Lezzet dergisinin son sayısından muhteşem bir tarif. Sipari ne anlama geliyor bilmiyorum ama hamsinin tam mevsimiyken hep tava yapmaktan sıkılanlar için çok değişik bir tarif. Bu arada Karadeniz hamsisi başladı, şu sıralar tezgahlarda gördüğünüz bütün hamsiler Karadeniz'den. Marmara hamsisine göre boyları küçük ama çok daha lezzetliler. Bolken devamlı tüketelim hem de çok ucuz. Geçen sene de bahsetmiştim eğer hamsilerin kılçığını kolaysa çıkarmak istiyorsanız balıkları buzlu suda bekletin beş dakika kadar, çok kolay çıktığını göreceksiniz kılçıkların.
Gelelim tarifimize. Aslında dergide bu yemek bayağı sulu bir yemek gibi gözüküyor, öyle isterseniz domates miktarını artırabilirsiniz.
İki yüz elli gram kadar gelen bir demet ıspanağı çok güzel yıkayıp iri iri doğruyoruz. Tarifte ıspanağı haşlıyor ama ben sadece soteledim.
Zaten çok kolay pişen bir sebze haşlamaya ne gerek var anlamadım.
Tavamıza bir miktar zeytinyağı koyup dörde böldüğümüz domatesleri ve ıspanakları soteliyoruz. Tuz, kekik, biraz elma sirkesi ve bir bardak kadar sıcak su koyup kaynatıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.
Hamsilerin kılçıklarını da çıkararak ayıkladıktan sonra iyice yıkayıp süzüyoruz, çok hafif unlayıp üzerine biraz limon suyu sıkıyoruz. Tavada az zeytinyağında hamsilerimizi kızartıp süzerek çıkarıyoruz ve bir fırın kabına diziyoruz.
Hamsilerimizin üzerine az tuz ve pul biber serpiyoruz.
Balıklrın üzerine hazırladığımız sebzeli karışımı yayıyoruz, en üste de ince kıyılmış dereotunu serpiştiriyoruz.
Önceden yüz yetmiş beş dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık otuz dakika pişiriyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
Bu saatte aç değilim ama iştah açan mis gibi kokusunu duydum sanki :) İlk fırsatta denemek isterim, afiyet olsun.
YanıtlaSilÇok değişik, hep tava hep tava bıktım artık diyorsanız mutlaka deneyin. Çok lezzetli bir balık yemeği oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİlgincmis tadini merak ettim.Hic dusunmedigim bir ikili olmus.Ellerinize saglik
YanıtlaSilBirkaç yerde daha gördüm hamsi-ıspanak birlikteliği ile yapılan değişik tarfiler galiba artık alışacağız böyle değişikliklere. Teşekkür ederim yorum için.
SilHayırlı akşamlar, ellerinize sağlık. Çok canım çekti. Hamsi sipariniz çok leziz ve çok iştah açıcı görünüyor.
YanıtlaSilSaygılarımla.
Gerçekten de çok lezzetliydi, tavsiye ederim Sefa bey. Sağolun yorum için.
Silİlhan Bey, çok güzel bir hobiniz var ve bu da sizin sanatınız. Genelde balığı hemen yağda tavada kızartan biri olarak, bu balık yemeği alternatif olmuş. Ellerinize sağlık, lezzetli olduğu çok belli.
YanıtlaSilEvet yemek hobisi aynı zamanda terapi gibi. İnsan mutfakta meşgulken bütün sorunları unutuyor. Teşekkür ederim yorumuna.
SilEllerinize sağlık. Hamsiler ve ıspanağın görüntüsü muhteşem.
YanıtlaSilKeyifli kalın.
Hem görüntü olarak, hem kolaylık bakımından, hem de lezzet olarak ideal.Teşekkür ederim yorumunuza.
Sililhan bey çok haklısınız hamsiyi mevsiminde bol bol tüketmeliyiz.yemek çok harika görünüyor.ellerinize sağlık.afiyetler olsun.değişik bir tarifmiş.denemeli mutlaka.
YanıtlaSilHamsi şu sıralar o kadar bol ve ucuz ki ve de onlarca yemeği yapılabiliyor değerlendirmemiz gerek. Özellikle çocuklar için çok faydalı bir ürün. Deneyin bu değişik tarifi umarım seversiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBir araya getirmeyi hiç düşünmeyeceğim iki malzeme ile çok nefis bir yemek olmuş gibi görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilHalbuki ne kadar yakıştı ıspanak ve hamsi. Bence süper ikili oldular. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
SilEllerinize sağlık, çok lezzetli görünüyor.Bu arada balığı zeytinyağında kızartmanızın özel bir nedeni var mı?Sağlık için mi?
YanıtlaSilBir balık yaptığınızda balığın bir kısımnı zeytinyağı ile kızartmanızı öneririm. Ağır olur gibi bir genel kanı vardır ama hiç de öyle olmadığını ve balığın lezzetini artırdığını göreceksiniz. Tabii sağlık için de herhalde daha uygundur.Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilMerhabalar daha bu akşam epeydir hamsi alıp yapmadığımı dolayısı ile yemediğimi ve özlediğim aklıma geldi burada da sizin hamsi tarifini görünce en kısa zamanda hamsi almak şart oldu elinize emeğinize sağlık afiyetler olsun.Bir ufak not:Bloğumda çok güzel evliya çelebi hamsi pilaki tarifi var denemenizi tavsiye ederim çok lezzetli oluyor o tarifte.Sizin tarifi de bir müsait anımda deneyeceğim.Hayırlı geceler.
YanıtlaSilHamsiyi hele şu sıralar ihmal etmeyelim, Karadeniz hamsisi çok da uzun kalmıyor piyasada. Mutlaka sitenizde bahsettiğiniz tarife bakacağım. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilHem leziz hem değişik bir tarif olmuş. Ispanakla hamsiyi bir arada denemek lazım.
YanıtlaSilIspanak, hamsi uyumu gerçekten süper. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİlhan bey şaka değil gerçekten ağzım sulandı,üstelik de akşam yemeğimi yemiş durumdayım.hamsiye bayılırım,elinize sağlık
YanıtlaSilHamsi gerçekten mucize bir balık ya. Bu kadar ucuz olması da büyük şans her kesim yiyebilir bu faydalı balığı. Güzel yorumunuza teşekkür ederim.
SilHamsiyi çok sevip tüketmemize rağmen Mersin'de pek bulamıyoruz. Fotoğraflardan gözümü alamadım, bu kadar mı canlı olur... ellerinize sağlık. Bizde de bu akşam barbun ve patates salatası var. Dostlukla...
YanıtlaSilBarbun da süper balıktır ama. Patates salatası da yanında çok iyi tercih olmuş. Yorumunuza teşekkür ederim.
Sil