Bugün kitap bloğumda Ece Temelkuran'ın son kitabı "Devir" i paylaştım. İlginizi çekerse adresim: ilhanucer.blogspot.com
Balık mevsimi bitecek neredeyse bol bol balık yiyemedik. Galiba bu sene o kadar çok çeşit yoktu, mevsimi gelen balık da çabucak çekildi piyasadan. Zaten uzun süredir sürü halinde yunuslar geçiyor Boğazdan. Herhalde bunlar kaçırıyor balıkları. Biz de tavuk ve etle idare ediyoruz ama balığın yerini tutmuyor bunlar. Bugün gene dünya mutfaklarından devam ediyoruz. Tarifimiz Meksika'nın dünyaca ünlü "Fajıtas"ı. Tortilla kullanılıyor artık bütün market hatta bazı fırınlarda mevcut. Yoksa da bizim lavaşımız aynı işi görüyor. Ben kepekli Tortilla buldum onu kullandım.
Orjinalinde ekşi krema var ama normal kremanın içine biraz limon suyu koyup karıştırısanız yakın bir tat elde ediliyor. Soğanlar isteğe göre çiğ veya karamalize edilerek kullanılabilir.
Malzemeler:
500 gram derisiz tavuk göğüs
Tortilla ekmeği ( kişi başı 1 adet )
1.5 çay bardağı ekşi krema
4 adet dilimlenmiş domates
1 adet küp kesilmiş avakado
4 adet taze soğan
1/2 adet kırmızı soğan
Tuz, karabiber
Terbiye Malzemesi :
2 diş ince doğranmış sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet acı yeşil veya kırmızı biber
4 yemek kaşığı limon suyu
Terbiye malzemesini derin bir kapta tavukları da katarak karıştırıyoruz ve buzdolabında bir gün bekletiyoruz.
Oluklu, tercihen döküm bir tavada tavukların her bir tarafını yedişer dakika pişiriyoruz. Ocaktan alıp ince şeritler halinde kesiyoruz. Tortilla ekmeklerini tavukları kızarttığımız tavada arkalı önlü ısıtıyoruz.
Yukarıda gördüğümüz malzemeleri hazırlıyoruz. Kırmızı soğanımızı karamalize edersek daha lezzetli oluyor.
Tortillaları tek tek hazırlayacağız. Arasına kremayı yayıyoruz. Tavuk dilimlerini paylaştırıyoruz. Etlerin üzerine avakadoyu, domates dilimlerini. taze soğanımızı, kırmızı soğanları paylaştırıyoruz. Tuzunu , karabiberini ayarlıyoruz.
Dürüm şeklinde sarıp yanında Akdeniz yeşillikleri, varsa frenk maydanozu, yoksa bildiğimiz maydanozla servis yapıyoruz. Özellikle çocukların çok seveceği muhteşem bie lezzet çıkıyor ortaya. Denemenizi öneririm. Afiyet olsun. Bir de benim fikrim acılı şalgam suyuyla çok iyi oluyor. Meksika Fajıtas, Adana şalgam. :))))
Hahaha son cümleniz çok hoşuma gitti :D
YanıtlaSilMeksika mutfağını çok sevdim ben. Bu tarif de tam benim damak tadıma göre. Ellerinize sağlık.
Şalgamı bilse Meksika'lılar mutlaka bunun yanında içerlerdi. :)) Evet acılı, ekşili güzel bir yemek kültürü. Teşekkür ederim yorumuna.
Silevet kesinlikle benim gençler bayıla bayıla yer, elinize sağlık.
YanıtlaSilEvet çocuklar ve gençler demem gerekirdi. Teşekkür ederim.
SilEllerinize sağlık...Bu arada tarifi okurken aklıma geldi fajitayı balıkla denesek nasıl olur acaba?
YanıtlaSilBence süper fikir. Örneğin levrekle. İlk fırsatta dener yazarım size. :) Teşekkür yorum için.
SilNefis görünüyor :) Dürümü sevmeyen yoktur galiba ama avokado bana hiç uymadı. Afiyet olsun :)
YanıtlaSilAvakadoyu sevmemenize şaşırdım. :) Aslında insan yedikçe alışıyor. ben artık çoğu yerde kullanıyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilŞalgam seven biri olarak eminim ben de çok severek yerdim. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilEsen kalın.
Şalgamı iki senedir evde yapıyorum bayağı güzel oluyor. Teşekkür ederim. Bu arada kardeşinizin bloğu nefis.
Silçok beğendim,balığı pek seven,tavuğa burun kıvıran biriyim aslında,ancak dediğiniz gibi balık malık yok! memleketin çoğu yerinde yok!
YanıtlaSilelinize sağlık,sevgiler
Vala ben artık hiçbir şeye burun kıvırmıyorum, yiyorum. Baksanıza yıllardır sakıncalı dedikleri "sakarin" in şimdi faydalarını saymakla bitiremiyorlar. Hep rant meselesi. Bir hastalığın önce ilacı piyasaya çıkıyor sonra o hastalığın mikrobunu yayıyorlar. Domuz gribinde öyle olmadı mı? Teşekkür ederim. benden de sevgiler.
SilKisi basi 2 tane olmazmi?:)) Bayilirim ama et ile yapilana..ince kesilmis izgara et ile dene derim..birde yerken soslar hafif akmali:)) oyy karnim acikti..aksam yemegi hazirligina basliyayim bari..afiyet olsun !!
YanıtlaSil(hmm demek balik az oldu..hamsi mevsimi ne zaman?? Uskumru??)
Olur tabii . Ben 3 tane falan yiyorum da ayıp olmasın diye bir yazdım. :) Yok ya bir tane yetiyor. Balıklı öneri gelmişti, et ile de deneriz. Ama sosu çok fazla olursa sevmiyorum. Balık aslında fena da değildi ama ben hep aynı şekilde pişirdim bunun için de paylaşmaya değer görmedim. Hakiki uskumruyu uzun süredir görmüyoruz. Teşekkür yorum için.
Silellerine sağlık bende severim çocuklarda sevdiği için arada yaparım
YanıtlaSilİçinde her şey var çocuklar için ideal ayrıca sevecekeleri malzeme. Teşekkür ederim yorumunuza.
Sildeğişik ve güzel bir tarif olmuş.nefis görünüyor.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEvet kolay da üstelik. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilÇok leziz görünüyor. Elinize sağlık.
YanıtlaSilSağolun ziyaretiniz ve yorumunuz için.
SilMerhaba, hem pratik hemde lezzetli bir tarif olmuş. Eşimle bende tortilla ekmeğini çok kullanıyoruz. Film izlerken TV karşısında yenebilecek süper bir yemek olmuş. Eşim buna bayılır..:) ellerinze sağlık
YanıtlaSilBen bizim lavaşı daha çok seviyorum ama tortilla da artık mutfaklarımıza girdi. Doğru tv. karşısında iyi olur hem de pratik. Teşekkür edrim yorumunuza, eşinize sevgiler.
SilHarika görünüyor :))) Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilBENDE LAVAŞI DAHA ÇOK SEVENLERDENİM
YanıtlaSilELLERİNİZE SAĞLIK
YİNE DÖKTÜRMÜŞSÜNÜZ
Evet bizim lavaşlarımız da süper aslında ama yabancı ürünlere meraklıyız ne yazık ki. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık enfes görünüyor.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.. Ne kadar güzel görünüyor. Tarif ve ayrıntılarıda çok ilgimi çekti. Avokado kullanmak benim hiç aklıma gelmez. afiyetle .
YanıtlaSilAvakado artık mutfaklarımıza girdi birçok yerde kullanılabiliyor. Teşekkürler yorum için.
Silmükemmel görünüyorlar, lezzetli oldukları çok belli, ellerinize sağlık
YanıtlaSil2 ay olmuş paylaşalı, sizin yorumu görünce tekrar aklıma düştü acaba Yapsam mı akşama?? :)) Teşekkür yorumunuz için.
Sil