13 Kasım 2014 Perşembe

ADAÇAYLI ZARGANA BUĞULAMA



Sıra balık paylaşımına geldi galiba. Aslında çok yiyoruz ama olay hamsi - palamut - çinekop arasında geçiyor, bunlarla ilgili de birçok tarif var bloğumda. Bu sene balık çeşidi çok ve bol balık var. Değerlendirelim bu fırsatı her zaman böyle olmuyor. Daha hamsi sezonu geliyor bakalım bol bol yiyebilcek miyiz? Bugün size değişik bir balık ve değişik bir tarif vereceğim.






Zarganaya çakma kılıç balığı da diyebiliriz. :)) Kılıcın minyatürü görünümünde. Şu sıralar tam mevsimi ve ucuz bir balık. Omurgası pişince parlak yeşil bir renk alıyor. Bol fosfor var özellikle çocuklarınız için çok faydalı benden söylemesi. Tavası, ızgarası ve buğulaması olur. Palamut ve uskumruyu pişirdiğiniz bütün yöntemler bu balık için de geçerli.






Bu tarif de aslında buğulama ama biraz değişik. Çok lezzetli olduğunu söylemem gerek. Balıkları temizledikten, yıkadıktan sonra istediğimiz uzunlukta kesiyoruz. Derince küçük bir kaba bir adet portakalı sıkıyoruz ve balıkları portakal suyunda yarım saat bekletiyoruz.






Fırın kabımızın altına bol tereyağ sürüyoruz. Üzerine portakal suyundan  çıkardığımız balıkları diziyoruz.
Yarım portakalın kabuğunu rendeliyoruz. Dört diş sarımsağı ikiye kesiyoruz. Bir kasenin içine zeytinyağı, tuz, bir yemek kaşığı adaçayı, sarımsakları, portakal kabuklarını ve taze çektiğimiz karabiberi koyup iyice karıştırıyoruz. Bu karışımı balıklarımızın üzerine yayarak döküyoruz. Balıkların üzerini folyo kağıdıyla kapatıp önceden iki yüz dereceye ısıttığımız fırında yirmi beş dakika pişiriyoruz.






Yanında haşlayıp tereyağ ve ince doğranmış maydanoza buladığımız taze patates ile servis edersek çok yakışıyor. Ben patatesleri bu haliyle biraz sıcak fırında tuttum. Afiyet olsun.

31 yorum:

  1. iyi akşamlar ilhan bey,
    eşimle birlikte okuduk,yapmak için heveslendik,
    hatta eşim zarganaları tutmak için söz verdi(ipekle tutacakmış? nasıl olacak bilemedim!)
    teşekkür ediyoruz,sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli ki eşiniz bu işte gerçek bir uzman. Rast gele diyorum o zaman. Eğer pişirirseniz neticeyi yazın lütfen beğenip beğenmediğinizi. Yorumunuza teşekkür ediyorum, eşinize saygılar.

      Sil
  2. Daha önce geldim ama iki satır yazamadan kalkmak zorunda kaldım. Zargana bildiğim, yediğim bir balık değil ama madem ki tavsiye ediyorsunuz ilk fırsatta deneyeceğim. Ben de balığın yanına patates salatasını çok yakıştırırım. Bol balıklı, bereketli bir kış mevsimi dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zarganayı denemediyseniz önceden şimdi tam zamanı. Tezgahlarda bir süre göreceksiniz.Ben eskiden beri çok severim bu balığı. Tabii ki bence balığa en yakışan garnitür patatestir. İyi dileğinize ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ben sadece afiyet olsun diyorum. Malum balik kulturum donmus fileto lardan ileri gitmiyor ehh evdede "hadi bu sefer ben ,taze balik yapayim" diyende olmayinca taze baliklara bakip bakip ic geciriyorum:)) zargana istemem ama hamsi yaptiginizda bir tabakta Gulden le birlikte benim icin yiyin lutfen ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni şu balık olayının içine sokamadık bir türlü. Gerçi ben balık yokluğunda donmuş balığı da severek yiyorum hatta paylaştım da birkaç kez ama taze balık varken etrafta tabii ki tercihim budur. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Ben de daha önce hiç denemeyenlerdenim bu balığı. Temizlenmiş almam şart :)) Bana Üsküdar yolu göründü sanki bu tarifle. Şimdi portakallı gördüm ya tahmin edebiliyorum tadını az çok. Çok nefis görünüyor. Kesinlikle denenecek. Patatesler de son darbeyi vurdu diyeyim. Çok severim balıkla sebzeleri. Bu halde patates de nefis olmuştur. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu sıralr bol tezgahlarda mutlajka dene derim. Tabii ki balıkçılar temizliyorlar da. Evet patates zaten herkesin sevdiği mucize bir yiyecek. Güzel sözlerine ve yorumuna çok teşekkür.

