12 Ağustos 2014 Salı

SOSLU TEPSİ KEBABI - ELMALI SOĞUK ÇAY




Tarif, belki benim şansıma ama yaptığım tariflerinin çoğunda başarısız olduğum Oktay ustadan. Ayrıca bir de işi tam ticarete döktü. Televizyon programında giydiği önlükleri, kullandığı mutfak malzemelerini çok yüksek fiyatlarla pazarlıyor. Neyse işin dedikodu kısmını geçelim. :)) Tepsi kebabı Güneydoğu yöresinde çoğu yerde değişik şekillerde yapılan bir yemek. Hepsi de çok lezzetli oluyor. Bu tarif de yapmaya değer ayrıca çok da bereketli maliyetini düşünürseniz oldukça düşük olduğunu göreceksiniz. Aynı yemeği iki gün sonra tavukla yaptım o da süper oldu.







Kıyma, yumurta, soğan, maydanoz, tuz, karabiber, kekik ; hepsini iyice yoğuruyoruz. Dikkat ettiyseniz ekmek yok. Yağladığımız yuvarlak fırın tepsisinin ortasına kıymamızı yayıyoruz.








Patlıcanları alaca soyup doğruyoruz, domatesleri elma dilimi şeklinde kesiyoruz. Köy biberlerini ortadan ikiye ayırıyoruz. Patatesleri de kalınca dilimliyoruz. Köftenin etrafına bir dilim patlıcan, bir dilim patates  şeklinde diziyoruz. Üzerlerine de domates ve biberleri yayıyoruz. Sebzelerin ve köftenin üzerine fırça yardımıyla biraz zeytinyağı sürüyoruz. Yağlı kağıdı ıslatarak tepsinin üzerini kapatıyoruz ve önceden yüz seksen derecede ısıtılmış fırınımızda yaklaşık yirmi beş dakika pişiriyoruz.

Küçük bir tencereye hafifçe dövülmüş iki diş sarımsak, sulandırılmış bir yemek kaşığı salça, bir defne yaprağı ve tuz koyarak biraz kavuruyoruz sonra tencerenin yarısına kadar sıcak su ekleyerek sosumuzu pişiriyoruz.







Fırında pişmekte olan kebabımızı çıkararak sosu üzerine döküyoruz ve yemeğimizi tekrar fırına koyuyoruz. Yaklaşık on beş dakika sonra çıkarıp sıcak olarak yiyoruz. Afiyet olsun.



ELMALI SOĞUK ÇAY :



İnternet sayesinde birçok yeni bilgi ediniyoruz. Bu sıcak günlerde o kadar güzel soğuk içecek tarifleri var ki dayanamayıp çoğunu deniyorum. Bu soğuk çay tarifi Lezzet dergisinden. Yazın soğuk, kışın da sıcak olarak içilebiliyor. Hem de sağlık için ve diyet yapanlar için süper. Bala takıldıysanız koymayabilirsiniz veya bir kaşık pekmez de olabilir bence.







Aslında biraz zahmetli gibi. Diğer içecekler gibi hemen hazırlanmıyor. En büyük sıkıntı ise galiba fazla bekletilemiyor hemen tüketmek gerekiyor. Ama gene de yapmaya ve denemeye değer.








Bir yeşil elmanın kabuğunu soyup yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine rendeliyoruz, üzerine biraz limon sıkıp elmanın rengi değişene kadar fırınlıyoruz. Bu arada  iki adet yeşil elmanın kabuklarını soyuyoruz ve küçük bir tencereye koyup üzerine beş bardak su döküyoruz. Üç dakika kadar bu şekilde kaynatıp ocağı kapatıyoruz. Bu aşamada içine bir adet çubuk tarçın, iki adet karanfil , istediğiniz miktar bal, fırınladığımız elmaları, taze veya kuru zencefil ekliyoruz. Bir süre demlendikten sonra süzüyoruz, içine bol buz, taze nane yaprakları atarak içiyoruz.

34 yorum:

  1. Mevsimine uygun harika bir yemek olmuş. Ellerinize sağlık, yiyenlere afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de güzel bir yemek. Köfte, patates, patlıcan zaten hemen herkesin sevdiği şeyler. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. benım esım hataylı o da yapar tesı kebabını bence sızınkıde basarılı olmus cayda cok lezetlı gozukuyor ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
  3. Eşiniz Hatay'lıysa en iyisini yapar bence. Elma çayı evet sıcaklarda çok iyi oluyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Tepsi kebabı çok güzel görünüyor. Hiç yemedim ve yapmadım da. Gerçekten nefis görünüyor. Elmalı çayı da çok merak ettim. Ama fırınlanan elmaları nasıl kullanacağız, orayı anlayamadım. Ellerinize sağlık, görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz bravo dikkatine. Doğru elmaları konma aşamasını yazmamışım ikazın üzerine düzelttim. Çok teşekkür hem yorumuna, hem de ikazına.

      Sil
  5. yine iki güzeltarif.ellerinize sağlık.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Gerçekten mevsimlik iki tarif oldu.

      Sil
  6. Her ikisi de çok lezzetli görünüyor.Ancak elmalı çatı çok merak ettim, deneyecem.Sıcaklarda çok iyi gelir muhtemelen.
    Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elmalı ç.ay buz ve limonla çok iyi oluyor özellikle sıcakta dolaşıp eve gelince. Mutlaka denemenizi öneririm. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Tepsi kebap oldukça sağlıklı ve güzel görünüyor. Oktay Usta tariflerine gelince ben çoğunu başardım ancak dediğiniz gibi ticaret diz boyu. Reklam izlemekten sıkılıyor insan, programını izlemeden sonradan tariflere bakınca ise bazen hatalı eksik yazım farkı ile tutmuyor yemek..Ellerinize sağlık. İçecek de şahane. Afiyetle yiyin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Oktay ustanın tv. programlarını izlemiyorum, internetteki sayfalarını takip ediyorum. Malzeme miktarları ya abartılı oluyor ya da eksik oluyor çoğunlukla. Hani biraz yemek işinden anladığımız için bunu çözüyoruz ama hiç bilmeyen biri için zor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. evet,haklısınız bizzat bazı tariflerinde o tongaya düşmüş kişi olarak:)bilirim,

      Sil
    3. Para hırsı böyle bir şey demek ki. :))

      Sil
  8. Tepsi kebabının aynısını küçük köftelerle yapıyordum.
    Bu kez tepsiyi kaplayan tek bir köfte olsun. TV'de görmüştüm. Güneydoğu'da yapıyorlardı. Siz de önerince farz oldu yapmak. Hem de hemen yarına.Tavukla hiç denemedim. Onu da yapacağım.
    Sizin deneyip önerdiğiniz yemekler bizler için ''garanti'' kapsamında. Oktay Usta' nınkiler değil :)
    Çay çok şifalıya benziyor cidden, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedense güneydoğu'da köfteler tek parça halinde yayılarak yapılıyor çoğunlukla. Fena da olmuyor aslında. Güzel sözlerinize ve yorumunuza çok teşekkürler.

      Sil
  9. Tepsi kebabi tam benlik tembel isi-tek parca halde :)) ama nefis gozukuyor eline saglik..Elmali cay burada kisin oldukca populer..Apple cider diye satilir ve cok yerde olur, elma bahcelerinde ozellikle, sicak ve soguk icilebilir..hafif tarcinli tadi ile nefistir..buradkinin yapimi nasildir bilemiyorum ama senin eline saglik..en sagliklisi en guzeli ev yapimi icecek zahmetli bile olsa sonucta degiyor:))..afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tembel işi değil de yapımı kolay diyelim. :)) Burada elma çayı içimi pek yaygın değil aslında. Bodrum'da elma çayı ikram ettiğimiz turistler çok şaşırırdı Türklerin elma çayı içmediğine. Evet tarçınlı, karanfilli bol buzla güzel oluyor. Hatta zencefil de çok yakıştı. Teşekkürler yorum için.

      Sil
  10. Nihayet ben geldim:))) Bak kaç yayın kaçırdım bilmiyorum ama bu kebabıda kaçırsaydım ayıp olacaktı biraz:) Geriye dönüp kimler neler yapmış bakacağım tek tek... Bu kebap tam benlik, et; köfteden ibaret olunca bana uyuyor. Parça et olmasın da, nasıl olursa olsun:)) Çay, enteresan geldi. Muhtemelen bu sıcaklarda, sadece kant içebilen ben için, damağa farklı bir tad. Denemeliyim. Ellerine sağlık dostum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooooo Nilgün hanım gelmişler. :)) Çayı mutlaka dene sıcakta süper oluyor. Baksana meteroroji müdürü bugün açıklama yaptı, Şubat ayında yazı yaşayacakmışız. Onun için serinletici ne varsa sarılmamız gerek. Teşekkür yorum için.

      Sil
  11. Güneydoğu'nun sınırdaşı olarak Tepsi kebabına asla hayır diyemeyeceğim malumunuzdur ama yanında bir duble rakı ve deniz ayaklarınıza değerse de bir mahsuru yoktur umarım... hele ki yaz sonu yaklaşırken. Ellerinize sağlık görünümünden tadını almış kadar oldum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet bey haklısınız rakı kısmını burada yazmıyoruz biliyorsunuz mahalle baskısı. :)) O onsuz da gerçekten olmaz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Merhabalar
    Tamda akşama ne pişirsem diye kara kara düşünürken bu tarif ilaç gibi geldi doğrusu
    Ellerinize sağlık çok lezzetli gözüküyor.
    Oktay ustaya gelince ben onun sesini bile duymaya tahammül edemiyorum bana çok konuşuyormuş gibi geliyor :)
    Her neyse tekrar ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de afiyet olsun o zaman. :) Ben sesine razıyım da tarifleri dzüüdüzgün versin yeter. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  13. yeşil elma favori meyvemdir:) meyvelerimden biridir:) çok ferah bir içecek gibi geldi.. tepsikebabı pişince çok lezzetli görünüyor, servis yaparken çok güzel görünür.. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elma her haliyle çok faydalı bir meyve. Hergün 1 adet yenmesi gerekirmiş. Bu çayı da sıcaklarda çok iyi oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. İlhan bey sabah dolaptan kıyma çıkardım, acaba akşama ne yapsam diye düşünüyordum ki , işte buldum..Bakalım sizinki kadar güzel yapabilecek miyim..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka daha güzelini yaparsınız. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Yaptım çok güzel oldu..Bugünde blogumda yayınladım.:).Ellerinize sağlık tekrardan ..

      Sil
    3. Çok mutlu oldum. Hele sevdiyseniz ne güzel. Hemen gidiyorum okumaya.

      Sil
  15. çok lezzetli duruyor emeğinize sağlık, arada dedikodu yapmadan olmaz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Oktay Usta dedikodusu yapacağımı hiç düşünmezdim. :)) Teşekkür yorumuna.

      Sil
  16. elma suyu hazır kutularda bikaç marka vardır,mecburi durumlarda içerdim,ancak bu tarife bayıldım ilhan bey,en kısa zamanda yapmalıyım,
    acaba içine tatlandırıcı bişey koymasam içilmez mi,birde sormak isterim elmanın türü önemli mi?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır % 100 olanların çok sağlıklı olduğunu düşünüyorum çünkü çok sıkı bir denetime tabilermiş. Gene de evde yapılana benzemez tabii ki. Tatlandırıcı falan olmadan da çok güzel oluyor. Elma tariflerde "yeşil elma" olarak geçiyor. Golden falan herhalde, yeşil ekşi elmayla güzel olmayacağını düşünüyorum. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil