3 Temmuz 2014 Perşembe

KARIŞIK

Biliyorsunuz bu karışık postları çok seviyorum. Bunun ana nedeni, bir yemek hakkında detaylı tarif vermeyi haddimi aşmak olarak görüyorum çünkü bloglarda o kadar ustalar var ki artık en basit bir yemeğin bile olağanüstü tarifleri çıkıyor. Hele pasta ve kurabiyelerdeki gelişimi şaşkınlıkla izliyorum. Bu arada yaptığım diyetin detayını isteyenler var, postun sonunda yazacağım. Şu ana kadar on kilo verdim onun için artık sadece yediklerime, içtiklerime dikkat ediyorum, diyet programını bıraktım. Artık başlıyorum postuma.




Bu fotograf internetten alınmıştır.

İlk önce deniz börülcesi. Artık hepimiz tanıyoruz. Çok seneler önce ilk defa Ayvalık'ta yemiştim. Hatta Ayvalık'lılar artık bunun kendi yöresel yemekleri olduğunu söylüyorlardı. Bodrum'a yerleştiğim ilk seneler orada bilinmiyordu örneğin. Gerçi sonraları meze olarak her yerde yapılmaya başlandı.






Denizin karayla birleştiği yerlerde yetişiyor. Ama Cuma günü bizim sitenin önündeki pazardan aldım hepsi aynı boy hatta içinden çıkan sopaları bile birbiriyle aynı.





Bodrum'dayken  mesafeli olduğum bir ottu ( ot değil mi, yoksa sebze mi? ) ama İstanbul'da sevmeye başladım. Para verip alacağım hiç aklıma gelmezdi. :))))







Bir takım pişirme özellikleri var. Haşlama suyuna biraz karbonat atıyoruz, kendi tuzlu olduğu için tuz katmıyoruz. En zor kısmı tam kıvamında haşlayabilmek ve ayıklayabilmek. Az haşlarsanız içindeki sopası çıkmıyor, fazla haşlarsanız eriyor. Bol zeytinyağı, sarımsak ve limonla sos yapıp üzerine gezdiriyoruz. Ben ayrıca sarımsaklı yoğurtla da çok seviyorum.








Geçen gün bahsetmiştim bunun da tarifini soranlar oldu. Aslında Anadolu'nun çoğu yerinde yapılan her yerde adı değişik olan, ama en yaygını " Yüksük çorbası" olan çok doyurucu bir çorba.







Nohutu, buğdayı ve mantıyı ayrı ayrı haşlıyoruz. Yüksük çorbasında buğday yoktu galiba. Sonra hepsini birleştiriyoruz. Suyunu ayarlıyoruz, biraz et suyu da yakışıyor. Ben tablet kullandım. Ayrı bir yerde yoğurt, un, su ve sarımsakla terbiyesini hazırlıyoruz. Bunu alıştır alıştıra karıştırarak çorbaya katıyoruz. Bir tavada ısıttığımız tereyağında nane, kırmızı biberi biraz kavurup çorbanın üzerine döküyoruz. Tuzunu da ayarlayıp ocağı kapatıyoruz. Bir öğüne tek başına yeter dediğimiz tür bir çorba tavsiye ederim.







Bu da geçen gün evde yaptığım lahmacun. Facebook arkadaşlarım hatırlayacaktır gece yarısı yayınlayınca millet açken pek hoş olmadı. :)))) Orada yapılan bir yorum, " abi kasabı getirip hamurun üzerine döşemişsin" diyordu. Gerçekten kıyması çok fazla olmuştu acemilik işte. :)) Şimdi olsa da yesek. :))






Şarköy'de yeni tutulmuş mırmır balığını görünce hemen aldık tabii. Bodrum'da yüzüne bile bakmadığımız bir balıktı ama kıtlıkta böyle oluyor işte. :))






Ama tavasını yaptık enfes oldu. Hatta mırmırsız geçen Bodrum günlerime acıdım diyebilirim. :)) 




D



Bu da Tunca'nın kedisi Mati. Geçen gün Tunca'ya uğradık. Ben taşıma sepetinin yerini değiştirince gezmeye gideceğini düşünüp içine girdi ve çıkmadı. :)) Gözlere bakar mısınız? Mavi ve yeşil. Kızımız sağır ama. :((



Diyet Programı :

1. Hafta :

Kahvaltı:

2 dilim çavdar ekmeği
5 adet siyah zeytin
Makul miktarda peynir
İstediğiniz miktar domates, salatalık, biber ( yiyebiliyorsanız acı)
Yeşil çay ( tiryakiyseniz siyah çay)

Saat 10.00 da :

3 ceviz veya 8 badem

12.00 de:

1 porsiyon meyve ( 12 çilek veya 1 elma veya 1 armut gibi)

Öğlen :

salata
etsiz sebze yemeği

Saat 17.00 de:

1/2 simit veya 1 paket eti form + zeytin ezmesi veya 1 adet karper peyniri + çay

Akşam :

Çorba
Yağsız bol salata
Etsiz sebze yemeği

Saat 21.00 de:

1 porsiyon meyve
 Yatarken:

1 tatlı kaşığı pekmez

Günde 2 litre su içilecek. Yürüyüş yapılacak.

2.Hafta :
İlk haftaya ilave olarak:

2 gün balık
2 gün tavuk
1 gün sabah yumurta
2 gün yoğurt/ayran

3. Hafta:

2.Haftaya ilave olarak:
2 gün et ( köfte hariç)
1 gün sütlü tatlı

4. Hafta:

2 gün balık
1 gün tavuk
1 gün et
1 yumurta
2 gün bakliyat
2 gün bulgur
1 sütlü tatlı
1 dondurma

5. Hafta:

4. Hafta programına ek olarak 3 kez abartmadan kaçamak.

6. Hafta:
Baştan başla



40 yorum:

  1. Valla güzelmiş;) önce yemeklerden başlamalıyım. Deniz börülcesi benim Ayvalık'da yıllar önce tadını öğrendiğim bir lezzetti. Sevdin mi dersen hayranım diyemem ama rakı sofrası için harikadır. Mırmır balığı tava haliyle, müthiş. ;) diyette olmasam misafiriniz olmaya aday olabilirdim. Gelelim diyet reçetene. Öncelikle tebrikler 10 kilo sıkı bir kayıp. Ben kendi adıma 5 kilonun peşindeyim;) ah şu sigara başıma sardı bu kilo problemini:( şimdi dukan expres yapıyorum 14 gün sonunda bakalım muvaffakiyetle çıkabilecek miyim işin içinden;) darısı başıma diyerek sevgilerimi iletiyorum güzel ve tatlı eşinle sana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz börülcesi zaten her zaman yenen bir şey değil. Kırk yılda bir evde yapılır. Mırmır güzel balıkmış kıymetini sonradan anladık. :)) Evet ben de en çok sigarayı bıraktığım dönemde almıştım kiloları. Verirsin ya 5 kilo ne ki? Bizdenden de sana sevgiler. Teşekkür yorum için.

