9 Temmuz 2014 Çarşamba

KARIŞIK



Bu sıcak günlerde yemekle falan uğraşılmıyor açıkcası onun için karışık postlar kurtarıcı oluyor. Ayrıca ben sevdimde bu karışık paylaşımları. Bir ton balıklı salata veya bir çorba yeterli oluyor bu sıcaklarda. Tabii oruç tutanlar için geçerli değil bu. Kolaylıklar diliyorum tutanlara. Nasıl dayanıyorlar? Bir de ağır işlerde çalışıp tutanlar var. İlk paylaşımım gene facebookta da koymuştum "Rumeli Paçası". Tarifin terbiye ve çorba kısmını biliyordum da sucuk olayını, " Selanik'ten gelen tatlar" gurubundan Gülnihal İpek hanımdan öğrendim. Gerçekten muhteşem oluyor tavsiye ederim.






İki yemek kaşığı sirke, iki yumurta, iki yemek kaşığı yoğurt, iki yemek kaşığı un, sarımsak, tuz muhallebi kıvamına gelene kadar su ilave ede ede ve karıştırarak pişiriliyor. Ayrı bir tavada tereyağında kırmızı toz biber de koyarak sucukları kızartıyoruz ve çorbaya döküp karıştırıyoruz. Ben aynı çorbayı didiklenmiş tavuk etiyle yapıyordum aynı işkembe çorbası tadında oluyor.






Tam incir mevsiminde size çok haysiyetli bir salata tarifi. Yanlız şu sıra ithal midir nedir dışı çok güzel içi rezalet incirler var piyasada. Alırken dikkat edin. Salatanın yapılmış halini çekmemişim. :)) Ana malzeme roka olmak kaydıyla Akdeniz yeşillikleri daha doğrusu evdeki malzemenizle olabilir. Bunları doğruyoruz üzerine dörde bölünmüş incirleri koyuyoruz. İri parçalanmış cevizleri serpiştiriyoruz. En üste peynir ( tulum peyniri süper oluyor), zeytinyağı, tuz ve limon suyu koyuyoruz. Nar ekşisini de üzerine gezdiriyoruz. ( Ben erik ekşisi koydum ) İşte size akşam yemeği yanında da bir şey istemez. 






Ben kuru bamyayı tazesinden daha çok seviyorum geçenlerde Konya yöresine ait olan bamya çorbası yapmıştım, blogda paylaştım mı hatırlamıyorum. Lale'nin ablasının bahçesinden koruk toplamıştım onlarla bir şey yapmak vardı aklımda. Kalan bamyaları pişirdim o koruklarla. Zaten çok severim ekşili daha da güzel oldu. Niye bu kadar az bu bamya diye düşünebilirsiniz, çünkü Gülden ağzına sürmez. Ama niye daha küçük bir tencerede yapmamışım acaba? :))






Bu ne alaka diyebilirsiniz ama mutlaka bahsetmem gerek. Burası Topkapı Sarayı'nda padişahların sözüm ona iftar açtıkları yer. Her türlü uyuşturucuyu kullanan padişahlar bence burada afyon falan çekiyorlardı. Manzara çıkmamış ama inanın İstanbul'un en güzel manzaralı noktası. Bir akşam nevalemi alıp oraya gidesim var. :))))







Dün akşam yediğimiz imambayıldı. Çoktandır yapmıyordum çok da severiz aslında.








İlk önce patlıcanları fırında közledim sonra ortalarını açıp önceden pişirdiğim klasik imambayıldı malzemesini koydum. Tekrar fırına sürüp yaklaşık on beş dakika daha pişirdim. Közleme olunca çok hafif oldu haliyle ama bu sefer kabukları kaldı. Neyse içini sıyırarak yedik ben galiba kabuklarını da yedim. :))








Son olarak vişne şerbetimiz. Sıcak günlerde her meyvenin şerbetini yapmaya başladık. Ben tabii abartarak şerbetlerin yanında vişne liköründen kalan vişne tanelerini de yiyorum. :))






Biliyorsunuz vişnenin tam zamanı. Hem çok bol, hem de ucuz. Geçen sene likörünü de yapmıştım hala biraz duruyor. Gene yapacağız mevsimi geçmeden. Bu arada şerbet derken çok az esmer şekerle yapıyoruz. Bugünlük bu kadar. Hoşçakalın.

20 yorum:

  1. mutfak adına ufkumu geliştiren iyi fikirleriniz var, deniyorum da, teşekkürler, yine çok güzel,
    ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyip beğeniyorsanız ne mutlu bana. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. imamBayildi ya ben de burda bayildim:)) cok severim kendilerini,hele visne serbetine diyecek söz yok,nasil bir asaleti var öyle.Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun...
    Ramazan Ayi zor geciyor,günler cok uzun.Burda daha da uzun,iftarda bir kase corba ve salata yada kahvaltilik bana yetiyor.Iftarda ve sahurda herseyi yiyebilen insanlara ben de sasiriyorum.
    Ramazan Ayinin rahmeti ve bereketi hepimizin üzerine olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çok sıcaklarda imambayıldı çok uygun bir yemek. Vişne şerbeti de güzel oluyor içine buz ve taze nane. Evet ya gerçekten oruç çok zor hem çok uzun süre, hem de bunaltıcı sıcaklar, tutanlara bravo. Yemeğe, içmeye çok dikkat edilmesi gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Rumeli paçası çok değişik bir tarifmiş. Sucuklarla da nefis görünüyor. Sirkeli sarımsaklı çorbalara bayılırım.
    İncirli salata hiç denemedim ama çok sık görüyorum yabancı bloglarda. Bana da denemek farz oldu artık :) Ellerinize sağlık, her biri de çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sirkeli, sarımsaklı acılı çorbaları, yemekleri çok seviyorum. İncirli salatayı denemeni öneririm. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Güzel bir karışık post olmuş.Bu arada canım incir çekti :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha mevsimi değil herhalde her yerde aynı tatsız incirler var. Tahmin ediyorum ithal.teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. hepsı cok lezzetlı bızde bamyaya bulursak koruk ekşısı koyuyoruz gercekten bu sıcaklarda hıc yemek yapası yok ıftarıda kahvaltı e alata ıle yaoıyuz ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bamyaya ekşi çok yakışıyor. ama ne kadar pahalı bu sene. En iyisi sizin yaptığınız bence de bu sıcaklarda ağır yemekler hiç doğru değil. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Hangisine bakacağımı şaşırdım, her biri ayrı güzel olmuş. Ellerinize sağlık. Ama özellikle salataya bayıldım, içinde sevdiğim tüm tatlar, yanında da vişne suyu oldu mu bana yeter, zevkle yerim.
    Dostça kalın.

    YanıtlaSil
  7. Gerçekten sıcaklarda en güzeli salata türü şeyler yemek. Hele yemeklerde, salatalarda artık meyvelere de alışmaya başladık. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  8. hepsi çok güzel görünüyor.bamyayı korukla pişirimek değişik geldi.hiç denemedim.ellerinize sağlık.afiyet bal olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koruk çok lezzet katıyor ama piştilten sonra alınıyor tabii. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Merhaba İlhan bey, yaz kış çorbadan vazgeçemiyoruz. Çorbanın yeri başka. Yemeğe lezzetli, sıcak bir çorbayla başlamak iyi oluyor. Bamyayı severim ama sizinkiler gibi tombul olursa daha iyi.Bulursak biz de korukla pişiririz. Henüz İmambayıldı pişirmedik. Yaz domatesi, bol soğan ve sarımsakla, bir de olmazsa olmazı halis zeytinyağı. Ellerinize sağlık, herşey çok güzel görünüyor. Afiyet olsun :) Oruçlular da hafif şeyler istiyor İlhan Bey. Ben kendi adıma söyleyeyim, orucumu çok rahat tutuyorum ama iftarda ağır etli yemek yiyemiyorum. Yersem, sahura acıkılmıyor. Geçen gün sahurda iki bardak su içtim. O gün hiçbir şey yapamam zannettim ama pazara bile gittim ve inanırmısınız iftarda istediğim sadece suydu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de 40 derece sıcakta bile çorba ararım. Ben dediğim gibi nedense kuru bamyayı daha çok seviyorum. Doğru söylüyorsunuz zeytinyağının kalitesi çok önemli. Bu sıcaklarda bir güç geliyor demek ki yoksa dayanılmaz çok uzun süre. Herkes sizin gibi hafif yemiyor ne yazık ki. Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınıza.

      Sil
  10. İncirli salata ha hemen deneyeyim. Diğerleri de güzel ve hafiif yemekler. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İncirler çok kötüydü ama gene de salata güzel oldu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. o iftar yerinde ben de foto çekmiştim. ne güzel manzara sayiden de :) bi deee, size bi ödül verdiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ödül? Hemen geliyorum bloğunuza. Teşekkür ederim.

      Sil