Biliyorsunuz çok balık yoktu bu sene veya bizim balıkçı mı acaba serdi bu sene öyle de bir şüphem var. :)) Bir de balık bol ve ucuz olduğu zaman balıkçılar alıp donduruyor, balık yasağı başladıktan sonra da eritip satmaya başlıyorlar. Büyükdere'deki balıkçılarda istavrit boyunda hamsi satılıyor. Bu mevsimde mümkün mü? Neyse balık bolken yüzüne bakmadığımız somon gibi, levrek gibi balıklara şimdi muhtaç oluyoruz. Defterimde yazılı bir tarifi uzun süredir yapmaya tereddüt ediyordum ama bir markette çok taze fileto somon bulunca denemeye karar verdim. Şimdi portakal-somon ilişkisi size ters gelebilir ama inanın muhteşem oldu.
Balıkları güzelce yıkayıp süzgeçte süzüyoruz. Tuz, çekilmiş karabiber, biraz zeytinyağı ve limon suyuyla marine ediyoruz. Bir saat kadar bekletiyoruz.
Gerekli malzemelerimiz, iki adet portakal, iki adet portakalın suyu, kibrit şeklinde kesilmiş portakal kabuğu, bir çay kaşığı zencefil, bir çay kaşığı beyaz biber, yarım demet dereotu, bir yemek kaşığı zeytinyağı, tuz.
Izgaramızın tabanına fırça ile zeytinyağını sürüp balıklarımızı koyuyoruz, üstüne bir portakalın suyunu gezdiriyoruz, üzerine de birkaç sap dereotu koyuyoruz. Balıkların iki tarafını da kızartıyoruz. Bu arada zencefili, tuzu ve beyaz biberi de serpiyoruz. balıkları ocaktan servis tabağına alıyoruz.
Ayrı bir tavada portakal kabuklarını ve portakal suyunu yaklaşık iki dakika pişirip bu sosu balıkların üzerine döküyoruz. Balıkların aralarına portakal dilimleri ve üzerine de dereotu koyuyoruz. Ilık olarak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
ELLERİNİZE SAĞLIK NEFİS GÖRÜNÜYOR ,ÜSTELİK DETAYLI ANLATIM ÇOK FAYDALI OLACAK
YanıtlaSilBeklemediğim kadar güzel oldu. Meyveler artık salatalarımıza, yemeklerimize iyice girmeye başladı. teşekkür ederim yorumunuza.
SilBalık şahane de ,ben balığa bidat karışınca sevmiyorum.Limon ,portakal gibi :)
YanıtlaSilBelkide balık deryasında buyuyup hep sade yemeye alıştığım içindir.
Ellerine sağlık :)
Doğru söylüyorsun bazıları limon bile sıkmaz. Ben her haliyle sevdiğim için bu halini de çok sevdim. Teşekkür ederim yorumuna.
SilBizim evde somon canavarı var iki tane. Bu nedenle bu tarifiniz ilaç gibi geldi. Portakallı hiç denemedim ama bence muhteşem bir lezzet olmalı. Balığın ağırlığını alır, bir aroma verir değil mi?
YanıtlaSilhaftasonuna yazdım bunu.
Çok teşekkürler
Saptamanız süper. Evet somon çok yağlı ve ağır bir balık aslında. Portakal dediğiniz gibi bu ağırlığı aldı. Ayrıca beklemediğim kadar da lezzet verdi. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilSomonu çok seviyorum ama hiç böyle yemedim. Portakal çok yakışmıştır bence somona. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBiraz değişiklik iyi oluyor. Portakalda somonla uyumlu oldu. Sağol yorumun için.
SilTadını merak ettim :)
YanıtlaSilBanada beklerim www.kiriksemsiye.blogspot.com
Sevgiler
Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.
SilPortakal çok ilginç geldi bana, merak ettim şimdi. Ama siz bu tarifi verdiyseniz mutlaka çok lezzetli olmuştur.Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBen de ikilemde kaldım acaba portakal-balık ilişkisi olur mu diye ama son derece lezzetli ve uyumlu oldu tavsiye ederim. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık. Görüntüsü bile bana yetti. Yanında bolca salata misssler gibi.
YanıtlaSilDostça kalın.
Evet zaten salata yetiyor yanında balık olunca. :) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBalık düşkünü biri olarak sizinde balık tariflerinizi ilgiyle takip ediyorum.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBalık seviyorsanız yeniliklere de açıksanız deneyin bence. Ummadığınız kadar başarılı olduğunu göreceksiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilPortakal ve balık, tadını çok merak ettim, mutlaka deneyeceğim..Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilDeneyin göreceksiniz yakıştığını. teşekkür ederim.
Silyakişmıştır portakal eminin ellerınıze sağlık
YanıtlaSilBen de kararsızdım yapmakta ama çok uyumlu oldu. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilMarine olayı balığı birkaç kat daha lezzetlendiriyor.
YanıtlaSilPalamutu inanılmaz yapıyor örneğin...
Tepsinin altını cips inceliğinde patateslerle tamamen döşeyerek fırına verirsek şahane oluyor.
Bir balıksever olarak mutlaka uygulayacağım bu tarifinizi.
Çok lezzetli olduğundan adım gibi emin oldum çünkü.
Ellerinize sağlık...
Marine etmek lezzet veriyor gerçekten . Palamut hele Ege palamutuysa başka türlü yenmiyor zaten. :) Patates önerinizi mutlaka deneyeceğim. Çok teşekkür yorumunuza.
SilAzıcık daha tarif etmem lazım o halde:
SilBu tarifi uygularken tercih ettiğim fırın tepsim teflon.
Tepsinin altını yağlayıp incecik kesilmiş patateslerle kapladıktan sonra üzerine sadece marine edilmiş balığımızı dilimler halinde ya da bütün olarak yerleştiriyoruz.Son 5 dk üzerine ızgara açıyoruz. Patatesler hiç yapışmıyor ve lezzetine inanamıyorsunuz. Balık deseniz harika...
Çok teşekkür değerli bilgiler için. Palamut zamanı yapılmak üzere not alınmıştır.
SilBence şahane olmustur. Ellerinize saglik.
YanıtlaSilEn kisa zamanda denemek isterim.
Balik deyince aklima gelen ilk isim sizsiniz.
Bende yavas yavas bu açığımi kapatmaya çalışıyorum.
Yok o balıkçı ünvanım bu sene kesintiye uğradı. :)) Fazla balık olmayınca piyasada çok yapamadık. Teşekkür ederim yorumuna.
SilHmmm yorumlarin gitmedigini dusunuyorum? :( yoksa tarla falan cignemedim dimi:)) eline saglik diyorum..
YanıtlaSilÖyle şey olur mu? Bir gün içinde çıkmazsa yorumunuz uyarın beni. Kesin bir sorun var demin de spamda birikmiş yorumlar vardı bakmadan sildim ama son anda gözüme ilişti spam olmayanlar da vardı. Yazın gidip gelmeler falan biraz aksıyor ama hemen cevap yazmaya çalışıyorum. Tabii "yayınla" yerine bazen " sil" e bastığım da oluyor. :) Çok özür ve teşekkür.
SilSomon, bayılırım. Ellerinize sağlık. Tarif muhteşem. En kısa zamanda yapmalıyım hele ki balığı bu kadar özlemişken..
YanıtlaSilevet balık yokken somon imdada yetişiyor. ayrıca artık seviyorum da o balığı. Deneyin bence umarım seversiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilELINIZE SAĞLIK ILHAN BEY GÖRUNTU MUHTEŞEM
YanıtlaSilSağolun güzel yorumunuz için.
Sil