Bu karışık paylaşımları sevdim bir kere çünkü en başta detay tarife gerek kalmıyor bu da beni rahatlatıyor. Şimdi aşağıda Sinop mantısı ve Tatar yemeklerinden bahsedeceğim. Bunları o yörelerdeki gibi yapabilmem mümkün mü? Tarif yazsam haklı olarak o yöre insanları dalga geçer benimle. :))
İlk olarak 9. İstanbul Sahaf Fuarı. Detaylı olarak yarın kitap bloğumda paylaşacağım ama İstanbul'da oturanlara şiddetle tavsiye ediyorum mutlaka gidin. Tepebaşı'nda Odakule'den girince karşınıza çıkıyor. Eski dergiler, kitaplar, plaklar, kasetler, eski pikaplar, teypler, kartpostallar, posterler,eski paralar, rozetler, film afişleri. Bunları koklamak, ellemek, istediklerinizi satın almak için büyük fırsat.
Sahafları gezmek zaten hüzün veriyor insana ama en dokunaklısı çok eski siyah beyaz aile fotografları. İnsanlar ne duruma düşüyorlar ki eski aile fotograflarını getirip sahafa satıyorlar. Çok uzun zamanı bunları inceleyerek, hikayelerini hayal ederek geçirdim. Mutlaka gidin bütçenize göre alacak bir şeyler bulacaksınız.
Yemekle ilgili ilk paylaşımımız Sinop Mantısı. Bol cevizi bol tereyağında kavuruyoruz, mantınız üzerine yayıyoruz. Yanında sarımsaklı yoğurt ile servis yapıyoruz. Değişik ama illaki anneanne, anne mantısı derseniz de haklısınız.
Tatar kare şeklinde kesilmiş makarna. Bodrum'da düğünlerde yapılırdı, benim de en sevdiğim yöresel yemeklerden biridir. Orada haşlayıp sarımsaklı yoğurtla karıştırıyorlardı. Benim sevdiğimi bilen Güzel Otel'den Ahmet'in anneannesi elde açıp yapmış ve Gülden'le göndermiş bana sağolsun. Tabii aynı gün yaptım ama internetten bulduğum değişik bir şekilde.
Makarna gibi haşlıyoruz.
Alta küçük doğranıp kızartılmış patates, üzerine tatar, onun üzerine de sarımsaklı yoğurt döküyoruz.
Ayrı bir yerde tereyağlı, salçalı sosumuzu hazırlıyoruz ve en üste döküyoruz.
Balık mevsimi başladığına göre balık paylaşımı yapmadan olmaz. Geçen gün bizim balıkçıda çok taze tekir ve hamsi vardı. Marmara hamsisi almak istemiyorum ama o kadar iri ve güzel görünüyorlar ki almadan da edemiyorum. Galiba bu sene çok balık yiyeceğiz öyle gözüküyor.
Son olarakArabiata soslu makarna. Tarif İstanbul'un Tatları, Lezzetleri gurubundan Elçin Arabacı'ya aittir. Nefis bir sos, yapıp konserve şeklinde uzun süre de saklayabilirsiniz. Makarnanın kalem makarna olması gerekiyormuş.
Malzemelerimiz domates, çeşitli acı, tatlı biberler, kuru soğan, birkaç diş sarımsak,
Ortadan ikiye kestiğimiz domatesleri, biberleri, kabuğuyla dörde böldüğümüz soğanları, kabuklarıyla sarımsakları yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Üzerine tuz, kekik ve sızma zeytinyağı döküyoruz.
Fırına sürüp hepsini üzerleri kızarıncaya kadar közlüyoruz. Biraz ılınınca bıçağın ucuyla kabuklarını soyuyoruz Sebzeleri robota alıyoruz üzerine iki çay kaşığı şeker koyarak çekiyoruz. Sosumuzu küçük bir tencereye alıp bir taşım kaynatıyoruz. Servis tabağına haşladığımız makarnayı alıyoruz üzerine sosumuzu yayıyoruz. Ben üzerine peynir de koydum.
Karnım da tok ama hepsini de ayrı ayrı canm çekti :) Mantılar, makarnalar, soslar, balıklar hepsi birbirinden nefis görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEvet ya biraz kalorisi yüksek bir post olmuş. :)))) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilYine güzel bir post olmuş elinize sağlık, tatarın altında patates ilginç geldi doğrusu eminim lezzetlidir . Sahaf fuarına iki gün önce oğlum gitmişti ben de istedim ama fırsatım olmadı.
YanıtlaSilTatarın çok değişik yapılışları var ben bu sefer patatesli denedim çok da güzel oldu. Fuar daha uzun süre açık bir fırsat yaratın bence. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilFuarı gezmek isterdim :( Bu arada tariflerinizi özlemişim . Hepsi müthiş görünüyor , ellerinize sağlık . Ama ben balık hariç diğerlerine pek yaklaşmayayım ..
YanıtlaSilBalık hariç derken herhalde kalori açısından. Çok da haklısınız ama bizde bunların yapıldığı gün başka bir şey yenmiyor. Bazıları hepsini aynı gün mü yediniz falan diye soruyor. :)))) Buralardaysanız fuara mutlaka gidin . Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBende bekliyorum bekliyorum İlhan la Gülden yemekleri alıp bize gelecekler diye ama nerdeee yine yorum gitmemiş 😊😊😄tüm paylaşım süper ama en çok hamside gözüm kaldı afiyetler olsun diyorum..yarasın kilo yapmasın 😄😄
YanıtlaSil(Resimlere üzüldüm..para ile mi satılıyor sahaflara yoksa öylesine getirilen esyalardami bulunuyorki ??)
Valla şöyle bir bohça hazırlayalım da gelelim. :)) Hamsi yanı da tekir balığıydı. Tekir çok lezzetli bir balık ama biraz ağır oluyor. Ben de aynı soruyu sahaflara sordum maalesef parayla satılıyormuş. :(( Çok üzücü ve yazık gerçekten. Teşekkür yoruma.
SilAz önce kahvaltı yaptım ama aç kalktım. Hala da açım. Beynim tokluk sinyalini şiddetle reddediyor. Ve bu fotoğrafları, hele ki o fırınlanmış sebzeleri görmek akşam için şimdiden planlar yapmaya sevk ediyor beni. Tatar çok farklı bir yemekmiş. Patatesli olması çok ilgimi çekti. Annem de üçgen keser bazen erişteyi. Onunla da olabilir bu yemek. Çok leziz görünüyor. Sinop mantısını da bilmiyordum ama cevizli makarnalara bayıldığım için bu da tam benlik görünüyor.
YanıtlaSilYine her şey harika, ellerinize sağlık.
Ya ben de bazen doymayacağım zannediyorum. :)) Sebzeler közlenmiş olunca makarnaya da ayrıca yağ kıymazsan bayağı haysiyetli bir diyet yemeği olabilir. Tatar patatesli olmasa da olur. Erişte, tatar, makarna hepsi aynı şeyler aslında, yöresel adları değişiyor. Ceviz zaten neye yakışmıyor ki? Teşekkür ederim yorumuna.
Silmakarna sosu nefis, hiç tahmin etmediğim şekilde yapılıyormuş, domatesli soslara bayılan biri olarak mutlaka deneyeceğim, elinize sağlık:)
YanıtlaSilTabii bu bir sürü makarna sosundan yalnızca biri ama tavsiye ederim süper oluyor. Hazırları da var ama bu kadar lezzetli değil. Teşekkür ederim yoruma.
SilHepsi birbirinden harika görünüyor, özellikle mantılar değişik olmuş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilMantı çok değiş ve de lezzetli ama ben gene de klasik mantıyı tercih ederim. Teşekkür ederim.
Silsinop mantısını çok tuttum.tam bana göre bir lezzet.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEvet değişikti.Ben Ankara'lı olarak mantıyı biraz sulu sevdiğim için bunu yadırgadım açıkcası. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilYaklaşık 1,5 ankaradayım. her yediğim mantı suluydu ve sevemiyordum. demek ankaraya özgüymüş bu hafif sulu mantılar.
SilEvet Ankara'lılardan başka kimse yemiyor sulu olarak ama ben seviyorum böylesini de. :)
SilHafta sonu sahaf festivalindeydim.Gerçekten kitap okumaya ilgi duyan herkes mutlaka gidip görmeli.Bu arada mantılar, makarnalar nefis görünüyor. Kış geldiğine göre artık bol bol hamur işi yiyebiliriz :))
YanıtlaSilYa ben bütün yorumlara cevap yazmıştım ama şimdi görünmüyor. :( Evet biz kışı beklemeden yazın da hamur işinim azıttık.:)) Teşekkür ederim yorumunuza.
Silne kadar keyif alarak okuyorum sizi. İş çıkışına yakın bu fotoğraflara bakmak ise midemi iki misli kazındıyor:) sahaflara gitmek isterim ne zamana kadar acaba bir araştırayım, gerçi avrupa yakası ve mesai olunca biraz zor olacak ama belki haftasonuna yetişebiliriz. Sos tarifi için de ayrıca teşekkür, hemen deneyeceğim.
YanıtlaSilTabii an itibariyle sahaf fuarı yok ama zaman zaman bazı yerlerde büyük çaplı olmasa da açılıyor, insan geçmişe gidiyor böyle yerlerde. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİlhan Bey yine lezzetli olduğu çok belli olan yemekler! Ellerinize sağlık, umarım bir gün tatlarına bakma fırsatımız da olur )) Mantı, makarna hastası olan ben, sinop mantısına da ayrı bir bittim. Duymuştum ama nedir bilmiyordum, teşekkürler güzel yazınız için.
YanıtlaSilNe zaman istersen beklerim allah ne verdiyse yeriz. Mantı, makarna sevmeyen var mıdır acaba çok merak ediyorum. Teşekkür ederim yorumuna.
Silbütün paylaşımlarınız çok güzel özellikle resimler beni de duygulandırır. benzer bir haberi okuduktan sonra eski resimlere daha bir önem verir oldum ama bizden sonra çocuklarımız için bir anlam ifade eder mi onu da bilmiyorum
YanıtlaSilO kadar güzel bir noktaya değinmişsiniz ki. Bizlerden sonra albümlerdeki fotografların hiçbir anlamı kalmayacak bu dijital ortamda. Teşekkür ederim yorumuna.
Sil