3 Haziran 2014 Salı

DETOKS ÇORBASI



 Madem diyet çorbası paylaşıyorum önce diyetten bahsedeyim. Neredeyse iki ay oluyor İstanbul'dayken hiç aksamadan devam ediyor ama dışarılarda pek mümkün olmuyor. Onun için dün tartılmaya korktuk . :)) Bu arada dün İstanbul'da acayip bir hava vardı korkunç bir yağmur hatta dolu ve sonrasında erkenden hava karardı. Tabii bugün sebze meyve fiyatları hemen fırladı. Nasıl bir reflekstir bu anlamak mümkün değil. Şimdi de bu akşam için çamur yağacak haberleri dolaşıyor. Bakalım daha neler göreceğiz. Bu da İstanbul'un alt yapısının ne kadar yetersiz olduğunu gösterdi bize. Bu akşam Başbakan'ımız üç yüz sene önce de Londra'yı sel almıştı falan diye bir açıklama yapabilir. :))






Bu çorba aslında Ender Saraç'ın her yerde anlattığı detoks çorbası. Bir günde tam uyarsanız iki kilo. Ben önceden denemiştim iki günde üç kilo vermiştim. Zaten içindekilerin hepsi dikkat ederseniz vücudu arındırıcı, güçlendirici malzemeler. Acı seviyorsanız, zencefil tadına mesafeli değilseniz deneyin. Bunu anlatıp geçmeyeceğim tam tarif vereceğim pişirmek isteyenler için.


Malzemeler:


10 adet lahana yaprağı
3 adet acı sivri biber
1 adet pancar
4 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
4 dal maydanoz
Az miktarda kaya tuzu
1 çorba kaşığı doğranmış zencefil
1.5 iltre su
1/2 tatlı kaşığı İngiliz karbonatı






Malzemelerin hepsini istediğimiz büyüklükte doğruyoruz. Tencereye bir buçuk litre su koyup içine atıyoruz. Ben düdüklü tencerede pişirdim. Sebzeler yumuşayınca robotta çekiyoruz, tekrar kaynatıp altını kısıyoruz, on dakika kadar pişirip ocağı kapatıyoruz.
Bir gün sabahtan akşama kadar ılık olarak bu çorbayı içiyoruz. Detoks amaçlı yaparsanız yanında başka bir şey yemek yok. Sadece bol bol alkali su içiyoruz.


Alkali Su:


İnternette son zamanlarda her yerde adı geçen ve dünyanın parasına pazarlanmaya çalışılan alkali suyun tarifi :

                  2 litre su
                  1/2 tatlı kaşığı İngiliz karbonatı

İyice karıştırıp akşama kadar içiyoruz.






Bu da nispeten diyete uygun portakallı tatlı. Lezzet Dergisinin son sayısından.






Tavaya portakalları soyup diziyoruz. Ayrıca iki portakalın kabuklarını kibrit çöpü büyüklüğünde kesip, suyunu sıkıyoruz. Tepsideki portakalların üzerine kabukları, portakal suyunu, tuzsuz bademlerimizi serpiştiriyoruz. Tarifte normal şeker ama ben çok az  esmer toz şeker koydum. On dakika kadar pişiriyoruz. Tatlı niyetine yiyerek kendimizi kandırıyoruz. :))

31 yorum:

  1. yaz gelirken süper bir tarif paylaşmışsınız İlhan Bey, detoks çorbasıyla tartılardan korkmayacağız artık, hemen yazdım tarifi bir kenara, portakal tatlısı da güzel görünüyor elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de herkese faydalı olacak bir tarif. Ama bu sabah içemedik. Sabah sabah hem acı, hem lahana olmuyor. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Himm ilginç bir tarif olmuş..Afiyetle yiyin diyeceğim ama diyet olan hiçbirşey nedense afiyetle yenmiyor :))
    Bu arada İstanbul'da barajlarda su kalmamıştı değil mi :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yemek zevkimiz var diyetteyken o da gidiyor. :) Evet ya bu adamlar yağmur bombası mı attı ne? :)) Artık her şeyi bekler olduk onlardan. :)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  3. İlhan bey, bu asrın kadınlara hizmeti:))) çok teşekkürler. evde lahana hariç bütün malzemeler var. Sorun değil bugünde pazarım var:) yağmura rağmen, çamlur da yağsa o pazara giderim, lahana vardır inşallah. Bazen bulunuyor mevsim geçişlerinde.
    Tekrar teşekkürler.
    Selamlar ve sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Eğer pazarda yoksa migroslarda mevcut. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Hmm detoks tarifleri araştırdım geçen gün ama henüz deneyemedim. Bütün gün sadece su ve bunu içiyoruz yani. Benim de detoks yapasım var ama nasıl tepki veririm bilemiyorum :) Açlıktan gözüm döner mi acaba diye çekiniyorum :) Denemeli bir yine de. Lahana çorbasını duymuştum, acı da zaten güçlü bir ya yakıcı derler. Etkili bir tarife benziyor. Teşekkürler, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün gün bunu içiyorsun ama sınır yok. Çok açlık hissetmiyor insan. Bence de etkili tavsiye ederim. Teşekkür yorum için.

      Sil
  5. bu ara bende tartılmaya korkuyorum bu corbadan bende yapayım elınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korkunun ecele faydası yok. :)) yapın çok faydası oluyor. Bugün hala içiyorum yana yana. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. merhaba
    ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için çok teşekürler
    güzel sunumlar yapmayı severim elimden geldiğince
    ayrıca bu çorbayıda çok sevdim denemem lazım denenmiş olması ayrıca önemli benim için.bebiş biraz büyümeli zannedersem bu çorbayı içebilmem için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sunum bazen lezzetin önüne geçiyor. Yıldız otellerde lezzetler tartışılsa bile süsleme süper oluyor. Bebek varken içmeyin zaten. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Havalar hep böyle şaşırttı bu sene bizi. Alyapı yapıldığı haldr her yerde eksik !!!
    Çorba çok iyi ama ben maalesef zencefili sevemedim. Acı sever olmadığım için hiç bir şekilde cazip gelmiyor. Ama kokusuna bitiyorum. Ben artık sonbahardan sonra bu tarifi uygularım...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havalar Haziranın ortası geliyor yani ayıp olmasa kalorifer yanar. :)) Zencefil evet herkesin seveceği bir ürün değil. Bu çorbada da baskın çıkıyor zaten. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Harika bir paylaşım,özellikle yaz gelirken (tabi gelirse) biz hanımların işine yarayacak...İngiliz karbonatının nasıl bir özelliği var hemen gidip araştırayım,teşekkürler İlşhan Bey...Ayrıca verilen kilolar normal yeme biçimine geçildiğinde hemen geri geliyor mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Doğru yaz gelmiyor. Zaten kış da gelmemişti. İngiliz karbonatı farklı galiba çünkü özellikle isim veriyorlar. Bu detoks olduğu için dikkat edilmezse geri alınması muhtemeldir. :( Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. çok lezzetli görünüyor.ellerinize sağlık.mutlu günler.

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir paylaşım olmuş İlhan Bey :) Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  11. İlhan Bey ne hoş paylaşımlar bunlar hepsini tek tek deneyeceğim.
    Ellerinize sağlık ...

    YanıtlaSil
  12. İstanbul için sel vakti tabiki biz Ankaralılar içinde sonuçlar ortada Azizi Nesini anmaktan başka bir şey gelmiyor aklıma, neyse çorbanız gerçekten çok kilo verdiriyor sanırım güzel bir çorba ama ben tatlıya bayıldım sanırım insanın canını hep tatlı çekiyor diyet yaparken

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 ydır yağmayan yağmur 3 gündür yağıyor İstanbul'da. Çorba nihayet dün akşam bitti. :) Portakal tatlısı aynı zamanda hafifte diyete pek zararı olmaz herhalde. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. İlhan bey süpersiniz 1 günde 2 kilo..Mutlaka yapacağım, tam benlik..Ellerinize, emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin tam uyulursa veriliyor ama tabii ondan sonrası asıl önemli olan. Sağolun yorum için.

      Sil
  14. Ellerinize sağlık süper bir tarif bu İlhan Bey..Tam yaz mevsimine girerken böyle kurtarıcı bir tarif vermişsiniz , zamanlama çok manidar :-)İngiliz karbonatını duymamıştım daha önce..Aktarlarda mı bulunur acaba ??Portakallı tatlı da düşen kan şekeri için iyi bir çözüm olmuş..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngiliz Karbonatı bütün eczanelerde var. Valla dediğiniz gibi şeker düşüyor galiba bazen dayanılmaz bir tatlı isteği oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  15. Çorbayı hep duyarım da denemek zor gelmiştir. Alkali su, son dönemin trendi. Her yerde rastlamak mümkün. Su içilmesini de destekliyor. İyi bir şey...ben de başlayacağım. Bu suyun içilmesini kolaylaştırmak için içine limon, elma gibi meyvelerden de doğruyorlarmış. Mutlu ve sağlıklı günler dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yapması kolay da pek lezzetli olduğu söylenemez. Daha doğrusu zencefil çok baskın bir tat ben de onu çok sevmiyorum. Alkali su hiçbir şey katmadan rahatlıkla içilebiliyor. Ben artık devamlı onu içiyorum. Sİze de mutlu ve sağlıklı günle olsun, teşekkür ederim.

      Sil