29 Mart 2015 Pazar

FAJITAS ( MEKSİKA MUTFAĞI )



Bugün kitap bloğumda Ece Temelkuran'ın son kitabı "Devir" i paylaştım. İlginizi çekerse adresim:  ilhanucer.blogspot.com
Balık mevsimi bitecek neredeyse bol bol balık yiyemedik. Galiba bu sene o kadar çok çeşit yoktu, mevsimi gelen balık da çabucak çekildi piyasadan. Zaten uzun süredir sürü halinde yunuslar geçiyor Boğazdan. Herhalde bunlar kaçırıyor balıkları. Biz de tavuk ve etle idare ediyoruz ama balığın yerini tutmuyor bunlar. Bugün gene dünya mutfaklarından devam ediyoruz. Tarifimiz Meksika'nın dünyaca ünlü "Fajıtas"ı. Tortilla kullanılıyor artık bütün market hatta bazı fırınlarda mevcut. Yoksa da bizim lavaşımız aynı işi görüyor. Ben kepekli Tortilla buldum onu kullandım.






Orjinalinde ekşi krema var ama normal kremanın içine biraz limon suyu koyup karıştırısanız yakın bir tat elde ediliyor. Soğanlar isteğe göre çiğ veya karamalize edilerek kullanılabilir.



Malzemeler:



500 gram derisiz tavuk göğüs
Tortilla ekmeği ( kişi başı 1 adet )
1.5 çay bardağı ekşi krema
4 adet dilimlenmiş domates
1 adet küp kesilmiş avakado
4 adet taze soğan
1/2 adet kırmızı soğan
Tuz, karabiber



Terbiye Malzemesi :



2 diş ince doğranmış sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet acı yeşil veya kırmızı biber
4 yemek kaşığı limon suyu

Terbiye malzemesini derin bir kapta tavukları da katarak karıştırıyoruz ve buzdolabında bir gün bekletiyoruz.






Oluklu, tercihen döküm bir tavada tavukların her bir tarafını yedişer dakika pişiriyoruz. Ocaktan alıp ince şeritler halinde kesiyoruz. Tortilla ekmeklerini tavukları kızarttığımız tavada arkalı önlü ısıtıyoruz.








Yukarıda gördüğümüz malzemeleri hazırlıyoruz. Kırmızı soğanımızı karamalize edersek daha lezzetli oluyor.








Tortillaları tek tek hazırlayacağız. Arasına kremayı yayıyoruz. Tavuk dilimlerini paylaştırıyoruz. Etlerin üzerine avakadoyu, domates dilimlerini. taze soğanımızı, kırmızı soğanları paylaştırıyoruz. Tuzunu , karabiberini ayarlıyoruz.






Dürüm şeklinde sarıp yanında Akdeniz yeşillikleri, varsa frenk maydanozu, yoksa bildiğimiz maydanozla servis yapıyoruz. Özellikle çocukların çok seveceği muhteşem bie lezzet çıkıyor ortaya. Denemenizi öneririm. Afiyet olsun. Bir de benim fikrim acılı şalgam suyuyla çok iyi oluyor. Meksika Fajıtas, Adana şalgam. :))))


31 yorum:

  1. Hahaha son cümleniz çok hoşuma gitti :D
    Meksika mutfağını çok sevdim ben. Bu tarif de tam benim damak tadıma göre. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şalgamı bilse Meksika'lılar mutlaka bunun yanında içerlerdi. :)) Evet acılı, ekşili güzel bir yemek kültürü. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. evet kesinlikle benim gençler bayıla bayıla yer, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çocuklar ve gençler demem gerekirdi. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık...Bu arada tarifi okurken aklıma geldi fajitayı balıkla denesek nasıl olur acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence süper fikir. Örneğin levrekle. İlk fırsatta dener yazarım size. :) Teşekkür yorum için.

      Sil
  4. Nefis görünüyor :) Dürümü sevmeyen yoktur galiba ama avokado bana hiç uymadı. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avakadoyu sevmemenize şaşırdım. :) Aslında insan yedikçe alışıyor. ben artık çoğu yerde kullanıyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Şalgam seven biri olarak eminim ben de çok severek yerdim. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şalgamı iki senedir evde yapıyorum bayağı güzel oluyor. Teşekkür ederim. Bu arada kardeşinizin bloğu nefis.

      Sil
  6. çok beğendim,balığı pek seven,tavuğa burun kıvıran biriyim aslında,ancak dediğiniz gibi balık malık yok! memleketin çoğu yerinde yok!
    elinize sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vala ben artık hiçbir şeye burun kıvırmıyorum, yiyorum. Baksanıza yıllardır sakıncalı dedikleri "sakarin" in şimdi faydalarını saymakla bitiremiyorlar. Hep rant meselesi. Bir hastalığın önce ilacı piyasaya çıkıyor sonra o hastalığın mikrobunu yayıyorlar. Domuz gribinde öyle olmadı mı? Teşekkür ederim. benden de sevgiler.

      Sil
  7. Kisi basi 2 tane olmazmi?:)) Bayilirim ama et ile yapilana..ince kesilmis izgara et ile dene derim..birde yerken soslar hafif akmali:)) oyy karnim acikti..aksam yemegi hazirligina basliyayim bari..afiyet olsun !!
    (hmm demek balik az oldu..hamsi mevsimi ne zaman?? Uskumru??)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabii . Ben 3 tane falan yiyorum da ayıp olmasın diye bir yazdım. :) Yok ya bir tane yetiyor. Balıklı öneri gelmişti, et ile de deneriz. Ama sosu çok fazla olursa sevmiyorum. Balık aslında fena da değildi ama ben hep aynı şekilde pişirdim bunun için de paylaşmaya değer görmedim. Hakiki uskumruyu uzun süredir görmüyoruz. Teşekkür yorum için.

      Sil
  8. ellerine sağlık bende severim çocuklarda sevdiği için arada yaparım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde her şey var çocuklar için ideal ayrıca sevecekeleri malzeme. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. değişik ve güzel bir tarif olmuş.nefis görünüyor.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kolay da üstelik. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Çok leziz görünüyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun ziyaretiniz ve yorumunuz için.

      Sil
  11. Merhaba, hem pratik hemde lezzetli bir tarif olmuş. Eşimle bende tortilla ekmeğini çok kullanıyoruz. Film izlerken TV karşısında yenebilecek süper bir yemek olmuş. Eşim buna bayılır..:) ellerinze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bizim lavaşı daha çok seviyorum ama tortilla da artık mutfaklarımıza girdi. Doğru tv. karşısında iyi olur hem de pratik. Teşekkür edrim yorumunuza, eşinize sevgiler.

      Sil
  12. Harika görünüyor :))) Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  13. BENDE LAVAŞI DAHA ÇOK SEVENLERDENİM
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    YİNE DÖKTÜRMÜŞSÜNÜZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bizim lavaşlarımız da süper aslında ama yabancı ürünlere meraklıyız ne yazık ki. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Ellerinize sağlık enfes görünüyor.

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize sağlık.. Ne kadar güzel görünüyor. Tarif ve ayrıntılarıda çok ilgimi çekti. Avokado kullanmak benim hiç aklıma gelmez. afiyetle .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avakado artık mutfaklarımıza girdi birçok yerde kullanılabiliyor. Teşekkürler yorum için.

      Sil
  16. mükemmel görünüyorlar, lezzetli oldukları çok belli, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 ay olmuş paylaşalı, sizin yorumu görünce tekrar aklıma düştü acaba Yapsam mı akşama?? :)) Teşekkür yorumunuz için.

      Sil