3 Şubat 2015 Salı

TAVUK YAHNİ, HURMA DOLMASI



Bugün size yiyebileceğiniz en güzel tavuk yemeklerinden birinin tarifini vereceğim. Aslında tavuk yenmeli mi, yenmemeli mi diye uzun zamandır bir tartışma var ama özellikle internette yaşanan bu tartışmalara bakarsak hiçbir şey yememek gerekiyor. Onun için ben pek aldırmıyorum, doğru tavuklar, hatta yumurtalar çok lezzetsiz ama bu yemekte olduğu gibi bazı malzeme ilavesiyle falan bir şeye benziyor. Lezzet dergisinde görüp yaptığım bu tarif başta da yazdığım gibi bence tavukta son nokta.:)) 







Tavuğu bütün olarak alıyoruz, iyice yıkadıktan ve temizledikten sonra parçalara ayırıyoruz. Anladığım kadarıyla bu işlemi kendimiz yapmamız gerekiyor. Yani parça tavuk alıp yapmıyoruz. Bir adet büyük soğanı rendenin en ince yeriyle rendeleyerek suyunu çıkarıyoruz. Tavuk parçalarını soğan suyu ve tuz ile iyice ovarak buzdolabında en az bir saat bekletiyoruz.





Daha sonra tavuk etlerini ızgarada arkalı önlü pişiriyoruz. Ben iki, üç yerden kürdanla deldim daha güzel pişsin diye.





Izgarada pişirdiğimiz tavuk etlerini tabanı yayvan bir tencereye yerleştiriyoruz. Bir tavada tereyağını kızdırıyoruz, içine pul biber ve karabiber atıyoruz. Tavukların üzerine piyazlık doğradığımız iki adet büyük kuru soğanı yayıyoruz. Soğanın üzerine de biberli tereyağını gezdiriyoruz. En üste incecik kıydığımız maydanozu serpiyoruz ve bir su bardağı sıcak su ilave ederek orta ateşte yarım saat pişiriyoruz. Sıcak servis yapıyoruz.



HURMA DOLMASI:







Hurma aslında çok da sevdiğim bir meyve ( meyve mi acaba) değil. Ramazan ayında marketlerde falan görürüm ama hiç almak gelmez aklıma. Geçen bir dergide faydalarını okuyunca çok şaşırdım. Yazının sonunda da bir tarif vardı, yapmaya karar verdim. Tahmin etmediğim kadar güzel oldu. Hatta kestane şekeri ile yapılan bu görünümde tatlılar var onlara benzedi lezzet olarak da. İlk önce hurmanın bazı faydaları. Dişlerin çürümesini önlüyormuş, hafızayı güçlendiriyormuş, kolestrole ve damar sağlığına iyi geliyormuş, şekeri düzenliyormuş, kan yapıcı özelliği varmış, karaciğer yağlanmasını önlüyormuş, öksürüğe ve boğaz ağrısına iyi geliyormuş, gözleri kuvvetlendiriyormuş. Efendim daha ne olsun? Kaldı ki ben yarısını yazdım.






Hurmaları boyuna keserek çekirdeklerini çıkarıyoruz.
Cevizi ince dövüyoruz.Kuru üzüm ve kuru kayısıyı robottan geçiriyoruz. Tahin, pekmez, tarçın ve cevizle beraber iyice karıştırıyoruz. Bu harcı hurmaların içine dolduruyoruz. Üzerine hindistan cevizi serpiyoruz. Benim yapabileceğim en haysiyetli tatlı budur. Yoksa Nilgün gibi, Nergiz Mevsimi gibilerle yarışmak gibi bir niyetim yok. :)) Ayrıca süper bir lezzet oldu tavsiye ederim.

34 yorum:

  1. Tavuk yemeklerine nedense soğanı hiç yakıştırmam ve kullanmam. Ama Festigan tavsiye ediyorsa durum değişir. El mecbur deneyeceğiz. Hurma, yetiştiği bölgelere göre çok farklı çeşitlere sahip bir meyve. İçerdiği besinler, diğer meyvelerle kıyaslanmayacak kadar çok zengin. Şahsen ben böyle hemen hazırlanabilen tatlıları çok seviyorum. Hurma zaten başlıbaşına bir lezzet, kattıklarınızla süper lezzet olması çok doğal. Şu anda aklıma geliverdi, aslında hepsinden önemlisi ağız tadımız. Allah ağzımızın tadını bozmasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yahni olunca haliyle soğan bol oluyor. Soğanla tavuğu marine etmek tavuğa çok değişik bir tat verdi öneririm deneyin. Evet hurmanın da çok çeşidi varmış. Gerçekten çok faydalıymış ben yeni öğrendim. Dediğiniz çok doğru insanın ağzının tadı olunca ne yeseniz güzel geliyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  2. Tavuk konusunda bende çok tartışmalara şahit oluyorum.Dediginiz gibi bircok yiyecek aynı şekilde fakat bende takmıyorum.Organik bulamayacağımıza ve aç kalamayacağımıza göre yemek zorundyız :)
    Kızarttıktan sonra yahniye çevirmek ilginç bir fikir.Lezzetine lezzet katabili,denemeli!
    Hurma özellikle hamile kadınlara çok faydalı,ayrıca anne sütünü en çok artıranlardan.Sevmem pek ama faydalarından dolayı yerim ara sıra.Tatlısı ilginc ,onuda denemeli :)
    Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yiyeceğimizi şaşırdık internette acayip bilgi kirliliği var bu konuda, bence çok takmamak gerek yoksa insan kafayı yer. :)) Deneyin gerçekten çok lezzetli oldu. Bir daha kolay kolay tavuğu başka türlü pişirmem. Evet hurma çok faydalıymış bu yaştan sonra öğrendim ben de. Bu tatlı çok değişik oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. Tavugu yaklasik iki yildir ozel kesim koy tavugu bulup aliyorum cok da lezzetli oluyor.Sizin tavuk yemeginiz gayet lezzetli gorunuyor.En kisa zamanda denemek istiyorum.Ellerinize saglik.Zaten artik son yillarda en cok hazirladigim tatli cesitleri ya hurmali ya incirli dogal tatli oluyor.Malumunuz saglikli ve diyetik olsun diye.Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin kötü tarafı ben köy tavuğundan nefret ediyorum çok özür ama gerçekten kokusuna ve o yağına tahammül edemiyorum. Görüntüsü zaten bir facia bana göre. Ama yiyenlere saygı göstermek gerek belki de en doğrusu o. Hurmalı bu tatlı hafif ve çok lezzetliydi , teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Her kafadan çıkan sese kulak verirsek (hiç birinin dediği de diğerini tutmuyor üstelik:)) dediğiniz gibi hiç bir şey yememeliyiz. Sadece bazı şeylere özen göstererek yaşamdan da zevk almalıyız. (Yemek yemeden olabilir mi? )
    Ellerinize sağlık. Tavuk çok güzel görünüyor. Ama hurmanın içinde ki cevizi de görünce işte buna bayılırımmm.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dediğiniz gibi acayip bir bilgi lirliliği var ne doğru, ne sağlıksız belli olmuyor. Mümkün olduğunca dikkat etmek gerekiyor ama nereye kadar. Cevizin yakışmadığı bir yer mi var sanki? Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Devir her şeyin aslını yitirdiği, bambaşka bir şeye dönüştüğü devir. Ama gelgelelim organik denenlerin bile organik olduğundan kuşkuluyum. Ben de pek takmayıp arada alıp pişiriyorum, tavuğa kadar kim lir neler yiyoruz diyerek. Soğanı, özelliklle karamelize halini tavukla çok severim. Tavuğun o kokusunu da alıyor. Bu yahni çok harika olsa gerek. Izgarada pişince ayrı bir hava katmıştır yemeğe. Sabırsızlanıyorum denemek için. Ellerinize sağlık, teşekkürler bu güzel tarif için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ürünün organik olduğunu düşünmek çok zor. Nasıl inanabiliriz? En iyisi takmadan her şeyi yemek. Bol soğan bu yemeğe inanılmaz yakıştı. Tavsiye ederim mutlaka dene. Ben teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. Bahsetmişimdir mutlaka benim son 20 yıldır, kırmızı etle hiç aram yok:( köfte olarak ara sıra yerim onu da çok tercih ettiğim söylenemez. Eh ne kaldı geriye? Tavuk,hindi,balık... Tavuk hakkında söylenenler ve yazılanlardan bıktım usandım, hindiye gelince, beyaz eti tatsız tuzsuz:( balık seviyorum ama onu da kızartma yiyemiyorum. Ya ızgara olacak ya buğulama:))) benim gibi et sevmezlere kaldı protein değeri yüksek mercimek, kinoa;)))) ye yiyebildiğin kadar;)) arkadaşım ellerine sağlık ve afiyetler olsun. Şu hurmayı deneyeyim bakalım;) tatlı da yiyemiyorum ki istediğim gibi;))) of yani. Sen mutfağının kralısın arkadaşım. Benim de balık adına senden çokkkkk öğreneceklerim var. Kocaman sevgiler ikinize de;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya tamam da arasıra iyi oluyor şöyle güzel bir bonfile veya antrikot. Söylenenlere bakma bence, hindi gerçekten vahim bir olay. :)) Sen mercimek yiyorum diye kandır bizi. Bloğun hiç de öyle söylemiyor. Sen tatlı, pasta yapmayı bilmezsin ya şu hurmayı bir yapıver. :)) Bneden kıyak olsun sana.:)) Çok sevgiler, teşekkürler yorum için.

      Sil
  7. Hurma tatlısı ilk defa duyuyorum.Alıp denemek lazım.Ellerinize sağlık İlhan Bey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı mı tatlı işte. Bence de deneyin çok seveceğinizden eminim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Tavuk konusundaki tartışmalara hiç kapılmıyorum çünkü biz senelerdir ( 30 ) aynı tavukçudan alıyoruz :) Babam biz küçükken alırdı ordan, bizde geleneği bozmadık hala oradan alıyoruz. Tavukları tumurtaları öyle lezzetliki.
    O yüzden bu tarifi yaparım ben :) ellerinize sağlık İlhan. Hurma Dolması da nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii böyle çok uzun senedir aynı yerden almanız tavuğu büyük şans. O zaman bu tarifi mutlaka deneyin umarım seversiniz. Hurma tatlısı bence de nefisti. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. Ben çok uzun yıllardır kırmızı et yemiyorum, oğlum da vegan beslenmeyi tercih edince bizim evde sadece yemekli misafir olduğunda tavuk ve balık pişiyor.Bu arada eşim de biraz da mecburiyetten bize uydu artık o da aramıyor :) Bu tarif de çok güzelmiş; tavsiyenize uyup, bunu da denenecekler arasına aldım.Misafirim olduğunda, damak tadınıza güvendiğimden sizin tavuk yemekleri tariflerinizden bir kaç defa yaptım, sizinle yarışmak niyetim olmasa da :) Şaka bir yana bu tarz yemekleri sık yapmayınca hamur işleri, tatlılar mecburen öne çıkıyor.Hurmayı yıllarca sadece Ramazan aylarında gördük, yedik ama çok faydalıymış gerçekten.Bende hurmayı ceviz vb. ile yoğurup mozaik pasta gibi dilim dilim keserek yapmıştım o da güzel oluyor ama bu dolma tahinli filan bambaşka bir tarif olmuş.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben balıksız bir yaşam düşünemiyorum açıkcası. Sırf sebzeyle de olmuyor sürekli. Evet ya da dediğiniz gibi hamur işleri, tatlılar öne çıkıyor bu sefer. :)) Bu yaştan sonra hurmayı sevmeye başladım. Ceviz her yere çok yakışıyor zaten, çok da faydalı olduğunu biliyoruz. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  10. ikiside birbirinden lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. hurmayı denemedim ama tavuk çok lezzetli görünüyor.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hurma severseniz bir deneyin çok güzel oluyor, hurmanın lezzeti değişiyor sanki. Sağolun yorum için.

      Sil
  12. Tam karnımın en aç hali ile geldim bloğunuza iyi olmadı benim için o tavuk şimdi masam da olaydı diye iç geçirdim elinize sağlık sizlere afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an benim de karnı aç ve evde bu yemeğin bir benzeri var. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Bir senedir tavuk yemiyorum ama nedeni tv.de gordugum bir programdaki sakat dogan civcivlerin insanlar tarafindan oldurulus sekilleri oldu :(( hurma dolmasini mutlaka denerim cunku cok severiz heleki California hurmasi diye satilanlari..cok sekerli diye yinede az yemek lazim tabiki ama dedigin gibi faydalari cok-mus. Ellerine saglik afiyetler olsun..Karli ve az soguk bir pazartesi sabahindan sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben artık yazılanlara özellikle internete inanmıyorum mutlaka arkasında rant peşinde koşup insanları başka ürünlere yönlendirmyey çalışanlar var. Hurma dolmasını dene valla güzel oluyor. Şu anda burada da kar başladı. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  14. Çok pratik ve enfes tarifler ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. İki haftadır grip nedeniyle hayatım durmuş durumda.Bi de hurmayı denemeli:)Belki faydası olur.Olmasa bile bu tarif bir harika.Tereyağlı, üstelik çift pişirme uygulanmış tavuk ...lezzetinden şüphem yok.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acayip bir grip virüsü var valla hurma faln tesir etmez bence. :) Ama çok güzel denyin bence. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. MUH TE ŞEMMMMM tavuk yahniyi kesinlikle tavsiye ederim...bayıldım; bayıldılar...sadece ben soğanın suyuyla uğraşamadım orta boy bir soğan dorayıp az zeytinyağı ile sabahta akşama beklettim...iş dönüşü diğer her şeyi aynı yaptım..sos için kullandığım soğanları da tavukların üzerine koydum diğer soğanla beraber...müthiş ...teşekkür ettim...ayrıca ben Bolez diye bir marka kullanıyorum biraz daha doğala yakın Ç.Kale de yaşıyorum diğer şehirleri bilmiyorum ama belki bulabilirler..FiLiZ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben size cevap hemen yazmıştım ama çokmamış çok özür. Deneyip sevdiğinize çok memnun oldum. Bolez markasını hiç duymadım bakarım marketlere. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil