Kuru fasulye millet olarak çok sevdiğimiz adeta milli yemeğimiz. Ege'de zeytinyağlısını, diğer yörelerde etlisini yaparlar. Ben her haliyle severek yiyorum. Hatta bazen tavuklu bile pişiyor bizim evde. Ama kuru fasulyenin hası bence tereyağlı ve kuzu etli olanı. Tabii ki ağır oluyor ama lezzet müthiş. Her zaman değil ama senede bir iki kere bu şekliyle yapıyorum. Bir de özellikle köfteyle yenen piyazı var biliyorsunuz bol sirkeli, zeytinyağlı ne güzel olur. Kuru fasulyenin bir de iğrenç şekli var, İngiliz'lerin hem de kahvaltıda vazgeçemedikleri haşlanmış, bol şekerli acayip bir şey. Adamlar bayılıyor buna.:)) Boşuna denmemiş ,"dünyanın en ince kitabı İngiliz yemek kültür kitabıdır" diye. :)))) Bu yemeğin yanında mutlaka pilav da olur, hatta turşu da. Ben de dün bu menüyü yaptım. Kuzu etli kuru fasulye, patlıcanlı bulgur pilavı, rokalı, taze naneli cacık ve karışık turşu.
Kuzu etli, tereyağlı, biraz acılı güveçte pişmiş kuru fasulyemiz. Acının bu kadar yakıştığı başka bir yemek var mıdır acaba? En iyi yuvarlak şeker fasulye ile olur derler ama ben o türü sevmiyorum. Zor helmeleniyor ondan olabilir.
Gene tereyağlı, patlıcanlı, çok bol soğanlı ( Adana'da böyle yapılıyor ) bulgur pilavımız. Hani klasik bir menü dedik ya o zaman tabii ki yanında kuru soğan. :)) Bulgur pilavına domates konmaz derler ama ben çok domatesli ve biraz sulu seviyorum. Pilavı çok demlendirmeden yiyoruz. Ne de olsa Ankara'lılık var serde. :))
Cacıkta hem salatalık, hem de roka var. Hatta bulabilsem semizotu de koyacaktım. Bunlar cacığa değişik bir lezzet veriyor. Tabii taze nane. Taze nanenin de mevsimleri şaştı son senelerde. Eskiden bahar ayında kısa süre çıkar sonra kaybolurdu. Şimdi her mevsim bulunuyor.
Ve tabii ki kuru fasülyenin olmazsa olmazı turşu. Ne yazık ki ev yapımı değil Migros'tan aldım ama göründüğü kadar güzel değildi. Bugünlük bu kadar. Afiyet olsun.
Eh be kardeşim:) Bu da yapılmaz ki... Hadi yaptın, bari resimlerini yapılamayacak saatte koymayaydın.:)) Şu kuru ayıp oldu bil:) Bak diyetteyim kardeşim. Ağustos 2 de küçük kızı da veriyorum. Tuvalet giyeceğiz olmaz:) Bunca uğraşla henüz iki kilo verdim. Yarın bu listeyi kotarsam,verdiklerimi aldığım gibi üstüne bir iki kilo daha gelir:( Hayır yapmayacağım ve yemeyeceğim. Bu resimlere bakıp bakıp ağlayacağım:)) Ellerinize sağlık. Afiyet, şeker, bal olsun...Hadi yine kardeşlik yapayım top top yağ olmasın:)) Sevgiler her ikinize de.
YanıtlaSilFasulye ve pilavdaki tereyağlar hariç diyete uygun bence. :)))) hatta Karatay diyetinde tereyağ da var. :)) Bunlar hep züğürt tesellisi tabii. Teşekkür yoruma.
YanıtlaSilEge ve Ankara'dan söz edince akan sular duruyor. Birde yemek. Elinize sağlık
YanıtlaSilAslında Ege ve Ankara yemek kültürleri tamamen birbirine zıt ama ben 2 türü de seviyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilSuper. Ben de bulgur pilavini bol domatesli severim.Hemseriymisiz.Elinize saglik.
YanıtlaSilDomates bana göre çok yakışıyor ama şef tariflerinin çoğunda salça kullanılmış. Çok sevmesem de Ankara'lıyım. :)) Teşekkür ederim.
SilVaaay çok severim ben kuru fasulyeyi. Yanında soğan ve turşuyla.. Off diyorum. Harika görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilAcı, soğan ve turşu, hatta pilav. Kuru fasulyenin olmazsa olmazları. Sağol yorumun için.
SilMuhteşem üçlü :)
YanıtlaSilGerçekten öyle. Fasulyeyi tek yediğimiz zaman ne kadar yavan kalıyor. Teşekkür yorumunuza.
