17 Kasım 2014 Pazartesi

KARIŞIK



Çoktandır karışık post yazmamışım. Halbuki daha çok seviyorum bu şekilde yazmayı. Baktım da bir sürü şey birikmiş, artık iki postta olur herhalde. Bir de dikkatimi çekiyor bloglarda eski canlılık yok. Haftalardır hatta aylardır paylaşım yapılmayan bloglar var.






İlk önce fasuli lokantaları. Biliyorsunuz bir zincir şeklinde çoğu yerde açtılar ve açmaya da devam ediyorlar. Ben Gülden'le Cerrahpaşa'nın arkasında olana gittim. Tarihi binalar, hamamlar, camiler arasında çok eski bir bina. Marmaray yapılırken binanın her tarafı çatlamış yıkılacak duruma gelmiş, her taraflarını  çelik desteklerle kuvvetlendirmişler.






Her tarafta afişler, şubeleri falan gösteren yazılar var. Fiyatlar  orta karar. Çok ucuz sayılmaz ama gerçekten mükemmel kuru fasülye yapıyorlar. İspir fasülyesi tereyağlı, soğansız ve kendine has özel bir sosu var. Soğansız olduğuna inanamıştım internetten araştırdım  doğruymuş. :))






Bu da fasülyenin faydalarını anlatan bir yazı. Baksanız olmayan vitamin yok içinde. Bir de fasülyenin kıymetini bilmeyiz. :)) Eskiden gariban yemeğiydi. Hatta mahalle aralarındaki esnaf lokantalarında çorba gibi sulu gelir, suyuna bana bana bir ekmek tüketilirdi. O lokantaları en lüks restorana değişmem valla. Sayıları çok azaldı ama her güzel şey gibi.





Fasülyenin yanında istemeseniz bile kuru soğan, turşu ve mısır ekmeği geliyor. O ekmek tek başına bile yenir o kadar lezzetli.







İkinci olarak zeytinyağlı yeşil domates yemeği. Geçen yıl birçok blogda paylaşılmıştı. Ben en son Nilgin'ün blogda görmüş çok da heveslenmiştim yapmak için ama mevsimi geçmiş herhalde yeşil domates bulamamıştım.







Geçen gün çarşıda örünce aklıma geldi aldım ve pişirdim. Çok güzel bir zeytinyağlı yemek oldu. Tahmin ediyorum Osmalılardan gelen bir yemek. Onlar domatesi yeşil olarak tüketirlermiş ya, kızarınca çürüdü diye atarlarmış . :)))) Her neyse senede bir kere yapıp yemek de fayda var.





Kanlıca mantarı geçen sene de paylaşmıştım şimdi tam mevsimi. Görünüşü bir acayip ama çok lezzetli oluyor.






Tereyağında kızarttım sonra üzerine bol soğanlı, domatesli sos yaptım. Biliyorsunuz mantar protein deposu ve sıfır kolestrol.









Pancar salatası. Galiba Lezzet dergisinden almıştım tarifi. 





Pancarın rengini çok seviyorum nerede görsem dayanamayıp alıyorum. Haşlıyoruz biraz diri kalacak şekilde. Sonra rendeliyoruz, üzerine zeytinyağı, limon, sarımsak, biraz sirke ve tuz koyuyouz. Üzerine de bol ceviz. Çok güzel bir meze oluyor.






Migrosda yaş zeytinleri görünce Bodrum günleri geldi aklıma tabii ki aldım. Zeytin aslında yapılış aşaması olarak çok da hijyen bir ürün değil onun için evde yapmak en akıllıcası bence.







Bıçakla çizik atıp bir kavanoza dolduruyoruz.




Sonra suyla dolduruyoruz ve güneş ışığı almayan bir yere kaldırıyoruz. İki günde bir suyunu değiştireceğiz. Sonra tuzlama aşması falan var onları da o zaman anlatırım. Bu yeşil zeytin için, siyah için galiba değişik yöntemler var.

