24 Temmuz 2014 Perşembe

PEYNİRLİ KABAK BAYILDI, NEKTARİNLİ SALATA




Facebookta ara sıra bazı yemek fotograf paylaşımları yapıyorum, bazıları hep öyle şeyler yediğimizi falan zannediyorlar. Halbuki ara sıra yaptığımız ve de çok az yediğimiz yemekler çoğu. Hele bu sıcaklarda sürekli zeytinyağlı yemekler, salatalar falan yiyoruz , öğünleri öyle geçiştiriyoruz. Bugün size Lezzet Dergisinin kitapçık ilavesinden iki yaz lezzeti paylaşıyorum, ikisi de süper oldu. İlki nektarinli salata. Meyveler büyük bir hızla salatalarda olsun, yemeklerde olsun mutfağımıza giriyor ve de çok uyumlular bence.







Bu salatayı düşük kalorisiyle, zengin mineral ve vitaminleriyle ve süper lezzetiyle yaz günleri sık sık tüketebilirsiniz.





Ana maddemiz Akdeniz yeşillikleri. Veya evde buna benzer ne varsa. Marul, roka, kuzu kulağı, tere hepsi olabilir.






Diğer malzemelerimiz ; otlu peynir ( yoksa beyaz peynir ), taneli hardal, nektarin ( ben hem küçük sarı olanını, hem de şeftaliye benzeyen kırmızısını kullandım ), kuru üzüm, badem içi, limon suyu, zeytinyağı ve tuz.
Limon suyunu bir kaseye alıyoruz, zeytinyağını yavaş yavaş ekleyip tel çırpıcıyla karışım koyulaşana kadar çırpıyoruz. Hardal ve tuzu ilave edip çırpmaya devam ediyoruz.
Yeşillikleri iri iri doğrayıp salata kasemizin altına koyuyoruz. Otlu peyniri küçük küçük küp küp kesiyoruz. Nektarları büyükçe kesiyoruz. Yeşilliklerin üzerine sosu ekleyip harmanlıyoruz. Peynir, kuru üzüm ve nektar dilimleri ile badem içlerini salataya ekleyip servis yapıyoruz.






Bu da hepimizin bildiği kabak bayıldı. Sadece üzerine beyaz peynir konmuş belki o farklılık yaratmıştır. Ama tam bir sıcak yaz günü yemeği. Ramazan ayının ağır menüleri arasında unuttuysanız hatırlatayım dedim. Bu ağır menüleri eleştiriyorum diye kızanlar var, sende paylaşıyorsun çoğu zaman diyorlar. Tamam da ben öyle bir ağır yemek yaptıysam o öğünde tek o olur en fazla yanında bir salata.






Domatesi doğruyoruz, soğanları piyazlık kesiyoruz, sarımsakları ikiye bölüyoruz, tuz ve şeker ilavesiyle hepsini hafifçe ovalıyoruz.







Kabakları soyup ortadan ikiye kesiyoruz ama birbirlerinden ayrılmayacak şekilde, içlerini oyuyoruz ve domatesli karışımı kabakların iç kısımlarına dolduruyoruz. Biraz zeytinyağı ve yarım bardak su ilavesiyle beş dakika hızlı ateşte, otuz beş dakika da yavaş ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.




Bir kasede beyaz peynir ve ince kesilmiş maydanozu karıştırıyoruz, kabakların üzerine pay ediyoruz. Afiyet olsun.

18 yorum:

  1. Meyveyi salatada kullanmayı ben de çok seviyorum. En çok kullandığım meyve kivi. Kış salatalarına yakışıyor. Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru kivide çok yakışıyor salatalara. Alışıyoruz artık meyvelere değişik yerlerde. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Kabak bayildi muhtesem gozukuyor..salatanin icine kuru uzum haric hercesit meyveyi kullanmayi bende cok severim..niyeyse kuru uzume isinamadim(ama yas olanina ve icilenine bayilirim:) ) kek icinde bile olsa ayiklar cikaririm:)) salatanin gorunumu de harika..bu arada cok renkli bir cekim olmus fotolarada bayildim:)) afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hafif ve peynirden dolayı herhalde çok da lezzetli oldu. Ben de aksine kuru üzümü çok severim de içilenini pek sevmem. :) Salata da meyve olayını çok sevmeye başladım. Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  3. Meyveler salatalara, hatta çok yakında et yemeklerine de girecek. Blogculuğun mutfaklarımıza katkılarından biri de bu. Yabancı bloglarda özellikle incir ve armut et yemeklerinde kullanılıyor. Şimdi millet dudak bükse de yavaş yavaş denedikçe bizim mutfaklarımızda da olacak. Salatanız harika görünüyor. Nektarinle ben de deneyeceğim. Kabak bayıldı da nefis olmuş, ellerinize sağlık. Şimdiden iyi bayramlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen sene mürdüm erikle et yemeği yapmış ve galiba blogda da paylaşmıştım. Bakıyorum da insanlarımız alışmaya başladılar salatalarda ve yemeklerde meyvelere. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Öncelikle gözlerim bayram etti, ne güzel görünüyorlar. Renklere bayıldımm. Ellerinize sağlık.
    Bayramınızın huzur ve neşeyle geçmesi dileğiyle,
    Mutlu kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim yorumunuza. Sizin bayramınız da kutlu olsun.

      Sil
  5. Salatalar yaz sofralarının vazgeçilmesi. Klasik domates ve marul salatalarına alternatif pek çok seçenek oluşturulabilir aslında. Bu değişimler girsin gerçekten de mutfağımıza. Kişinin yaratıcılığına kalıyor aslında. Nektarinli salata çok hoş. Mutlaka deneyeceğim.
    ''Kabak beğendi''niz de öyle. Çok ''beğendim'' :)) Ellerinize sağlık..

    Size ve ailenize keyifli bir bayram diliyorum..
    Afiyette kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle sıcak günlerde değişik malzemelerle yapılan salatalar bir öğünü kurtarabilie tek başına bence. Size de sevdiklerinizle beraber mutlu bir bayram diliyorum.

      Sil
  6. ''Kabak Bayıldı'' imiş adı.. Pardon :)
    Olsun, sonuçta yiyen mutlaka beğenecek, ''bayılacak'' diyorum :)

    YanıtlaSil
  7. :)) Olsun kabak beğendi de oluyor galiba. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  8. Yanıtlar
    1. Sizn de geçmiş bayramınız kutlu olsun teşekkür ederim.

      Sil
  9. gercekten hepsı enfes duruyor ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil