Ben bu Girit olayını anlamıyorum. Yemek sitelerini, blogları açıyorsunuz bir sürü Girit mezesi, Girit yemeği etiketi altında paylaşımlar var. Tabii bu durum gerçek Girit'lileri rahatsız ediyor. Kendi gurup sayfalarında bu rahatsızlığı anlayabiliyorsunuz. O sayfalardan birinda bir meze üzerinde tartışırken Girit'li bir bey, " Girit mezeleri az malzemeyle çabucak hazırlanır, böyle karışık mezemiz yok bizim" diye yazmıştı. Sonra merak ettim biraz araştırdım gerçekten öyle. Piyasada Girit kabağı diye satılan bir sürü kabak var. İlk önce baby kabaklara deniyordu galiba şimdilerde dolu çeşit oldular. Bir de merak ediyorum bunlar Girit'den gelecek halleri yok ya nasıl oluyor? Ben yöresel yemeklerin malzemelerinin ve miktarlarının yapanın damak zevkine göre değişmesine karşı değilim. Her zaman verdiğim bir örnektir, kara lahana çorbasına barbunya veya kuru fasülye yerine Meksika fasülyesinin çok daha yakıştığını hep söylerim. Ama bu Girit olayı çok abartıldı, kökten değiştirip aslını, "Girit" i yapıştırıyorlar. Geçmişini bilmiyorum ama bu toparlak yeşil kabakları ben çok seviyorum. Her zaman zeytinyağlısını yapardık bu sefer etlisini denedik ve süper oldu.
Yanına sarımsaklı yoğurt da çok yakışıyor. Şimdi diyet ne oldu falan diye sormayın, içinde bir lokma kıymayla, bir lokma da pirinç var. :)))) Bu arada net on kilo verdim.
Ben de bir çekme özürlülük var galiba bunların aslı ufacık fotografta karpuz kadar çıkmışlar. :)) Artık pazarlarda bile bulunuyor. Zaten Makro gibi bazı marketlerde çok pahalı.
Sizlere dolma tarifi verecek halim yok bildiğiniz etli dolma içi. Ben biraz bol soğanlı ve bol karabiberli seviyorum. Bazıları kıymasını alırken bile çok titizleniyor. Geçen gün bir markette yok eti şöyle çek, yok biraz kuzu döş ilave et gibi sanki büyük bir iş yapıyor havalarında yarım saat meşgul etti kasabı. Neyse o da haklıdır herhalde. :))
Bu da dolmadan önce bu akşam menümüzde olan Anadolu Çorbası. Oktay Usta'nın bir tarifi nasıl olduysa güzel oldu. Bunu da gelecek sefer paylaşacağım. Hoşçakalın.
Bu kabakları Kaz dağlarındaki tezgahlardan alırdım, Istanbulda yoktu. Ama son birkaç senedir İst.da da bulunuyor, dediğiniz gibi semt pazarlarında filan var. Geçenlerde kabak çiçeği gördüm pazarda, z.yağlı dolmasını yapmasını bilir misiniz? Çorbanın tarifini de merak ettim, bizde yaz kış içilir çorba. Elinize sağlık....
YanıtlaSilEvet son senelerde moda oldu. Kabak çiçeği dolması bilirim ama açıkcası çok sevmem. Çorbayı paylaşacağım. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık
YanıtlaSilkabak çok lezzetli görünüyor.nefis olmuş.ellerinize sağlık.iyi akşamlar diliyorum.
YanıtlaSilGüzel oluyor gerçekten. Teşekkür ederim size de iyi akşamlar.
SilEvde yemekte yok yollayin bir tabak corba birazda dolma diyecem ama bozulurlar yolda:) minik kabaklar burada hallowen zamani oluyorsada bir bakinayim belkide vardir.hemen denerim..hatta bahceye ekme olanagi varsa onuda arastirayim. Bu arada 10 kg.ha valla bravo sizlere..bir ara diet planinizi almam lazim. Ama ben ekmeksiz yapamam:) Afiyet olsun sevgi ve selamlar.
YanıtlaSilFırında peynirli patlıcan var ya. :)) Kabağın mevsimi kalmadı burada kış yaz her zaman var artık. Bahçede olur büyük ihtimal çünkü bildiğim kadarıyla kolay yetişen bir sebze. Evet 10 kilo oldu dile kolay. Teşekkür yorum için.
SilHaha :) Bir kere pazarda gördüğüm, yeni doğmuş, el kadar oğlakları fotoğraflayayım dedim, kocaman çıkmışlar, sinir olmuştum. O hesap :))
YanıtlaSilBu kabaktan dolma hiç denemedim, deneyeceğim. ''Girit'' demek şart değil kanımca.
Ellerinize sağlık, nefis görünüyor.
Evet ya fotografçılık ayrı bir sanat. :) Girit demek moda oldu galiba pazarda bile her şeye bir Girit yapıştırıyorlar. :)) Teşekkür ederim.
Sililhan bey Afiyet olsun dolmalarda gözüm yok, benim gözüm rejim listenizde:) Yayınlarsanız sevinirim. Tebrik ederim..
YanıtlaSilTamam bundan sonraki postta yazayım . :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
Silelinize sağlık mmmm biz çok severiz:)
YanıtlaSilZate herhalde dolma sevmeyen yoktur ben hiç rastlamadım. :) Teşekkür ederim.
SilELLERİNİZE SAĞLIK
YanıtlaSilÇOK LEZZETLİ GÖZÜKÜYORLAR
BENDE GEÇEN HAFTA CUNDA ADASINA GİTMİŞTİM ORADA DİKKATİMİ ÇEKMİŞTİ
GİRİT YEMEKLERİ
HATTA BİR GÜN UZUN VAKİTTE GELİP DENEMEK LAZIM DEDİM İÇİMDEN
NEYSE UZATTIM YİNE
HAYIRLI AKŞAMLAR
Ama Cunda'da gerçek girit yemeleri yaparlar.Her yerde moda artık Girit zeytinyağlıları, yemekleri. Teşekkür yorum için.
SilEllerınıze saglık İlhan bey nefıs gorunuyor.....
YanıtlaSilSağolun yorum için.
SilElinize sağlık. Güzel görünüyor.
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
Silşu diyet olayını hiç başaramayanlardanım.malum bayanların günü bitmez.altın günü dolar günü v.s geçenlerde spora başladım ama oda ayrı bir işkenceye dönüştü.hayırlısı artık.yalnız dolmalarda aklım kaldı.ellerinize sağlık pek leziz görünüyorlar.hiç rastlamadım bu kabak türüne bulduğumda hemen deneyeceğim sevgiler.
YanıtlaSilrahmetli annemden biliyorum bayanların o günleri diyet bakımından felaket sanki yarışırcasına güzel şeyler yapılırdı. :) Bu kabak türü gözünüzden kaçmıştır artık her yerde var neredeyse. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silfotoraf gercekten bır sanat bende pek beceremıyorum sızınkıler gayet guzel bende bugun aldım gırıt kabağını yarın yaparız ellerınıze sağlık
YanıtlaSilBu fotograf işini çok iyi yapan bloglar var. Tabii neyle çektiğinizde önemli. Kabağı pişirince paylaşırsanız sevinirim.
SilElinize sağlık ben de geçen gün kıymalısını yapmıştım lezzetli bir yemek bir de yoğurtla, bu arada ne güzel 10 kilo vermişsiniz bir kiloyu bile veremiyen biri olarak tebrik ederim, nasıl bir diyet uyguluyorsunuz acaba?
YanıtlaSilBu da kıymali zaten. Artık diyeti blogda yazmam gerekiyor galiba isteyenler çoğaldı. Artık o kadar sıkı yapmıyorum. Sadece aksatmadan hergün 7 ile 10 km. arası yürüyorum ve bol su. Teşekkür ederim yorumunuza.
Sildiyet bir yana kabak dolması başka bir yana , emeğinize sağlık harika görünüyorlar...
YanıtlaSilEvet abrtmadan her şeyden yemek gerek. Bir yerde okumuştum eğer bir şeye çok imrenirde yemezsek kalorinin bir kısmını alırmışız. :( teşekkür ederim yorumunuza.
Sil