13 Mayıs 2015 Çarşamba

KARIŞIK



Havaların ısınması ile bloglarda gevşeklik başladı. Her sene böyle oluyor kışa kadar gider böyle. Açıkcası bizim evde de tek başına paylaşmaya değer yemekler pişirilmiyor, zeytinyağlılarla, salatalarla idare ediyoruz. Bu durumda da karışık postlar hazırlamak daha akılcı oluyor. Havalar ısındı diyoruz ama hala geceleri soğuk oluyor.Dün akşam facebookda, kalorifer yaksak ayıp olur değil mi diye yazdım. Gelen yorumlara bakınca hala yakan bir sürü insan var. :) Neyse bugünkü ilk paylaşım son zamanların internette çok dolaşan Kombu çayı. Tunca bütün malzemeleriyle getirdi bizde yaptık, tiryakisi olduk diyebilirim. Aşağıda faydalarını sayacağım inanamayacaksınız.






Çay, bakteri ve mayalardan oluşuyor. Mantar çay ve şekerle besleniyor ve devamlı ürüyor.





İki litre suyu kaynatıyoruz, içine üç poşet çay atıyoruz. Çayların rengi çıkınca bir tahta kaşıkla çayları çıkarıyoruz.






İçine bir bardaktan iki parmak az toz şeker atıp eriyinceye kadar tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Karışım oda sıcaklığına gelince mantarımızı içine atıyoruz. Üzerine tülbent koyarak serin bir yere koyuyoruz, on gün bu şekilde bekletiyoruz. On günün sonunda mantarları biraz suyuyla beraber küçük bir kavanoza alıyoruz, kalan sıvıyı hergün bir su bardağı içiyoruz.






Mantarı görebiliyor musunuz? Niye böyle uzun uzun anlattım aşağıda faydalarını okuyunca hak vereceksiniz.

Ömrü uzatıyor.
Kan dolaşımını hızlandırıyor.
Kalp ritmini düzeltiyor.
Kanı temizler.
Sinir sistemini düzeltir.
Tansiyonu düşürüyor, huzursuzluğu önlüyor.
Astımı tedavi ediyor.
Şeker seviyesini sabitler.
Alerjiyi önce hafletiyor, zamanla gideriyor.
Karaciğeri yeniler.
Kanseri önler, tedavi eder.
Damar sertliğini tedavi eder.
Gut hastalığına iyi gelir.
Hemoroidi tedavi ediyor.

Hepsini yazsam okumaktan sıkılırsınız.






Size çok sağlıklı, çok lezzetli, diyet yapanlar için ideal muhteşem bir çorba. Patlıcan, kabak, soğan, kırmızı etli biber, hepsini soyup iri küp şeklinde doğruyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip sebzeleri üzerine yayıyoruz. Arada karıştırarak üstleri kızarana kadar közlüyoruz. Tavuk veya et suyunu kaynatıyoruz, közlenmiş sebzeleri içine atıyoruz. Tuzunu, karabiberini ayarlayıp beş dakika kadar kaynatıp ocağı kapatıyoruz. Üzerine ince doğranmış bol maydanoz.





Karaköy'de bir yerde çay içiyordum dükkanın dışarı kısmında. Kafamı bir çevirdim vitrinde bu tatlıyı gördüm. Nasıl bir şeydir bu? :)) Yemedim ama o kadar yalandım ki tatlının kalorisinin bir kısmını mutlaka almışımdır. :))))




Bu da Tunca'nın kedisi. Bir haftadır misafirimiz. Sağır olduğu için çok zor hem ona, hem bize. Bir de çok yaramaz, geliyor diye bütün evi topladık. :)) Ama çok şeker. Gözlerine dikkatli bakar mısınız?


43 yorum:

  1. Ben kombu çayını ilk kez duydum.Ne kadar çok faydası varmış hakkaten.Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka bundan sonra çok duyacaksınız kombu çayını. Dünyada hızla yayışlıyor şöhreti.:))Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Kombu cayinin tadini cok seviyorum...Corbanizda nefis gözüküyor ve iyi ki tatliyi yememissiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir bilen çıktı neyse kombu çayını. Tadı çocukluğumda içtiğim bir şeye benziyor ama bulamadım. Valla yemediğime sonra pişman oldum. :)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  3. Kediniz cok güzel ama sagir olmasi gecekten üzücü,bakimina cok dikkat etmek gerekecektir...Sahibine kolayliklar diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bakımı zor,tasmasında çan var ancak öyle yerini bulabiliyoruz. :) Teşekkür yorum için.

      Sil
  4. İLhan bey ne güzel sağlığınıza dikkat ediyorsunuz,zeytinyağlı salatalar,mayalı çaylar harika...ben içemem sanırım içindeki maya tuhaf değil mi?
    Kalorifer derken biz hala akşamları yakıyoruz hatta iş yerinde sabahları elektrikli ocak yakıyorum...eeee doğu illeri böyle işte...tatlılar tatlılar dayanamadıklarımız içinde...o tatlı duttan yapılmış ve içinde ceviz var...köme denir adına...kolay gelsin size kedicikle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ya dikkat ettiğim falan yok gene şu sıralar ne bulsam yiyorum. :) İçindeki mantar temiz bir olay rahatlıkla içilebilir. Doğudaysanız tabii haklısınız daha bir müddet en azından geceleri yanar kaloriferler. Köme isim olarak bilirim de ne olduğunu bilmiyordum. Yorumunuza ve verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Kombu çayı çok ilginçmiş, böyle yenilikleri sizden öğreniyoruz, ben İngiliz karbonatını da ilk sizden duymuştum şu an kullanıyorum çok memnunum:) çorbanız harıka, zaten ben türlü yemeğinin suyunu da çorba olarak çok severek içerim, bunun tadı da ona benziyor olmalı.. Misafiriniz ise süper, maşallah diyeyim çok tatlı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AA ne güzel İngiliz karbonatını kullanmanız ve faydasını görmeniz. İyi ki hatırlattınız çoktandır içmiyordum, hemen başlıyorum. Evet çorba güzel , hem de közlenmiş sebzelerle sağlıklı da. Misafirimiz biraz uğraştırıyor ama çok şeker. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Dogrusunu isterseniz Kombu çayını ilk defa duyuyorum. Ne çok da faydası varmış.
    Ama benim ilgi alanım kediler çok tatlı maşallah ama sağır olması çok üzücü düşünüyorumda Karemel sağır olsa çok zor olurdu benim için.
    hayırlı günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kombi çayını emin ol bundan sonra çok duyacaksın. Daha ne faydaları var da yazmaya üşendim. :) Kedi çok şeker gerçekten adı da Mati. Dişi, kısırlaştırdılar. Genelde Van kedilerinin karekteristik özelliği sağır olmaları. Ama çok zor tabii. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  7. Çayı çok merak ettim.Mayayı içinde düşününce zor içilir gibi geliyor ama sizin zevkinize de güveniyorum. Kim bilir merak ağır basar belki denerim.
    Ben her zaman bir şeyi çok yemek istemişsem muhakkak yerim istediği kaloride olsun, bu kadar severek yenen şeyin yağ değil şifa olacağına inananlardanım. Her şeyin beyinde bittiğine inanıyorum, keşke o güzelim tatlıdan zevkle bir tane yeseydiniz.
    O güzel kediye bayıldım. Kulaklarının duymaması kötü olmuş ama sizler gibi sevenlerin yanında olduğu için de çok şanslı.Geçici de olsa evin sahibi gibi.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süzüyoruz ama mayayı. İnanın nefie bir tadı var. Sabah 1 bardak içince bütün gün enerjisi yetiyor. Sinirler üzerinde de çok etkisi var. Ben de pişman oldum sonradan yemediğime.. Kedinin duymaması kötü tabii ama dediğiniz doğru kendini evin sahibi zannediyor. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  8. Kombu çayını ilk kez görüyorum. Merak ettim doğrusu. Zayıflatıyorsa bi de oh tadından geçilmez :D
    Çorba öyle leziz görünüyor ki ben de burada yalana yalana yemiş kadar oldum. O tatlıyı ben cevizli sucuğa benzettim ama değişik de duruyor. Misafiriniz Van'dan ha :P Çok sevimli maşallah. Sağır olması kötü olmuş onun için. Dikkatli olmak lazım.
    Görüşmek üzere. İyi haftasonları dilerim şimdiden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kambu çayı bundan sonra çok duyacağınız kesin. Evet zayıflatma etkisi de var. Tadı da çok güzel. Yok cevizli sucuk değil. Yukarıda Tülin hanım anlatmış içinde olanları. Evet Van kedisi. Çok iyi huylu bir kedi , ayrıca doğuştan sağır olduğundan onun için sorun yok.Zorluk bakana. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. ben de yeni duydum, bitki çaylarını çok seviyorum hele bir de böyle faydalarını okuyunca ilk fırsatta denemeliyim dedim, teşekkürler :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun tadı bitki çaylarından çok daha güzel. Mantarını bulursanız mutlaka deneyin. Daha çok faydaları var ben sıkmamak için yazmadım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Kombu çayını acaip merak ettim. Buylduğumda deneyeceğim. Bu arada sebzelere sarılmışsın bakıyorum:))) Yaz ayları geliyor, "plajlarda boy göstereceğim" diyorsun yani:))) Misafiriniz muhteşem. Pazartesi günü bize de gelecek bir günlüğüne kedi mevcudumuz 4 e çıkacak.:( üstelik son gelen yavru ve henüz 2 aylık:) Avuç içi kadar ve hepsi tıslıyor ona:(( Nasıl koruyacağım bakalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kombu çay inanılmaz bir olay. Oralarda bulamazsan ben sana veririm mantarından. Yok ya sebze mi o da ne? :)) Biraz dikkat etmeye çalışıyorum sadece. Bodrum'da yaşarken bile plajlarda boy gösteremedik işten güçten. Misafirimiz çok ilginç. Van kedileri çoğunlukla doğuştan sağır oluyorlar, bir de suyu çok seviyorlar. Beraber duş yapıyoruz. :)) 4 kedi çok zor ya. Bir de tüy dökmeseler. :) Teşekkürler yoruma.

      Sil
    2. Şu meşhur mantardan bir parça alacağım seni gördüğümde. Bunca faydası olan birşeyi yabana atmamak lazım. Albino kediler çoğunlukla sağır oluyorlar. Bizim beyaz da hafif sağır. İşine geleni duyar, gelmeyene de küt sağır numarası yapıyor kerata;)) biz de tüy sorunu pek yaşanıyor denemez çünkü; senede dört kere 1 numara traş oluyorlar. Artık alıştılar. Veterinerimizin berberi arabayla hepsini alıyor, bir kaç saat sonra cıbıl geliyorlar;)) tabii çok iltifat ediyoruz yoksa utanıyorlar:))

      Sil
    3. Kedi traş ettirilince bunalıma girmez mi? Çok çirkin oluyorlar ya. :)

      Sil
  11. merhabalar bu çayı bende ilk kez duydum mantar olarak ne tür mantar koydunuz ve hangi miktarda öğrenebilirmiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantar öyle bildiğimiz mantar değil. Jel gibi, saydam bir şey. Benzetmek gibi olmasın ama deniz anası görünümünde. :)) Satılmıyor da etrafınızda bu çayı yapan birinden alabilirsiniz. Devamlı ürüyor çünkü. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. İlhan bey inanamadım aylardan beri annem için aradığım ama bulamadığım kombu mantarı sizde varmış :) temin etmek istesem yardımcı olurmusunuz acaba? mail adresim guvenli_flztolga@hotmail.com ..annem meme kanseri içmesini istiyorum..şimdiden teşekkür ettim FiLiZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annenize çok geçmiş olsun. Severek yardımcı olurum bu konuda ama mail adresinizde bir yanlışlık olabilir mi? Geri geliyor. Teşekkür yorum için.

      Sil
    2. Günaydın değil ama başka bir mail adresi verebilirim..sukruakova34@hotmail.com ..annem için iyi dileklerinize teşekkür ettim aynı zaman da ..FiLiZ

      Sil
    3. Verdiğiniz mail adresine şimdi bir mail attım. Geç gördüm özür.

      Sil
  13. Çok merak ediyorum bu çayı.En kısa zamanda denemek istiyorum aslında ama bir türlü denk gelmedi.Çorba bir harika.Ama bu yazının en güzel fotosu kedicik.Çok sevimli:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çorba gerçekten çok güzeldi. Çayı denemenizi öneririm. Kedicik döndü evine. Biz de hala tüy temizlemekle meşgulüz. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. çay çok ilgimi çekti gerçekten.ellerinize sağlık.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çayı artık çok sıj duyacaksınız muhtemelen. Sağolun yorum için.

      Sil
  15. Bu çayı ilk defa duydum, mantarı nereden temin edebilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. PPiyasada satılan bir şey değil ancak eşten dosttan temin edilebilir. Ama yakında aktarlarda da görebiliriz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Umarım ben de bulurum mantarı,ilk defa sizden duydum,yararlarını da okuduktan sonra kesinlikle denemeliyim.Bizde de köpek var,bizimki de tam tersi duştan nefret ediyor...Çocuk gibi kandırarak zorla yıkıyoruz.
    Tüyleri de ayrı dert...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kedilerde suyu sevmezmiş ama Van kedisini özelliklerinden biri bu. :) Tüyleri gerçekten büyük dert. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Çorba çok leziz görünüyor ellerinize sağlık İlhan bey. Sebzelerin közlenmiş olması çorbanın lezzetine lezzet katmıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebzeler közlenince sağlık açısından da ideal hem de çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. Kombu cayini duydum ama hic denemedim. Icerisindeki mantardan dolayida icebilecegimi sanmiyorum. Kefiri den de o yuzden rahatsiz olurum. Yogurtun mayali olupda nasil beni rahatsiz etmedigi bir mechul :-) Size afiyet olsun. Corba degisikmis. Tatlilar super ama kacirmissin:) Kedicik cok guzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı çok güzel ama. :) Evet mantarın görünüşü pek iç açıcı değil deniz anasına benziyor ama faydası hemen çıkıyor ortaya. Çorba da güzeldi şimdi olsa içerdim gecenin bu saatinde. :) Kedi gitti evine. İyi güzel de çok tüy döküyor, hala sağdan soldan çıkıyor tüyler. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  19. Kombu çayını hiç duymamıştım ama faydalarını okuyunca bu nimetten faydalanmak gerek diye düşündüm. Mantarı nereden temin edebiliriz?Siz biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaz sıcaklarında hemen bozuluyor havalar serinlayince isterseniz bulurum size. Teşekkür eder,im yorumunuza.

      Sil
    2. Yaz sıcaklarında hemen bozuluyor havalar serinlayince isterseniz bulurum size. Teşekkür eder,im yorumunuza.

      Sil