18 Ekim 2015 Pazar

PORTAKALLI TAVUK


   Araya üç Ayvalık ve Bodrum gezileri girince bloğu bayağı ihmal ettim. Bu iki güzel yer ile ilgili ayrı bir paylaşım yapacağım. Bugün süper bir tavuk yemeği tarifi vereceğim. İçinde değişik malzemeler göreceksiniz inanın hepsi de çok yakıştı. Hele kakuleye ayrı bir yer açmak gerek. Yoğun aroması ve nefis tadıyla artık birçok yerde kullanmaya başladık. Kakule iki bin yıldan beri Hindistan'da kullanılan bir baharat. Genellikle kabukları çıkarılıp tohumları ezilerek kullanılıyor. Reçellere çok yakışıyor, bitki çaylarına değişik ve çok hoş bir lezzet katıyor. Neyse tarifimize geçelim.





Bir adet portakal, bir adet limonu kabaca dilimliyoruz. Bir kırmızı soğanı da aynı şekilde doğruyoruz. Tavaya biraz zeytinyağı koyup limon, portakal ve ve soğanları yerleştiriyoruz. Üzerine biberiye yapraklarını ve tuzu serpiştiriyoruz.






Orta ateşte pişiriyoruz. Her iki yüzü de pişsin diye ters yüz ediyoruz.





Üç dört adet portakalın suyunu sıkıyoruz. Toz şeker ekleyip iyice karıştırıyoruz. Acı kırmızı biberleri ( acı yemiyorsanız tatlı biber ) ve ince kıyılmış iki diş sarımsağı portakal suyuna ilave ediyoruz.







Yedi adet kakuleyi de kabuklarından çıkarıp ister ezerek, ister bütün olarak ekleyip sosumuzu kısık ateşte kıvam alana kadar pişiriyoruz.






Limon, portakal ve soğanları tavuğun içine yerleştirelim. Tavuğun derisini büzerek çöp şiş veya kürdan yardımıyla dikelim. Tavuğun üzerine oda sıcaklığındaki tereyağını elimizle ovarak sürelim. Frenk soğanını ve fesleğeni ince ince doğrayarak tavuğun her iki yüzüne de yapıştırarak dağıtalım. Üzerine bir adet de limonun kabuğunu rendeleyelim.
Fırın kabının içine yağlı kağıt serip tavuğu yerleştirelim ve önceden yüz seksen dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık kırk dakika pişirelim.






Kırk dakika sonra tavuğu fırından çıkarıp fırçayla portakal sosunu sürerek yirmi dakika daha fırında kızartıyoruz.
Tavuğu tekrar fırından çıkarıp üzerine sostan gezdiriyoruz, üzerine biraz tuz ve fesleğen serpiştirip servis yapıyoruz.

45 yorum:

  1. İlhan bey, yemek pişirmeyi sevdiğiniz bu tarifle tescillenmiş oldu. Bir kaç aşamalı tarifler bana zor geliyor. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet birkaç aşamalı ama mükemmel bir sonuç çıkıyor. Tavulkların artık çok lezzetsiz olduğunu düşününce böyle aromalar kurtarıyor ancak. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Hmm nefis görünüyor denemek gerek elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii yeniliklere açık olmayanlar için biraz riskli. Portakal, kakule çok değişik ama deneyin bence seversiniz diye düşünüyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Himm harika gorunuyor.Ellerinize saglik.Kakule bizim buradaki adiyla hil burada da cok kullaniliyor.Ozellikle sekerli hamur islerinde,cay ve recellerde.Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kakule herhalde bundan sonra bizim mutfakta devamlı yerini alacak. Aroması nefis. Benden de selamlar teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Sıra dışı bir tarif gerçekten. Onca değişik malzeme, onca değişik işlem sonrası ortaya çıkan görüntü iştah kabartıyor. Tadı nasıldır demiyorum, çünkü sizin verdiğiniz teminat geçerli. Vaktimin bol olduğu bir zaman mutlaka deneyeceğim. Ellerinize, emeğinize sağlık ve teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet değişik malzeme ve değişik işlemler ama o kadar da çok vakit almıyor aslında. Denemeye değer bence. Ben teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Merhabalar, portakallı tavuğunuz çok lezzetli ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık meyveleri yemeklerde kullanabiliyoruz ve yadırgamıyoruz. Bu konuda geç bile kaldığımızı düşünüyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. İlhan Bey, yine sizden beklenecek türden lezzetli olduğu çok belli olan bir yemek olmuş. kakuleyi de çok merak ediyorum ama daha kullanamadım. Siz bir şey tavsiye ediyorsanız güvenirim, ve öğle arası Kızılay'daki dükkanlara sırf kakule için bakacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kakuleyi mutlaka al ve bence ilk önce herhangi bir bitki çayında dene. Aromasının güzelliğine inanamayacaksın. Güzel sözlerine ve yorumuna teşekkür ederim.

      Sil
  7. Aslında bu tarif tam da tavuğun kokusundan hoşlanmayanların uygulayabileceği bir tarifmiş. Çok leziz olduğundan eminim. Ben de portakal ve limonu çok yakıştırıyorum tavuğa, balığa.
    Biz eve bütün tavuk almıyoruz, iki kişi olunca. Parça tavukları portakal, limon, soğan dilimlerinin üzerine dizsem de aynı etkiyi verir belki. Sizce de olur mu? Denemek istiyorum çünkü.
    Ellerinize sağlık. Görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tavuğun kokusu tamamen gidiyor zaten kakule tek başına bunu başarıyor. :) Portakal, özellikle de suyu birçok yemeğe yakışıyor aslında. Tabii ki parça tavukla da olur hatta bende önce öyle yapacaktım ama Migros'da Özel Tarım diye bir tavuk gördüm merakımdan aldım. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. O halde yakında denenecek :)

      Sil
  8. Günaydın İlhan bey malzemeleri tamamlayarak en kısa sürede deneyeceğim. Malzemelerin hepsi aromalı tadını çok merak etmekteyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün malzemeler aromalı gerçekten. :) Bu da tavuğa ayrı bir lezzet verdi. Bence de deneyin seveceğinizi umuyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. süper bir tarif, göze bu kadar hitap eden bir yemek eminim damaklara da hitap ediyordur, elinize sağlık İlhan Bey, bu arada organik tavuk mu kullanıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değişik ve dediğin gibi damağa da hitap eden bir yemek oldu. Benim tavuk konusunda fazla bir takıntım yok özellikle organik tavuk kullanmıyorum. Köy tavuğunun kokusuna dayanamıyorum çünkü. Bu tamamen kişisel fikrim. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  10. görüntü sunum harika.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel oldu hakikaten teşekkür ederim.

      Sil
  11. Çok iştah açıcı görünüyor.Ben meyveleri et yemeklerinde kullanma konusunda biraz mesafeliyim ama siz yaptığınıza göre demek ki damak tadımıza uyuyor :) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii kişiye göre değişiyor meyveleri yemeklerede kullanmak biraz riskli. Ben yavaş yavaş sevmeye başladım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Değişik bir tarif, çok leziz görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik ve lezzetli. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. Tavuğa lezzet katmak şart oldu artık. :) Bu güzel tarifi not aldım, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız tavuklar saman gibi artık. Kaynatınca yağ bile çıkmıyor. Ancak böyle değişik aromalı malzemelerle yenecek hale geliyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Yine harika bir tariff, ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  15. Bir başlayınca sayfaların ard-ı arkası gelmiyor. Hepsini denemek istiyor insan. :) Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun ve ziyaretin için teşekkür ederim.

      Sil
  16. uzun bir süredir cogu bloggerin sesi solugu cikmiyordu, buna ben de dahilim...
    Tavuk muhtesem gözüküyor, tavuk, hindi ve kaz pisirirken ben de portakal suyu kullaniyorum, sizin yaptiginiz teknik daha farkli...Ellerinize saglik, afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet uzun süredir yoktunuz. Portakal ve portakal suyu son senelerde patlama yaptı birçok yemekte kullanıyoruz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Süper olmuş ellerinize sağlık İlhan Bey :)Çok hoş bir aroması olmalı.

    YanıtlaSil
  18. Aroması süper hele kakule nefis bir tat veriyor.Sağolun yorum için.

    YanıtlaSil
  19. Tavukla portakalı eşleştiremesemde. Siz nefis bir tat diyorsanız mutlaka deneyeceğim...Hazır evde kakule de var iken....Ellerinizesağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavuk-portakal birlikteliğini deneyin seveceğinizi umuyorum. Hele kakuleye yabancı değilseniz daha da çok seveceksiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. Öncelikle merak ederek bloguma mesaj bırakma nezaketinizden dolayı çok teşekkür ederim.Sanal alemde edindiğim bu güzel arkadaşlıklar beni çok mutlu ediyor. Ülkemin sorunları beni o kadar mutsuz ediyor ki bir şeyler paylaşmak istemiyorum bloguma bile giremiyorum. Bu kadar olay beni mutsuzluğa ve ümitsizliğe sürüklüyor, dilerim seçimlerin sonucunda bu umutsuzluğum yerini umuda ve neşeye bırakır. Hayali bile güzel.
    Tavuğun görüntüsüne bayıldım. Ellerinize sağlık. Çok değişik bir tarif olmuş.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ülke sorunları artık dayanılamaz hale geldi ama zaten amaç kargaşa yaratmak, normal düzen, bozmak değüil mi? Onun için aksine her zamanki yaşantımıza devam etmemiz gerekir diye düşünüyorum. Benim artık seçimden de umudum yok. Hileyle istediklerini alırlar gene. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  21. Çok lezzetli görünüyor! :)

    YanıtlaSil
  22. En azından arada versen paylaşıyorsun iştah açıcı güzel tarifler..benimde biraz silkelenmem lazım. .kakule denen şey bende de var..Lubnanli arkadaşım vermişti tavukta çorbada kullanıyorum. .bazen pisim sonrasi çıkarmayı unutunca Deren den şikayet geliyor tadı konusunda:))) afiyetler olmuş..birde bütün tavuk pisirebilme kabiliyetim olsa :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet senib bloga artık bir hız ver bence de. Giriyorum, giriyorum aynı paylaşım. :( Ben kabuğuyla kullanıyorum ama çıkarmak gerek, üşeniyorum uğraşmaya. Tavuk hakkında herhes bir şey söylüyor ne yiyeceğimizi şaşırdık. Teşekkür ederim yoruma.

      Sil