24 Mart 2016 Perşembe

SALATALAR




     Her seferinde aynı şekilde başlıyoruz ama ülke olarak o kadar kötü günler geçiriyoruz ki insanın içinden paylaşım falan yapmak gelmiyor. Patlayan bombalar, ölen canlarımız, tecavüzler, neredeyse bu tecavüzlere arka çıkan devlet büyükleri. Nasıl bu hale geldik, nasıl düzeleceğiz her şey belirsiz. Her sabah çocuklar işlerine gittiler mi, akşam evlerine döndüler mi endişesi ne kadar yaman bir düşünce yoğunluğu. Geçen akşam bir basket maçına gittim, yedi aramayla girdik içeri. Yaşamımız böyle mi geçecek artık? Ama diğer taraftan da normal yaşantıyı sürdürmek gerek çünkü bu iğrenç insanların istediği tedirgin bir toplum yaratmak buna da fırsat vermemek gerek. Bu arada uzun bir süredir diyet yapıyorum ilk başlarda süratle verdim on kiloyu ama artık çok yavaş veriyorum. Ekmek bir tek kahvaltıda esmer bir dilim yiyorum, makarna, pilav, börek yok. Akşamları da sadece salata yiyoruz. Böyle olunca hergün değişik salata tarifleri bulmaya ve yapmaya gayret ediyorum. Bugünkü paylaşımım da son günlerde yaptığım salatalar.






Narlı roka salatası. Rokalarımızı güzelce yıkadıktan sonra elimizle iri iri koparıyoruz.Derin bir kaseye rokalarımızı diziyoruz. Üzerine ayıkladığımız bir adet narın tanelerini serpiştiriyoruz. Bu arada narın mevsimi hala devam ediyor biliyorsunuz birçok faydası var özellikle kalbin en büyük dostu. Ceviz içlerini gene iri olarak salataya ilave ediyoruz. En üste küp şeklinde beyaz peynir koyuyoruz. Bir kasede limon suyu, zeytinyağı, tuz ve balzamik sirkeyi iyice karıştırıp salatamızın üzerine döküyoruz. Rokanın acımsı, narın tatlı-ekşi aromasıyla nefis bir salata oluyor.





İşte size çok haysiyetli bir deniz ürünleri salatası. Ben küçük bir kavanoz deniz ürünleri konserve aldım, ayrıca da bir küçük paket yengeç bacağı aldım onları kullandım. Salata kasemizin altına salata yapraklarını ve semizotu yapraklarını koyuyoruz. Üste piyazlık doğranmış kırmızı soğan, kapari taneleri, küçük çeri domatesleri ekliyoruz. En üste küçük doğradığımız yengeç bacaklarını ve deniz ürünlerini koyuyoruz. Zeytinyağı, limon suyu, biraz hardal, tuzdan oluşan sosumuzu da en üstten gezdirerek döküyoruz. Gerçekten muhteşem bir salata oluyor şiddetle tavsiye ederim.





Bu da pazılı nohutlu salata. Nohut hem protein açısından çok zengin, hem de içinde barındırdığı vitaminlerle de çok önemli bir besin kaynağıdır. Soğanı kavuruyoruz, şerit halinde kestiğimiz kırmızı biberleri de ekliyoruz iki dakika daha kavurduktan sonra doğradığımız pazıları da koyuyoruz ve suyunu çekene kadar arada karıştırarak pişiriyoruz. Nohotları da katıp beş dakika daha ocakta tutup altını kapatıyoruz.Üzerine sarımsaklı yoğurt, kimyon, pul biber, tuz, karabiber koyuyoruz. Aslında salatadan çok bir yemek gibi oluyor. Acı çok yakışıyor, zaten mide sorununuz yoksa acı çok güzel kalori yaktırıyor.





Gene bir nohut salatası. Haşlanmış nohutları, şerit halinde kesilmiş kırmızı biberleri, taze saoğanları, piyazlık doğradığımız kırmızı soğanları, domatesleri, taze kişnişi bir derin kaseye koyuyoruz. Limon suyunu, zeytinyağını, tuzunu da koyup iyice karıştırıyoruz.




Salata kasemizin altına kıvırcık salatayı, onun üzerine piyazlık kırmızı soğanı, küçük doğranmış salatalığı, irice coğradığımız mangoyu, baby mısırları koyuyoruz. En üste taze kişnişi doğrayıp serpiyoruz. Limon suyu, zeytinyağı, belzamik sirke, tuz ve karabiberle bir sos hazırlayıp salatamızın üzerine gezdiriyoruz. Mango bence tropikal meyvelerin içinde en lezzetli olanı.





Kuzu kulaklarını iyice yıkayıp ikiye bölerek kasemizin dibine yerleştiriyoruz. Üzerine ikiye bölünmüş çeri domatesleri, büyük büyük doğranmış avakadoyu, biraz zeytinyağında kavurduğumuz dolmalık fıstıkları koyuyoruz. Balzamik sirkeli sosumuzu da koyup iyice karıştırıyoruz. Bütün bu salataları akşam yemeğinde tek çeşit olarak yedik. Afiyet olsun.

Bu arada kitap bloğum çok öksüz kaldı. :)) Ahmet Ümit'in son romanını paylaştım. Blog adresi :   ilhanucer.blogspot.com

46 yorum:

  1. Aynı durum benim ve bütün bloglarda mevcut İlhan bey. Maalesef...Salatalar harika ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki insanın içinden yazmak falan gelmiyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Ben çok etkilenir oldum.Kızım yurttan gelemedi geçen hafta sonu korkudan, fısıltı gazetesi müthiş çalışıyormuş.Ama nereye kadar korkacağız, sonu yok. Salatalar benim de en sevdiğim hele ki ekşisi bolsa bayılırım, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kötüsü korkarak yaşamak ama terörün tedbiri de yok. O tedirginlik hep olacak artık. Metroda falan karşıma biraz tipi bozuk bir otursa hemen şüpheye düşüyoruz ama insanların ne günahı var. Neyse biz salatalarımıza dönelim ben de ekşisi bol seviyorum hatta bazen hem limon, hem sirke hem de nar ekşisi koyuyorum. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Salataların hepsi birbirinden güzel ve sağlıklı afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akşam değişik salatalar yapıp sadece onu yemek hem sağlık açısından uygun, hem de insanı rahatlatıyor. Sağolun yorum için.

