Bir ara fena halde Çin mutfağına takmıştım, o acı-tatlı sosları özellikle olur olmaz her yerde kullandım. Şimdi de galiba yeni takıntım Hint mutfağı olacak. :)))) Baharatları çok seven biri olarak Hint yemeklerini sevmemek olmazdı zaten. Hele Garam Masala müthiş bir karışım varken. Bir zamanlar evde yapmaya uğraşmıştım ama bir şeye benzememişti. Şimdi Arifoğlu çıkarmış. Aslında üzerinde panelerde ve tavuk yemeklerinde kullanılır yazıyor ama et yemeklerine de hatta sebze yemeklerine bile yakışıyor. Palak Paneer bir Hint sosu. Ana maddesi ıspanak ve Paneer peyniri.
Bu peyniri her yerde bulamıyorsunuz hatta sadece Doğu Anadoluda bazı yerlerde var ama evde yapımı çok basit. Sütü kaynatıyoruz içine bir miktar beyaz sirke veya beyaz şarap sirkesi döküp sütü kestiriyoruz. Sonra tülbentle iyice süzüp katı bir peynir elde ediyoruz. Şimdi tuz veya üzüm sirkesiyle de olur diyorsunuz ama yanlış düşünüyorsunuz :) çünkü bu peynirin özelliği beyaz sirke veya şarap sirkesi ile yapılması.
İlk önce derin bir kasede soya sosu, zeytinyağı, tuz, karabiber, garam masala ile bir sos hazırlıyoruz ve tavuğumuzu bu sosa iyice bulayıp iki saat buzdolabında bekletiyoruz.
Palak Paneerin önce ıspanağını iyice yıkayıp süzüyoruz. Beş dakika haşlayıp süzülmeye bırakıyoruz.Tavada küçük doğradığımız kuru soğanı, kakule, zencefil, sarımsak,tarçın ilavesiyle biraz kavuruyoruz. Bir adet de doğranmış domates ekleyerek biraz daha kavuruyoruz ve ocağı kapatıp bu karışımın soğumasını bekliyoruz.
Bu kavurma işlemi sırasında eviniz Mısır Çarşısı gibi kokabilir, hiçbir mahsuru yok farzedin tütsü yakıyorsunuz. :))
Ama eğer baharatlarla aranız iyi değilse bu yemeği hiç denemeyin bile.
Yukarıda malzemelerimizden bir kısmı görülüyor. Beyaz sirke her yerde bulunuyor artık ve çok ucuz bir ürün. Kakuleyi evinizden eksik etmeyin derim ben taneli aldım, yemeklere koyarken içine tülbentle atıp sonra çıkarıyorum aroması enfes özellikle reçellere çok yakışıyor.
Ispanak ve tavada hazırladığımız karışımı rondoda çekiyoruz. Derin bir kasede biraz yoğurt ve aynı miktarda kremayı karıştırıyoruz. Üzerine ıspanakları da ilave edip iyice karıştırıyoruz. Tabi tuz ve karabiberini unutmayalım. Hazırladığımız ve soğuyup sertleşmesini beklediğimiz peynirimizi de küp küp doğrayıp ıspanaklara katıyoruz.
Bu arada marine ettiğimiz tavuğu ızgarada veya teflon tavada kızartıyoruz. Servis tabağına ortaya tavuğu yanına palak paneeri koyup servis yapıyoruz. Biliyorsunuz ben bu kadar detay anlatmak taraftarı değilim ama inanın tavuğun daha güzel bir hali olamaz. Hatta ıspanağın da. :)))) Afiyet olsun.
şahane tatlar.Elinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.
Silyutkunarak okudum yazınızı İlhan Bey:)) baharatlara bayılıyorum, özellikle kakule müthiş bir şey gerçekten, reçelde denememiştim hiç gerçi ama denerim:) garam masalıyı arifoğlu da çıkarmış demek, harika, o da aklımızda bulunsun... Ispanak harika görünüyor, denenmeli, elinize sağlık:)
YanıtlaSilKakule taneli alırsanız daha da güzel bence. Havanda dövüyorum bütün evi mis gibi kokutuyor. Arifoğlu daha birçok değişik baharat çıkartmış aştılar bence. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilHala kakule alıp kullanamadım evde maalesef. çok merak ediyorum. garam masala sosunu da duymuştum ancak onu da hiç denemedim. Aklıma koydum en yakın zamanda bu tavuktan yapacağım baharatlı tavuğu seven biri olarak. ellerinize sağlık
YanıtlaSilBahata sevdiğinize göre mutlaka deneyin. Kakuleyi de evinizden eksik etmeyin bence aroması olağanüstü ben her şey de kullanıyorum uysa da , uymasa da. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilAklımda hep kalmıştı kakule ve garam masala; kakuleyi almıştım önceden. balkabaklı tart da kullanmıştım; nefis bir tat veriyor. garam masalayı da dün kullandım tavukta, çok sevdim. bu arada aşçılık okumaya da başladım))
SilVerdiğiniz detaylar sayesinde bilmediğim ne çok şey öğrendim.
