksa sevdiğim şeyleri bile sevmemeye başladım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor her şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel olmuştu gerçekten teşekkür ederim.

      Sil
  11. Baharatları ben de çok severim ve Hint mutfağına da yavaşça yaklaşmaya başladım. Bu tarif başlangıç için güzel görünüyor. Not aldım, deneyeceğim mutlaka.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yorumlarınıza çok önce cevap yazmıştım ama gözükmüyor. Neyse mutlaka denemeni öneririm.Bunu paylaştıktan sonra 2 kez daha pişirdim yani favori yemeğim oldu. Teşeküür ederim yorumuna aylar sonra tekra karşılaşmak ne güzel.

      Sil
  12. Baharatları bende çok seviyorum da, özellkle körinin kokusu eve ve insanın vucuduna siniyor o kötü. Ama yemeklere çok lezzet kattığı hatta artık yenemez duruma gelen besi tavuklarını bile adam ettiği kesin. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  13. emeğinize sağlık , ben çok severim baharat fakat ev halkı az biraz seçici o yüzden boynu büküklüklerimiz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru baharat her zaman riskli bir malzeme herkes her baharatı yemiyor hatta görmeye tahammül edemiyor. :( Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  14. Afiyet keyif olsun..hic bana göre değil ama bir kadeh rakı yada şarap alirim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet baharatlardan dolayı herhalde sevmedin.Bir kadeh ne demek şişesiyle içeriz. :)) Bu arada facebooku niye dondurdun merak ediyorum veya beni mi sildin? :( Teşekkür yorumuna.

      Sil
  15. çok güzel tarifler var ellerıne sağlık kolay gelsın

    YanıtlaSil
  16. İlhan Bey nerelerdesiniz. Eminim ki herkes de benim gibi merak etmiştir. İnşaallah her şey yolundadır. Bilhassa bu balık bolluğunda yokluğunuz hissediliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldim, geldim. :)) Evet balık bolluğu hele palamut ne çok yedik bu sene. Teşekkür ederim ilginize.

      Sil
  17. Nerelerdesiniz İlhan Bey? Merak ettik, yeni tatlar denemiyor musunuz son günlerde?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemez olur muyum? Genel ülke durumu isteksizlik yarattı. Teşekkr ederim ilginize.

      Sil
  18. Enteresan bir tarif.İleride denemeyi düşünüyorum. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz yorum yapınca tekrar gündeme geldi, unutmuştum iyi oldu.:)) Muhteşem bir tarif denemenizi öneririm. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil