8 Aralık 2013 Pazar

BALIK VE KARİDES KAVURMA

Gene bir balık paylaşımı size. Balık bolken çok tüketmemiz gerekiyor, sonra av yasağı başlayınca çok arıyoruz biliyorsunuz. Ayrıca etten de, tavuktan da daha ucuz. Geçenlerde büyük marketlerden birinde hamsinin kilosu 2 lira idi. Bugünkü tarif lezzet dergisinin verdiği küçük kitapçıktan. Lezzet dergisi benim en güvendiğim kaynak. Her şeyi tam kararında veriyor ve mükemmel bir sonuç çıkıyor. Karides sevmiyorsanız koymanız şart değil. Karidesin de tam zamanı galiba çünkü her balıkçı tezgahında var şu günlerde. Ayrıca karides nasıl sevilmez onu da anlamış değilim. :)) Ama diğer taraftan kolestrol için dikkat edilmesi gereken bir deniz ürünü bunu gözardı etmeyelim.

Balığı alırken balıkçımın çok taze diyerek neredeyse zorla verdiği kırlangıçlardan da çorba yaptım önce onun fotograflarını paylaşayım.




Görüyor musunuz tazeliğini? Canlı gibilerdi. Bu meretinde bir tek çorbası olur işte. Ha bir de haşlayıp etlerini didikleyip mayonezle karıştırınca da güzel bir meze oluyor ama mayonezi falan karıştırıp kalori oranını fırlatmayalım. :))))


İşte bu da tenceredeki durumları. :))


Bu da güveçte yaptığım domatesli  ve karidesli balık kavurma.



Domatesimiz, soğan, biber, dereotu, (aslında maydanoz ama evde yoktu) ve dondurulmuş karidesimiz.



Bunu her balıkla yapabilirsiniz ama ben hazır fileto satılan dil balığını görünce kolayıma geldi onu aldım. Kuşbaşı doğruyoruz biraz irice.



Tavaya biraz zeytinyağı koyuyoruz, küçük doğradığımız kuru soğanı koyarak biraz kavuruyoruz. Sivri biberleri ekliyoruz, kavurmaya devam ediyoruz. Küçük küçük doğradığımız domatesleri de ilave edip, domatesler suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Tuzu, kıyılmış dereotunu, balıkları ve karidesleri de koyup arada karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. En son biraz limon suyunu üzerinden gezdiriyoruz. ben balıkları koyar koymaz güvece aldım ve orada pişirmeye devam ettim. Ocağı kapattıktan sonra üzerine beyaz peynir rendesi serpiştiriyoruz. Afiyet olsun.

27 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Kırlangıç balığından yapılan balık çorbası da nefis olur. Bütün balıkları seviyorum ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırlangıç zaten çorba için en uygun balık, tam da mevsimi galiba. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Harika lezzetler. Karides sevmemek mümkün değil, ben de inanamıyorum :)) Güveçteki yemek çok nefis görünüyor, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabia hanım bırakın sevmemeyi görmeye tahammül edemeyenler olduğunu biliyorum. Balık kavurması gerçekten güzel olmuştu tavsiye ederim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Bu akşam balıkçıdaydık İlhan, nefis bir balık çorbası içtik ve hamsi yedim. Balık mevsimini kaçırmamak konusunda haklısın sonra çok özlüyorum.
    Karidesi çok severim hatta hep söylerim deniz ürünlerinin çoğunu çiğ olarakta yiyorum :) Karides'te buna dahil.
    Valla yaptıkların nefis görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun. Hamsinin mevsimi geldi artık. İyi etmişsiniz. Ben her balığı değil ama keridesi çiğ yiyebilirim.. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Hic bilmedigim ama hepsinin cok cok lezzetli oldugundan emin oldugum tarifler veriyorsun..Ben o baliklari oyle yan yana yatmis gorunce kacacak yer ararim:)) fileto balik ve karides guveci denemeye calisacagim ama hamarat gunlerimden birinde:) afiyetler olsun diyorum ellerine saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balıktan kaçılır mı ya? :)) Sizin oralarda büyük dondurulmuş okyanus balıklarıyla çok güzel olabilir aslında. Kılçıksız olması işi yarı yarıya kolaylaştırıyor. Dene bence umarım seversin. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. karides yiyemem sanırım .yada alışmadığımız için dir.görüntü sunum harika.ellerinize sağlık.mutlu günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüylorsunuz insan alışık olmadığı şeyleri yemekte zorlanıyor. Size de mutlu günler teşekkür ederim.

      Sil
  6. Hımm balık ve karides oyyy diyeyim ellerinize sağlık ikisi de nefis olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık ve karides güzel oluyor gerçekten. Deneyin seviyorsanız karidesi çok bol şu sıralar. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  7. Ellerinize sağlık İlhan bey, seyretmek bile büyük zevk, üstelik onca malzemeyle pişecek ve birde yanında bir büyük bulunacak :))) değmeyin keyfimize..
    Sevgiler, güzel bir hafta dilerim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim gerçekten keyifli bir yemekti yanında büyük yoktu ama telafi ederiz başka akşam. :))) Sağolun yorum için.

      Sil
  8. balık alırken iki kere düşünüyorum artık,bizim pişicik sonra 1 hafta benden balık istiyor.....görüntü süper ,ellerinize sağılık ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mazes yoktun uzun süredir çok geçmiş olsun. tabii balığı yiyince başka yemek istemezler. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. Çiğ yiyemem ama pişmiş karidesi de balığı da affetmem:))Elinize saglık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz ürünleri sağlık açısından da çok önemli. Bolken tüketmek gerek. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Her zaman ki gibi muhteşem balık tariflerinin tek adresinde gezdim gönlümce. Dişimin ağrısını bile unuttum o güveci görünce..

    Ellerinize sağlık ilhan bey..Hepsi şahane.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözlerinize ve yorumunuza çok teşekkür ederim.

      Sil
  11. Balık çorbası pek benlik değil ama dil balığıyla yaptığınız karides çok lezzetli görünüyor mutlaka deneyeceğim..Hatta eşime bahsedeğim o benden önce deneyebilir:)Deniz ürünleriyle ilgili işler genelde ona ait çünkü:)Ellerinize sağlık..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşinizin süper başarılı olacağından eminim. Neticeyi paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler yorum için.

      Sil
  12. karides almayayım alana mani olmayayım
    ama balık çorbasına her daim varım
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet karidesi herkesin sevmediğini biliyorum. Çorba hele bu soğuk günlerde süper oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  13. İlhan bayılıyorum çeşit çeşit balık tariflerine. Sevdiğin için yapmaktada zorlanmıyorsun. Gerçi balığı bende çok severim ama en basit tariflerle yapıyorum. Özellikle güveçteki balığa tav oldum :)
    Keşke komşu olsaydık. Komşuda pişer bizede düşerdi :) tabi bu durumda bende pişip size düşecek olanları yiyebilirmiydiniz bilemiyorum :)))
    Ellerine sağlık, yine harikalar yaratmışsın...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok zorlanmıyorum çünkü severek yapıyorum. Bazı evlerde de koku yüzünden balık pişmediğini de biliyorum. Işınlamayı bulsunlar da gönderirim. :)))) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  14. ellerinize sağlık , tarifleriniz çok başarılı ve uygulanabilir

    YanıtlaSil