YanıtlaSilAra sıra peynir yaparım ama beyaz sirke, beyaz şarap sirkesi ile ilk kez duydum misal.
Bu arada; başta sosu şahane bir yemek çıkmış ortaya.
Ellerinize, emeğinize sağlık.
O peyniri çok sevdim ben tuzsuz olduğu için salatalara, makarnalara çok yakışıyor. Biraz zahmetli de olsa güzel bir yemek oldu. Teşekkür ederim yorumunuza.
Siloyyyyy yemede yanında yat..Çok severim baharatlı yemekleri..Ama meşakkatliymiş gibi göründü gözüme...Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEvet biraz el oyalayıcı bir de evin Mısır Çarşısı gibi kokması biraz sorun oldu. :))) Karşıki komşu bile tütsü mü yaktınız diye sordu. :) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilElimi ekrana doğru uzattım tabağı almak için...Ellerim böyle boş, boş mu kalacaktı diyerek, bir şarkı tutturdum, gidiyorum...:))
YanıtlaSilEllerinize sağlık...
:) Teşekkür ederim. Size ışınlayabilirim de isterseniz. :) Teşekkür ederim.
SilHarika bir tabak. Her bir parçası sevdiğim tatlar. Diğerleri olabilir de ıspanaklı garnitür için malzemem yok. En yakın zamanda denemek dileğiyle, size afiyet olsun.
YanıtlaSilHint mutfağı müthiş gerçekten. Fırsatınız olursa denemenizi öneririm. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBaharatlı her türlü yemeği sever, afiyetle tüketiriz.:) Lakin şarap veya rakı mı yanında gider bu güzelliklerin karar veremedim.:))
YanıtlaSilGerçekten ellerinize sağlık, ne şanslı bir eşiniz var.
Şarap kültürüm yoktur ama rakıyla güzel gittiğini söyleyebilirim. sizi özellikle facebookda ilgi ve zevkle takip ediyorum. Çok teşekkür ederim yorumunuza.
SilBaharatlı yemekler her zaman ilgimi çeker. Yine farklı ve güzel bir yemek olmuş, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBiraz yemeklerde değişiklik şart bence de yoksa sevdiğim şeyleri bile sevmemeye başladım. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık, nefis görünüyor her şey.
YanıtlaSilGüzel olmuştu gerçekten teşekkür ederim.
SilBaharatları ben de çok severim ve Hint mutfağına da yavaşça yaklaşmaya başladım. Bu tarif başlangıç için güzel görünüyor. Not aldım, deneyeceğim mutlaka.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Ben yorumlarınıza çok önce cevap yazmıştım ama gözükmüyor. Neyse mutlaka denemeni öneririm.Bunu paylaştıktan sonra 2 kez daha pişirdim yani favori yemeğim oldu. Teşeküür ederim yorumuna aylar sonra tekra karşılaşmak ne güzel.
SilBaharatları bende çok seviyorum da, özellkle körinin kokusu eve ve insanın vucuduna siniyor o kötü. Ama yemeklere çok lezzet kattığı hatta artık yenemez duruma gelen besi tavuklarını bile adam ettiği kesin. Teşekkür ederim yorumuna.
YanıtlaSilemeğinize sağlık , ben çok severim baharat fakat ev halkı az biraz seçici o yüzden boynu büküklüklerimiz :D
YanıtlaSilDoğru baharat her zaman riskli bir malzeme herkes her baharatı yemiyor hatta görmeye tahammül edemiyor. :( Teşekkür ederim yorumuna.
SilAfiyet keyif olsun..hic bana göre değil ama bir kadeh rakı yada şarap alirim:))
YanıtlaSilEvet baharatlardan dolayı herhalde sevmedin.Bir kadeh ne demek şişesiyle içeriz. :)) Bu arada facebooku niye dondurdun merak ediyorum veya beni mi sildin? :( Teşekkür yorumuna.
Silçok güzel tarifler var ellerıne sağlık kolay gelsın
YanıtlaSilTeşekkür ederim güzel yorumuna.:)
Silİlhan Bey nerelerdesiniz. Eminim ki herkes de benim gibi merak etmiştir. İnşaallah her şey yolundadır. Bilhassa bu balık bolluğunda yokluğunuz hissediliyor.
YanıtlaSilGeldim, geldim. :)) Evet balık bolluğu hele palamut ne çok yedik bu sene. Teşekkür ederim ilginize.
SilNerelerdesiniz İlhan Bey? Merak ettik, yeni tatlar denemiyor musunuz son günlerde?:)
YanıtlaSilDenemez olur muyum? Genel ülke durumu isteksizlik yarattı. Teşekkr ederim ilginize.
SilEnteresan bir tarif.İleride denemeyi düşünüyorum. Elinize sağlık.
YanıtlaSilSiz yorum yapınca tekrar gündeme geldi, unutmuştum iyi oldu.:)) Muhteşem bir tarif denemenizi öneririm. Teşekkür ederim yorumunuza.
Sil