8 Kasım 2015 Pazar

TAHİNLİ KABAK TATLISI



Yapımı çok basit gibi görünsede benim için bunu yapmak bile zor olmuştur  çoğu zaman. Ya çok su salar, suyunu çekmeden kabaklar erir veyahut hemen suyunu çeker kabaklar çiğ kalır falan. Neticede bir tatlı yapma özürlü olarak sonuç hüsran olur. Bu tarifi www.gulcelezzetler.blogspot.com da görüp yaptım çok da başarılı oldu. Buradan teşekkürlerimi gönderiyorum.





 Tatlının servis tabağındaki son hali budur. Kavrulmuş ceviz ve kavrulmuş susam bu kadar mı yakışır. Cevizi biliyordum da susamı yeni öğrendim.







Çarşıdan iki dilim temizlenmiş kabak aldım, evde de bir takım temizlik işlemlerinden sonra istediğimiz büyüklükte kesiyoruz. Kabaklarımızı uygun bir tencereye yan yana diziyoruz.





Üzerine yedi çorba kaşığı kadar toz şekeri serpiyoruz. Şekerimizin markasının mutlaka " Torku Şeker" olması gerekiyor. Biraz fiyatı yüksek ama lütfen tamamen doğal, içinde glikoz ihtiva etmeyen, şeker pancarından elde edilen ve kesinlikle  içinde mısır şurubu bulunmayan tek şeker. Biliyorsunuz şeker artık zehir olarak kabul ediliyor. Bunun tek istisnası "Torku Şeker". Üzerine şeker koyduğumuz kabakların üzerine tencerenin kapağını kapatıyoruz, bir gece böyle beklemesi gerekiyormuş. Ama ben tencerenin kapağını kapatıp radyatörün üzerine koydum, iki saatte falan şekeri eridi.






Sonra çok kısık ateşte kabaklar suyunu salıp tekrar çekene ve yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Bir tavada ceviz ve susamı biraz kavuruyoruz. Tatlımızı servis tabağına aldıktan sonra üzerine iki yemek kaşığı tahini döküyoruz, kavurduğumuz yemişleri de tahinin üzerinden serpiştiriyoruz. Aslında kabak ve tahini çok sevmememe rağmen inanılmaz güzel ve değişik bir tatlı oldu.

42 yorum:

  1. Elinize sağlık nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  2. elinize sağlık,çok nefis bi manzara oldu benim için sabah sabah:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalanını da kahvaltı niyetine yedim. :( Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Yapımı kolay ,lezzeti tartışılmaz ,ellerinize sağlık harika görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizlere göre kolay da bana bütün tatlıların yapımı zor geliyor. Böyle başarınca da paylaşmak zorunda hissediyorum kendimi. Teşekkür ederim yorun için.

      Sil
  4. Elllerinize sağlık İlhan Bey. Kabak tatlısını çok severim. Tahin, ceviz ve kabak muhteşem üçlü birleşimdir.Sevgiler ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahinde son zamanlarda mutfağımıza çeşitli yerlerde giren bir ürün. Çocukluğumuzda benim hatıladığımız tahinle pekmezi karıştırı kahvaltıda önümüze koyarlardı.Tahinle bütün ilişkim bundan ibaretti. :)) Kabak tatlısına da çok yakıştı hele cevizle beraber. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Ellerinize sağlık İlhan Bey, sabah sabah canımız çekti )) Lezzetli olduğu çok belli oluyor zaten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tabii çok basit bir tatlı ve bloglarda bu işin uzmanı pek çok kişi var. Benim paylaşma sebebim yapmış olmam ve sonucun başarılı olması. :) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. Yılın kabak tatlısı açılışını henüz yapmadık. Bu hafta sonu kabak alayım bari.Bu arada biz eskiden kabağın üzerine çekilmiş ceviz/fındık döküp yerdik.Tahini geçen sene Süleymaniye'deki bir kurufasülyecide keşfettim.O gün bugündür ayrılmaz ikili oldular benim için.Ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim bildiğim şekli de odur. Ne kadar tatlı özürlü olduğumu anlayın ben ilk defa geçen gün gördüm tahin olayını , hemen de paylaştım yeni bir olay diye. Çok bozuldum valla bilmeyen yokmuş meğerse. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Tatlı harika görünüyor ellerinize sağlık. Yakın zamanda bende tahinli kabak tatlısı yaptım. Güzel olurmu acaba diye hep çekindim ama değişik ve güzel bir tadı var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çekindim aslında ama muhteşem oldu, sanki kabak tatlısından başka bir şey gibi. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. bi deee tahinli kemalpaşa tatlısı veyaa tahinli pide tarifi versenize yaaa tahine bayılıyom ama kabak tatlısı yiyemiyom yaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kemalpaşa da oluyormuş tahinli? Hemen bir araştıraym bu akşam. :)) Evet bayağı kabak tatlısı yemeyen varmış hiç tahmin etmezdim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Kabak tatlısını nedense bir türlü sevemedim evdekiler için yapar tadına dahi bakmam sevenid e ne çok sever sizinde kabak tatlınız güzel olmuş elinize sağlık yiyenlere afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladığım kadarıyla dediğiniz gibi bu tatlıyı seven çok seviyor, sevmeyen de ağzına sürmüyor. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  10. En sevdiğim tatlılardan birisidir. Ellerinize sağlık. Bende pekmezlisini yapacağım.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hani karıştırırız ya pemezle tahini , siz pekmezlisini yapacağım deyince aklıma geldi acaba karıştırıp konamaz mı üzerine? Denemeye değer. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  11. Görünce "Oooo" dediğim bir tatlı olmuş. Kabak tatlısını çok seviyorum. Ve bu tahinli, hele ki kavrulmuş susam ve cevizli halini çok çok merak ettim. Kesinlikle denemem gerek :)
    Tarifin ilk sahibine ve yapıp bize ulaştıran size de teşekkürler. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kabak tatlısını sade yemeyi severdim. Ama kavrulmuş susam, ceviz ve tahin hakikaten lezzeti uçuruyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. İlhan bey bu tatlıyı bu akşam yaptım. Ben kabakları fırında pişirdim ve tahini servis sırasında herkesin tabağına koydum. Çok çok nefis oldu. Annem de çok beğendi ve bir daha kendisinin de bu şekilde yapacağını söyledi. Ellerinize sağlık, tekrar teşekkürler :)

      Sil
    3. Yaşasın hem de bir tatlı tarifimi yapmışsın, valla çok sevindim. Hani balık paylaşımımı falan yapıyorlardı da hiç uzmanlık alanım olmayan tatlı tarifimin yapılacağı aklıma gelmezdi. :) Annene saygılar, sevgiler.

      Sil
    4. Tatlılar kaçmaz benden :) Teşekkürler.
      Tajin tarifiniz de notlarım arasında ama hala fırsat bulamadım onu yapmaya.

      Sil
    5. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  12. Ellerinize sağlık İlhan Bey... Mutfak benim terapi alanım derim. Günün bütün yorgunluğunu attığım, keyif aldığım. Niyeyse sizin bloğunuzda da aynı sıcak havayı teneffüs ediyorum. Keyifle yaptığınız ve yazdığınız hissi uyandırıyor ben de... Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana da terapi oluyor valla. Seçim gecesi sinirden farkında bile değilim neler yapmışım neler. :) Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  13. kabak tatlısına tahin çok yakışır bilmem mi,ellerinize sağlık :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir blmeyen benmişim valla yeni öğrendim. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. ellerinize sağlık çok leziz görünüyor.afiyetler olsun.benimde çok sevdiğim bir tatlıdır.annem sık sık yapardı.benimde misafirlerim için yaptığım bir tariftir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Misafirler için hem kolay, hem görüntüsü çok hoş hem de çok lezzetli bie tatlı. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  15. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor. Küçük kızım tam bir kabak sevdalısı, susamı hiç denememiştim, en kısa zaman da deneyeceğim.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
  16. Susam da kavrulmuş olarak çok yakıştı umarım kızınız sever. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  17. Kabak tatlısını çok severim ama susamli tahinli hiç denememistim (tahin sevmem:( ) ama yinede deneyeceğim..nefis gözüküyor afiyetler olmuş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende tahini çok sevmem ama tatlıya çok yakıştı. Böylece kendimi tatlı yapmış biri olarak görrerek tatmin oldum. :) Sağol yorumların için.

      Sil
  18. Ceviz ve susamı kavurmak bu tatlı için aklıma gelmemişti, bazı keklerde ceviz ve fındığı kavuruyorum, özellikle havuçlu kekte. Kabak tatlısı için de deneyeceğim, elinize sağlık. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bildiğimdemn değil de okuduğum yerden alıp yaptım çok da güzel oldu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. Kabak tatlısını ben de yeni evliyken bir türlü tutturamazdım:))Pes etmedim ama yapabilene kadar devam ettim:))Halbuki ne kadar basit yapımı:))
    Ellerinize sağlık..Çok lezzetli görünüyor.
    İyi akşamlar dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok basit de ben tatlı yapımında çok zayıfım ama bu tatlıyı tutturuyorum galiba. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. Merhabalar,
    Tahinli kabak tatlısı bizzat denediğim bir lezzet ve çok da severim. Elinize sağlık.
    Ben de beklerim sayfama lütfen:)
    SİHİRLİ YEMEK KUTUSU'ndan sevgiler...
    fulyapimlezzetler.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen geliyorum sayfanıza. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil