31 Ağustos 2014 Pazar

MASUM BAŞLAYAN BİR KADIKÖY TURU...



Cuma günü üniversiteden bir arkadaşımla Kadköy Şifa Hastanesinde yatan ortak bir arkadaşımızı ziyarete gittik. Başlıktan da anladığınız üzere masum başlayan bir Kadıköy turuydu. Arkadaşım uzun zamandır vapurla karşıya geçmediğini söyledi, Beşiktaş iskelesinde buluşup vapura bindik.Vapurlar bile değişmiş görmeyeli. Geniş salonlar her yerde televizyonlar, klimalar.
İnsanın canı bu sıcakta açıkta oturmak istemiyor çünkü içerisi çok serin.






Gemiyle karşıya geçilir de çay içilmez mi? Çaylarımızı söyledik bu sırada ben vapurdaki çaylar hakkındaki iğrenç şehir efsanesini anlattım, çocuklar gibi güle oynaya gittik. Arkadaşımızın da sağlığı iyiydi, buna da sevindik. İşte bundan sonra yeme içme faslı başladı. Okuyunca rahatlıkla "yuh" diye başlayıp her türlü saygı kelimelerini kullanabilirsiniz. :)))






Gerçek bir gurme olan arkadaşım Kadıköy'de "Laz İstanbul" adlı lokantaya gitmemizi önerdi. Eğer Karadenizli iseniz veya Karadeniz yemeklerine sevdalı biriyseniz mutlaka gitmenizi öneririm. Kurufasülyeden mıhlamaya, pideye kadar bütün yöresel yemekler hem de müthiş bir lezzetle mevcut. Ben Trabzon tereyağını ve ispir fasülyesini açıkcası sevmem.






İlk önce soğanlı yahni yedim süperdi. Hem eti, hem de yağının ayarı çok çok güzeldi. Arkadaşım pide yedi. Resmen pideyi kestiği zaman içinden akan tereyağı tabağı dolduruyor. :)) Tabii ki çok lezzetli ama özellikle belli yaştan sonra ayda yılda bir kere yenebilir.


Arkasından kuru fasülye yedim. Bol Trabzon tereyağlı, neredeyse içinde fasülye kadar kuzu eti olan, belli ki et suyuyla pişirilmiş çok ağır ama çok da lezzetli.




Dükkanda ayıca Karadeniz yöresel ürünlerinin satıldığı bir bölüm var. Tereyağı , kurufasülye gibi ürünleri satın da alabiliyorsunuz. Gitmek isterseniz adresi vereyim. Altıyol'da Garanti Bankasının yanından giriyorsunuz ilk soldaki Vahap Bey sokakta.






Tabii bunların üzerine bastırması için tatlı yenmezse olmaz. Ankara Pastanesinde tavuk göğsü yemek için başladık yürümeye. Ankara Pastanesini bilmeniz gerek. Altıyol'da boğanın karşısında Bahariye Caddesi girişinde soldaki pastane. Türkiye'de en iyi tavuk göğsü ve kazandibi yapan yer olarak bilinir. Kadıköy Kolejinde bacak kadar çocuktum her allahın günü konu komşu bana tavuk göğsü ısmarlar ben de salak gibi elim kolum dolu taşırdım. :)) Bir de sonunda azar işitirdim yok paketi sallamışım, yok geç kalmışım. Bizim nesil her zaman diyorum şimdikilere göre saftı. :)) Neyse oturduk bir masaya sipariş vereceğiz tavuk göğsü artık yapmıyoruz dediler. Leblebili kurabiye falan gibi abuk subuk şeyler var. Beş sene olmuş kaldıralı. Altın yumurtlayan tavuğu kesmişler anlayacağınız. Neyse yer mi yok koca Kadıköy'de. :)) İki adım yürüdük başka bir yerde yedik tabii ki. Artık yeter yediğiniz içtiğiniz doğru evinize gidin diyorsunuz değil mi? Biz de zaten o niyetle iskeleye doğru yürümeye başladık.



Yok yok burada bir şey yemedik sadece İstanbul'da en iyi zeytinyağlı yemekleri yapan yer olan Kadıköy Çarşı girişindeki Yanyalı Fehmi Lokantasını görüntüledim. Yanında da tatlı kısmını açmış eskiden de var mıydı bilemiyorum.