      Sil
  2. Ben de seviyorum sizin karışık postlarınızı. Börülceyi yedim ama nerde yedim bilmiyorum, bol sarımsaklı her şeyi severim. Uzun zamandır hatta yıllardır her sezon yapasım var ama bir türlü yetişemiyorum, Fırsatım olmuyor. Henüz yapmak kısmet olmadı. Yüksük çorbası da enfes görünüyor. Mantıyı çok severim zaten. Balıklar da çok iştah kabartıcı duruyor. Kediciğe üzüldüm, çok da güzel. Diyetiniz çok güzel, kolay görünüyor. Çok iyi kilo vermişsiniz. Acaba böyle bir şey denesem mi ben de dedim içimden okurken. 5 aydır 6 kilo verebildim. Ama müstehak bana, disiplinsizim çünkü :(
    Çok uzattım kaçayım artık. Görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık marketlerde bile bulunuyor deniz börülcesi. Evet kedicik sağır ve kedinin sağır olması kendis ve bakan için çok zor. Rafalara tırmanıp bardakları indiriyor aşağı ses duysa kırılan bardaktan korkar bir daha yapmaz ama nerede. :)) Siz gençsiniz daha kolay verirsiniz çok da takmamak gerek kafaya. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. "Yakınlarınızda kiralık ev var mı" desem özetlemiş olur muyum?? Ellerinize sağlık, çorba tarifi için özellikle teşekkür ancak lahmacunu yazmamışsınız, mutlaka yazın, hatta "haddinizi aşıp" benim gibi bilmezler için ölçüyle lütfen.... Van kedileri yaramaz olur diye biliyorum, seneler evvel bir arkadaşımda vardı, gözümüzün içine baka baka kabloları kemirirdi. Dediğiniz gibi sağırlıkları da meşhurdur, bir de sudan korkmaz derler ama bilemiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantı hazır mantı, et suyu tablet falan olunca kolay oluyor tabii. :)) Lahmacunu yazarım bir ar. Zaten önemli olan hamuru. Kedicik evet yaramaz, doğru suyu da seviyor. Tunca ile beraber duşa giriyormuş. Meyve falan yiyor ilginç bir hayvan. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Denizborulcesi ve mirmir baligi ile tanismadim. Zaten bana bakan balik istemem:)corba oldukca doyurucu gibi. Lahmacunda zaten gozum kalmisti ama bana az kiymali olsun:) Matii nefis bir kedi ne tatli. Cocuklugu 9 kedi ile gecen ben simdi ancsk lizard a kaldim. Bu arada diet muthis cokca yeniyor ben okadar yesem degil 10 kilo vermek 10 kilo alirim:)) sanirim ekmek ve tatlilar kisitli( sarap olayida olmamasi lazim. Kalori yapacak seyler yasak?! Hmm ) az ve oz yemeli mumkun oldukca yurumeli :)) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisiyle de tanışmamakla çok bir şey kaybetmiş sayılmazsın. :) Çorba aslında tam kış çorbası zamanlaması biraz olmadı sanki. Lahmacun ve pide yapmayı öğrenmem hiç iyi olmadı, her an canım istiyor. :)) Mati çok sevimli ama çok yaramaz herhalde duymadığı için. Yok diyette çokca yenmiyor da değişik zamanlarda yediklerimiz birikince yayınlıyorum. Zaten artık dikkat ederek normal şeyler yemeye başladım. Yürüyüş zaten yapıyordum ona devam. Teşekkür yorum için.

      Sil
  5. Karışık postlarınız her zaman güzel. Bu konuda sakın tereddüt etmeyiniz ve devam ediniz.
    Dilerim verdiğiniz 10 kiloyu koruyabilirsiniz. Geçtiğimiz sene 15 kiloyu diyetisyen eşliğinde vermiştim. Artık istediğim kiloya ulaşınca korumaya başlamıştım. Babam vefat edinceye kadar korudum ama babamı kayıp edince ben de koruma programı kalmadı ve verdiğim 15 kilonun 10 kilosunu geri aldım. Şimdi yavaş yavaş vermeye başladım. 3 kilo tekrar verdim. Ama sizin gibi sıkı diyet yapmıyorum. Yememem gerekenleri yemiyorum o kadar.
    Sağlıkla, huzurlu bir yaşam diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babanız ışık içinde yatsın. Evet doğru söylüyorsunuz kilo vermek zor ama almak çok kolay. Ben de aynı şeyleri yaşadım zamanında. Aslında her an dikkat etmek gerekiyor. Ve spor en azından yürüyüş şart. Yok ben artık sıkı bir şekilde yapmıyorum sadece dikkat ediyorum yediklerime. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Çok güzel kilo vermişsiniz İlhan bey,tebrikler...deniz börülcesini merak ediyorum ama hiç yemedim ve denemedim...bana zeytinyağlı yeşil fasulye gibi geliyor ama sanırım tadı farklı...yüksük çorbası balık enfes...sağır kedicik de pek şirin...sağlıkla kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kilo verme işi şu ana kadar fena gitmedi. Önemli olan tekrar almamak kiloları. Deniz börülcesinin taze fasülye ile ilgisi yok pek. O çorbaya buğday girince adı Anadolu Çorbası olarak geçiyor galiba. Evet ya kedicik çok şirin ve yaramaz. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. deniz börülcesini çok severim ah bir de yaşadığım yerde bulabilsem:(
    yüksük çorbasını biliyorum ve sık sık yaparım besleyici kızım seviyor :)
    balıklar da nasıl leziz gözüküyor ellerinize sağlık :)
    vee tabii çok güzel kilo vermişsiniz tebrikler ramazan sonrası listenize yeniden bakacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşadığınız yeri bilmiyorum ama artık çoğu yerde bulunuyor. İstanbul'da semt pazarlarında bile var. Yüksük çorbası malzemeler hazır ürünler olunca çok kolay tabii ama bloglarda hamuru açarak yapanlar falan var. Diyete niyetliyseniz listeyi inceleyin derim. sadece ilk hafta biraz sıkıntılı sonrası normale dönüyor. Tşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Öncelikle 10 kilo için kutluyorum azmin elinden ne kurtulur ki zaten. Bu kadar güzel şeyleri yapıp daha sonra da kilo vermeye başlamışsanız sanırım artık kolay kolay da kilo almazsınız.
    Ellerinize sağlık. Börülceye bayılırım ama nedense başkası yapınca daha güzel oluyor gibi. Balıkların kızarmış hali pek güzel görünüyor. Her balığın adını bilenlere inanılmaz gıpta ediyorum bana göre hepsinin kuyruğu, yüzgeçleri ve kocaman gözleri var asla birbirinden farklı gelmiyorlar. Bakıp da bu şu balık diyenlere çok saygı duyuyorum.
    Kedinin güzelliğine hayran oldum, duymadığı için üzüldüm, kıyamam ben o güzelliğe.
    Dostça kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine yarın tartılamayacağım bu hafta çok kaçırdım. :) Evet başkası yapınca daha lezzetli olur çünkü ayıklaması çok sıkıcı. :) Bütün balıkları ve pişirme şekillerini bilirim çünkü çok seviyorum balığı. Beyaz kediler genelde sağır olurlarmış. Çok zor tabii hem kedi için, hem de bakan için. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Bloguma bıraktığınız yorum için cevap vermek istedim. Çotanağın fındık yağını kullanıyorum her yer de satılıyor Ankara da. Ben kızartma ve yemeklerde onu kullanıyorum sanki yemekler daha hafif oluyor. Ama tabii bu benim gözlemim.
    Dostça kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk bulduğum yerden alıp deneyeceğim. Bilgi için teşekkür.