      Sil
  4. Salata sevdalısı olarak hangisine bakacağımı şaşırdım muhteşemler. Renkler ve görüntüler inanılmaz güzeller. Ben sadece bunları yiyerek yaşayabilirimmm.
    Haklısınız ülkemde ki olaylar bizi o kadar yoruyor ki bir şeyler paylaşmak bile bizi zorluyor. Her şeye rağmen yaşamalı demek bile bana bugünlerde çok zor geliyor. Kızımın kursa gitmesi bile benim için akşama nasıl dönecek soruşturması yaparken kalbimi acıtıyor. Ölen gençler, masum güvenlik görevlileri insanlığımdan utandığım yaşananlar derken mutsuzluğumu anlatabilmek zor.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ülkede yaşayan insanlar olarak artık hep tedirginiz ne yazık ki. Amaçları buydu başarılı oldular. Baksanıza Irak'ta maçta canlı bomba 15 yaşında. Bu yaşta bir çocuk nasıl canlı bomba olabilir? Çok yazık. Zaten mutsuz bir toplumdur iyice kötü olacağız bundan sonra. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  5. İlhan bey verdiğiniz on kilo gayet iyiymiş. Salatalar harika. Deniz ürünlü olanı ve pazılı nohutlu ilgimi çekti. Akşam öğünü için gayet uygun. Diyetinizde kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 kiloyu çok kısa sürede verdim de sonra kilo verme çok yavaşladı ama ben de artık çok sıkı diyeti bıraktım aslında sadece dikkat ediyorum yediklerime ve miktarlarına. Özellikle deniz ürünlüyü tavsiye ederim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Ne güzel bir sürü salata tarifi paylaşmışsınız.Ellerinize sağlık. Biz evde çoban salata ve mevsim salataya talim ediyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde çoban salata ve mevsim salata yerdik aslında ama diyete başlayıp da akşam sadece salata yemeğe karar verince değişik salata tarifleri araştırıyorum ve yapıyorum. Aslında güzel de oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Salatalar yemede yanında yat :) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salata başlı başına bir yemek kültürü gerçekten. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Salatalar iştah açıcı..Hele avakadolu olan. Ellerinize sağlık...
    Azminize hayranım bu arada, iyi kilo vermişsiniz...
    Böyle bir dünyada, böyle bir gündemde sağlıklı olmak ne işimize yarayacak orası ayrı tabi ki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi kilo verdim de durdu artık aynı kiloda çakıldım. :) Meyvelere salatalarda, yemeklerde alıştık bu da lezzeti arttıran bir unsur. Son cümleniz ne kadar doğru ama yaşam devam ediyor bir şekilde. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Ellerinize sağlık , salatadan çok yemeğe benziyor gerçekten ben ekmeği bıraktığımdan bu yana genelde bu tür şeyler yiyorum.
    Bende film ve kitabı çok seviyorum, bloglar ağlıyor bizsiz diye düşünmek isterdim ama blog devam ediyor kitap ve film her zaman çok özel bir şey bence bu yüzden sizi tebrik ediyorum kitap en iyi dosttur. sevgilerimle İlhan ağabey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet değişik malzemeler kullanınca daha çok yemeğe benziyor. Özellikle salatalarda meyveleri çok seviyorum. Kitap okuyan ve kitaba ilgi duyan ne yazık ki çok fazla insan yok.Ben bunu bloglarımdaki ziyaretçi sayısından net bir şekilde görüyorum. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Sunduğunuz alternatifler için teşekkürler. Hepsi çok güzel...
    Yaza yakışır kiloda girmek için geç Nisandan itibaren salatayla beslenmeli. Bu ara bol bol nohut haşlamalı. Salatada zeytinyağı ile birleşince tok tutar. Deniz ürünleri de iyi fikir. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedense yaz yaklaştıkça kilolarımız geliyor aklımıza değil mi? :) aslında en başta sağlık için gerekli. Artık birçok hastalığın sebebinin kilo olduğu bir gerçek. Evet nohutu zaten çok seviyorum her yerde kullanmaya başladım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Hepsi cok guzel ama benim favorim "deniz urunlu" olan. Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de en güzeli deniz ürünlüsü. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. ne yazık ki ne yemeğe takatimiz kaldı ne okumaya fakat hayat devam ediyor , yıldırma politikalarıyla bezdirmeye çalışanlara inat paylaşmak lazım bazen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eVET NORMAL YAŞAMI SÜRDÜRMEMİZ GEREKİYOR AMA İNSANIN İÇİNDEN GELMİYOR. Artık 3-5 şehit haberini kanıksadık haber bile olmuyor basında en kötüsü de bu. nEyse teşekkürler yorum için.

      Sil
  13. Her biri de tam benlik salatalar, çok leziz görünüyorlar.
    Ben de diyetteyim bu ara^^ Epey işime yarayacaklar bunlar.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyette baştan sular atılıyor hızlı veriliyor kilo ama bir müddet sonra yavaşlıyor. En azından kilo almıyorum bir süredir. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  14. Önce verdiğiniz o muazzam kocaman on kilo için sizi kutlarım.Belli bir süre vücut kilo vermede direnişe geçip sonrası yine başlıyormuş kilo vermeye diyor uzmanlar.Nohutu okuyunca birden yarın yapacağım salata ve meze için nohut ıslatacaktım unutmuşum o geldi aklıma hemen yorumumu yazıp ıslatayım onları.Ve sizin de salatalarınız her biri ayrı güzel olmuşlar en aklımı çelen deniz ürünlü olanı, elinize sağlık afiyetler olsun ve Rabbim ülkemizi art niyetli kişilerin kötülüklerinden uzak tutup korusun hepimiz huzur içinde yaşayalım inşaAllah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediklriniz çok doğru bir süre sonra vücut kendini korumaya alırmış. Ben o aşamadayım sanki. Bu süreçte en güzeli de salatalar hem lezzetli, hem de kalorileri nispeten az. Deniz ürünlri salatası benim de favorim, hiçbir şey bulamasam ton balığı ile yapıyorum. Huzur içinde yaşamak çok zor bu ilkede artık. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. Salatalar enfes görünüyorlar ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  16. Bir aydır ben de diyetteyim ama sanırım 1-2 kilo vermişimdir. o bile iyi)) özellikle de son zamanlarda salatayı ayrı bir sever oldum. nohutlu salata tariflerini merak ettim. en yakın zamanda uygulayacağım. salataların içinde yeşil mercimek, nohut, bulgur gibi bakliyatlar girdi mi daha yemeksi bir lezzette oluyorlar)) ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında doğru olan sizin diyetiniz yavaş vermek en sağlıklısı. Ben de bakliyatları çok seviyorum salatalarda. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Nefis salatalar. Rokalı narlı salataya yeşil elmada çok yakışıyor.
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeşil elmayı ben birçok salatada kullanıyorum bu şekilde de deneyeceğim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. Gerçekten zor günler geçiriyoruz. Emin olun endişelerimiz ortak...
    On kilo vermek büyük bir başarı öncelikle tebrik ederim. Yaz ayları gelirken diyet yapasım geliyor benim de ;) özellikle salataları görünce aşka geldim...
    Sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki endişelerimiz ülke olarak ortak hangi siyasi görüşte olursak olalım. 1o kiloyu verdim ama duraklama modundayım. :( Şimdi bahar sebzeleri meyveleri de müthiş tam zamanı bence diyetin. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. Bu gidiş elbet bir son bulacak ama yanan canlar, kayıplar asla geri gelmeyecek:(
    Salatalar harika, mevsim yaza dönerken ve tam da diyet zamanıyken bu tarifler çok işe yarayacak,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık hiçbir şeye şaşırmıyoruz bu ülkede ne yazık ki. Salatalar her zaman can kurtaran bir tür çok da seviyorum hiç ayırt etmeden. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. Elinize sağlık İlhan Bey, tam yaz ayları için ideal hafif salata tarifleri, ben özellikle nohutlu pazılı ve mangoluyu merak ettim, en kısa zamanda denemek istiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben görmemşim bu son yorumları çok özür. Evet nedense hep yaza girerken aklımıza gelir diyet. :) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  21. her biri ayrı renk ayrı lezzet salatalar:) ellerinize sağlık.. Yengeç bacagını konserve almak pratik geldi, markette bulunca deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yengeç bacağı artık her yerde var fiyatı da diğer deniz ürünlerine göre makul. Teşekkür ederm yorumunuza.

      Sil
  22. Bu diet Mart ayında kalmış. .son günlerdeki kahvaltıları gorduk:)) ama salatalar süper...bence diet i Kis a yapmak lazim:)) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Evet diyeti bozduğum doğrudur ama gene de dkkatli gidiyorum. Aslında kışı, yazı yok devamlı dikkat etmek gerekiyor. Benden de sevgiler, teşekkür yorum için.

      Sil
  23. İlhan bey bu gece arkadaşlarımın bloglarını ziyaret ediyorum size geldim bazı arkadaşlarımın bloğu gibi siz de bayağı bir ara vermişsiniz rica etsem yine yeniden o güzel tariflerinizi bizlerle paylaşsanız diyorum.HAYIRLI GECELER ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız nedenini b,lmiyorum ama elm bir türlü gitmiyor. Bugün paylaşım yapacağım artık siz yazınca utandım. Teşekkür ederim uyarınız ve yorumunuz için.

      Sil