SilOff çok lezzetli bir menü olmuş.Cacıkta roka hiç denemedim, ilk fırsatta denemeyi düşünüyorum.Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilCacıkta roka, semizotu hatta diğer yeşillkler çok yakışıyor. Deneyin bence de . Teşekkür ederim yorumunuza.
SilSon derece güzel bir menü ve çok da sağlıklı... Biz eşim nedeniyle kuru fasulye yerine nohutla yapıyoruz bu menüyü, anne turşusuyla harika oluyor :)
YanıtlaSilAfiyetler olsun
Nohutla da ço güzel olur tabii. hele dediğiniz gibi ev turşusyla daha da güzel. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silkurufasülyenın yanına pirinç pilavı yerine bulgur pilavını daha çok yakıştırıyorum bende.turşu ve cacıkta harika olur yanında tabiki.ellerinize sağlık.iyi akşamlar.
YanıtlaSilGüzel, uyumlu bir menü gerçekten. Hele turşu ile süper oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilРазкошно меню, много вкусно и добре избрано! Поздрави!
YanıtlaSilThank you Candy.
SilHergun yesem bikmayacagim yemeklerden muthis bir paylasim olmus, afiyetler olsun..acaba patlicanli bulgur tarifin verilmismiydi onceden?? Bulgur pilavina bayilirim domatesli -biberli..patlicanli denemek sart oldu..ahh birde cacik. tursu offf (bendeki has ev tursusu acili acili gondereyim size istersen:)) ellerine saglik
YanıtlaSilBen patlıcanı ayrı kızartıp sonradan pilava ilave ediyorum. Veya pilavın soğanı kavrylurken de konuyor. Evet burada tek falso turşuydu. Güzel görünüyor ama çok fenaydı aslında. Teşekkür ederim yorumuna.
SilBen bu "klasik"lere bayılıyorum, hepsi birbirinden leziz görünüyor. Ellerinize sağlık. cacığı önerdiğiniz şekilde yapacağım, eminim çok güzel oluyordur. Bizim evde kuru fasulye, pastırmalı pişiyor, eşim ve kızımı anca öyle kandırabiliyorum ve bulgur, mutlaka salçalı ya da domatesli, soğan ve sarımsaklı, sade hali bana yavan geliyor. Turşuda ise tercihim Ankara salatalık turşusu, Defne de bayılır ve "ağzım yanıyor ama ver" diye diye yer durur :)
YanıtlaSilCacık bu şekliyle güzel oluyor gerçekten. tabii ki pastırmalı da müthiş olur. Bulguru bende sizin dediğiniz gibi seviyorum. Sarımsak aklıma gelmedi yoksa koyardım. Şu anda Defne potansiyel bir acı sever. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilHarika bir menü. Hepsi çok güzel görünüyor. Kuru fasulyeyi özlemişim :)) Afiyet olsun...
YanıtlaSilGüzel bir menüydü. Özellikle soğuk günler için ideal. Teşekkür ederim yorumunuza.
YanıtlaSilEşim de kuru fasulyeyi çok sever. Bu menü tam ona göre olmuş. Ellerinize sağlık İlhan bey. Cacık da üzerindeki taze nanelerle harika görünüyor....
YanıtlaSilTeşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.
SilHAYIRLI GÜNLER İLHAN BEY ZİYARETİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM BAYA UZAK KALDIM HELE ZİYARET YAPAMAZ OLDUM NE İYİ ETTİNİZDE GELDİNİZ SOFRANIZDAN LEZZET EKSİK OLMASIN:)MİLLİ YEMEĞİMİZ BEN ÇOK SEVERİM TURŞUDA VARSA LEZZET PATLAMASI OLUR.
YanıtlaSilGüzel dileklerinize teşekkür ediyorum, evet gerçekten kuru fasulye milli yemek olmayı hak ediyor.
Silhala alışamadım kızlarımın yokluğuna,bilgisayarı bile açmaz oldum,ama emin olun ki bütün bloger arkadaşlarım aklımda ,iyi akşamlar demek için uğradım....süper bir menü İlhan bey ,ellerinize sağılık demekten daha fazla söz bulamıyorum....
YanıtlaSilSağlık olsun zaman çabuk geçiyor gene gelirler. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilVay, vay, vay...Muhtesem. Baska soylenecek soz olabilir mi? Ellerinize saglik.
YanıtlaSilEveeet şimdi olsa da yesek. Teşekkür yoruma.
SilBu menüyü sevmeyen yok sanırım.Ellerinize sağlık İlhan bey
YanıtlaSilÇok klasik ama herkesin sevdiği bir menü gerçekten. Teşekkür ederim.
Silofff çok güzel görünüyor, emeğinize sağlık...
YanıtlaSil:)) Teşekkür ederim yorumuna.
Sil