      Sil
  10. Deniz borulcesini hic yemedim.. Ilginc gorunuyor. Bodruma gidersem denerim. Lahmacunu gormustum de ne yalan soyliyim senin yapmadigini tahmin etmistim. Yorumum da anlasilmistir zaten. Ben cok kiymali sevdigim icin. Ellerine saglik. Diyet meselesine hic girmiyorum. Benim kendime ozel cikolata diyetim var ama malesef kilo vermek isteyenler icin pek uygun degil:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bodrum'da her markette var. Hele pazar yerleri şu sıralar yıkılıyordur o kadar bol oluyor. Veya ayıklayamam diyorsan hangi lokantaya gitsen bulursun. Lahmacun yorumunda gördüm de cevap da yazmıştım galiba. Çok kıymalı tabii ki çok güzel ama lahmacun deyince şöyle hileli falan olması gerek. Çok yağlı çok az kıyma, bol soğan, baharatlar falan. :) Evet çikolata diyetini ben de yapmak istiyorum. Yaşam boyu yapabilirim. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  11. Diyet reçeteniz etler dışında benimkine benziyor İlhan Bey ,iyi vermişsiniz kutlarım ,sağlıklı devamını dilerim.Kedi çok sevimli ;insanlarda olduğu gibi hepsi tam sağlıklı olmuyor demek ki...Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk başlarda hiç et yok da sonradan giriyor listeye. Evet beyaz kediler çoğunlukla sağır olurmuş. Boynunda zille dolaşıyor. Yoksa bir yerde uyuyup kaldı mı bulmak imkansız oluyor. :( Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Karışık postlara devam. Yüksük çorbasını çok seviyorum. Mırmır'ın tavası da çok güzel görünüyor. Diyet programlarına uymak kolay iş değil, bravo size. Kolay gelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bnede seviyorum karışık postları. Alışınca diyet programına uymak çok da zor olmuyor. Mide de alışıyor bir süre sonra. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  13. merhabaalr
    deniz börülcesini hiç yemedimde yapmadımda yüksük çorbasınıda hiç yapmadım
    elinize sağlık çok güzel görünüyorlar
    lahmacunda kıyması fazla olsada güzel görünüyor :)
    en tatlısı en güzeli ise o kedicik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz börülcesi aslında lezzetli bir bitki. Ama yenmese de olur bence. Ama yüksük çorbasını tavsiye ederim çok güzel oluyor. Evet ya lahmacun da kıymayı abartmışım biraz. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. hepsi birbirinden güzel görünüyor.deniz böğrülcesini hiç tatmadım.merak ta ediyorum aslında.ellerinize sağlık.mutlu hafta sonları diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu sıralr bayağı bol deniz börülcesi bence bir kere deneyin. Sebze seviyorsanız bunu da seversiniz. Size de mutlu hafta sonları olsun, teşekkür ederim.

      Sil
  15. Merhaba İlhan bey ..10 kılo tebrık ederım sızı..kilolar hiçde kolay verılmıyor..ellerınıze saglık...ben .deniz börülcesi ve mırmır balığını hiç tatmadım ama sizin tarıfınızle deneyecegım..diyet listesi dondurma kaçamak cok hoşuma gıttı listeyi not alıyorum..şu an bir ülkeden digerine tasınma telaşı içindeyim inş en yakın zamanda uygulayacagım ...dostça kalın ...selamlarımı bırakıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 kiloyu verdim de bugün tatrtılmam gerek ama korkudan tartılmadım bir hafta erteledim çünkü geçen hafta çok kaçırdık. :( Size taşınma işlerinizde kolaylıklar diliyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Benim aklım lahmacun ve balık ta kaldı.. Et ve balığı çok seviyorum :)) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda beni aklımda oralarda valla. Önümde yağsız salata birbirimize bakıp duruyoruz. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Bu arada tebrikler 10 kilo vermişsiniz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama geçen hafta biraz aldım galiba. Bu hafta biraz sıkıyorum. :(

      Sil
  18. Deniz börülcesini sevdiyseniz hele bir de balık sever olarak size deniz fasulyesi ve kaya koruğunu da tavsiye ederim. Aynı mantık. Tuz eklemek yok. Benzer soslar ile mükemmel oluyorlar. Balık kıtlığı konusunda sonuna kadar katılıyorum. Deniz kıyısında oturuyorum ama balıkçı çiftlik balığı satıyor. Diğerlerinin yanına yaklaşmak çok zor. Şimdi çok canım isterse ki hep isterim ben balığı Metro dan alıyorum. Lahmacun ve çorba harika görünüyor ama mantıyı eğer elde açıldıysa tek başına sarmısaklı bir yoğurtla kaşıklamayı tercih ederim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisini de duydum ama hiç yemedim. Acaba İstanbul^'da bulunuyor mu? Balık konusu her geçen yıl daha da kötüye gidiyor galiba. Zaman zaman bizde Metro ya gidiyoruz balık için. Mantı hayır hazır mantıydı. :( Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. Deniz börülcesine hiç niyetlenmedim; ama bu posttan sonra ilk gördüğüm yerden alıp bir deneyeyim bakalım. Demek içinde sopa var, ben dış kabukları soyulup haşlanıyor sanıyordum. Bu cahillikten sayenizde kurtulacağım :)) Ellerinize sağlık..

    Oradaki nefis lahmacunu gördüm ya. Şimdi yine benden bir tarif gelsin:
    Lahmacunun kıymalı üst malzemesini hazırlayıp lavaş üzerine her tarafı kapanacak şekilde yayalım. Fırına atıp sadece ızgarasını çalıştıralım. 10 dk sonra nefis lahmacunumuz hazır !! :)
    Canımız çektiğinde kurtarıcı ve çok pratik bir tariftir...

    Kolaylıklar dilerim. Esen kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de deneyin seversiniz umarım. Dış etli kısmı çekilip içindeki kılçık gibi sopası çıkarılıyor. Rica ederim cahillik olur mu? Her gün yeni bir şey öğreniyoruz. lahmacun önerinizi en kısa zamanda deneyeceğim. Teşekkür ederim yorumunuza ve önerinize.

      Sil
  20. Merhaba İlhan bey karışık post en güzeli, deniz börülcesi çocukluk yıllarımda İzmirden bilirim ve her zaman sevmişimdir. Mır mır balığından bende isterim:)) Ankarada balıkçıya gidiyorum buzun içinde bekleye bekleye bi hal olmuş 2-2 çeşit balıktan başka yok.. Yaz aylarında balık yiyememek ne işkence:( Diyet listeniz için teşekkürler. Ramazandan sonra diyetisyene gidiyorum onada danışıp uygulamak isterim. Mutlu haftalar..

    YanıtlaSil
  21. Evet ilk önce Ege'de çıktı ortaya deniz börülcesi ama şimdi her yerde bulunabiliyor. Mır mır balık yokluğunda padişah muamelesi gördü. :)) Halbuki Ankara'da çok çeşit ve taze balık olurdu eskiden. Diyetinizde size başarılar diliyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil