14 Temmuz 2014 Pazartesi

KARIŞIK




 Aslında bu sıcaklarda insanın canı yemek yemek falan istemiyor. Salatalarla, zeytinyağlılarla geçiştirmek en iyisi. Böyle yapınca da bloğa yazacak yemek bulamıyorum. Neyse ki bu karışık postlar kurtarıcı oluyor. Bütün oruç tutanlara sabırlar diliyorum, kolaylıklar diliyorum ama fecebookta ve bloglarda öyle iftar ve sahur menüleri veriliyor ki normal bir insan onları yerse bu sıcaklarda hiç de iyi şeyler olmaz. Neyse bizi aşan konulara fazla girmeyelim. İlk önce size muhteşem bir lokanta tanıtımı yapmak istiyorum. Beşiktaş'a yolu düşenler mutlaka bilir Balkan Lokantasını.





Çarşı içinde ünlü Beşiktaş köftecisinin yanında. Zaten her daim mevcut olan kuyruktan anlarsınız yerini. 






Yüzlerce çeşit yemek ; çorbalar, salatalar, zeytinyağlılar, et yemekleri, tavuk yemekleri, tatlılar, kompostolar, meyveler. İnanılmaz fiyatlar. Örneğin çorba 1.5 tl., pilav, makarna, salatalar 2 tl. Kalite derseniz en üst seviye. Birçok kişi ve kuruluş tarafından İstanbul'un en iyi 10 esnaf lokantasından biri olarak gösteriliyor. Yolunuz o taraflara düşerse mutlaka uğramanızı öneriyorum.







Sıcaklarda soğuk şeyler istiyor insanın canı demiştik ya geçen gün yaptığımız nohut piyazı da bunlardan biri. Nohutu haşladım sıcakken zeytinyağı ve limon suyuyla iyice harmanladım sonra üzerine maydanoz, taze soğan, kırmızı turp, tuz koyup tekrar karıştırdım. Nedense nohuta ben bol limonu çok yakıştırıyorum.






Bu da ekşili patlıcan yemeği. Hem çok hafif, hem çok lezzetli oluyor. Yaz günleri için çok uygun herkesin seveceği bir yemek.






Patlıcanları yıkayıp alaca soyuyoruz, uzunlamasına dörde bölüyoruz ve istediğimiz boyda parçalara ayırıyoruz. Domatesleri küp küp doğruyoruz. Biberleri istediğimiz gibi doğruyoruz. Kuru soğanlarımızı piyazlık olacak şekilde kesiyoruz, sarımsakları soyup ikiye bölüyoruz.
Hepsini çiğden tencereye diziyoruz. Tuz, şeker, limon suyu ve zeytinyağını koyup kapağını kapatıyoruz. Domatesler suyunu salıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz. Soğuk olarak servis yapıyoruz. Bir ek bilgi, balzamik sirke de çok yakışıyor.






Salata, zeytinyağlılar falan tamam da aralarda kaçamaklarımızda var tabii. Bu  kaçamaklardan biri Edirne usulü ciğerdi. Biliyorsunuz tek lokmalı yaprak şeklinde oluyor. Yanında sumaklı, maydanozlu kırmızı soğan, domates, acı kızartılmış sivri biber ve patates kızartmasıyla muhteşem.





Hatta aynı gün öleceksek kolestrolden ölelim dedik ciğerin yanına bir de beyin aldım ve limonlu, maydanozlu, zeytinyağlı salatasını yaptım. Muhteşem oldu. Bunları facebookta da paylaşmıştım.





 Dün bir arkadaşımız kendi balıkçısına götürdü, neredeyse canlı yukarıdaki sardalyaları aldım.





Birazını kılçığını da çıkarıp yarım saat limonlu suda bekletip çiğ olarak yedik.





Bir kısmını limon suyu, elma sirkesi, un, kişniş, bal, sarımsak, zeytinyağı, tuzla marine ettim ve bu şekilde 1 saat buzdolabında bekledi.





Sonra fırının ızgarasına dizdim. Daha sonrasını sormayın. :)) Balıkları unuttum ve yandı. :( Ama öğlen misafirlere yapmıştık herhalde kibarlıklarından olacak severek yediklerini söylediler.  :))Ama büyük çoğunluğu tavada yapıldı. Bu sosu bir daha deneyip neticeyi size bildireceğim. Hoşçakalın.

32 yorum:

  1. balıkların yanması kotu olmus ama yanmıs demeyelım kızarmıs dıyelım cığerıde tek gecerım desem ellerınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle dediler zaten yanık değil de tam kıvamında olmuş. :)) Aankara'lılar bir de ciğerin üzerine kızartılan yağı dökerler ekmek bana bana yenir.:) Ama biz o kadar abartmadık. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. beyin ve ciğer hiç bana göre değil ama patlıcan yemeğini çok beğendim.ellerinize sağlık.iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyin ve ciğer işte senede iki defa falan yenir bizim evde de. Patlıcan hem hafif ve de lezzetli oluyor bu şekliyle tavsiye ederim. Size de iyi akşamlar teşekkür ederim.

      Sil
  3. Bende yanik balik kokusu nereden geliyor dedim :) olsun yanik falan afiyetlen yenilmis arada olur okadar. Lokantayi bir iki ay once verecektinki ziyaret edebileydim birdahakine..nohut uzun zamandir yapmadim salata yi denemek lazim..patlican sever olarak tarifin mutlaka denenecek. Cigeri asla en son komur haline getirmistim:)) Afiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bereket fırındaydı da o kadar kokmadı. Ama yedik ya fena değildi. :)) balkan lokantası akla ziyan bir yer. Nohutu bir dene bence de hem nohut yenmesi gerekli bir ürün ayrıca. Patlıcan yaz günleri için ideal hele bu şekliyle. Ciğer konusunda bir şey diyemiyorum ben severim de. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Bir porsiyon ciğer alabilir miyim? :)) İnsafsız ve vicdansız arkadaşım. Şu düğün bir atlasın sizdeyim:) Tamam pastamı alıp, geleceğim söz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak ya. yapıyor pastaları, kurabiyeleri zor şeyleri sonra benim gariban beyin salatam için vicdansız diyor. :)) Ne zaman istersen bekleriz pastanın lafı mı olur? Sağol yorumun için.

      Sil
  5. Yaptıklarınızın hangisine bakacağımı şaşırdım. Her biri ayrı güzel. Etle pek aram olmadığı için sebzeler tam benlik. Balığa da bayılırım. Çiğ olarak yenmesi pek bana göre değil ama kızartılmış olana hiç hayır diyemem.
    Dostça kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık emin olur zaten limonun içinde pişiyor ve çok lezzetli oluyor. ben de bu olaya başlarda mesafeliydim ama sonra alıştım ve çok seviyorum. Sizde dostça kalın teşekkür ederim.

      Sil
  6. patlıcan yemeği tarzındaki yemekler yaz için ideal.
    ciğer de pek sevmem ama aşırı boyutta kansızlık sorunu yaşadığım için arada yemeye çalışıyorum.
    balığı da çiğ hiç denemedim :)
    güzel günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten sıcakta insan etli, kıymalı ağır yemekler yiyemiyor. Ciğer öyle çok sık yenen bir ürün değil zaten, kırk yılda bir yenir bizde de. balığı bir deneyin çok güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Ben de yanmasına diye başında beklerim.sonra damarım ve yanar o da :-D ama eminim lezzetli olmuştur. Sardalya? Çiğ? Düşünmedim hiç. Ama yendigine göre demek ki bir bildiginiz var :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet soslu olmasa yanmazdı da sostaki bal yanmasına sebep oldu. Evet limonda çiğ nefis olur. Hamsi de aynı şekilde yenebilir. Hatta levrekde. tavsiye ederim bir deneyin. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Çiğ balık hariç diğerlerinde hemfikirim İlhan bey. Harika görünüyor..

    YanıtlaSil
  9. Çiğ balıkta israrlıyım .Hamsi veya sardalya aldığınızda 2-3 tanesini bir deneyin hak vereceksiniz. Yorum için tekekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. Ciğer ve beyin harika..çok severim yemiş kadar oldum,ellerinize sağlık..balığın köftesini düşünebilrsiniz..hatta deneyin derim hünerli ellerinizle harikalar yaratacağınızdan eminim..tekrar ellerinize emeğinize sağlıkla teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz köftesini mutlaka deneyeceğim. Güzel sözlerinize ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  11. Zeytinyağlı patlıcan yemeğini yıllardır ''harfiyen'' yapmaktayım. 1 gün bekletildiğinde çok daha leziz oluyor. Balkan Lokantası İstanbul için şahane bir fırsatmış. Nohutlu salata en kısa zamanda denenecek :) Ama.. Çiğ yediğiniz sardalyalara çook şaşırdım :)) Bir gün birkaç sardalyadan sırf denemek adına onu da yapacağım :)
    Keyifli bir post olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bütün zeytinyağlı yemekler aslında 1 gün bekletince daha da lezzetli oluyor. İstanbul'daysanız balkan Lokantasına bir uğrayın. Çiğ balık için ön yargılı olmamak gerek. Denerseniz sevecğinizi umarım. Çok teşekkür yorumunuz için.

      Sil
  12. İlhan beyciğim hepsi benlik :)), ciğeri de , beyini de bayıla bayıla yerim,patlıcanda yaz günlerin en güzel yemeği ellerinize sağlık,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciğeri ve beyni herkes sevmiyor ama zaten çok seyrek yenen şeyler. Patlıcanı zaten sevmeyen herhalde yoktur. Çocukluğunda sevmeyenler bile sonradan çok seviyorlar benim gibi. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Hepsi birbirinden güzel görünüyor. Ama balıkların yanmasına ben de üzüldüm.Neyse bir dahaki deneyiminizi bizimle paylaşırsınız. Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balıklar yandı ama o haliyle bile ertesi gün dahi methiye aldı. :)) Gene yapıp paylaşacağım mutlaka. Ben teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Ne güzel lezzetler sunmussunuz böyle Ilhan Bey; hangisine yorum yapacagimi sasirdim...
    Iftar sunumlarina ben de sasiriyorum.Oruc tutan biri olarak bu kadar seyi nasil yiyebiliyorlar diye ben de hayret ediyorum. Gerci Kalabalik aileler Ramazan sofrasin da beraber olunca yiyiliyor.
    Patlicanin bol oldugu bugünlerde ben de bol bol zeytinyaglisini yapip tüketiyorum. Baliklara bakarken ne güzel diye icimden geciriyordum ki hüsranla biten sonu icimi acitti....Cig somon baligini kahvaltida tüketiyorum, yapmis oldugunuz bu sekli ile otellerde ki menülerde salatalarin yaninda var. Ev de yapmayi hic düsünmedim...
    Cigere bayilirim, Beyin Rahmetli babamin yemegiydi cok severdi ve yapardi. Deli Dana hastaligi zamanindan beri yemiyorum. Zaten burda yok...
    Ellerinize - emeginize saglik, güzel günler diliyorum....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki kalabalık iftar sofraları çok da güzel olur. Bizde yemeğe birini çağırdığımızda veya oğullarımız geleceği zaman çok çeşit yapıyoruz ve yiyoruz da. Ama 17 saat aç kaldıktan sonra bence dikkar etmek gerek. Evet balığın sonu o haliyle yense de iyi olmadı. :)) Çiğ balığı bir deneyin somonu yediğinize göre bunu da seversiniz. Babnız ışıklar içinde yatsın. Çok teşekkür ediyorum yorumunuza.

      Sil
  15. Selam, unutmazsam kışın vapurla geçip, şu Balkan Lokantasına gitmeyi istiyorum. Tüm paylaşımlarınız sevdiğim, severek tükettiğim yemekler. Sadece, limonda bekletilmiş çiğ balık yemedim, bilmiyorum. Ciğer harika görünüyor. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazında gidebilirsiniz. Beşiktaş o kısımları çok güzel oldu. Balık lokantaları, kahvaltı salonları, eski tip alışveriş yerleri süper. Limonda çiğ balığı tavsiye ederim bir deneyin. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. pu,pu,nohut salatası ve karışık benim....diğerleri ...kim isterse,ellerinize sağlık,nohut salatasını ilk defa gördüm ,kesin yaparım.....10 gün sonra ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohut biliyorsunuz hem de çok faydalı. Çok da lezzetli oluyor bu şekliyle deneyin beğenirsiniz umarım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. beşiktaşa yolumuz düşerse uğrayalım lokantaya, balkanlıyız ne de olsa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka uğrayın çok seveceksiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil