23 Şubat 2014 Pazar

KLASİK AMA GÜZEL BİR MENÜ




Kuru fasulye millet olarak çok sevdiğimiz adeta milli yemeğimiz. Ege'de zeytinyağlısını, diğer yörelerde etlisini yaparlar. Ben her haliyle severek yiyorum. Hatta bazen tavuklu bile pişiyor bizim evde. Ama kuru fasulyenin hası bence tereyağlı ve kuzu etli olanı. Tabii ki ağır oluyor ama lezzet müthiş. Her zaman değil ama senede bir iki kere bu şekliyle yapıyorum. Bir de özellikle köfteyle yenen piyazı var biliyorsunuz bol sirkeli, zeytinyağlı ne güzel olur. Kuru fasulyenin bir de iğrenç şekli var, İngiliz'lerin hem de kahvaltıda vazgeçemedikleri haşlanmış, bol şekerli acayip bir şey. Adamlar bayılıyor buna.:)) Boşuna denmemiş ,"dünyanın en ince kitabı İngiliz yemek kültür kitabıdır" diye. :)))) Bu yemeğin yanında mutlaka pilav da olur, hatta turşu da. Ben de dün bu menüyü yaptım. Kuzu etli kuru fasulye, patlıcanlı bulgur pilavı, rokalı, taze naneli cacık ve karışık turşu.







Kuzu etli, tereyağlı, biraz acılı güveçte pişmiş kuru fasulyemiz. Acının bu kadar yakıştığı başka bir yemek var mıdır acaba? En iyi yuvarlak şeker fasulye ile olur  derler ama ben o türü sevmiyorum. Zor helmeleniyor ondan olabilir.








Gene tereyağlı, patlıcanlı, çok bol soğanlı ( Adana'da böyle yapılıyor ) bulgur pilavımız. Hani klasik bir menü dedik ya o zaman tabii ki yanında kuru soğan. :)) Bulgur pilavına domates konmaz derler ama ben çok domatesli ve biraz sulu seviyorum. Pilavı çok demlendirmeden yiyoruz. Ne de olsa Ankara'lılık var serde. :))








Cacıkta hem salatalık, hem de roka var. Hatta bulabilsem semizotu de koyacaktım. Bunlar cacığa değişik bir lezzet veriyor. Tabii taze nane. Taze nanenin de mevsimleri şaştı son senelerde. Eskiden bahar ayında kısa süre çıkar sonra kaybolurdu. Şimdi her mevsim bulunuyor.







Ve tabii ki kuru fasülyenin olmazsa olmazı turşu. Ne yazık ki ev yapımı değil Migros'tan aldım ama göründüğü kadar güzel değildi. Bugünlük bu kadar. Afiyet olsun.

36 yorum:

  1. Eh be kardeşim:) Bu da yapılmaz ki... Hadi yaptın, bari resimlerini yapılamayacak saatte koymayaydın.:)) Şu kuru ayıp oldu bil:) Bak diyetteyim kardeşim. Ağustos 2 de küçük kızı da veriyorum. Tuvalet giyeceğiz olmaz:) Bunca uğraşla henüz iki kilo verdim. Yarın bu listeyi kotarsam,verdiklerimi aldığım gibi üstüne bir iki kilo daha gelir:( Hayır yapmayacağım ve yemeyeceğim. Bu resimlere bakıp bakıp ağlayacağım:)) Ellerinize sağlık. Afiyet, şeker, bal olsun...Hadi yine kardeşlik yapayım top top yağ olmasın:)) Sevgiler her ikinize de.

    YanıtlaSil
  2. Fasulye ve pilavdaki tereyağlar hariç diyete uygun bence. :)))) hatta Karatay diyetinde tereyağ da var. :)) Bunlar hep züğürt tesellisi tabii. Teşekkür yoruma.

    YanıtlaSil
  3. Ege ve Ankara'dan söz edince akan sular duruyor. Birde yemek. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Ege ve Ankara yemek kültürleri tamamen birbirine zıt ama ben 2 türü de seviyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Super. Ben de bulgur pilavini bol domatesli severim.Hemseriymisiz.Elinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Domates bana göre çok yakışıyor ama şef tariflerinin çoğunda salça kullanılmış. Çok sevmesem de Ankara'lıyım. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Vaaay çok severim ben kuru fasulyeyi. Yanında soğan ve turşuyla.. Off diyorum. Harika görünüyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acı, soğan ve turşu, hatta pilav. Kuru fasulyenin olmazsa olmazları. Sağol yorumun için.

