Risottonun her halini seven biri olarak iki şeye üzülüyorum. Birincisi onca sene Bodrum'da keşkeke hep mesafeli kalışıma, ikincisi de Risottonun dünya çapında bir ünü varken belki de daha lezzetli ve yapımı daha zahmetli olan Keşkeki çoğu kendi insanımızın bile bilmemesine. Risottonun esasını pirincin nışastalarını salmaları sonucu oluşan kremamsı sosu teşkil ediyor. Hani eskiden büyüklerimiz midemiz bozulunca falan lapa yapıp yedirirlerdi ya, onun gibi bir şey. :)) (Ben o zaman da lapayı çok severdim demek ki genetik olarak bir İtalyanlık var bende. :))
Risottoyu yapmak için Arbario pirinci kullanmanız gerekiyor. Yani ben en iyi baldodan denerim falan demeyin mümkün değil. Bu bir Japon pirinci ama İtalya'nın kuzeyinde çok yetişiyormuş.
Risottonun ana pişirme şeklinde tereyağında soğan kavruluyor (İtalya'nın çok büyük bölümünde zeytinyağı kullanılıyor sadece kuzeyinde tereyağı kullanımı yaygın). Soğanı kavururken yağın renginin değişmemesi gerekiyor.
Bu işlemi yapmadan önce tereyağında karidesimizi kavuruyoruz, biraz beyaz şarap ilave edip kokusu çıkınca suyuyla beraber bir kenara ayırıyoruz.
Sonra pirinç ekleniyor ve kavrulmaya devam ediyor. Pirinci normal pilavda olduğu gibi yarım saat kadar az tuzlu suda ıslatıyoruz.
Bu arada brokolimizi az haşlıyoruz, haşlanmış mısır ve bezelyemizi hazırlıyoruz. Şişeyi açmışken yavaş yavaş şarabımızı da içebiliriz. :))
Pirincimizi biraz kavurduktan sonra yarım bardak beyaz şarap ve yarım bardak sıcak suyu koyarak devamlı karıştırıyoruz. Bu su koyma işlemini pirinç şeffaflaşıncaya kadar yapıyoruz. Bildiğimiz lapa şeklinde olacak. Bu duruma gelince az haşlanmış brokoliyi, haşlanmış bezelye ve mısırı da ekliyoruz, tahta kaşıkla sebzeleri ezmeden karıştırıyoruz.
Sonra suyuyla beraber karidesleri ekliyoruz. Tuzunu, karabiberini ayarlıyoruz, iyice karıştırıyoruz. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydonoz, tane karabiber ve permesan peyniri koyuyoruz. Ustaların söylediğine göre risotto ısıtılmış tabağa konmalıymış ve bir daha kesinlikle ısıtılmamalıymış. Yani lapa deyip geçmemek gerek bayağı kurallı falan bir yemek.
Karideside,brokoliyide severim.İçine birde pirinç eklendiğinde nasıl bir tat merak ediyorum:)) Ellerinize sağlık ilhan bey...
YanıtlaSilBence güzel oluyor ama tabii ki bizim damak tadımıza biraz aykırı şeyler. Ben değişik lezzetleri seven biri olarak yadırgamıyorum ama yemem diyenlere de saygım var. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilKeşkek nasıl bilinmez ve sevilmez aklım almıyor İlhan Bey.. Egede çok sevilir ve ben bayılırım. Risottoyu denemeye cesaret edebilir miyim bilmiyorum ama, yanında turşuyla, keşkek canım istedi şimdi :)
YanıtlaSilTabii ki Ege'de biliniyor ve çok seviliyor ama emin olun bilen kadar bilmeyen de var. Keşkeki seviyorsanız risottoyu da seversiniz çünkü deniz ürünleri şart değil her şeyle yapılıyor. Turşuyla iyi gittiğini bilmiyordum keşkekin. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBen de lapa sevenlerdenim:) Sanıyorum bizim jenerasyona lapa alıştırılmış.:) Karnımız ağrısa. midemiz bozulsa, biraz ateşimiz çıksa anneler tarafından ağır olmasın diye haşlanıp verilirdi ve ben bayılırdım.:) Özellikle yoğurt ve nane katınca başka bir güzeldir.:) Babaannem ve haminnem de haftada bir gün sadece lapa yerlerdi. Sebebini çocuk aklımla sormamışım ama aklım erince koyduğum teşhis:) Mideyi dinlendirmek oluyor. Çünkü Arnavut yemeklerinin çervişi (Yağ+salça) oranı yüksektir.:)) Neyse.. Nereden nereye...:) Yani senin gibi, ben de lapadan kaynaklanan sevecenliğim ile risottoyu seviyorum. Eline sağlık:) Haftaya Perşembe çocukluk arkadaşlarım gelecek, Metro ya uğrayıp biraz deniz mahsulü alıp yapmaya karar verdim sayende.:)) Gülden'e selam:) Kızcağızı zorlama " hadi paça ye" diye:))) Sevgiler ikinize de.
YanıtlaSilDaha doğrusu bizim jenerasyonun sevmediği şey yok. :)))) Lapanın mideyi rahatlatması o kadar mantıklı ki. Ama biz böyle sulandırınca işi karides falan amacının dışına çıkıyor tabii. Yo bizde teklif var, zorlama yok. Nasılsa en sevdiğim şeylerden paça. Sabah, öğle , akşam bol sarımsak, bol sirke, bol acı biber yiyip dururum. :)))) Evin yakınından geçen soruyormuş , yakınlarda işkembeci mi var diye? :)))) Teşekkür yoruma.
SilRisottoyu ailecek bizde severiz.Evet,gercek Risotto pirinciyle yapilmali.Ben biraz daha farkli yapiyorum.Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun.....
YanıtlaSilBurada pirinci her yerde bulunmuyor. Çok çeşitli şekillerde yapılıyor. Siz de paylaşırsanız o şekilde de denerim. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilKeşkeği bilirim ama hiç yemedim fakat bir arkadaşım çok güzel yapıyor mutlaka isticem kendisinden.
YanıtlaSilİçinde neredeyse bütün sevdiğim lezzetler var ve nefis görünüyor İlhan, ellerine sağlık.
Keşkek de hiç yemeyen için riskli bence. İnsan yedikçe alışıyor. Ben hiç sevmezdim şimdi olsa çok severim gibi geliyor. Teşekkür ederim yorumuna.
SilKeşkek denince hemen 7 kocalı Hürmüz'ün kocası Hüsmen gelir aklıma, nedense. Belki de o oyun haricinde hayatıma hiç girmemiş olmasıdır. Ne gördüm, ne tattım. Ama Risotto'nuz çok güzel görünüyor. Herhalde bir İtalyan da ancak, bu kadar güzel pişirirdi. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilBakın belki de keşkek Risottodan daha değerli ama yeterli tanıtım yapılmadığı için bilinmiyor. Evet güzel olmuştu ama çok da iddialı olamıyorum bu konuda. :)))) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilTadına baktığım ama pişirmeye cesaret edemiyeceğim bir yemek.Bu konuda cahilliğime verin.Hellim sizin tercihiniz mi?Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilRica ederim cahillik olur mu? Biz de yeni yeni öğreniyoruz. Dikkatiniz ve uyarınız için teşekkür ediyorum. Hellim yazmışım yanlışlıkla, permesan olacak. Sağolun yorumunuz için.
SilYarin( pirinci gidip almazmiyim aksamina da risotta hazirlamazmiyim:))) benim elimde her pirinc lapa oldugundan bunu kesin yaparim..isin icine sarapta girince..tek korkum ben hazirliklara baslamadan sarabin dibi cikarsa diye:)) bu arada kullandigin sarap ne idi?? yani chardonnay, pinot Grigio, dry white,ozelligi varmiydi??eline saglik..sanirim dietle falan isimiz kalmadi?:) afiyetler olsun..(Keskek ide arastiracagim.birde 1/2 bardak sarap ve 1/2 bardak su demissin ama su sanirim fazla ilave edilebiliyor yazdigina gore?? pirinc seffaflasana kadar?.)
YanıtlaSilŞarabın dibi bizde de çıkıyordu da şişe kırıldı. :(( Şarap konusunda o soruları cevaplayacak kadar bilgim olsa buralarda paylaşır hava atardım. Ama kaliteli bir şarap değildi galiba. 1/2 bardak suyu çekiyor, tekra, çekiyor, tekrar su koyuyoruz. Yani bildiğimiz suluca lapa olacak. Evet ben pek şahit olamasam da pirincin şeffaflaşması diye bir şehir efsanesi var. Soğanın pembeleşinceye kadar kavrulması gibi. Teşekkürler yoruma.
SilÇok iştah açıcı gözüküyor, ellerinize sağlık.Bu arada keşkek de çok severim :) Bir gün keşkek tarifi de bekliyoruz :)
YanıtlaSilKeşkek seviyorsanız risotto tam size göre. Keşkek yapmayı bilmiyorum ne yazık ki ama çok zahmetli olduğunu biliyorum. Bodrum'da birkaç hanım beraber toplanıp yaparlardı. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBen de keşkeki çok severim ama sadece Tosya'da yapılanı :)
YanıtlaSilAblamla aramızda risotto hakkında bir espri vardır. Pilavımız lapa olunca hiç çaktırmaz risotto yaptık deriz :)) Gerçek risottonun böyle incelikleri olduğunu bilmiyordum. Çok leziz görünüyor. Brokoli ve karides yakışmış olmalı. Ellerinize sağlık.
Bu keşkek bölgelerarası savaş çıkartabilir. :)))) Ege'dekilerde başka yerde yapılanı kabul etmezler. Ama pilav lapa olunca risotto yaptım demek süper fikir. Risotto pek de öyle kolay bir şey değil aslında birçok incelikleri var. Karidesin yakıştığını zaten biliyordum da brokoli de yakıştı. Teşekkür ederim yorumuna.
SilBayılırım risottaya. Evde yapmak yerine dışarıda yemeyi tercih ediyorum zira pilavı bile güzel yapamıyorum. Kaldı ki risottaya hiç bulaşmasam daha iyi olur :))
YanıtlaSilEllerine sağlık İlhan. Gülten hanıma yaptığın son yemekten sonra bu iyi geldi :)))
Sevgiler ve selamlar....
Pilavı güzel yapamayınca risootto yapmıştım zaten diyorlarmış. :)) Yapımı kolay da biraz uzun sürüyor. Paçadan sonra değil mi? Ben gene paçayı tercih ederim. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
SilHem keşkeği hem Risotto'yu çok severim. Karidesli risotto nefis oluyor. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBu kadar seveni olduğunu düşünmemiştim. Teşekkür yorum için.
SilKeşkeğin görünüşü beni üzüyor ağzı yüzü dağılmış, koca dayağı yemiş kakılmış gibi:))) Eee anlaşılan risotto ile de kaynaşamayacağım.. Ben en iyisi balık tariflerine doğru bir yol alayım..
YanıtlaSilHaa bu arada Kamyonet için teşekküğrler. Yağmur yağmasada gök gürültüsü mutlu etti beni:))))
Ben de uzun süre o görünüşü yüzünden yiyememiştim zaten. Lapa gibi, bulamaç gibi görüntü kötü geliyordu bana. Ama şimdi lezzetli olduğunu düşünüyorum. Bence de balık hepsinden güzel. :)) Teşekkür ederim.
SilHarika yemekler yapıyorsunuz :)) Ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim. :))
SilHarika bir lezzet olmalı, denenmeli gerçekten, elinize sağlık.
YanıtlaSilGüzel oluyor gerçekten. Teşekkür ederim.
SilPaça hiç uymaz bana ama risootto İlhan çok güzel yaptığı halde bende İtalyanlar pilavı beceremeyip yenilir yutulur hale getirmek için içine bir sürü fuzuli şey kattıkları bildiğimiz lapa....
YanıtlaSilGene de karidesli risotto tabii ki lapa üstü bir yemekti...
Risotto yapmayı bir kere denemiş ama başarılı olamamıştım, tutturması pek kolay değil sanırım ama sizin tarifinizle denemek lazım bir kere de, elinize sağlık:)
YanıtlaSilZaten tutturulmayacak, lapa kalacak. :)) Kolay da uzun sürüyor yapması. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilRisotto'yu hiç denemedim İlhan bey epey zengin görünüyor sebze ve karidesli tarifiniz, meraklandım şimdi. Peki sade yapsak yani sadece soğan ve tereyağı ile lezzetli olurmu dersiniz?! diğer malzemelere yazık olmasın zira :)) ilk denememde.
YanıtlaSilTabii ki sade de olur. Ama o zaman üzerine mutlaka permesan konuyor. Malzemelere yazık olmaz bence çok seveceğinizi umuyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.
Sil