Kadıköy Çarşısının üzerine bir yer tanımıyorum. Balıklara bakar mısınız? Tabii balıklara yalana yalana baktım sadece. Bu sıcakta eve kadar gitmesi mümkün değil.






Gene Çarşıdan bir zeytinci tezgahı. Adamlar tezgahı hazırlarken sanat yapıyorlar. Süper.






Bu da bir manav. Yaz kış meyveleri hepsi var ve belli ki çok taze. Fiyatlar biraz pahalı ama bence değer.






Gene çarşı çıkışında ünlü Adapazarı Islama Köftecisi. Adapazarı'ndan da güzel olduğu iddia edilir. Sadece köfte değil her çeşit yemek de var.






Çocukluğumuzun ünlü Baylan Pastanesi. Herkesin mutlaka bir anısı vardır burada. Arkasında bahçesi de var. Ben bildim bileli içi dışı aynı.





Ve Baylan'ın dünyaca ünlü Kup Griyesi. Baylan deyince akla gelen süper ürünü. Artık vapura binip eve gittiğimizi düşünebilirsiniz. Evet vapur kısmı doğru geldik Beşiktaş'a. Arkadaşım aralardan kestirme bir yol biliyorum Taksim'e yürüyelim deyince bir şeyler sezinledim ama gene de öneriyi kabul ettim. Taksim'e sağ salim geldik bir anda kendimi İstiklal Caddesinde yürürken buldum. Daha sonra kendimi bulduğum yer ise, şimdi burada, "çüş", yuh" falan demek serbest "Nizam Pide" salonuydu. :)))) Bundan sonraki kısmı ayrı bir postta anlatacağım. Hepsini yarım yarım yedik ama hayatımda yediğim en iyi pide, en iyi kelle paça, en iyi fırın sütlaç ve içtiğim en güzel ayrandı. Diyet, kolestrol, tansiyon falan mı? Onlar ne ya? :))))

45 yorum:

  1. Hahaa afiyet olsun abi.Ara sıra böyle cılgınlıklar iyidir ,helede arkadaşlarla olunca.Karadeniz yemekleri diyince bittim zaten :) Bende Trabzona gidince sizden hallice oluyorum ne yiyecegimi şaşırıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam bir çılgınlıktı. Ye ye nereye kadar. :)) Karadeniz mutfağı başlıbaşına bir olay. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. Bunun neresi masummmmm:))) Başlangıcından belli bunun nasıl bir tur olacağı:)) Neyse yahu, afiyetler ola. Her gün yemiyorsunuz ya.:) Bugün de böyle olsun. Benim canım Kadıköy'üm, her şeye rağmen direnen bir semt...Hem de her konuda:)) Ben de ota... b..a derler ya, o cinsten, pamuk lazım olsa çarşı'ya giderim. "Hiç üşenmiyor musun?" diyorlar. Yahu insan ilk göz ağrısını ziyarete gitmeye üşenir mi?. Kasabım orada, şarküterim orada, fırınım orada:) sadece ben biraz uzak kaldım. Uzak dediysem 15 dakika minibüsle...Beş yıl önceye kadar, yürüyüş mesafesinde oturduğum için, şimdi uzak geliyor. Eh İlhancığım iyi oldu resimleri koymuşsun, bugün de indim ama çarşıya girmemiştim. Sayende küçük bir tur yaptım.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Masum demedim başlangıçta niyet masumdu dedim. :)))) Kadıköy bir başka gerçekten. Çarşıdaki kahve içilen yerler ve meyhane kısımları da süper. Ben de senin yerinde olsam üşenmem her şeyimi oradan alırım. Sağol yorumun için.

      Sil
  3. cok lezzetlı bır ıstanbul turu olmus mıhlamada yeseydınız keske severdınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mıhlamad ayesek herhalde orada mıhlanır kalırdık. :)) Ama aklım kalmadı değil. Biliyorum mıhlamayı ve çok da severim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Masum başladığınız turunuz ''Günahkar'' biçimde sona mı erdi yani? :) Az bile yemişsiniz. Tek başına tadı çıkmaz. Öyle kafa dengi, bir arkadaş her zaman bulunmaz. E, o zaman olması gereken yapılmalı. Dediğiniz gibi ayda yılda bir kere, felekten 1 gün çalmalı. Özenmedim dersem yalan olur. Afiyetler olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha sonunu bilmiyorsunuz eve zor attım kendimi. :)) Evet ayda yılda bir kere. Zaten hergün olsa ölürüz herhalde. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. hahaha:) İlhan bey o kadar güzel ve samimi anlatmışsınız ki, vallahi, bravo be, helal size, hadi kim tutar sizi gibi tezahüratlar yaptım:)
    Afiyet bal şeker olsun, bu ufak yemek kaçamakları hayatın renkli kısımları, o kadar da olsun.
    sizin şu lahanalı karışımı yapıp içiverin bir iki bardak tamamdır:)
    Sevgiler, sevgiler, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin tezahüratlar light olmuş. :)) Evet dediğimiz gibi kırk yılda bir ama çok kaçırdık bu sefer.Lahanalı karışım hangisiydi acaba? Bakayım hemen. Teşekkür ederim yorumunuza..

      Sil
  6. İlahi İlhan bey öyle güzel anlatmissinizki sabah erkenden kalkip Kadikoy e gidesim geldi.
    Bu arada tavsiyeler alindı
    Baylan pastahanesi benim Kadikoy de en sevdigim yerdir. Ozellikle canım çok sıkkın oldugu zamanlarda once kitapcidan bir kitap alirım kendime sonrada baylanda bi cup griye ısmarlayip bahcesinde oturup kafa dinlemeyi ćok severim.
    Yazinin devamını merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baylan ekol ya. Hep de aynıdır. Hatta garsonlar bile eskiden uzun yıllar aynı olurdu. Şimdi bilemiyorum. Yazının devamı gelecek. Pek yakında. :)) Teşekkürler yoruma.

      Sil
  7. Yorumlara baktim. Hic kimse yuh falan dememis. Hadi ayip olmasin bende demiyeyim bari ama yani bir tek tatli olsaydi anlayacaktimda hem pide, hem paca bir de ondan sonra sutlac :-). Eski arkadaslarla zaman gecirmeye sebep oldugu icin bir seferlik olsun artik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kibarlıklarınden dışa vurmamışlar ama mutlaka içlerinden demişlerdir. Ben bile kendime dedikten sonra. :)) Teşekkür yorum için.

      Sil
  8. Bence afiyet seker olsun hatta yarasin da diyorum..eminimki kapanista ayran niyetine aslan sutu falan vardi..olmadiysa ayip etmissiniz derim:))) ne guzel bir anlatim ve gezi ve agiz sulandiran yemek resimleri olmus..Istanbullu olmasamda cocuklugumun ve buraya gelisime kadar cok zamanim Istanbul da gectiginden ve ozellikle cicekci cevresi ve kadikoyun ozel yeri oldugundan her sene gittigimde birkac kez ziyaret etmeden ve hakkini vermeden asla geri gelmem..bu guzel paylasim icin tesekkurler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet son durak aslan sütlü bir yer olacaktı ama gerçekten midede yer kalmadı. :)) Kadıköy gerçekten derli toplu çarşısı ve çeşitliliği ile nefis bir yer. Teşekkür yorum için.

      Sil
  9. E bütün yaz diyet yaptınız, bu da ödülü olsun İlhan Bey :)
    Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de haklısınız. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Olur olur arada böyle :) Dediğiniz gibi ayda yılda bir yapmak lazım ama :))) Yalnız farkettim ki Kadıköy hakkında cidden hiçbir şey bilmiyormuşum. Bir tek Baylan'ı bilirim, onun da bu ürünün meşhur olduğunu bilmiyordum. Hep geçtiğim yerlerde, hiç görmediğim mekanlar varmış dedim görünce. Ve hepsi de meşhur. Bir daha o gözle bakacağım mekanlara. Güzel bir yeme-içme gezisi olmuş bu.

    YanıtlaSil
  11. Kadıköy'de daha o kadar yer var ki gidilmeye görülmeye değer. Ben sadece çarşı civarını görüntüledim. Öyle oluyor hep önünden geçtiğimiz halde farkına varmadığımız bir sürü yer var. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  12. Afiyet şeker olsun, arada dostlarla kafadan bir gün kaçamaklar yapılmalı:))..çok iyi yapmışsınız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaçamak da bu işte. Pide, kelle paça, sütlaç. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. yemeklerde yenmeyecek gibi değil yanii.afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz gerçekten öyleydi. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. ilhan bey günaydın,
    şimdi evde babacım olmasa,onun da sağlık sorunları olmasa kimse tutamazdı beni.vurmuştum kendimi kadıköy yollarına!
    yıllar var ki gitmedim kadıköy'e,belli zamanlar sonra hele ki yaşlı ebeveynler olunca! aslında hadi hadi kızım bırak bahaneleri dedim şimdi!
    en kısa zamanda şöyle güzell eylül günlerinde ben de gideyim ilhan bey,çok canım çekti
    siz de ne güzel yapmışsınız,bir güne herşeyi sığdırmışsınız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babanıza çok geçmiş olsun. İnsanlar doğru diyorsunuz hep bahaneler bularak erteliyor bazı şeyleri sonra da pişman oluyor. Bence de eylül de gidip gezin hem biraz serin de olur. Teşekkür ederim yorumunuza.


      Sil
  15. Süpersiniz valla, yarasın sağlık sıhhat olsun yedikleriniz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilo olarak yaramasın ama. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

    YanıtlaSil
  17. Istanbul`da yasasaydim mutlka gittiginiz yerleri not alip giderdim. Isin acikcasi cok özendim size . Gurbette yasayan biri olarak cok özlüyorum bu tür yemekleri ve keyifleri. Cokda güzel anlatmissiniz size afiyet olsun.
    Deniz Wollens

    YanıtlaSil
  18. Afiyetler olsun İlhan bey, çok zevkli ve kalorili bir gün olmuş :) Biz de gezip yemiş kadar olduk.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalori kısmı çok fena ama ne yapalım her zaman böyle yaşamıyoruz. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. Ama biz sizi " DiYET " te saniyorduk:)) Dönmüssünüz:))) eeeee dönüsünüzde nuhtesem olmus,
    afiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyete ara verdim sadece dikkat ediyordum yediklerime ama bu bir kaçamak oldu. Hergün de yürüyüş devam ayrıca. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. Güzel bir tur olmuş:) bol yemek dolu. Yöresel yemekler yapan yerlerin artmasına seviniyorum, kimisi tabi eskiden beri varlıklarını koruyabiliyorlar, ne güzel.. İnsan güzel yemekler yemek istiyor, tadı damagında kalsın. yine gitmek istesin:) sizin yemek serüveni burada bitmiyor anlaşılan:) afiyet olsun size..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir turdu da çok kaçırmışız yemeğin miktarını. Evet kalmadı bu kadarla devamını da yazacağım. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  21. Bendeki bu pis boğazlık sizdeki bu anlatım oldukça ahhhh şimdi İstanbulda olmak vardı dedim gitti:)) Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece İstanbul'da değil heryerde vardır mutlaka güzel yemek yenecek yerler. Kararında bıraksak güzel de o gün olduğu gibi çok kaçırıyoruz ipin ucunu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  22. Много красиво - пазарът, атмосферата, храната! Поздрави!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Candy'nin yemek bloğu süper gerçi anlamıyoruz ama. :)) Thank you for your comment.

      Sil
  23. Candy diyor:çok güzel pazar,ortam,yemekler ,selamlar.
    Mazes diyor:bu ne yaaaaa,resimler bile yeter ,süper,süper .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem çevirin, hem de yorumun için teşekkür ediyorum.

      Sil
  24. Laz İstanbul'u not ettim Kadıköy e sık sık ineriz hiç dikkat etmemişim. Baylan da hala güzel ama biraz daha temizliğe ve bakıma ihtiyacı var bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadıköye geçince mutlaka gidin tavsiye ederim. Baylan doğru siz deyince düşündüm ciddi bir bakıma ihtiyacı var gerçekten. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil