9 Haziran 2014 Pazartesi

DİYETE DEVAM




Diyete başlayalı iki ayı bulduk ama korkulan başıma geldi, bir buçuk kilo almışım. Zaten biliyordum ve tartılmaya korkuyordum iki haftadır. Dışarılarda olunca evdeki gibi sıkı yapılamıyor ne yazık ki. Gene de iki ayda sekiz kilo fena değil gibi. Durum böyle olunca da evde salata türü şeyler yeniyor veya basit yemeklerle geçiştiriliyor. Bugün sizlerle son günlerde yediklerimden bazı tarifler paylaşacağım. İlk önce bir enginar tarifi. Hala enginar çok bol hatta İstanbul'da Bayrampaşa enginarları başladı galiba onun için bu güzel ve çok faydalı sebzeyi bol bol tüketelim.






Bu tarifi nereden aldım bilemiyorum eğer bir blogdansa uyarın lütfen belirteyim asıl adresi. Enginarı tencereye diziyoruz üzerine tuz, zeytinyağı ve biraz limon sıkıp çok az su ile yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Bir kasede ince kıyılmış dereotu, dövülmüş sarımsak, ceviz, limon suyu ve zeytinyağını iyice karıştırıp enginarların üzerine paylaştırıyoruz. Değişik ve çok lezzetli oluyor.






sulemmutfak.blogspot.com.tr den aldığım bir salata tarifi. Bir öğüne tek başına yetecek muhteşem bir lezzet oldu. İçindeki malzemeleri görünce siz de hak vereceksiniz.






Tavukları ızgara pişirip didikliyoruz. Bir bardak tel şehriyeyi zeytinyağında kavurup pilav gibi pişiriyoruz. Demlendikten sonra karıştırıp tavuk etlerini ilave ediyoruz. Küçük doğradığımız taze soğanları, maydanozu, dereotunu, kornişon turşuyu, kırmızı biberi, isterseniz mısırı katıp tuzunu ayarlıyoruz. Zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisini de koyup iyice karıştırıyoruz. Bu güzel tarif için Şule'ye çok teşekkür.






Bu da semizotu çorbası. Bu tarifin en sevdiğim tarafı semizotunun saplarıyla yapılıyor olması. Hep ayıklarken saplar bir tereddüt yaratır yemeğe konacaksa fazla ayıklanmaz ama salata olacaksa sırf yaprakları kalır falan. Salata yaptığınız zaman saplarını da çorbaya kullanın. Gerçi bizim evde bu durum bir kaos yaratsa da idare ettik. Gülden semziotu salatası, çorbası ve yemeğini aynı öğünde görünce semizotu partisi veriyoruz galiba falan diye söylendi biraz. :))







Gerçi biliyorsunuz Ender Saraç çiçeklenmiş kısımları ve sapları en faydalı taraflarıdır diyor. Ama çorbasını tavsiye ederim çok güzel oluyor. Pirinç yerine bulgur var içinde.








Evde kıştan kalan sarı mercimek ve iç baklayı karıştırıp yaptığım fava. Yaz gelince bütün bakliyatı tüketmek gerekiyor yoksa sıcaktan böcekleniyorlar. Çok da güzel oldu.






Lezzet dergisinden bademli, cevizli taze fasülye salatası. Artık tek faydalandığım yemek dergisi Lezzet. Çok değişik ve tam tutan tarifler veriyorlar.






Fasülyeleri ayıkladıktan sonra verev kesip yıkıyoruz ve tuzlu suda haşlıyoruz.






Tavda yağsız olarak ceviz ve bademi kavuruyoruz, içine fasülyeleri de atıp yaklaşık üç dakika daha kavuruyoruz. Servis tabağına aldıktan sonra üzerini maydanoz ile ( ben taze kişniş de koydum) süslüyoruz. Tuzunu ayarlıyoruz. Zeytinyağı ve limon  suyu da döküp karıştırıyoruz. Bizim diyet durumları bu ahvalde işte. Sizlere afiyet olsun. Hoşçakalın.

30 yorum:

  1. İlhan bey ellerine sağlık..hepsi birbirinden güzel, hepsi diyetlik.. cevizli taze fasulye salatasını mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyet yaparken biraz olayı renklendirmek gerekiyor. Onun için değişik şeyler yapmaya çalışıyorum. Ama bazen abartınca diyetlik tarafı kalmıyor. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Hepsi çok leziz ve güzel görünüyor.Emeklerinize sağlık ,afiyetler olsun.Semizotu çorbasını bilmiyordum öğrendim şimdi sizden ;yaz aylarımızın yeşilliği çorbası ile de eşlik edecek ,sofralarımıza ne hoş...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semizotunu her haliyle sevdiğim için çorbası da güzel geldi. Omaga 3 ünde en çok bulunduğu ürünmüş. teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  3. Aaaah diyet demeyin bana :(( çok iradesizim ben ama sizi kutluyorum 8 kilo hiç fena değil :) bu arada Enginar tarifinize bittim hemen deneyeceğim çok da severiz hattı zatında. :)) Salataların hepsi candır ayrıca :)) kolaylıklar dilerim, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanların iradesine hakim olamadığı durumlar oluyor. Zor bir olay aslında. Çünkü yemek yemek büyük bir zevk. :( Enginarı sevdiğinize göre mutlaka deneyin bu tarifi. Teşekkür ederim iyi dileklerinize ve yorumunuza.

      Sil
  4. 8 senedir, -babacığım gittiğinden beri diyeym- ağzıma et sürmüyorum. Ne alaka diyeceksiniz belki, bana hep sevdiğim dana etini, tavuğu o alırdı, özel siparişle getirtirdi, "bak senin için özel yerinden aldım " derdi. Kardeşlerime göre, zayıf bir çocuktum belki ondan.
    O etler benim "yas yoldaşım" şimdilerde, yiyemiyorum, ağzıma süremiyorum. Mete de , sırf bir yerden başlamam gerek diye, bana çok güzel etler hazırlatıp getirtiyor, pişiriyor, önüme koyuyor ama yiyemiyorum, özür diliyorum, alma benim için diyorum, Alp yesin diyorum.
    Peynir, yoğurt ve sebzeler benim vazgeçilmezim. Sizin bloğunuzda da o kadar güzel sebze yemekleri var ki. Bunlar bana rehber oldu. Bu enginarı mesela. Hiç cevizle denemedim, bilmemde. Şimdi sizden okuyunca, ilk iş bugün yapacağım. Enginarımda var hazır.
    Çok teşekkür ederim, ışık veriyorsunuz, aydınlık bir gün gibisiniz.
    Ellerinize, dilinize, sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence et yememeniz çok da problem değil. Sizi hüzünlendiriyor madem yememek daha iyi. Bloğum hakkında ne güzel şeyler yazmışsınız çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Güzel ve farklı az kalorili tarifler tam yaz yemekleri ellerinize sağlık İlhan bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet az kalorili yemeye çalışıyoruz ama bazen kaçıyor işin dozu tabii. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Hımmmm hepsi birbirinden güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Tariflerin her biri ayrı ayrı çok lezzetli gözüküyor, ellerinize sağlık. E bu kadar güzel yemek yapan bir karı kocanın "kilo sorunu" olması çok doğal, valla komşunuz olsam utanmadan gelir takılırım size :) bence asıl sorunu torun çözecek Ilhan bey. Küçük çocuk bakmak kadar etkili kilo verme yöntemi daha duymadım, ilgililere duyurulur ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Torun olayını biz de ilgililere duyurmya çalışıyoruz ama pek aldırmıyorlar. Şimdiki gençler böyle, bizden daha akılcı düşünüyorlar galiba. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. menüyü çok beğendim.hangisine bakacağıma şaşırdım doğrusu.hepsi harika görünüyor.ellerinize sağlık.iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
  9. Size de iyi günler teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  10. İlhancığım ne demeliyim bilemedim;) hangisine ilk övgüyü yazmalıyım?;)) hala liseden kalma bir hatır vardır diye düşünüyorum. Kardeşim sofraya bir iskemle bir de tabak ilave et, Göztepe'den , sarıyer' e uçarsak gelmeyen ne olsun;)) hepsi birbirinden merdane olmuş. Güldenciğime söyle de bir buluşalım şu düğün dernek başlamadan. Bu aralar yine tansiyonla başım belada, ataşehir şifa acil tanıdı artık. Arada bir havamın değişmesi lazımmış;) sevgiler ikinize de

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk önce çok geçmiş olsun. Valla sıcaklarda başladı dikkat etmek gerek. Ne zaman istersen uçağa gerek yok ben helikopterimi gönderirim. :)))) Düğün yaklaştı değil mi? Onun heyecanı da tansiyonu tetikliyordur. Ne zaman istersen buluşuruz. Çok teşekkür güzel yorumuna.

      Sil
  11. Merhaba İlhan bey yorucu bir tempo, alınan kilolar ve rejim yapma kararımdan sonra tariflerinizi özlemişim. Hepsi de yaptığım yapmaktan kkeyif aldığım ama bir süredir yapmadığım şeyler. Ellerinize sağlık paylaştığınız hatırlattığınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıcaklarda başlayınca diyet yapmasak da böyle hafif şeyler yemek gerekiyor. Ama arada kaçırıyoruz neyse. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Menü gayet sağlıklı olmuş :)) Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mümkün olduğunda sağlıklı şeyler yemeye çalışıyoruz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. merhabalar
    ne güzel bir blog sayenizde gördüm ve takibe aldım hemen
    herşey çok güzel görünüyor
    ama enginarın henüz tadınada bakmış değilim hiç de yapmadım bir gün cesraet edebilirim umarım

    YanıtlaSil
  14. Bence bu sene enginar yemeye başlayın. Çünkü hem çok faydalı, hem çok lezzetli, hem de artık yapımı kolay çünkü soyma derdi yok. Yorumunuza çok teşekkür.

    YanıtlaSil
  15. hepsi birbirinden lezzetli görünüyor, özellikle enginarlı tarifi denemek isterim. hiç doğru düzgün enginar yemediğimi fark ettim şimdiye kadar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer enginarı seviyorsan mevsimini kaçırma derim. Şu an en lezzetli zamanı. teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  16. Diyete girmek kolay da sürdürebilmek zor. Çok haklısınız, sosyal hayat diye bir şey var. İkramları reddetmek hiç de kolay olmuyor. Buna rağmen iyi kilo vermişsiniz. Bence sizin diyet başarılı olmuş. Alınan kiloları da yeniden verirsiniz. Lezzet dergisini ilk çıktığı yıllardan tanırım :)) Bir kaç sayısı halen durur. Salata tariflerinizi çok beğendim. Uygulamaya çalışacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yemek alışkanlığını değiştirmek ve öyle devam etmek yeterli olur ama yapamıyoruz işte. Ben şimdi o kadar sıkı değil ama dikkat ederek yemeye çalışıyorum. Lezzet dergisi bence tek. Diğerleri mutlaka tarifte bir eksik bırakıyorlar. Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  17. Dengeli ve düzenli beslendikten sonra ve de bol bol su icip spor yaptiktan sonra kilo sorunu olmaz diye düsünenlerdenim.Ama maalesef mutfak kültürümüzde misafirperverligimizde buna firsat vermiyor:)) Bir de kafaya sürekli olarak takmamak gerekiyor,kilo vermeliyim ya da yine kilo almisim gibi düsüncelerdin negatif etkisine de inaniyorum...Yayinladiginiz görsellerin lezzetleri fotolara bile yansimis,ellerinize saglik.Yiyenlere afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz doğru beslenme alışkanlığımızı değiştiremiyoruz. Bol su çok önemli. Galiba bir de sık ama az derler ya bu da doğru. neyse aksak töksek de olsa devam ediyorum diyete. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      Sil