19 Mart 2015 Perşembe

TAJİN ( FAS MUTFAĞI )




Sizinle bugün pişirdiğim ve çok sevdiğimiz  değişik bir tavuk yemeği paylaşıyorum. Aslında yaparken gel gitler yaşadım çünkü hem Fas mutfağına çok yabancı olduğumuzdan, hem de içindeki malzemelerden dolayı. Ama sonuç mükemmel. Tajin aslında Fas'da kapaklı güveçlere verilen ad. Bu yemeği de bu güveçlerde köz ateşinde pişiriyorlar. Eğer yeniliklere kapalı değilseniz mutlaka denemenizi öneririm. En çok tereddütü de balda yaşadım. Ama son zamanlarda özellikle zeytinyağlı yemeklere şeker yerine bal konan tariflere rastlamıştım bloglarda. Tarçın da benim mesafeli olduğum bir baharattır ama o da çok uyumluydu. Bu yemeğin tam tarifini vermek istiyorum.







Malzemeler:

4 parça kemiksiz tavuk but
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı limon rendesi
2 yemek kaşığı un
20 adet çekirdekleri çıkarılmış yeşil zeytin
1 yemek kaşığı bal
Tuz, karabiber







Yukarıda görülen malzemelerimizi hazırlıyoruz. Kalın tabanlı bir tencereye yağı koyup kızdırıyoruz, tavukları da ekleyip, tavuk etlerini iyice kızartıyoruz.







Tavukları tencereden tek süzgeç yardımıyla çıkarıp piyazlık doğradığımız soğanı koyuyoruz ve pembeleşene kadar kavuruyoruz. Baharatları, limon rendesini, unu da katıp  bir iki dakika daha kavuruyoruz. İki su bardağı sıcak su ekleyerek tenceredeki malzemeyi pütür kalmayacak şekilde karıştırıyoruz. Tuzunu, karabiberini ayarlıyoruz.






Tavukları tekrar tencereye alıyoruz. Kapağı kapalı olarak tavuk etleri iyice yumuşayana kadar pişiriyoruz. Suyunu çekerse azar azar sıcak su ilave ediyoruz. En son nohutu, zeytinleri balı da ekleyerek iyice karıştırıyoruz ve on dakika daha pişirip sıcak olarak servis ediyoruz. Afiyet olsun.

36 yorum:

  1. offf,çok değişik alışık olduğum damak tadıma göre,ancak siz beğendiyseniz vardır güzelliği

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla beklemediğim kadar lezzetliydi. Demin internetten de baktım başka yerlere birçok olumlu yorum var dünyanın her yerinden. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Oraların mutfaklarında nohut çok kullanılıyor. Biz de bir çok yemeğe atar olduk. En son pırasa da kullanmıştık galiba. Ancak, bu tarif biraz cesaret ister, pişirip ortaya getirmek için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet nohutu çoğu yemekte kullanıyorlar. Pırasada Egeliler kullanır daha çok. Evet malzemeleri dolayısıyla biraz cesret işi doğru ama netice inanın mükemmel. Ama önyargılı olmamak şartıyla. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Denerseniz yazın lütfen sevip sevmediğinizi. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Kore ve Çin mutfağından alışığım ben bala, şekere. Aslında bana en tuhafı zeytinler geldi :D Hazır satılan çekirdeksiz yeşil zeytini sevmediğim için tadını düşündüm bir an.
    Fas mutfağını düşünmemiştim hiç, bu yemeğe bakılırsa orada da hoş lezzetler çıkacak karşımıza sanırım. Merak ettim ben bu tarifi. Deneyeceğim mutlaka.
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aslında yeşil zeytinden kendimiz çıkarsak çekirdeği bence de daha lezzetli olur ama tembellik ettim hazır kullandım. :( Fas mutfağı bence incelenmeye değer. Hele benim gibi Çin mutfağını sevdiysen hiç yadırgamazsın. Dene bence de umarım seversin. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Himm ilginc...Denemek lazim.Yenilikleri ben severim ama evdekiler benim gibi degiller :) Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyosunuz aynı evde değişik yemek zevkleri olunca çok zor. Çocuklarla beraber yaşadığımız dönemlerde küçük oğlum et yemezdi, sebze yerdi çılgınca, büyük de sebze yemez et yerdi. :)) Ama bu denenebilecek bir yemek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Nohut Arap mutfağında ne kadar çok kullanılıyor.Değişik bir yemekmiş ancak malzemelerine bakınca seveceğimi umuyorum. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde Doğu ve Güneydoğuda da çok kullanılıyor. Arap mutfağında da öyle. Suriye'de lokantada pilavın yanında bile humus veriyorlarmış. :) Yeniliklere açık olan herkesin sevebileceği bir yemek bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. En kısa zamanda deneyeceğim. İlhan Bey paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben size teşekkür ederim yorumunuz için. Denerseniz bilgilendirin bizi sonuç hakkında. Sevgiyle kalın.

      Sil
  8. çok değişik bir lezzete benziyor önerdiğinize göre denenebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçi benim sevmediğim pek bir şey yok :) ama gerçekten güzel oldu. Sağolun yorum için.

      Sil
  9. Ellerinize sağlık. Ben de D Smartın yemek kanallarında sık sık rastlıyorum ve baharatların çeşitliliğinden dolayı hep tereddüt ediyorum ama sizin güzel oldu sözün üzerine bir kere denemekten zarar gelmez diyorum.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çeşitli baharatları miktar olarak da çok kullanıyorlar. Hiç tereddüt etmeyin deneyin seveceğinizi umuyorum. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  10. Bana da malzemeler biraz karışık gibi geldi ama siz öneriyorsanız denemeye değer :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Evet karışık gibi ama çok uyumlu oldular şaşırtıcı şekilde. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. Sanırsam benim damak tadım fas mutfağına uygun değil :(
    Değişik tadlara bir türlü alışamadım.İlladaTürk mutfağı diyorum :)
    Bu arada bende tarçını tavuğa çok yakıştırıyorum ve kullanıyorum.Zaten mangalda yaptığımız sooslu tavukların harcında da tarçın var.Afiyetler olsun.Fas'a selam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız herkesin yemek zevkine uygun değil ama ben ne olursa olsun deniyorum. Örneğin yıllardır mesafeli olduğum Çin mutfağına hayran kaldım bence dünyanın en iyi mutfağı. Fas'ı da biraz daha araştırmak gerek sanki ona da kolay alışacağım. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  13. ellerinize saglık...ilhan bey güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
  14. Tavuk yedigim zamanlarda buna yakin bir yemek tadmistim arap mutfagin la yada o taraflarin yemekleri ile ilgili bir rest.ta..Tarcini ozellikle herseye kulaniyorlar. Gecen hafta lahmacunumsu bir pidede bile vardi..Her ulkeden gelenlerle birlikte yasamanin faydalari cok cesitli mutfaklari tadabilmek sevmek bazende sevmemek :)) ellerine saglik goruntu nefis.
    Keyifli hafta sonu olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tarçını çok kullanıyorlar ama miktar çok önemli fazla kaçarsa bakın tat tarçın oluyor o da yemeğin lezzetini olumsuz etkiliyor. Bence de her ülke mutfağını tanımak gerek. böylece değişik tatlar, değişik baharatlar tanıyoruz ben hepsini de seviyorum. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  15. çok değişik! deneyeceğim mutlaka, yazarım size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekliyorum merakla neticeyi. Teşekkür yorum için.

      Sil
  16. Ilhan Bey, bizler de baharatli yemekleri sevdigimiz icin bu mutfagi ben kendime yakin bulmusumdur her zaman. Kizim Fas'a gittiginde en cok sevdigi yemek bu olmus. Bu aralar Tajin guvecini cok goruyorum ve almayi da planliyorum aslinda. Sizin tarif ile deneyecegim. Ellerinize saglik.

    Asuman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tajin güvecinin altı çok kalın olduğundan yemeği çok yavaş ama o oranda da lezzetli pişirirmiş. Ben buralarda hiç rastlamadım. Alırasnız mutlaka deneyin bu yemeği. Çok teşekkür yorumunuza.

      Sil
  17. Merhaba, Fas mutfagı bana ilginç geliyor ve nohut kullanmalarına bayılıyorum. Nohutu çok sevdiğimden olsa:) buda tam benlik bir tarif görünüyor.. Derin donduruca okadar çok haşlanmış nohut var ki:) Denemek lazım..;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohutlu yemekleri bende çok seviyorum. Valla nasılsa konserve haşlanmış var diye dondurmadım ama bu sene çok zor bulunuyor konservesi. Deneyin umarım seversiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. Çok farklı bir tarif.. Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  19. ÇOK İLGİNÇ BİR TARİF
    AMA ÇOK MERAK ETTİM
    SİZE GÜVENEREK EN KISA ZAMANDA DENEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de deneyin seveceğinizi düşünüyorum. Teşekkür ederim.

      Sil