29 yorum:

  1. Hangi birini yorum yasam acaba :-). Domates yemegi ilginc geldi. 1 ay evvel bahceden topladiklarimla denerim. Tursu yaptim bu Sefer ama aklimdasin bulunsun. Pancari bende hafta sonunda arkadaslar geldiginde yaptim. Ne kadar seveni varmis meger. Sofrada o kadar yemegin icinde en cok o konusuldu. Sadece haslamistim hic bir Ozelligi de yoktu. Bir dahakine soslu yapayim :-). Guzel bir post olmus ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varsa yeşil domatesin denemeni öneririm. Mutfağabuyrun sarımsaklı yoğurtla çok güzel olduğunu söylüyor. Pancar aynı zamanda da çok sağlıklı bir yiyecek. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. hepsi harika görünüyor.yeşil domates yemeğini sarımsaklı yoğurtluda deneyin bence.nefis oluyor.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Artık bu sene bitti herhalde yeşil domates seneye sarımsaklı yoğurtlu mutlaka deneyeceğim. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  4. Ooo karışık yazılarınızı ben de seviyorum. Fasuliye gitmedim hiç ama kurufasulyecilerde yediğim her seferde midem yanar. Ama çok da lezzetlidir, çok severim.
    Bu arada o mantarlara ben de bayılıyorum. Zamanıyken çok yiyemedim ama annem bolca toplamış, salamur kurmuş. Onlarda gözüm :) Sizin yaptığınız şekilde çok lezzetli oluyordur. Olsa da yesek :)) Pancarı da deneyeceğim. Pek sevmem tadını turşusu dışında ama sarımsaklı soslu lezzetlidir diye düşünüyorum. Ellerinize sağlık, güzel bir yazı olmuş yine. Görüşmek üzere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun kurufasülye başlı başına zaten mideye ters bir de tereyağı, et, et suyu falan çok lezzetli ama çok ağır geliyor. Neyse kırk yılda bir yiyoruz. :)) Pancarı böyle denemeni öneririm çok güzel oluyor. Ceviz de çok yakışıyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. yazılarınızı severek takip ediyorum.ama ne yalan söyleyeyim karışık postlarınızı okumaktan bilhassa keyif alıyorum.
    domatesin osmanlı döneminde meyve olarak tüketildiğini ve oldukça kıymetli olduğunu dinlemiştim bir tarih programında.hatta günümüze değin ulaşan bazı meyvelerin kız alır verirken beyliklerin ve hükümdarlıkların meyve verdiklerini.Gibi mesela :)
    yeşil domatesin zeytinyağlısını yapmak hiç aklıma gelmemişti.ama bundan sonra yaparım ben de :-)
    her sene zeytinleri böyle gördükçe benim de evde yapasım gelir.özeniyorum doğrusu.klavuzu da burda yazılı ;-)
    teşekkür ederiz....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Egenin bazı yörelerinde de kız istemeye geiderken tenekeyle helva götürürler benzer bir adet herhalde. :)) Osmanlıların domatesi yeşil tüketmeleri, kırmızı olunca çürüdü diye atmaları da ilginç. Zeytinyağlı yeşil domates güzel bir yemek zaten senenin çok az bölümünde bulunduğundan yılda 1 veya 2 kere pişer ancak. Zeytinleri yaptım ama sonuç daha belli değil. Paylaşırım güzel olursa. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Yazınızı karnım açken okuma gafletinde bulundum. Kuru fasulye, mısır ekmeği ve turşu mahvetti beni :) Yeşil domates yemeğini anneannem yapardı bulgurla ve yeşil biber de katardı. Çok lezzetli olur. Sarmısaklı yoğurtla da güzel oluyormuş.Zeytinleri 10 gün içinde yemek istiyorsanız bir kısmını kırma yapın bence.

    Ellerinize sağlık. Çok renkli bu güzel post için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru fasülye-turşu-mısır ekmeği nasıl bir üçlüdür değil mi? :)) Ben de kırmızı biber katmıştım hatta bulgurun da yakışacağını düşünmüştüm pişirirken. Zeytin konusunda dediğini< doğru am İstanbul'da marketten aldığım zeytinlere güvenemedim. Çok fazla yumuşarsa yiyemiyorum. Ben teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  7. Gönderdikten sonra gördüm :)
    Sarmısaklı yoğurt onayı alınmış. Evet, kesinlikle doğru.

    YanıtlaSil
  8. Yeşil domatesten zeytinyağlı ilk defa duydum.Yemeğin görüntüsü harika mutlaka lezzeti de öyledir.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Geçen sene çok moda yemekti blogflar arasında zeytinyağlı yeşil domates yemeği, gözünüzden kaçmış demek ki. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  10. Ah şu kuru fasulye pilav:( Bak diyete girdik giriyoruz, dikkatli yayın yapalım artık:)) Domates yemeğinde aklım kaldı valla. Dur bakalım bu hafta sonu pazarı yine bir kolaçan edeyim bakarsın bulurum. Aralık sonu kaç kilo verdiğimizi hesaplayalım demiştim, cevap vermedin. Yarışacaksak söyle ona göre start alayım:()

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Domates yemeği zaten senden çalmaydı. Evet ben varım Aralık ayı sonu itibariyle yarışalım. Ama yılbaşı gecesi hariç de mi? Ben başlamıştım aslında bu akşam Lale çağırdı namusumla peynir, yer elması, kereviz biraz rakı falan idare ediyordum tam kalkacaz sofraya lahmacun geldi, şimdi bir kişi çıksın da ben yemezdim desin bakalım. :)))) Son söz varım yarışıyorum. :))

      Sil
    2. Tamamdır. Yalan söylemek yok, gramı gramına söyleyeceğiz kaç kilo verdiysek, start cuma günü doktordan sonra, final 30 aralık ok mu?

      Sil
    3. Ben başladım bile 2 gün oldu. :))

      Sil
    4. Tamamdır;) hadi sana 3-4 gün avans vermiş olayım;)

      Sil
  11. Inan suan acaip fasulye istedi canim. Yarina yapayim bari:) afiyet olsun. Yesil domates yemegini Nilgun ogretmisti nefis oluyor ve her sene bahce sezonu sonunda yapiyorum. Pancar da hic yapmadim. Onuda alip deneyim senin tarifin gibi uzunmu pisecek acaba??Ahhh zeytinler o agac katilleri :( afiyetlen yiyin..seviyorum boyle karisik paylasimlari tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Domates yemeği gerçekten güzel oluyor hele senin bahçede de mutlaka vardır. Pancar süper bir olay mutlaka her şekliylr denemeni öneririm. Düdüklüde kaynadıktan sonra 10 dakikada falan pişiyor. ( düdüklü Tefal ise 3 dakika ) Evet artık herhalde zeytinde ithal edeceğiz nereden olacaksa artık. Çünkü Avrupa pek bilmiyor hele kahvaltıda yemeği hiç bilmiyorlar. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  12. Zeytini bende kendim evde yapıyorum, hem çiziyorum hemde kırıyorum..kanlıca mantarını bizim buralarda çıntar derler, tam da zamanı, bu yıl pekte bol..Kuru fasulyeyi bende çok severim, Pancar salatasını hiç yemedim, deneyeceğim..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çıntar derler Milas taraflarında. Şimdi dediğiniz gibi tam zamanı. Pancarı denemenizi öneririm süper olur. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Yeşil domates yemeği hiç pişirmedim denemek isterim. bu aralarda pazarlarda bolca var ama netten araştırayım bakim nasıl pişiriyorlar. yeşil zeytinimi bende kendim yaparım. insanın kendi yaptığı sanki daha güzel oluyor. mantarlara cesaret edemiyorum. pancarda favorilerim arasında.. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternette bir sürü tarif var deneyin seveceğinizi umarım. Zeytini insanın kendisi yapması tabii ki çok daha güzel. en alıp yiyorum her bulduğum yerde her çeşit mantarı bir cahil cesaretiyle. :)) Ama siz haklısınız tedbirli olmakta fayda var. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. KuruFasulyenin yararlari saymaklan bitmez gercekten de:))
    Yesil Domates yemegini cocuklugumdan hatirliyorum, ama tadini hatirlayamiyorum. Cok cok nadir piserdi, kalan son domatesler ziyan olmasin diye toplanirdi ve öyle degerlendirilirdi.
    Kirmizi Pancari cok severim, görseller ayri ayri güzeller. Emeginize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru fasülye gerçek bir Milli yemeğimizdir. Sevmeyen de çok azdır herhalde. Yeşil domates yemeği senede bir veya iki kere pişer en fazla. Kırmızı pancarı çok sık tüketiyoruz özellikle turşu şeklinde süper oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Kadıköy'de Lobiya diye bir lokantada yemiştim İspir fasulyesini ve hayran kalmıştım. Hele mısır ekmeği tadına doyamamıştım hatta fazla gelen parçaya kıyamamıştım da paket yaptırıp, almıştım. Bence İspir fasulyesini herkes bir kere tatmalı :) Yeşil domatesi bir de evde kızarmasını bekleyerek kırmızı olarak tüketiyorlarmış. Pazardaki bir hanım söyledi. Turşusu da güzel olur. Pancarı hiç böyle kullanmamıştım. Hep turşusunu yapıyoruz. Yine dolu dolu bir post olmuş. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  16. Ispir fasulyesi yapilis olarak da cok degisik. Sogan olmamasi, ozel susu ilginc ama biraz agir oluyor tabii o da tereyagdan herhalde. Yesil domates yemegi de guzel oluyor. Tekefondan zor yaziyorum tesekkur yorum icin.

    YanıtlaSil