4 Kasım 2015 Çarşamba

KIŞ GELDİ



Kabus gibi bir seçim döneminden sonra normal yaşantımıza dönmeye çalışıyoruz nasıl olacaksa. Bu arada kış mevsimi de kendini göstermeye başladı. Yeme içme düzenimiz, evin yerleşimi, giyinmemiz, her şey kış aylarına göre düzenleniyor. Bugün bu mevsime göre hazırlanmış bir post hazırladım size.





İçinde bulunduğumuz ayın efsane çiçeği kasımpatı. Efsane diyorum çünkü Kars'da da , İstanbul'da da, Bodrum'da da Kasım ayında açıyor. Yani karakteri sağlam bir çiçek, yaz, kış demiyor mevsiminde arzı endam ediyor. Çok da güzel renkleri var. Gerçi artık seralarda  Kasım ayı dışında da yetiştiriliyor.





Size nefis bir kış yemeği. Köfteli, fırında patates. Hemen çok klasik dmeyin, birçok özelliği var. :))





Köftesini istediğimiz şekilde hazırlıyoruz, patatesleri ince ince yuvarlak dilimliyoruz, fırın tepsisinin dibine patatesleri, sonra köfteleri diziyoruz. Fırın kabınız büyük olmasın , iki, üç kat bu işlemi yapabilelim.





Sosu için süt, krema ( ben koymadım bu sefer ), 1 yemek kaşığı kadar hindistan cevizi ve tuzu koyup iyice karıştırıyoruz. Bu sosu köftelerimizin üzerine döküyoruz, yemeğimizi önceden yüz seksen dereceye ısıttığımız fırına koyup patatesler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.





Sonra fırından çıkarıyoruz ve üzerini köy ekmeği ile kaplıyoruz. Ekmekleri hafifçe elimizle bastırarak süte temasını sağlıyoruz. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve küçük doğranmış acı kırmızı biberlerimizi koyuyoruz, tekrar fırına sokuyoruz. Peynirlerin üzeri kızarınca yemeğimiz hazır demektir. Tavsiye ederim çok haysiyetli bir yemek oluyor, yanında da başka bir şeye gerek yok, bir de salata tamamdır.




Facebook dan arkadaşlarım hatılayacaktır geçenlerde paylaşmıştım tam bir kış yemeği. İşkembeli nohut yahni. Çok severim ama senede bir veya iki kere pişer bizim evde. Yanında da turşu çok iyi gitti.




Geçen seneler Bodrum mandilini ile yapmıştım, mandalinlerin kabukları ile ikiye bölerek. Mandalina reçeli. Ama aklımda hep bütün olarak yapılamaz mı diye bir düşünce vardı. Geçen gün bir dergide küçük ve çekirdeksiz mandalinlerden olabileceğini öğrendim. Tesadüfen sitenin önündeki pazarda bu mandalinlerden bulunca alım ve yaptım. Biraz zahmetli aslında uzun bir süreç. Kabukları rendeliyorsunuz mandalinleri suya koyup arada suyunu değiştirerek 2 gün bekletiyorsunuz. Sonra bir taşım kaynatıp tekrar suyunu döküyorsunuz. Sonra mandalinleri kürdanla iki, üç yerinden deliyorsunuz falan. Daha sonra geniş bir tencereye bir sıra mandalin bir sıra toz şeker koyarak bir gece de öyle bekliyor. Ertesi gün pişirme aşaması, ben hiç su koymadım. Ama tabii ki son takıntım kakule ekledim. İki, üç adet de karanfil attım.





İşte size tam bir kış yemeği. Gerçi erkeklerin çoğuna askerlik günlerini hatırlatır, onun için pek sevmezler ama bol acılı, etli yaptım süper oldu. İçine rahmetli annem kabuğuyla sarımsaklar atardı, bende bol miktarda sarımsak koydum.





Balık mevsimi çoktan açıldı ama bu sene de çok fazla yiyemiyoruz nedense. Bende balıkçılara karşı bir güvensizlik oluştu. Bakar mısınız fotografa Boğaz bütün bu teknelerle kaplı.





Nar mevsimin tam ortasındayız bol bol kullanalım, hergün yeni bir faydası çıkıyor ortaya. Ben de bildiğimiz humusu narla denedim enfes oldu. Hem de şık duruyor.
Bugünlük bu kadar. Size çok üşümeyeceğiniz bir kış diliyorum. Afiyet olsun.

28 yorum:

  1. ilhan bey,sahiden de tam kışlık yayın hazırlamışsınız,yok yok vallahi.köfteye bittim,ekmeklisini akçaabat köftesi diye mi biliriz,gerçi ben hiç tatmadım,sadece adını biliyorum.
    elinize sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akçaabat köftesinde galiba ekmek ayrı geliyor, böyle süt olayı falan da yok diye biliyorum. Bunu denemenizi öneririm. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. İlhan Bey, bir köfte sever olarak denemem lazım. Çok değişik bir tarif. Her zaman ki gibi yine enfes fotoğraflar, lezzetli olduğu belli yemekler ve değerli bilgiler. Narlı humus da oluyor demek. Nar bu sene de bol görünüyor. Balık bol değil ama geçen seneye göre daha iyi gibi. Ben de size ve sizin nezdinizde tüm arkadaşlara sağlıklı ve mutlu bir kış dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köfte yemeği tek başına bir öğüne yeter ayrıca içindeki malzemeler bakımından, çok da lezzetli oldu. Narlı humusu mutlaka deneyin çok yakıştı nar. Balığa hız vereceğim artık. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  3. Cok guzel olmuslar.Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  4. Fırtınalı bir seçim dönemi bitti nihayet.Umarım huzur ve sukun hakim olur artık.Nefis görünüyor köfteli patates :)Deneyebileceğim bir tarif , ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet seçim dönemi bitti ama içimiz hiç rahat değil ne yazık ki. Köfteli patatesi denemenizi öneririm çok değişik ve lezzetli oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Hayırlı akşamlar, hepsi muhteşem. İnanın iştahım açıldı.Aklım işkembeli nohut yahnide kaldı. Tadını çok merak ettim. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce yapmadıysanız nohut yahniyi demnemenizi öneririm süper olur. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Ekmek seven biri olarak kofte tarifini mutlaka uygulayacagim..nohut belki senelerdir yapmadim suan nasil canim istedi ama iskembesizi:)) recel desen bambaska keske yapabilsem..belkide deneyim becerebilirim sadece kis yemegi?? sanirim lahana yemegi yada kapuska mi ne sanirim degilmi?? Nefis lezzetli kis baslangici paylasimi olmus kasimpatilarla giriste insana bir gulumseme ve mutluluk veriyor ne kadar icimiz karardiysa son birkac gunde iyi geldi:)..ellerine saglik..afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köfte o şekliyel çok güzel oluyor, hele ekmek sütle, kremayla, kaşarla ( tabii burada) kalori hesabına girmiyoruz) :)) 10 dilim olsa yenir. Nohut işkembe yerine etle de olur tabiiki. Reçeli beceremeyecek ne var? Meyveyi, şekeri koy kaynat. :)) Evet lahanadan yapılıyor. Bu iç karartıcı ortamda mutfak terapi gibi oluyor. Teşekkür ederim yorumlarına.

      Sil
  7. Kasımpatı, nar... Ne hoş şeyler, değil mi ama? :)

    Ve kitabı doğum günüme yetiştirecekler umuyorum ki... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kasımpatı, nar. :ok güzeller ya keşke her mevsim olsalar. Kitap biraz gecikti sanki. İstanbul Fuarına yetişir diye düşünüyordum. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  8. Kaç günlerdir aklımda işkembe çorbası ve de nohutlu işkembe yahnisi var bir türlü Üsküdar Kadıköy taraflarına yolum düşmedi şimdi görünce burada ahhh dedim şimdi olaydı nasıl yerdim.İşkembe ile bir iki değişik tarif var aklımda inşaAllah yapacağım güzel olursa paylaşırım.Bir de erkeklerin sevmediği yeşil mercimek yemeği var ki ne kadar güzeldir yanında kuru soğanla beraber.sanırım karnım açıktı benim mutfağa doğru gideyim bari, sevgi ile kalın ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşkembe tariflerinizi bekliyoruz merakla. Tesadüfe bakın ki bugün de biz de yeşil mercimek yemeği vardı erişteli. :)) Bu saatlerde yemek bloglarını gezmek gerçekten çok tehlikeli. Ben de her şeye imreniyorum. Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil
  9. Of of hepsi iştah açıcı ve nefis görünüyor. Olsa da yesek durumundayom şu an :) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan açken her şeye imreniyor değil mi? Gece geç saat yemek bloglarına girince hiç sevmediğim şeyleri bile yapıp yemek istiyorum. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. çok güzel bir post olmuş.zevkle okudum.yemekler ayrı güzel,kasımpatı ayrı güzel.ellerinize emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Seçim olayı hiç olmamış gibi yapmaya çalışıyorum ben bu ara. Ne millete, ne devlete güven kalmadığından bende olsun varsın ne yaşayacaksak der oldum.
    Köfte, altı patates, üstü ekmekli, çok nefis geliyor kulağa. İşkembe için bir şey diyemeyeceğim ama mandalina reçeli çok ilginç geldi. Dediğiniz gibi zahmetli ama o kocaman mandalinayı ekmek üzerinde kaymakla düşündüm bir an :) Başlıbaşına tatlı olarak nefis olur. Bir gün de mandalinasını fotoğraflayın da gösterin, ben çok merak ettim pişmiş, reçel olmuş hali nasıl görünüyor. Kakule yakışmıştır. Bir ara ben de çok kullanıyordum^^
    Güzel bir post olmuş yine, ellerinize sağlık. İyi haftasonları dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçimi yok saymaya çalışsak da sosyal paylaşım sitelerinde devamlı gündemde olduğundan kendinizi gene içinde buluyorsunuz olayın. Köfte yemeğini bu şekliyle pişrmeni öneririm. İşkembe sevmiyorsun herhalde. :) Tamam fotosunu çekip yollarım sana. Reçelden çok ttalı gibi zaten. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  12. Benim kasımpatılarım açmadı daha. Ne güzel çiçektir....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kasım ayına yeni girdik açarlar daha. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. off o ilk köfteyi denerim o ne öyle yaa nefis görüntü. işkembe yiyemem ama diğeri kalsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşkembeyi seven çok sever de sevmeyen de kokusuna tahammül edemez haklısın. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  14. MErhaba, bizim evde de bir demet kasımpatı masamızı şenlendiriyor. Çok seviyorum.. Mandalina reçeli çok ilgimi çekti, hiç denemedim. Birde yeni favorin kakule demişsiniz bütün olarak mı atıyorsunu reçellere? Tadı nasıl oluyor merak ettim..
    Bu sene bizde fazla balık tüketemiyoruz:( Nedenini bilmiyorum ama geçen sene her haftasonu mutlaka balık yapardık.. Bu sene balık az çıkıyor sanırım:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kasımpatı çok ilginç bir çiçek, çok da güzel. Mandalina reçelini Bodrum'da yemek üstüne tatlı niyetine de veriyorlar. Kakuleyi reçele kabuğunu çıkarığ hafif havanda döverek attım. Balığın bu sene çok olduğu da söyleniyor, Boğaz'da her an ağ atıp toplayan tekneler dolu ama nedense bizde de aynı sotun var. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil