26 Ağustos 2014 Salı

ÇİN MUTFAĞINDAN İKİ TARİF ACI-TATLI SOSLU TAVUK KANAT VE YENGEÇ ÇORBASI


  

 Yazın bloğumuzla fazla ilgilenemiyoruz. Bu galiba bütün blog yazanlar için geçerli. Hele bir balıklar başlasın hemen canlanırız. :)) Bugün Çin mutfağından iki yemek paylaşacağım. Süratli bir şekilde Çin mutfağına alışıyorum ve de giderek sevmeye başlıyorum. Özellikle sosları gerçekten muhteşem. Gerçi ben çocukluğumdan beri tatlının üzerine turşu, acının üzerine tatlı yediğimden hemen adapte oldum bu sos olayına. Şimdi mutlaka bu yemek kültürüne mesafeli olanlar, yok alışmam mümkün değil diyenler vardır ama nasıl zamanla meyveli yemeklere, salatalara alıştıysak Çin mutfağına da alışırız gibi geliyor.






İlk önce yengeç çorbası. Facebookta paylaşmıştım galiba. Yengeç artık bütün marketlerde satılan bir deniz ürünü. Fiyatı da şimdilik uygun. Alınca bir süre sütte bekletmek gerekiyor. Sonra haşlıyoruz. İçine tereyağı, biraz soya sosu, rendelenmiş havuç, küçük doğranmış sivri biber, acısso, maydanoz, tuz ve karabiber ilavesiyle pişiriyoruz. Hemen burun kıvırmayın lütfen inanılmaz lezzetli oluyor. Hem de galiba diğer deniz ürünlerinde olduğu gibi yengeç etinde kolestrol riski de yok. Bakalım daha neler göreceğiz? :)))) 






Bu tarif gelinimiz Ceyda'dan. Ceyda hızla çok usta bir ahçı olma yolunda ilerliyor. En güzel tarafı da meraklı ve araştırmacı olması. Bana bu tarifi maille yollamıştı baktım evde malzemeler var hemen o gün yaptım. Tavsiye ediyorum mutlaka deneyin.






Bir paket tavuk kanadını ; iki diş kıyılmış sarımsak, bir yemek kaşığı eritilmiş tereyağı, bir yemek kaşığı zeytinyağı ile marine ediyoruz ve en az iki saat buzdolabında bekletiyoruz. Fırın tepsimize kağlı kağıt seriyoruz, kanatları üzerine diziyoruz. Önceden yüz altmış dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık yirmi dakika pişiriyoruz.
Kanatlar fırında pişerken ufak bir tencereye bir yemek kaşığı un ve üç yemek kaşığı tereyağı koyup kavuruyoruz. Unun kokusu çıkınca içine iki yemek kaşığı bal, bir yemek kaşığı acisso, bir yemek kaşığı soya sosu ve yarım limonun suyunu katarak yoğunlaşıncaya kadar karıştırıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.




Fırında pişen kanatlarımızı çıkarıyoruz, bir fırça yardımıyla sosumuzu üzerlerine sürüyoruz, beş dakika yüksek ızgara kısmında tutup arkalarına da sos sürüyoruz ve bu tarafı da beş dakika tutup fırından çıkarıyoruz. Servis etmeden üzerine bol kavrulmuş susam serpiyoruz. Yanında patates kızartması çok yakışıyor. Afiyet olsun.






Bu arada mutlaka yazmam gerek ufak ufak turşu kurmaya başladım. Rahmetli annem turşu malzemeleri çarşı, pazarda gözükmeye başladıysa kış yaklaştı demektir derdi. Ama artık hiçbir şeyin mevsimi belli değil. Elime ne geçerse ufak kavanozlarda turşu yapıyorum. :)) Bu arada turşuya hem mayalanma açısından, hem de lezzet açısından kişniş tohumu konurmuş bunu da yeni öğrendim ve çok sevindim. Çünkü niye almışım, ne yapmışım bilemiyorum evde koca bir kavanoz kişniş tohumu var. Sevinmem ondandı kullanacak yer çıktı. :))

28 yorum:

  1. Yayınlamayın lütfen!!
    Blogta yorum yanıtlıyordum. yorumlarınızı anında görüp yayınladım.
    Son yorumunuzda sanırım bir karmaşa olmuş İlhan Bey.
    O deneme zaten Mehmet Bey'in şiir kitabında yer alıyor. Başka kitabı yok.
    Bu güzel postunuza geniş bir zamanımda gelip sindirerek okuyacağım, iyi akşamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet beyden de sizden de özür. Kitabını ilk çıktığında alıp okumuştur. Sonra aralıklarla bu öyküyü bloglarda gördüm. Bugün sizde okurken kitapda değil de diğer yerlerde okuduğumu düşündüm. Tekrar özür. Size de iyi akşamlar teşekkür ederim.

      Sil
  2. Can arkadaşım, şu yengeç çorbasına bayıldım. Salatada çok kullandım ama çorbasını hiç denememiştim. Ilk fırsatta denenecek;) Ceydacığıma söyle ellerine sağlık bende bu hafta şu tatlı ekşi acı bileşimini kullandım. Gerçekten muhteşem bir lezzet. Ben kanatla değil, kalça kuşbaşı ile yaptım ve fırınlamamıştım. Şimdi kanatla bu da denenecek;) gelelim turşulara ;)))) görüntü muhteşem ellerine sağlık. Sana bir dip not daha, turşulara kişnişle birlikte hardal tohumu da koy;)) bir dene sonucu bana söyle;) sevgiler kocaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarken aklıma geldi bu akşam tavuk kuşbaşı vardı bizde de ben de öyle yaptım.::) Yani pişti olduk sanki. Yalnız sosu son anda koymak gerekiyor çünkü bal hemen yakıyor tavuğu yoksa. Evet hemen okuduktan sonra gittim koydum hardal tohumunu. Nasılsa bu da evde mevcut. :)) Teşekkürler yorum için.

      Sil
  3. yengecı deneyebılırım bılmem ama tavuğu deneyeceğım gelınınızde yenı tarıflerı beklerız tursularda guzel gozukuyor ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yengeci de deneyin seveceğinizi düşünüyorum. :) Turşuları yemeye başladık bile. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Tv.Kanallarinda diziler sezon finali yapar gibi biz bloggerlerde yaz geldimi sezonu kapatiyoruz:))
    Neyse artik arkadaslar birer ikiser gelmeye basladik artik...
    Ben tavuk kanadini tercih edenlerdenim, maharetli bir geline sahip oldugunuz icin sanslisiniz ilhan Bey, Ceyda´nin ellerine saglik, yiyenlere afiyetler olsun...
    Anneciginizde Nurlar icinde uyusun, tursular harika gözüküyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten sıcaklarda da insanın canı bir şey yapıp yemek istemiyor. Bütün iyi dilelerinie ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  5. Yengeci hayatımda bir defa surimi olarak denedim ve beğenmemiştim. Ama Kore mutfağını araştırırken çok rastladığım için şimdi canım çok istiyor ve merakla denemek istiyorum. Çorbası da harika görünüyor.
    Tavuklar da nefis olmalı. Hep denemek isteyip abidik gubidik bulamayacağım malzemeler vardır diye yanaşmadığım tariflerden biridir aslında bu. Çok kolay göründü gözüme şimdi. Gelininizin de sizinle yemek pişirme zevkini paylaşması ne güzel. Ellerinize sağlık, görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan yabancı olduğu şeyleri baştan yadırgıyor ama önyargı olmazsa zamanla alışabiliyor. Tavuklar gerçekten çok lezzetli ve değişik oldu. Artık malzeme bulma sorunu olmuyor. Bir kere kesin Metro ve Makro marketlerde her şey var. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. Daha önce pane edilmiş yengeç yemiştim ve eh işte demiştim.Çorbasını merak ettim şimdi.Bu arada kişniş bilgisi çok iyi oldu, turşu kurarsak deneyecem.Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çorbasını sevebileceğinizi düşünüyorum. Nilgün kişnişin yanında hardal tohumunu da önerdi bilginize. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Yengeç etini daha önce denemiş ama herhalde pişiriş tarzından dolayı pek beğenmemiştim -önceki yorumlara baktım da herkes aynı şeyi yazmış:)- bu nedenle çorbayı denemek isterim, tavuk kanatlarıysa kaçmaz bir tarif, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  8. Gerçi alışık olmadığım bie lezzet yadırgamak normal. Bne de başlarda mesafeliydim insan önyargılı olmasa zaman içinde alışıyor. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  9. yengeç hiç yemedim , daha önce bir arkadaşım pavuryayı tavsiye ettiyse de güya her lezzete açık olduğunu söyleyen ben cesaret edemedim , demek yengeçte kollesterol yok , o halde elimizin altına bir iki yengeç bulundurmakta fayda var ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pavurya büyük ve çok pahalı oluyor olsa da yesek şimdi. :)) Teşekkür yorum için.

      Sil
  10. valla satın değil eşi dalıyordu , oradan edinmiş ve pişirmişti fakat işte ben :(

    YanıtlaSil
  11. Yenmez mi ya? Onu yakalamanın da çok zor olduğunu biliyorum.

    YanıtlaSil
  12. Tatli tuzlu soslar buralarda cok kullanilir ben ozellikle balikta kullaniyorum -somon da..corba nefis gozukuyor yengeclerini ayiklayip icsem ?:)) Ceydanin ve senin ellerine saglik..afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlı-Acı soslara çok çabuk alıştık ben olur olmaz yerlerde kullanıyorum. Yengeç çıkarsa çorbanın pek bir şeye benzeyeceğini düşünmüyorum. :) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  13. Müjdeli haberi gazetemde okudum. Bu kış palamut bol olacakmış. Ballı tavuk duydum ama hiç denemedim. Bir yaz daha bitti. Sonbahar ile turşular da başlar. Yaşayan görüyor. Çin mutfağını siz deneyin ben sadece seyredeyim :) Ellerinize sağlık, yine çok güzel bir karışık post olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben okumamıştım bu haberi süper o zaman. Ballı- Acılı tavuğu bir deneyin hele susamlı nefis oluyor. Turşuluk malzemeleri çarşı pazarda görmek hüzün veriyor bana. Kış yaklaşıyor diye herhalde. Tamamen kendi fikrimdir bence Çin Mutfağı Türk Mutfağı ile çekişir. Çok teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil
  14. Öncelikle turşularınızı ağız tadıyla yiyin,harika görünüyorlar...çin yemekleriyle aram nasıl onu bile bilmiyorum o nedenle gelininizin tavuk tarifini alayım ben...bunda da takıldığım konu bal...bal bana dokunduğundan yiyemiyorum acaba yerine şeker kullansam olur mu?Güzel bir hafta sonu diliyorum size ,kolay gelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapın umarım seversiniz. Bal şerine şeker değil de belki pekmez olabilir. Size de güzel hafta sonu olsun teşekkür ederim.

      Sil
  15. Söz verdiğim gibi geldim :)
    Soslu kanatın lezzet fırtınası olduğu her haliyle belli.
    Tam size göre bir geliniz var, ne güzel. İkinize de teşekkür, hemen yarın denenecek. Yoksa aklımdan çıkmaz. Nefiss..
    Turşularınızın hepsine kişniş tohumu atmayın bence. Birinde test edin, beğenirseniz devam edin derim. Geçenlerde ünlü mor soğan turşusundan yaptım, güzel oldu. Kişnişini 1 hafta sonra ekledim, beğenmedim.
    Ellerinize sağlık. Zevkli bir post olmuş.

    YanıtlaSil
  16. Denerseniz sonucu paylaşırsanız sevinirim. Kişniş konusunda haklısınız bir daha öyle yapacağım. Hatta Nilgün hardal tohumu da koy dedi. Onu da dneyeceğim. Güzel sözlerinize, yorumunuza çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  17. ellerinize sağlık,çorba sizde kalabilir,ben tavukları beğendim,maşallah gelininize .Sanırım ben de dönüyorum bloğuma,bu sene biraz stresli geçti benim için :önce küçük kızın tayin meselesi,sonra büyük kızın tayini....çok şükür içimde huzuru hissettim onca sene sonra ......bir de bu turşu işi,bu salamura turşusu beni hiç sevmedi ,istediğim gibi olmuyor ,neler denedim ...olmuyor ve ben de başka turşu tarza geçtim,biraz oyalayıcı ama olsun...vallahi bravo size ,elleriniz lezzetli turşu konusunda ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yengeç etini herkes sevmiyor. Sorunların çözülmesi huzuru bulmanız ne güzel. Turşuyu ben de bazen çok güzel yapıyorum bazen de olmuyor. Bir ayarı var demek ki. Siz yaptığınız şekli paylaşırsanız biz de deneriz. Teşekkür ederim güzel yorumlarınıza.

      Sil