      Sil
  6. Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle. Fasulyeyi tek yediğimiz zaman ne kadar yavan kalıyor. Teşekkür yorumunuza.

      Sil
  7. Off çok lezzetli bir menü olmuş.Cacıkta roka hiç denemedim, ilk fırsatta denemeyi düşünüyorum.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cacıkta roka, semizotu hatta diğer yeşillkler çok yakışıyor. Deneyin bence de . Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Son derece güzel bir menü ve çok da sağlıklı... Biz eşim nedeniyle kuru fasulye yerine nohutla yapıyoruz bu menüyü, anne turşusuyla harika oluyor :)
    Afiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohutla da ço güzel olur tabii. hele dediğiniz gibi ev turşusyla daha da güzel. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. kurufasülyenın yanına pirinç pilavı yerine bulgur pilavını daha çok yakıştırıyorum bende.turşu ve cacıkta harika olur yanında tabiki.ellerinize sağlık.iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel, uyumlu bir menü gerçekten. Hele turşu ile süper oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Разкошно меню, много вкусно и добре избрано! Поздрави!

    YanıtlaSil
  11. Hergun yesem bikmayacagim yemeklerden muthis bir paylasim olmus, afiyetler olsun..acaba patlicanli bulgur tarifin verilmismiydi onceden?? Bulgur pilavina bayilirim domatesli -biberli..patlicanli denemek sart oldu..ahh birde cacik. tursu offf (bendeki has ev tursusu acili acili gondereyim size istersen:)) ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben patlıcanı ayrı kızartıp sonradan pilava ilave ediyorum. Veya pilavın soğanı kavrylurken de konuyor. Evet burada tek falso turşuydu. Güzel görünüyor ama çok fenaydı aslında. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  12. Ben bu "klasik"lere bayılıyorum, hepsi birbirinden leziz görünüyor. Ellerinize sağlık. cacığı önerdiğiniz şekilde yapacağım, eminim çok güzel oluyordur. Bizim evde kuru fasulye, pastırmalı pişiyor, eşim ve kızımı anca öyle kandırabiliyorum ve bulgur, mutlaka salçalı ya da domatesli, soğan ve sarımsaklı, sade hali bana yavan geliyor. Turşuda ise tercihim Ankara salatalık turşusu, Defne de bayılır ve "ağzım yanıyor ama ver" diye diye yer durur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cacık bu şekliyle güzel oluyor gerçekten. tabii ki pastırmalı da müthiş olur. Bulguru bende sizin dediğiniz gibi seviyorum. Sarımsak aklıma gelmedi yoksa koyardım. Şu anda Defne potansiyel bir acı sever. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Harika bir menü. Hepsi çok güzel görünüyor. Kuru fasulyeyi özlemişim :)) Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  14. Güzel bir menüydü. Özellikle soğuk günler için ideal. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  15. Eşim de kuru fasulyeyi çok sever. Bu menü tam ona göre olmuş. Ellerinize sağlık İlhan bey. Cacık da üzerindeki taze nanelerle harika görünüyor....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  16. HAYIRLI GÜNLER İLHAN BEY ZİYARETİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM BAYA UZAK KALDIM HELE ZİYARET YAPAMAZ OLDUM NE İYİ ETTİNİZDE GELDİNİZ SOFRANIZDAN LEZZET EKSİK OLMASIN:)MİLLİ YEMEĞİMİZ BEN ÇOK SEVERİM TURŞUDA VARSA LEZZET PATLAMASI OLUR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel dileklerinize teşekkür ediyorum, evet gerçekten kuru fasulye milli yemek olmayı hak ediyor.

      Sil
  17. hala alışamadım kızlarımın yokluğuna,bilgisayarı bile açmaz oldum,ama emin olun ki bütün bloger arkadaşlarım aklımda ,iyi akşamlar demek için uğradım....süper bir menü İlhan bey ,ellerinize sağılık demekten daha fazla söz bulamıyorum....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağlık olsun zaman çabuk geçiyor gene gelirler. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. Vay, vay, vay...Muhtesem. Baska soylenecek soz olabilir mi? Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet şimdi olsa da yesek. Teşekkür yoruma.

      Sil
  19. Bu menüyü sevmeyen yok sanırım.Ellerinize sağlık İlhan bey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok klasik ama herkesin sevdiği bir menü gerçekten. Teşekkür ederim.

      Sil
  20. offf çok güzel görünüyor, emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil