5 Kasım 2014 Çarşamba

KASTAMONU SİMİT TRİTİ



Trit de keşkek gibi her bölgemizde değişik şekillerde yapılan ama her bölgenin kendi yöresel yemeği olduğunu iddia ettiği bir yemek. Mantığı evdeki bayat ekmekleri değerlendirmek, ev ekonomisine katkı sağlamak. Yani sıcak suya bayat ekmekleri doğrayıp yemek. Eğer et veya tavuk suyuna olursa bu işlem o zaman "lüks" yemek sınıfına giriyor. :)) Görünüşe göre gariban yemeği. Ama girin internete ne tritler var. Bonfileyle yapan bile var bu gariban yemeğini.





Ben bugün orta halli bir gariban trit yaptım Kastamonu simidiyle. Bu simidi bilirsiniz susamsız en taze halinde bile birisinin kafasına atsanız kafayı yarar. :)) Kastamonu'lular kızmasın ama gerçekten böyle. Bakmışlar ki bu simit böyle yenmiyor bari trit yapalım demişler ve çok da güzel olmuş. Çünkü ekmek bayat da olsa et suyunun içinde çok yumuşuyor bu da hoş olmuyor.





Bahsettiğim simidi yukarıda görüyorsunuz, fırınların çoğunda var. Ama galiba simit diye değil de başka bir adla satıyorlar şimdi hatırlayamadım. Halkayla karıştırmayalım halka değil normal simit boyutunda.







Simitleri parçalıyoruz ve çukur bir kabın içine alıyoruz.








Tavaya tereyağını koyup küçük doğradığımız bir soğanı kavuruyoruz, kıymayı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Daha sonra sıcak suda erittiğimiz bir yemek kaşığı domates salçasını da katarak karıştırıyoruz. Nedense bütün tariflerde salça var domates kullanılmamış. Tuz ve karabiberini ayarlayıp ocağı kapatıyoruz.
Diğer bir küçük tavada tereyağını eritiyoruz, pul kırmızı biber katıp ocaktan alıyoruz.
Bir kaseye yoğurdu koyuyoruz, içine iki diş dövülmüş sarımsak , biraz da tuz katarak iyice karıştırıyoruz.
Et suyunuz varsa en güzeli o ama ben suyu kaynatıp iki tablet et suyu attım içine.






Simitlerin üzerine bolca et suyunu gezdiriyoruz sonra kıymalı karışımı yayıyoruz. Kıymanın üzerine sarımsaklı yoğurdu koyuyoruz. En üste de biberli tereyağını gezdiriyoruz. Çok lezzetli bir yemek olarak yiyorsunuz da tabakta kalan suyu ile bir ekmeği yersiniz o kadar lezzetli. Düşünsenize et suyu, tereyağı, sarımsaklı yoğurt daha ne olsun. Kalorisi mi kaç? Bunu sormakla bütün iştahımı kaçırdınız. :)) Ama bunu soranlara da alternatif bir şey sunuyorum.






Siyah taze yaban mersini. İnternete bakın başta göz hastalıkları olmak üzere inanılmaz faydaları var. En makbulü bu siyah olanıymış. Satan hanım taze olarak tüket geri kalanını tepsiye yay her şartta kurur dedi. Sonra çayı içiliyormuş. Tadı mayhoş, sıfır şeker hatta acımsı. Ben böyle abuk şeyleri sevdiğim için hiç yadırgamadım. Bu arada sıfır kalori. Trit yemeyin yaban mersini yiyin siz. :))))

30 yorum:

  1. tridine bandım diye bir türkü var sanki , bu tirit o tirit olabilir mi ki? gerçekten harika bir tattır , evdeki mahlukat her şeyi yemediğinden sofraya koyamadığım ama nerede bulsam tadına doyamadığım bir şeydir bu tirit.:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet türkülere konu olmuş siz yazınca hatırladım.:)) Kendi kalorisi yetmezmiş gibi bir de dünyanın ekmeğini yediriyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Elinize sağlık, nefis görünüyor.
    Kastamonu simiti bulmam mümkün değil ama bu tarifi kurutulmuş bayat ekmekle yapacağım mutlaka.

    Epey ara vermiştiniz, hoş geldiniz bu arada:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında fırınlarda bulunuyor. Bayat ekmekle de olur tabii. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. ben inebolu'luyum,yani kastamonu.
    annem yazları gittiğimiz memlekette ekmek yapardı,ama epesmer ekmek,şimdikiler gibi havalı sünger gibi değil.1 hafta dolapta bekledimi simit halt etmiş sertlikte yani:)
    onunla yapılan tiritin tadı damağımda:)

    YanıtlaSil
  4. Benim de şimdi aklıma geldi Bodrum'da da dediğiniz sert ekmekten yaparlar hatta çaya süte batırarak yenirdi çok da lezzetli olurdu. Gerçekten trit herhalde en güzel onlarla olur. Yorumunuza teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Evettt tarif guzel iyide simdi biz bu kafa yaran simidi nereden bulacagiz?:)) ekmekle denemek istemem cok yumusak olacagindan..ben en iyisi sadece kiyma ustune yogurt ve suyuna ekmek banarak yeme tarafinla ilgileneyim:)).yada buradaki bagel lari bayatlatip onunla deneyim. Yaban mersini burada hep bu renkte satiliyor yogurdun icine atarakta yemek mmm nefis oluyor :)).afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka vardır o simide benzer bir şeyler oralarda. :) Ekmek banma işi çok fena ama insan kendine hakim olamıyor. Yabam mersinini yoğurtla yemek güzel fikir yarın kahvaltıda denerim. Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  6. Tiriti bilirim duyarım da çok yiyemedim. Bir kere tavuklusunu yemiştim sanırım. Kastamonu, memleketimin simidi, çok da severim. Orada okurken çok yerdim. Sert olur ama çok keyiflidir yemesi. Bu şekilde tiritte hiç yemedim ama. Denemek lazım çünkü çok lezize benziyor. Bu arada yaban mersininin tazesini yemek kısmet olmadı hiç. Çok pahalıya satıyorlar ve her yerde olmuyor, birkaç defa görmüştüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trit et, tavuk, kıyma her şekilde yapılabiliyor. Maden Kastamonu'lusun da denemen gerek bence. Yaban mersininin tazesini h,ç sevmedim. Başarabilirsem kurutmaya çalışacağım. Evet üstelik pahalı da haklısın. Teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. Evet lezzetli de işte kalorisi ve ekmek banarak yenmesi çok fena. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Yok ben tiriti tercih ederim. Bu tarifi de denemek isterim ama et suyu kaynatmak gerek hakkaten.Şu hazır bulyonlara hala güvenemiyorum :(
    Ellerinize, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de triti tercih ediyorum. Hiç sevmedim yaban mersininin tazesini. Hazır bunyonların sağlıklı olarak hazırlandıklarını güvenilir bir yerden duymuştum. Tabii gerçek et suyuna benzemez. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Kastamonu'lu komşuma sorayım bu simiti. ben hiç görmedim. Simidi bulamazsak bayat pideyle de yapabiliriz. Domates olmadığına göre kışın yapılan bir yemek herhalde. Suyunun güzelliği türkülere bile yansımış. Malum, Tridine bandım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminönü'nde çok varda fırınlarda da bulunuyor. Bayat pideyle de çok güzel olacağını düşünüyorum. Doğru belki de kış yemeği olduğundan domates kullanılmamıştır, bunu düşünmemiştim. Evet türküsü bile var. :)) Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil
  10. cok lezzetlı duruyor ben buna benzer bayat ekmekle yapıyorum ozellıkle ramazanda bayat pıdelerle yapıyorum ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii bayat ekmekle de oluyor , pideyle hele süper olacağını düşünüyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Tarif süper olmuş bu simitlerden susamsız simit Beypazarında da çıkıyor gerçekten durdukça taş gibi oluyor ama değerlendirme yöntemi çok güzel elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taş gibi olması özelliğiymiş ama nasıl yenir o haliyle bilemiyorum. Trite çok yakıştığı da gerçek ama. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Merhabalar İlhan Bey,
    Bayatlayan ekmekleri, simidi ya da herhangi bir gıdayı tüketebilmek adına yapılan her türlü tarif benim için çok değerli açıkcası.Mesleğim nedeniyle yıllar önce 2 ay kadar büyük illerimizden birinin çöplüğü civarında çalışma yapmış ve elimize geçen her lokmanın ne kadarda değerli olduğunu çok daha iyi kavramıştım.Bizlerin bayatladı diye çöpe attığımız gıdaları sanki marketten alırmış gibi alıp tüketen insanları görünce insan daha başka bir gözle bakıyor elindekine, etrafındaki insanlara.Herşeyi ihtiyacımız kadar almayı ve fazla geleni paylaşmayı bilirsek belki herşey biraz daha farklı olabilir.
    Yaban mersini Bodrum' da doğal olarak yetişiyor.Keke , turtaya çok yakışıyor.Birde likörü oluyor ki pek leziz.
    Sağlıklı günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de şahit oluyorum sitemizin önüne kurulan pazar akşam saatlerinde kalktıktanb sonra pazarcıların attıkları sebzeleri, meyveleri toplayan insanlara. İşte dediğiniz gibi o zaman insan elindekilerin kıymetini çok daha iyi anlıyor. O 5 yıldız otellerin açık büfelerindeki israfı insan aklı almıyor. Bodrum'da 17 sene yaşadım mutlaka rastlamışımdır acaba oralarda başka bir adı mı var? Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Ellerinize sağlık İlhan bey. Bu harika bir lezzet olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de çok lezzetli olmuştu. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  14. Trit çok lezzetli görünüyor elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Teşekkürler yorum için.

    YanıtlaSil
  16. Bugunlerde dietde oldugumdan tiriti geciyorum ama yaban mersini bilgileri cok hosuma gitti. Bizde cok tuketiliyor. Hakikaten hemen tuketilmezse buz dolabinda beyaz beyaz kufleniveriyor. Baska renk olanini hic gormedim. Kurutma fikrini de cok begendim. Mutlaka deneyecegim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet diyette tritin lafını bile etmemek gerek. :)) Burada siyahı zor bulunuyor ama heryerde açık kahverengi olanı var. Kurutup çayını içmek nece de güzel olur. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  17. Ama bu çok güzel görünüyor, ellerinize, emeklerinize sağlık ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel oluyor gerçekten teşekkür ederim.

      Sil