Patlıcan silkme herkesin bildiği bir yemek. Yani burada uzun uzun anlatacak kadar matah bir yemek değil. :)) Ama havalar o kadar sıcak ve bunaltıcı olmaya başladı ki öyle ağır yemekler falan yenmiyor, ben çorbayı her şartta severim ama onu bile içemiyorum. Paylaşma nedenim de çok hafif ve de lezzetli bir yemek olması. İnternette baktım biraz göremedim, rahmetli annem sanki sirke de koyardı. Neyse bu sıcakları böyle geçiştirmek gerek az hasarla atlatmak için.
Herhalde bu yaz benim favori yemeğim bu olacak bir de küçük yerli patlıcanlar çıksın daha da güzel olur.
Patlıcanları alaca soyduktan sonra uzunlamasına istediğimiz büyüklükte doğruyoruz. Tuzlu ve limonlu suda en az yarım saat bekletiyoruz. Bu işlemin gereksiz olduğuna dair bir inancım vardı ama geçen gün rastladığım acı patlıcan bana ne kadar gerekli bir işlem olduğunu anlattı. Sudan çıkarıp avucumuzda hafif sıkıyoruz patlıcanları.
Tavada zeytinyağını ısıtıp piyazlık doğradığımız soğanları, sarımsakları biraz kavuruyoruz. Kapya biberleri ekliyoruz, kavurmaya devam ediyoruz.
Küp küp doğradığımız domatesleri ve patlıcanları da ilave ediyoruz. Tuzunu, şekerini, karabiberini ayarlayıp çok az da sıcak su koyuyoruz.
Ocağı iyice kısıyoruz patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. En son ince kıydığımız maydanozları da yemeğin üzerine serpiştiriyoruz ve ocağı kapatıyoruz. Ben en çok ılıkken yemeyi seviyorum.
Yaz gelmek için nazlandı ama bir haftada canımızdan bezdirdi. Gerçekten, sıcak yemekler hiç cazip gelmiyor. Sebzeleri zeytinyağlı pişiriyorum. Tesadüf bugün patlıcan aldım yarın İmam Bayıldı pişireceğim. Belki de silkme pişiririm belli olmaz...
YanıtlaSilSıcaktan öte bir şey duş yapıyorum 10 dakika sonra gene aynı sıkıntı. Ama bekliyorduk böyle olacağını.Dediğim gibi silkme çok matah bir yemek değil ama sıcaklarda iyi geldi. :) Teşekkür ederim yorumunuza.
Silufff,en sevdiğim zeytinyağlı patlıcan yemekleridir.hiç bu tarz doğramamıştım patlıcanı,mutlaka deneyeceğim.elinize sağlık.
YanıtlaSilsevgiler
Patlıcan yazın can kurtarıcı onlarca altenatif pişirme çeşidiyle. Deneyin seversiniz umarım. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBu yemeği bende çok sık yaparım. Bol sarımsak ve bol taze kırmızı biberle susuz pişirdiğimde çok daha leziz oluyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSarımsak boldu da doğru söylüyorsun su koyarak hata ettim aslında domatesin suyu yetecekti. Sağol yorum için.
SilHafif ve leziz bir yemek.Bende anneannemden sirke konulduğunu hatırlarım bu yemeğe.Elinize sağlık.
YanıtlaSilEvet ya sirke konuyormuş gerçekten. Domates soslu patlıcan kızartmasına falan da konuyor ya zaten. Teşekkür ederim yoruma.
SilEllerinize sağlık...Patlıcan lezzetliyse ondan yapılan yemekleri çok seviyorum ama bi de acıysa tüketmek çok zor oluyor.Şimdi tam mevsimi...
YanıtlaSilAsıl yerli patlıcan diye geçiyor pazarlarda küçük eğri büğrü olanlar çıkınca en lezzetli hali. Acıya rastladım gerçekten yenecek gibi olmuyor o zaman. :( Teşekkür ederim yorumuna.
SilEllerinize sağlık, yazın ben de böyle yemekleri ayrı bir seviyorum.
YanıtlaSilSıcakta yemek yemek zulüm geliyor ama kilolar gene aynı nasıl oluyorsa. :)))) Teşekkür ederim yorumuna.
SilEnfes:) bu sıcaklarda ne yesem mideme oturuyor sanki, ama patlıcana bayılırım, ben yaparken kapya biberi ve maydanoz koymuyordum ama bir de onlarla deneyeceğim, elinize sağlık:)
YanıtlaSilKapyayı bmem ama maydanoz çok yakışıyor tavsiye ederim. Sağol yorum için.
SilKolay ve leziz bir yemeğe benziyor. Patlıcanı seviyorum ben de. Soğuk haliyle de leziz olur gibi görünüyor bu yemek. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok kolay ya kızartma olayı olmadığı için hafif de. Biraz da böyle hafif şeyler yiyelim bu sıcaklarda. Teşekkür ederim yorumuna.
SilSıcak ve nemli Mersin akşamları için lezzetli olduğu kadar hafif bir yemek. Yanına bir de buzlu cacık olsa derim. Paylaşım için sağ olun, arşive alındı bile.
YanıtlaSilMehmet bey biz buralarda kavruluyoruz Mersin'i düşnmek bile istemiyorum, kolaylıklar dliyorum size. Cacık da süper olurdu tabii. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilSıcaklardan bunaldığımız şu günlerde mis gibi bir paylaşım ellerinize sağlık .
YanıtlaSilGittikçe de ısınacakmış havalar beslenme alışkanlıklarımızı da buna göre ayarlamak gerek. Zaten yenmiyor da ama kilolar aynı. :)))) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBen de severim ve yaparım bu yemeği de, o kapya biberlerin kabukları soyuluyor pişince ve hiç de hoş durmuyor :(
YanıtlaSilBen domates ve kapya biberin kabuklarının soyulmasına karşıyım. Zaten soyunca da rengi falan bir acayip oluyor. Sağol yorum çin.
Silpatlıcan çok severim , silkmeyi de tabii, trakyada sirkeli olanına , manca derler , salata olarak soğuk yeriz :D
YanıtlaSilManca diye duyarım ama sayende öğrenmiş oldum. Ayrıca sirke çok yakışıyor. Teşekkür yorum için.
SilPatlıcanın her türlü yemeğini seven biri olarak mis gibi yaz yemeği bende çok sık yaparım hafif oluyor gerçekten,ellerinize sağlık.Ben kavurmadan direk tencerede pişiriyorum bol domatesli kendi suyunda pişiyor,oda çok lezzetli oluyor tavsiye ederim.Piştikten sonra üzerine ince kıyılmış fesleğen doğruyorum,sirke yoksa nar ekşide lezzet veriyoraklınızda bulunsun.Sizlere afiyet şifa olsun.
YanıtlaSilÖnerilerinizi not aldım mutlaka deneyeceğim. Aslında fesleğeni çok seviyorum ama aroması o kadar yoğun ki bir yemeğe koyunca kendi tadı ağırlık kazanıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilPatlıcanı çok severim ellerinize sağlık çok leziz görünüyor.
YanıtlaSilPatlıcanı gençlik yıllarıma kadar yemezdim şimdi ona yanıyorum. :) Yorum için teşekkürler.
SilBu sıcaklarda yenebilecek en hafif ve mide dostu yemek bence budur. Elinize sağlık, bana da ilham olsun :) http://bizimmutfakdan.wordpress.com/
YanıtlaSilSıcaklardan ve memleket durumlarından dolayı aslında insanın canı bir şey çekmiyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
Sil