18 Şubat 2014 Salı

KARIŞIK

Bu karışık postları çok seviyorum. Benim için bir yemeği ince ince anlatmak pek ilginç olmuyor çünkü bloglarda o kadar çok uzman var ki bunların yanında benim detaylı tarif vermem doğru değil diye düşünüyorum. Örneğin tatlı pasta işlerinde iyi olmadığımdan çok basit bir tatlı veya hamur işinde başarılı olunca bu bana çok mutluluk veriyor ama aslında çok basit bir tarif olduğundan buraya koyunca komik oluyor sanki. :)))) Aşağıda bahsedeceğim "Tatar" haşla üzerine yoğurdu, yağı dök ye. Haysiyetlisi böyle değil tabii. Bodrum'dan biliyorum ne kadar zahmetli ve uzun bir süreçte hazırlandığını. Hanımlar birleşir hamuru açarlar küçük küçük kesip  günlerce kuruturlar falan. Ben buraya tarif diye tek bunu koyunca olmuyor işte. :)) Ben de kısa kısa bahsederek yazmak yolunu seçtim.



Geçtiğimiz pazar yapmış facebookda da paylaşmıştım. Kapama deniyor, haşlanmış yumurta ile oluyor. Kapama deyimi bir yöreye ait ama şimdi çıkaramadım. Sade tereyağında da oluyor ekmeği banıp banıp yiyorsunuz, :)) veya yukarıdaki gibi evdeki malzemelerle de yapılabiliyor. Nasıl yaparsanız yapın tek gerçek çok güzel olduğu. Kalori kısmını geçiyoruz tabii dua edin Karatay hanıma uyup sucuk, pastırma falan koymadık içine. :))))


Yukarıda gördüğünüz ev yapımı şalgam suyu. Kesin neticeyi birkaç gün sonra bildireceğim. Biliyorsunuz şalgam çok faydalı bir içecek. Ama aşağıda saydıklarım kadar faydalı olduğunu biliyor muydunuz?
   
      Ana maddesi mor havuç. A vitamini deposu. Göz sağlığına direk faydası bilimsel olarak da ispatlanmış.
       
      Antidoksan özelliği var.

      Hücre yenileyici.

      Kabızlığın doğal ilacı. Zayıflatıcı özelliği var.

      Sinirleri yatıştırıyor çünkü içinde B gurubu bütün vitaminler var.

      Mide ve karaciğer için mucize ilaç deniyor.

      Kalsiyum, potasyum ve demir içeriyor.

      Vücuttaki toksinleri atıyor.

      Şeker hastalığına iyi geliyor.

      Kışın grip ve soğuk algınlığından koruyor.

      Tek kötü yanı iştah açıyor. :((((

      Benim şahit olduğum faydası rakı ile çok iyi gidiyor. :))


Bu kadar faydası olan bir ürünü kendim yapmak istedim, araştırınca yapımının kolay olduğunu görüp malzemelerimi aldım ve yaptım. Şimdi Adanalı bloggerlar nasıl tepki verir bilmem ama sanki güzel olacak. 



Ana maddesi mor havuç, şalgamda beyaz turba benzeyen her yerde bulunabilen bir ürün. Şalgamı, havucu ve pancarı temizleyip yıkıyoruz.


Yukarıdaki şekillerde doğruyoruz. Büyük kavanoza veya pet şişeye atıyoruz. Üzerine bir adet limon suyu, tuz, biraz şeker, acı seviyorsanız 4-5 adet kuru acı biber koyuyoruz. Tülbente sardığımız iki dilim ekmeği maya olarak ilave ediyoruz. ( nohut veya bulgur da oluyor) Üzerine çıkacak kadar su koyup serin bir yerde arada kavanozu sallayarak on beş gün tutuyoruz.


Yukarıda gördüğünüz yoğurt kaplarını Tunca tarif kitabıyla beraber Fransa'dan getirmişti. Ben de yapıp burada paylaşmıştım. Uzun süredir kullanmıyordum geçen gün aklıma geldi tekrar yaptım. Bundan sonra devamlı yapmayı düşünüyorum. Bu mümkün mü bilmiyorum ama şeklinden midir, cinsinden midir taş gibi yoğurt oluyor. Aynı anda pyrex kapda da yaptım o sulu oldu. Yoğurdu artık fırında yapıyorum. Mayaladıktan sonra 50 derecede bir saatte süper oluyor.



Cevizli, incirli, kuru üzümlü, kuru kayısılı evde ne varsa onlarla yaptım, netice süperdi. Zaten yoğurda birçok şey yakışıyor. Taze meyvede eklenebilir tabii sonradan.




Mis gibi kokan bir kekik kümesi. Sadberk hanım müzesinin bahçesinde betonun ortasında. Şehrin göbeğinde insanı heyecanlandıran bir güzellik.



Yazımın başında bahsettiğim tatar. Daha doğrusu Bodrum ve yöresinde öyle deniyor. Hemen her bölgemizde yapılıyormuş değişik adlarla. Bodrum'da düğün yemeği olarak da ikram ediliyor. Yani yapılışı ve zahmetiyle aslında çok haysiyetli bir yemek oluyor. 


Tabii hamurunu hazır alınca benim için çok kolay oldu hazırlaması. :)) Hamuru haşlayıp süzüyorsunuz makarna gibi. Derin bir kapta yoğurdu ve ezilmiş sarımsağı karıştırıyoruz. Soğuyan hamurumuz ekliyoruz. Üzerine kızdırılmış zeytinyağı ve kırmızı biber gezdiriyoruz, nane serpiyoruz, tabii tuz da koyuyoruz. Bodrum'da cacık gibi biraz sulu yaparlar. Çok da güzel mezedir aslında.



Çocuklara giderken götürdüğümüz yapımı biraz değişik kol böreği. Yapımı tamamen Gülden'e aittir, bana fotografını çekmesi ve de yemesi kaldı. :)))


Yufkanın üzerine malzeme konmadan yağ sürülüyor, un serpiliyor.


Sonra malzeme konuyor kenarından, bizim çocuklara göre börek yalnızca kıymalı olabileceğinden kıyma kondu. Sonra sarılıyor ve kol böreği gibi kesiliyor. Üzerine özellikle yumurta sürülmüyormuş, sadece yağ; Gülden'in yalancısıyım. Çok güzeldi hatta sanki baklava hamurundan yapılmış hissi veriyordu.
Biraz uzun bir post oldu galiba hoşçakalın.

43 yorum:

  1. Valla gördüğüm en afilli kapama sizinki olmuş. Bütün tarifler bana hitap ediyor, bilmem ne olacak bu iştah durumları...
    Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapama olayını biraz abartmışım galiba şimdi görünce far ettim. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Valla süperler ne diyim :) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. kapama gerçekten muhteşem görünüyor, biz trakyada pirinç ve etle(kırmızı veya beyaz ) yaparız bu çok farklı geldi, neler var içinde , nasıl yapılıyor diye sorsam ayıp eder miyim...Emeğinize sağlık hepsi birbirinden güzel lezzetler eminim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etle de ilginç. Ben tereyağında domates, kapya biber kavurdum sonra haşlanmış yumurtaları eklerim. Ocağı kapatmadan önce de kaşar peyniri. Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Şehrin göbeğinde gerçekten hoş bir görüntü olmuş. Diğer blogunuzu daha az mı güncelliyorsunuz İlhan Bey, olmuyor ama, ben burada değil de orada takılmayı seviyorum. :) Bu arada TD'de bakalım neler olacak, o olana kadar yeni hikaye serim Kafa'da. Ona bekliyorum sizi. :)

    Çok sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap bloğunu daha az güncelleme değil de şu sıralar bir dönem kitabı okuyorum ağır gidiyor. Bir de kitap bloglarına maalesef ilgi çok fazl değil. :(( Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. BENİMDE FAVORİM KARIŞIK POSTLARDAN YANA
    NE TESADÜFTÜR Kİ BU AKŞAM BENDE KAPAMA YAPTIM
    YOĞUN BİR GÜNÜN ARDINDAN TEMBELLİK DE DENEBİLİR
    ŞALGAMIN NETİCESİNİ BENDE MERAK EDİYORUM
    PEMBE KAPAKLI YOĞURDU BEN ALDIM HABERİNİZ OLSUN ÇOK LEZZETLİ GÖZÜKÜYOR
    ÇOK KEYİFLİ BİR POST OLMUŞ
    İYİ AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tembellik değil çok lezzetli bir olay tabii kolestrol, kalori falan düşünmezsek. :)) Şalgamın neticesini bu hafta alırım herhalde. Tamam pembe kapaklıyı ışınlayayım size. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  6. TARİFLERİNİZİ YORUMLAMA TARZINIZ FARKLI ,GÜZEL ,YALIN BLOĞUNUZ TAKİPTEYİM 'BLOĞUMA BEKLERİM.'

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşünceleriniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  7. Selam, gecenin bu vaktinde uykumda geldi ama bir uğrayayım dedim. Bence, sizin post karışık değil, zengin post olmuş :)) Her biri ayrı değer, ayrı güzel. Şalgam suyunun neticesini bekliyoruz. Yumurta kapamayı ben sadece tereyağ ile biliyordum. Yoğurt kaplarınız da çok şık. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şalgam suyunu yarın açarım tahmin ediyorum. Kapama evet dediğiniz gibi aslında ama benim olayları sulandırma huyum var ya evde ne varsa koydum malzeme olarak. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Harika lezzetler paylaşmışsınız, ellerinize sağlık :) Bu arada kekik fikri hoşuma gitti ben de saksıda deneyecem, bakalım olacak mı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence olur saksıda. Kolay yetişen bir bitki diye biliyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. hepsi çok güzelde kapama bir başka güzel.ellerinize sağlık.afiyet bal olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapama özellikle pazar kahvaltıları için ideal, her malzemeyi de kaldırıyor. Teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  10. Karışık postları ben de seviyorum.Farklı şeylerden bahsedip ilgiyi çok çekiyorlar.Mesela şalgam ve kuruyemişli yoğurt çok ilginç geldi.Şalgamın bu kadar kolay yapılabileceğini bilmiyordum.Kuruyemişli yoğurt da farklı bir tat.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şalgam çok kolay yapımı ama neticeyi daha bilemiyoruz. Yoğurt böyle çok güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Merhaba İlhan bey bir kere karışık bahisli yayınlar daha ilgi çekici ben de okurken zevk alıyorum. Kapama benim bildiğim kuzu eti ile olurdu yumurtalı kapamayı yorumlardan gördüğüm üzere birçok arkadaş biliyormuş demekki ben eksik kalmışım..Yoğurt kabı muhteşem ve payreks gibi görünüyor ama payrekste yoğurt sulu bunda daha güzel dediğinize göre başka bir cins merak ettim ne?.. Fırında yoğurdu anlatırmısınız hiç öyle denemedim. Ben her cumartesi cam kavanoza yada cam yoğurt kabına mayalıyorum. Bazen sulu olursa en üste peçete koyuyorum fazla suyu varsa alıyor ama genelde çok sulu olmuyor zaten. Ve tadı güzel oluyor. Ben sizin yoğurt tarifini heyecanla bekleyeceğim..
    Şalgam, börek her şey çok güzel. İyi akşamlar, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin bahsettiğiniz kapamayı da biliyorum, rahmetli annem ara sıra yapardı kuzu etiyle. Yoğurt kapları porselen sanki. Aynı kaynatıp biraz soğuyan sütü mayalayıp kapağı açık olarak 50 derecedeki fırına koyuyoruz.1 - 1.5 saat arasında oluyor. Zaten yeni fırınlarda yoğurt ayarı varmış. Ever şalgamı yarın falan açarım herhalde. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. bi saniye, şimdi, pancarı denicem tamam ama şu tatar şimdi alttaki cevizli yoğurtlu olan değil değil mi. yoğurtlu kuruyemişli hemen bu akşam denicem, tatar tarifi yoktu di mi burda, bulamadım yani.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatar o kare kare makarna gibi olan. Hazır alıp haşlayıp yapılıyor. Üzerine sarımsaklı yoğurt, yağ, nane. Teşekkür yoruma.

      Sil
  13. peki. sağol. bi de aklıma iyi getirdin. ben de ziron yapıp tarifini yazayım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziron? Onu bilmiyorum.

      Sil
    2. Hatrıladım zironu. Yapmıştım bir kere galiba.

      Sil
  14. İlhan, harika bir karışım olmuş bu yazı :)
    Sen artık iyiden iyiye çıtayı yükselttin.
    Yoğurdumu ben de evde yapıyorum. Mayalı şeyler yiyemediğim için ilk mayamı da kendim yapıyorum. Tabi öyle çok sert olmuyor ama hiç yoktan yoğurt görevi görüyor.
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk maya derken nasıl oluyor? Karınca yuvasından falan yapanlar var. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  15. ziron da yoğurtlu yufkalı bir karadeniz yemeği. yapıp yazarım size de haber veririm yaa:)

    YanıtlaSil
  16. yumurta kapama favorımdır sık yaparım ama sızınkı senlıklı olmus oburlerı tam benlık olmus yoğurdu bende ecde yaparım bence en sağlıklısıda budur zıronu artvınde sark gorevındeyken esımle 3 sene kaldık ordada hanımlar toplanıp ımecı usulu yapardı bızde aafıyetle yerdık sevgıler elınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapama biraz abartılı oldu galiba. :)) Yoğurt bugün yaptım iyi olmadı nedense sebebini anlayamadım. Zironu biliyorum sonradan hatırladım. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. En guzeli bencede karisik paylasimlar..herkesin yaptigini yada cok daha guzel yaptigini paylasmaya cekiniyorum ben cogunlukla..Tatar tatarlara ait bir cesit olsa gerek?? yogurt kaplarin pratik ve kullanisli, Borek nefis ol mustur eminim Gulden hanimin ellerine saglik..ve salgam..salgam suyu..mor havuc demissin, burada siyah, beyaz, normal renkte var ama mor unu gormedim? salgam suyu denemeye karar verdim..hmm kapamayida unutmayim..bugun Visnap arkadastada gordum ilginc geldi.seninki muhtesem ustu:)).mutlaka deneyecegim hersey cok guzel ve lezzetli gorunumlu herzamanki gibi, afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şalgamı açtım bugün süper olmuş. Mutlaka denesin herkes hem çok faydalı, hem de çok lezzetli. Tahminim siyah havuçtur o. Tatar öğrendim ki her yörede yapılıyor ama adı değişik. Çok kolay ya oralarda da vardır İtalyan makarnalarından görmüştüm ben. Şekli aynıydı. Börek gerçekten güzel olmuştu. Kapama başlı başına bir olay. :)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  18. Karışık ama ağız sulandıran bir yazı olmuş İlhan Bey. En çok hangisini beğendiğimi şaşırdım şimdi :)) Herşey harika görünüyor gözüme, tabi bunda karnımın aç olmasının da büyük etkisi var :))

    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya karmakarışık bir post oldu ama ben seviyorum böyle halini. Aç karnına yemek bloğu gezmek cinayetle eş değer. :)) Hele gece yarısı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. Bu kadar zenginlik içinde hangisine bakacağıma şaşırdım kaldım. Bana kötü örnek oluyorsunuz dostum.:) Bu ara da küs değiliz, değil mi?
    Dostlukla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet bey neden küs olalım? :)))) Hemen geliyorum ziyaretinize. Teşekkür ederim.

      Sil
  20. öyle mi,uzun mu olmuş,bakın hiç farketmedim:-))
    bu tarifler de güzelmiş,ben de severim acılı şalgam suyunu.et yemekleriyle çok yakışıyor bence:)

    YanıtlaSil
  21. Şalgam çok başarılı oldu, seviyorsanız deneyin derim. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  22. İlhan bey;
    Harikasınız ellerinize,emeğinize sağlık,Mutfakta başarılı olan beylere saygım sonsuz,sizde mutfağa çok hakim birisiniz,başarılarınızın devamını dilerim.
    Bu arada saçaklı sandviçte açma yok deneyin bence çok beğeneceksiniz,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben nasıl hamur açılıyor diye düşündüm acaba? :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  23. merhaba, bende bu ara pancar turşusuna sardım.alıp haşladım sonra da ekşi olmasını bekledim:( sanırım turşu kurmayılım:) ekşi tadıyla çok hoşuma gidiyor.Bosruma özel tatar sanki biraz mantı gbi? herşey çok lezzetli duruyor..

    YanıtlaSil