      Sil
  5. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor. Portakal aroması nasıl da lezzet vermiştir. Bu tarifi hamsiyle yapsak olmaz mı?
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence her balıktan olur hamsiden olmaz. Hamsinin kendine has bir aroması var o başlıbaşına bir lezzet onu bozmamak gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. İlhan Bey o kadar çok balık tarifi biliyorsunuz ki...Adaçaylısını da duyunca işte bu son noktadır dedim :) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son noktaya gelmedik henüz daha neler var neler. :)))) Balığı senince ve sık tüketince değişik tarifler bulmak gerekiyor ben de öyle yapmaya çalışıyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Portakallı balık hımm güzel fikir! not ettim ve ilk fırsatta deneyeceğim..
    ellerinize sağlık,
    sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin bence de hem bol şu sıralar. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. balık tamam da bir patetes te bu kadar güzel görünür.nefis nefisss.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten patatesler nefis. Bakmayın fotografta büyük gibi göründüklerine aslında ceviz kadarlar. Sırf onların hatırına bugün de balık alıp pişirdim. :)))) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. gecen bu balığı balıkcıda gorduk esımde kılıc balığı demıstı demek ısmı buymus bır dahakıne alıp denemek lazım portakal yakısır patateste lezzetlı duruyor ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çakma kılıç, fiyatı da öyle bayağı ucuz bir balık aslında. Portakal da, adaçayı da inanılmaz yakıştı tavsiye ederim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. balik deyince bende akan sular durur cok severim ellerine saglik ilhan abi afiyet olsun paylasim icin cok tesekkürler
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balığı sevmeyenlere ben şaşırıyorum. Bir de kılçığını ayıklamaya üşenenler ve bunun için yemeyenler var. :) Ben teşekkür ederim

      Sil
  11. Zargana hiç yapmadım inanabiliyor musun? Zargana ile ilgili tüm anılarım, Moda plajında ağabeyim Lido'daki yüzme yarışlarına hazırlanırken, tahta iskelelerin altında, peşlerinden koştuğum küçücük zarganalar ve deniz atları ile sınırlı kaldı.:( Sanıyorum çocuk halimle o tatlı yaratıklar beni öylesine etkilemiş ki, onları yemeğe hiç kıyamadım.:) Şimdiki çocuklara deniz atı nedir desen? Tahta oyuncak zannederler.:( Kadıköy Çarşıda çok var ama hala alıp yapamadım.:) Sevgiler ikinize de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BEN OLSAM DENİZDE GÖRÜNCE İRKİLİRİM ZARGANAYI. Evet şu sıralr çok var tam zamanı bence senin fıstığa da çok faydalı fosfor deposu ama yer mi orası meçhul. Ya ben yorum yapmıştım sana ama gene ne oldu acaba? :)) Teşekkürler yorum için.

      Sil
    2. Yahu bana gönderiyorsun diye;)))) yine mi yanlış isme yolladın;))) valla yok bende başka yorum.

      Sil
    3. Bak ya bunak mıyım ben? :)))) Öyle zannetmişim demek ki.

      Sil
    4. Kıyamam sana arkadaşım:) Hiç öyle laf eder miyim? :)) Üstelik aynı yaştayız:))

      Sil
    5. Yok sen daha küçüksün dur bakalım. :))

      Sil
  12. buğulama pek benim sevdiğim bir tür değil.ama anladığım kadarıyle bu balığa yakışıyor.yemeklere bu şekilde portakal suyu koymak benim de yapmaktan ve tadını almaktan keyif duyduğum bir şey.sadece bunun için yine denenilir.ama ben hiç şehirde zargana balığının satıldığını görmedim :-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet buğulama lezzet açısından zayıf ama sağlıklı bir pişirme yöntemi. Tabii ki tavası daha lezzetli olur. Hangi ildesiniz bilmiyorum ama şu sıralar İstanbul'da bütün balık tezgahlarında var. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Balığı ve balıklı tarifleri çok severim ve farklı balık tarifleri yapmaya çalışırım. Portakallı balık çok değişik ve enfes olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Değişikliklere açıksanız mutlaka deneyin seversiniz umarım. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil