Şimdi kaç çeşit olduğunu hatırlamıyorum ama geçen gün Türkiye'de üretilen peynir çeşitlerini duyunca inanamamıştım. Çok lezzetli peynirlerimiz olduğu kesin, üstelik artık yabancı menşeli peynirleri de bulabiliyoruz. Gerçi fiyatları çok yüksek ama merak eden az miktarda alıp tadabilir. Yalnız benim Mozzarella peynirine bir itirazım var. Şimdi yerli de üretiliyor suda ama suyun içinde bir top var. İlk başta fiyatı makul gibi geliyor, kilo hesabı yapınca neredeyse orjinaline yakın oluyor. Bir de sanki tuzsuz satılan iyi kalite bir köy peyniriyle ( çoğunlukla köy peynirleri maya kokuyor ) aynı lezzet bana göre. Bana göre diyorum çünkü benim peynir kültürüm sadece rakının yanındaki peynirin kalitesine endeksli. Neyse bugün sizinle geçen hafta değişik günlerde yaptığım ve çok lezzetli olan iki tarif paylaşacağım.
Fırında Biberli Hellim Peyniri:
Tarif çoğu zaman olduğu gibi Lezzet dergisinden. Sıcak günlerde çok da ağır olmayan, yanında bir salatayla bir öğüne yetebilen bir çeşit. Közlenmiş biberlerle kızarmış Hellim peynirinin uyumu müthiş.
Dolmalık sarı, kırmızı ve yeşil biberleri yıkayıp çekirdeklerini ayıkladıktan sonra ( yeşil de vardı ama fotografta niye yok anlamadım. :)) ) dörde bölüyoruz.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize kestiğimiz kısımlar alta gelecek şekilde yerleştiriyoruz. Kabukları yanana kadar fırında tutup çıkarıyoruz ve hemen birkaç kat kağıt havlu ile sarıyoruz. Yarım saat sonra çıkarıp kabuklarını soyuyoruz.
Derin bir kaseye dört yemek kaşığı zeytinyağı, iki yemek kaşığı sirke, iki yemek kaşığı kuş üzümü, tuz ve karabiber koyup iyice karıştırıyoruz. Soyduğumuz biberleri de kaseye alıp harmanlıyoruz.
Tavaya tekrar bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyup kızdırıyoruz ve dilimlere ayırdığımız Hellim peynirlerini içine atarak arkalı, önlü kızartıyoruz. Peynirleri kağıt havlu üzerine çıkarıyoruz. Servis tabağına ortaya peynirleri, kenarlara da soslu biberleri yerleştiriyoruz. Üzerine taze yoksa kuru kekik serpiyoruz. Afiyet olsun.
Ton Balıklı, Mozzarellalı Makarna Salatası:
Bu tarifi nereden aldığımı yazmamışım ama tavsiye ediyorum deneyin. Hem çok lezzetli, hem hafif, hem de çok sağlıklı.
Makarnanın orjinali Gnocchettı ( Deniz kabuğu) makarna. Marketlerde Barilla'nın hem yerli, hem de İtalyan versiyonları büyük fiyat farklarıyla mevcut. Bana sorarsanız açık ara İtalyan olanı derim. Bulamazsanız tabii ki başka tür bir makarnayla da olur. Makarnayı "al dente" olarak haşlayın. Çok haşlayıp lapa yapmayın. Suyunu iyice süzdükten sonra derin bir kaseye alıyoruz. Üzerine bir kutu yağı süzülmüş ton balığı, istediğimiz büyüklükte doğradığımız mozzarella peynirlerini, ikiye böldüğümüz çeri domatesleri, çekirdekleri çıkarılmış siyah ve yeşil zeytinleri, biraz kapari, bir limonun rendesini, zeytinyağı ve balzamik sirkemizi ekliyoruz.
Karabiberini ve tuzunu ayarlayıp iyice karıştırıyoruz. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine fesleğen yapraklar serpiştiriyoruz. Afiyet olsun.
Peynir cesiti konusunda Trabzonun "aho"peyniri diye adlandırılan cok tuzlu peyniri vardir ,pek bilinmez.Bu peyniri ayni zamanda kuymak yaparken de kullanıyoruz,buda benden olsun :)
YanıtlaSilTariflerin tamda yaza uygun yiyecekler..Afiyetle yenişsinizdir umarım :)
Trabzon'un o tuzlu peynirini biliyorum galiba ama adını bilmiyordum. Evet yaza daha doğrusu sıcaklara uygun yemekler. teşekkür ederim.
SilHellim tarifini cok merak ettim. Icerisinde hem kus uzumu hem sirke olusu da ilginc. Not ettim mutlaka deneyecegim. Ellerine saglik
YanıtlaSilArtık acı-tatlı, tatlı-ekşi soslar mutfağımıza giriyor. Bu da Çin mutfak kültüerüne dyanıyor yanılmıyorsam. Ben tatlıdan sonra turşu yiyen biri olarak seviyorum bu durumu. :)))) Teşekkür ederim yorumuna.
Silpeynır benım vazgecılmezım zaten tarıflerde denemeye değer yazlık tarıfler olmus ellerınıze sağlık
YanıtlaSilBu sıcaklar için hafif tarifler gerçekten. Zaten yağlı ağır şeyler yenmiyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilSüper tarifler yine, özellikle makarnayı hemen denemek istiyorum, elinize sağlık, renkli görünümleri de iştah açıcıc:)
YanıtlaSilDeneyin bence de umarım seversiniz. Sağolun yorum için.
SilAaa her iki tarif de çok leziz duruyor. Makarnalı olana bayıldım, tam benlik. İşyerinde öğlen yemeği olarak yapabilirim kendime. Ellerinize sağlık, teşekkürler bu güzel tarifler için.
YanıtlaSilÖzellikle makarnalı olan tek başına yeter her şey var içinde. teşekkür yorum için.
Silben aslında blog listemde bu paylaşımınızı gördüm ama gelmeye cesaret edemedim , çünkü ne zaman sizin bloga uğrasam karnım acıkıyor, yine birbirinden güzel tarifler emeğinize sağlık, peynir ve biberi ben de çok yakıştırır ve sıklıkla yan yana kullanırım...
YanıtlaSil:)) Doğru söylüyorsun aslında yemek bloğunu insan karnı tokken gezmeli. Ben de şimd gezerken gördüğüm pastalar, pohaçalar, odun ateşinde pişmiş börekler karşısında yalanıp dururum. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
SilBu sıcaklarda çorba falan içilemediği, ağır yemekler yenilemeyeceği için tarifleriniz çok işe yarıyor.
YanıtlaSilBiber közleme yöntemimiz aynıymış. Ancak ben sıcakken üst üste bir kabın içine koyuyor, ağzını kapakla kapıyor,15-20 dk bekletiyordum. Öyle de çok kolay soyuluyor.
Kapri biber ve peynir uyumuna bayılan biri olarak en kısa zamanda, mutlaka denenecek.
Salatanın da leziz olduğu kesin :)
Ellerinize sağlık. Teşekkürler...
Ben sıcakta çorba içmeyi de severim. :)) Sizin biber soyma yönteminizi dneyeceğim daha pratikmiş. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilHer ikiside oldukca lezzetli gorunuyor
YanıtlaSilBiber peynir ikilisini farkli sekilde oldukca kullanirim kus uzum harici :) Turk peynirlerinden otlu peyniri cok sevmistim buradada cok cesit var tadlar bazilarinda ayni ama yinede memleket peyniri farkli( bu arada iri domatesi dilimle sudaki tuzsuz -yerli yada yabanci hangisi olursa-peyniri de dilimle domates diliminin uzerine koyup az yag gezdir kuru yada taze baharat dok bolca raki ile guzel gider) afiyet olsun :) eline saglik..
Biber-peynir uyumu gerçekten süper. Ben çok anlamasam da her tür peyniri severek yiyorum. hatta Bodrumda yaşarken çökeleksiz kahvaltı etmezdim. :) Otlu peynir çakması değil de gerçek Van peyniri olursa süper. Domates üzeri peynir denenecektir. Teşekkür ederim yorumuna.
SilHellim çok severim.. Tarif de çok orjinal olmuş.. Ellerinize sağlık :))
YanıtlaSilHellimde son senelerde mutfağımıza giren ve de sevdiklerimizden. teşekkür ederim yorumunuza.
SilTatil dönüşü hazır kışlık evimiz kapalıyken ve bavullarının elimizdekin size yerleşiyoruz... Nefis yemekler pişiriyorsunuz, ellerinize sağlık, keşke biryer açsanız da gelsek...
YanıtlaSil.:)) Tabii ki ne zaman isterseniz. Yok yer açama zamanı geçti artık zamanında çok uğraştım bu işlerle. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilPeynir aşktır benim için. Çok severim. Makarna olayına gelince aynen katılıyorum. Barilla nın İtalyan versiyonu lezzet olarak farklı. maalesef bizim normal aldığımız makarnalar yumurta ağırlıklı değil ama İtalyan makarnası olduğunda daha fazla yumurta kullanılmış yani daha lezzetli makarna almış oluyoruz. Herşeyin dandiğini bize dayıyorlar sanırım. Nasıl olsa gider bu ülkede diye. Nutella da aynı şekildeymiş. Yurt dışından alınan Nutellalar lezzet olarak Türkiye dekinden farklıymış. denemedim bilmiyorum o yüzden.
YanıtlaSilTarifler yine mevsime uygun ve harika görünüyor. Ellerinize sağlık.
Gerçekten aynı marka ama lezzet farkı inanılmaz. Nutellayı aynı tat diye biliyordum. Yerlisi bile bu kadar lezzetli olursa orjinalini hiç tatmayalım.:) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.
SilOoo yine şahane tarifler..Ellerinize sağlık İlhan bey. Afiyetle..
YanıtlaSilPeynirli salatalar özellikle yazın çok iyi oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilHEPSİDE BİRBİRİNDEN LEZZETLİ TARİFLER
YanıtlaSilTEŞEKKÜR EDERİZ
Peynirli tarifler güzel oluyor gerçekten. Teşekkür ederim yorumuna.
SilFırında biberli hellim beyniri pazar kahvalıtısında gider değil mi .. neden olmasın ki ?
YanıtlaSilHem de çok güzel olur :)) Hellim zaten muhteşem bir peynir bana göre. Teşekkür ederim yorumlarınıza.
Sil