23 Ekim 2015 Cuma

KARIŞIK




Paylaşıma başlamadan bugün kitap bloğumda Orhan Pamuk'un, "Kafamda bir Tuhaflık" romanını paylaştım. Ayrıca futbola ilginiz varsa " Yüzde Yüz Gol" diye yeni bir blog açtım. Bakmak iseyenler için kitap bloğumun adresi   ilhanucer.blogspot.com     futbol bloğumun adresi  iucer.blogspot.com      Beklerim efendim.

Karışık postları sevdik bir kere. Uzun uzun tarif vermektense kemdimce ilginç kareleri paylaşmayı daha çok seviyorum. Zaten artık internete girip arama motoruna yazdığınız zaman bir yemeğin yüz tane tarifine ulaşıyorsunuz.








İlk önce bu yaş yeşil zeytinler. Facebookta da paylaştım ta Bodrum'dan kilolarca taşıdım uçaklarda, bir de baktım Cevahir Migros'ta aynı zeytin hem de aynı fiyata. :) Bu da gösteriyor ki artık İstanbul'da her çeşit yöresel ürüne ulaşmak mümkün. Halbuki sonrada hatırladım geçen sene de Migros'tan alıp yapmıştım çok da güzel olmuştu. Neyse akılsız başın cezasını ayaklar çekermiş. :))






Madem bir Bodrum esintisiyle başladık devam edelim. Çoğunuız bilirsiniz Bodrum pazarlarında pırasa böyle yanında kereviz ile satılır. Pırasayı kerevizle veya nohutla pişirirler, hem de domatesle. İlk seneler çok yadırgamıştım ama sonraları alıştım hatta sevdim bile. Pırasanın tazeliğine bakar mısınız püskülüyle. Nedense İstanbul'da kesiyorlar püskülleri halbuki böyle alınması gerekiyormuş lezzet açısından.







İstanbul'da bütün marketlere baktım bulamadım, Bodrum ve Ayvalık'ta her yerde satılıyor. Kahveli maden suyu çok da güzel tadı var, rastlarsanız bir yerde haber verirseniz sevinirim.







Bodrum'da Güzel Otel'de Cahide yapmıştı süper bir meze. Kabak Carpaccio. Kabakları soymadan chips aparatıyla ince ince doğruyoruz, bir saat kadar limon suyunda bekletiyoruz. Servis tabağına dilimin bir kısmı diğerinin üzerine gelecek şekilde diziyoruz.Dereotu ve maydanozu ince ince kıyıyoruz, kabakların üzerine serpiştiriyoruz. Tulum veya beyaz peyniri ufalayıp üzerine yayıyoruz. Pul biber çok yakışıyor seviyorsanız. Nane yaprakları , varsa frenk soğanı yoksa taze soğanın yeşil kısımlarını en üste koyuyoruz. Zeytinyağı gezdiriyoruz, tuzunu ayarlıyoruz. Hem nefis, hem de çok sağlıklı bir meze.






Bu da kış günleri için bir sağlık iksiri. Artık soğuk günler başlıyor, soğukalgınlığı, grip gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Onun için ben nerede böyle kuvvetli karışımlar görsem not alıyorum.







İstediğiz miktarda çubuk tarçın, karanfil, kakula ve tane renkli biberleri robotta çekiyoruz, toz haline getiriyoruz. İçeceğiniz kadar miktarı, ben 1 çorba kaşığından yaptım iki gün sabah akşam içtim ; bir miktar suya atıp yaklaşık yirmi dakika kaynatıyoruz. Ocağı kapattıktan sonra içine biraz zencefil rendesi, bir poşet siyah çay, limon suyu ekleyip üstü kapalı olarak bir saate yakın demlendiriyoruz. Sonra fincanınıza bir miktar soyup üzerine sıcak su döküp içiyorsunuz. Demlendikten sonraki hali çok yoğun oluyor suyunu kendinize göre ayarlıyorsunuz. Ama şiddetle tavsiye ediyorum çok bomba bir karışım.






Son paylaşımım enfes bir bulgur yemeği. Ben tarifi yapmaya başladım soğanını falan kavurdum tam sıra bulguru koymaya gelecek evde bulgur yok. :)) Tabii ki pirinçle yaptım. Bu sefer demlenirken üzerine haşlanmış nohut konacaktı ben derin dondurucuda var zannediyorum o da yokmuş. Nohut yerine de bezelye koydum. Neyse neticede süper bir yemek oldu.







Tavuk etlerini tam çözülmeden keskin bir bıçakla döner gibi ince ince kesiyoruz.






Tencereye biraz tereyağı, biraz sıvı yağ koyup soğanımızı kavuruyoruz. Sonra küçük doğradığımız domatesleri ve tavuk etlerini koyup kavurmaya devam ediyoruz. Pirincimizi de ilave ederek bir süre daha kavuruyoruz. Sıcak suyu da koyup tencerenin kapağını kapıyoruz ve pilavımızı pişiriyoruz. Demlenirken üzerine haşlanmış nohutu ( ben haşlanmış bezelye koydum) ve dereotunu da serpiştirip demlendikten sonra servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

28 yorum:

  1. Her bir paylaşım ayrı güzel. Ben en çok bezelyeli pilavı beğendim. Kış içeceği de faydalı tabii. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemeğin orjinalini evdeki malzemelere göre çok değiştirdim ama gene de güzel oldu. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Paylaşımlarınızı merakla bekliyorum. Karışık postlarınız çok güzel. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizi ilgiyle takip ediyorum. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ohoo! Bugün hep ilk kez rastladığım şeyler, ilk kez gördüğüm tarifler var burada. Bahsettiğiniz pırasa yemeğini çok merak ettim. Kereviz ve pırasa, ikisinin de yoğundur kokusu. Artık onun tarifini de bekleriz İlhan Bey :)
    Kahveli maden suyunu da çok merak ettim. Bodrum gerçekten bambaşka bir diyar gibi göründü şimdi gözüme :)) Birgün gidersem bunlardan içmeden dönmeyeceğim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birgün yapıp paylaşayım kervizli pırasayı ama klasikçiler sevmez bence pırasanın bu halini.Dediğin doğru kerevizin aroması ağır basıyor az dahi konsa. Kahveli maden suyu firma oralarda bir yerde belki tanıtım için önce o yöreye dağıtmışlardır. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. -Pırasayla kereviz birlikte mi pişiriliyor acaba, merak ettim :)
    -Bulgurla nohut, pirinçle bezelye yakışır, isabet olmuş. Pilavı tavuklu ve soğanlı yapmayı hiç denemedim, denemeliyim. Çiğ kabağa karşı önyargılıyım,
    - Bomba karışım favorim oldu, hemen yapmaya gidiyorum :=)

    Hepsi çok güzeldi. Harcadığınız vakte ve emeğinize teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet beraber pişiriyorlar, salça veya domates koyuyorlar. Çiğ kabak çiğ gibi olmuyor ama çok da lezzetli oluıyor. Karışım çay benim de başucu içeceğim oldu. Çok teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil
  5. Merhabalar, paylaşımlarınızın hepsi çok güzel. İçten ve çok samimi ellerinize sağlık.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sefa bey çok teşekkür ediyorum. Ben de sizin sayfanızı ilgi ve merakla takip ediyorum.

      Sil
  6. Kahveli soda çok ilginçmiş ben ilk defa gördüm şimdi. Bu arada kabak mezesi nefis görünüyor.Bu arada kışın hazırlanan bu sıcak içeceklere bayılıyorum :)Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün de baktım kahveli sodaya bulamadım. Kabak mezesi hem de içindeki malzemeler itibariyle ve pişirme şekliyle çok da sağlıklı. O içiceği mutlaka yapıp için gerçekten insanın içini ısıtıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. yine harika tarifler karşıladı beni ellerine sağlık.afiyetler olsun.kahveli maden suyu çok ilginç geldi değişik tadları severim.son tarif tam benlik.en kısa sürede denemeli.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik tadlara açıksanız bu syfadaki bütün tarifleri deneyin umarım seversiniz. Teşekklür ederimn güzel yorumunuza.

      Sil
  8. Hepsi birbirinden leziz görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel düşünceniz ve yorumunuz için.

      Sil
  9. pIrasalarin tazeligine bayildim, o ne güzel püsküllermis öyle:)) Kabak mezesini yapacagim, cok basit ama cok da istah acici bir görüntüsü var...Paylasimlarin herbiri birbirinden güzel, emeginize saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten pırasayı mutlaka püsküllü olarak almak gerekirmiş. Halbuki son zamanlarda nedense püsküllerini kesip satıyorlar. Kabağı mutlaka yapın seveceğinizi umuyorum. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  10. çok güzel bir paylaşım.emeğinize sağlık.kahveli soda bende görmedim.değişik geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahveli soda artık İstanbul'da satılmadığını düşünüyorum, gerçekten çok değişik. Herhalde yeterli sayıda üretim yapamıyorlar. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  11. Pırasa kerevizlemi satılır hmm enteresan..gerçi bilmediğim çok şey varda öğreniyorum yavastan:()) kahveli soda mi?? Gariptir onun tadı? ? Kış geliyor çaylar hazırlansın güzel paylaşım için teşekkürler. .kitap boloğun gideyim meraktayım Orhan Pamuk un yeni kitabı için. .adamı protesto etsemde..spor blog un hayırlı olsun..inan kendimi uzay li sanıyorum bazen yazismalarinizi okuyunca:))) sevgiler iyi hafta sonu olsun şimdiden. .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yörede pırasa mutlaka kerevizlie pişiriliyor. Biz domates de koymayız pırasaya orada koyuyorlar, ilk başlarda yiyemiyordum ama sonraları alıştım, hatta sevdim bile. :) Kahveli soda tadı garip değil çok hoş. O çayı mutlaka yap süper oluyor. Kitap hakkındaki düşüncemi oraya da yorum bıraktın galiba orada yazayım. Sana da iyi haftasonları, Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun. Teşekkür ederim yorumlarına.

      Sil
  12. Merhaba değişik tatlara çok açık olmasamda tarifleriniz çok ilgimi çekti çok güzel paylaşımlar emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet değişikliğe açık olmayınca zor. Ben de aksine her yemeği değişik şekilde, değişik malzemelerle yapmaya çalışıyorum. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Şu an fena açım her bir gördüğümden ah diyorum elinize emeğinize sağlık pırasanın püsküllerini kerevizin yapraklarını yok edip satar oldular ki o kereviz yapraklarını neye katsan lezzeti katlanıyor ,hayırlı geceler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pırasanın püskülleri koparınca lezzeti de gider diyorlar. Kerevizin sırf yapraklarından yemek yapıyorlar. Ama biz toplum olarak illa ki bir cinslik yaparız. :) Teşkkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Merhaba,
    yine kakule eklemişsiniz, çok ilgimi çekti, deneyeceğim. Geçen hafta Şile pazarından aldığım kerevizlerin öyle güzel yeşil yaprakları vardı ki, aşık oldum:) Hemen yemeğe ekledim, çok güzel bir aroma katıyor. Sebze sularınada katıyorum:) Sapını kerevizden çok seviyorum sanırım:) Kabak carpoccio yu hiç denemedim, güzel bir meze olur. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kakuleli içeceği mutlaka yapmanızı öneririm. Ben toz halinde kavanoza koydum içeceğim zaman bir tatlı kaşığı hazırlıyorum ve su ve siyah çay ilavesiyle içiyorum, tadı da güzel oluyor. Kerevizin yeşil sapları ve yaprakları artık birçok yerde kullanılabiliyor ama aroması çok kuvvetli olduğu için miktarını ayarlamak gerek. Carpoccıo da değişik ve güzel bir meze tabii yeniliğe açık olanlar için. Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil