26 Kasım 2013 Salı

SEBZELİ, SOSLU BÖREK

Tarif Oktay Usta'dan. Aslında Oktay usta tariflerine biraz mesafeliyim çünkü hangisini yapsam başarısız olmuştu. Belki benim şanssızlığım. En başta malzeme miktarları abartılı. Bu börek lezzet olarak süper oldu ama orjinal tarifteki miktarlarla yapmış olsaydım herhalde bütün site doyardı. Bu arada balık paylaşımlarımın azaldığının farkındayım ama geçen sene o kadar çok balık tarifi vermişim ki bu seneye bir şey kalmamış. :)))) Yoksa gene çok yiyoruz. Bu arada bu tarif on gün öncesinden. On gündür evde hafif yemekler pişiyor çünkü Gülden ayağını kırdı, alçıya alındı ayağı. Hareket edemediği için kalori miktarını düşürdük. :((


Şimdi fotografı görünce canım istedi. :))



İki adet kabağımızı, havuçlarımızı, pırasalarımızı, yeşil biberimizi ayıklayıp iyice yıkıyoruz. Tarifte kapya biber vardı ama ben bulamadığım için yeşil köy biberi dediklerinden ( ne alaka köy biberiyle onu da anlamış değilim) kullandım. Miktarları isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.


Tavaya biraz zeytinyağı koyuyoruz. Yağ kızınca rendelediğimiz havucu biraz kavuruyoruz, küçük küçük doğradığımız pırasayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Gene çok küçük doğranmış biberi ve rendelediğimiz kabağı da tavaya alıp sebzeler hafif yumuşayıncaya kadar soteliyoruz. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp karıştırıyoruz ve ocağı kapatıyoruz.

Sosu için: Başka bir tavaya az zeytinyağı koyup irice doğradığımız sarımsakları, sonra rendelediğimiz domatesleri ilave ediyoruz Birkaç dal taze feleğen koyuyoruz, tuzunu ve karabiberini de ekleyip sosu pişiriyoruz.



Yufkalarımızı dörde bölüyoruz. Bir parça alıp geniş tarafına hazırladığımız sebzeli karışımdan bir kaşık koyup yayıyoruz. Yufkanın önce kenarlarını kapatıyoruz sonra  iri olacak şekilde ve biraz gevşek olacak şekilde sarıyoruz.Gazete onun üzerinde yağlı kağıt ve yufka vardı. Ama gazetenin yazıları da çıkmış. :))))


Uç kısımlarına yumurta akı sürerek yapıştırıyoruz. Yufkalarımız bitinceye kadar bu işleme devam ediyoruz. Tavaya sıvıyağ koyarak kızartıyoruz. Servis yaparken yanında hazırladığımız domates sosunu da yanına koyuyoruz. Sanki biraz Çin mutfağı tarzı oldu ama hem nispeten sağlıklı hem de çok lezzetli bir öğüne tek başına yetecek bir börek oldu. Afiyet olsun.

60 yorum:

  1. çok renkli ve sağlıklı bir börek olmuş elinize sağlık,Gülden hanıma da geçmiş olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim iyi dilekleriniz ve yorumunuz için.

      Sil
  2. ÖNCELİKLE ÇOK GEÇMİŞ OLSUN
    GÖRÜNMEZ KAZALAR BAZEN HAYATIMIZI ALT ÜST EDİYOR
    BÖREĞİN İÇ HARCI MÜKEMMEL
    EMİNİM LEZZETİDE ÇOK GÜZELDİR
    SİZ OKTAY USTANIN TARİFLERİNE MESAFELİSİNİZ BEN KENDİNE
    ŞAKA BİR YANA SESİNE TAHAMMÜL EDEMİYORUM ÇOK KONUŞUYOR GİBİ GELİYOR BANA
    AMA BU TARİFİ EN KISA ZMANDA DENEYECEĞİM
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun hele çalışan biri için evde uzun süre kapalı kalmak çok zor. Sesini bilmiyorum da internette dünyanın parasına satmaya çalıştığı o önlükleri görmeye tahammül edemiyorum. :)) Bu tarifi süper ama allahı var. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Sevgili Gülden'e geçmiş olsun. Sıkıntılı bir durum ama yapılacak bir şey de yok. Börek muhteşem olmuş arkadaşım. Börek dediğin kıymalı değilse, sebzeli olmalı. Benim peynirli börekle ana yemek sofralarında pek aram yok.:) Çay sofrasında ise, başımın tacı.:) Ellerinize sağlık ve afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İletirim iyi dileklerini. Evet gerçekten sıkıntılı bir durum. Börek neli olursa olsun çok seviyorum. Sos da çok yakıştı. Kaloriyi çoğaltacağız ya sossuz olmaz. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Oktay usta sanırım o çekimde görev yapanlarıda doyuruyor ondan dolayı çok yapıyor ,sizin böreklerde çıtır çıtır olmuş elinize sağlık ,hastanıza da acil şifa diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekim elemanları değil bütün kanal doyar onun ölçüleriyle. :)) evet börek güzel oldu gerçekten. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Gülden hanıma geçmiş olsun diyorum..Bu tarz börekleri çok severim. Akşamüstü de börek yapmıştım :( Sizin tarifinizi denemek isterdim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi dileğinize sağolun. Bir dahaki sefere deneyin umarım beğenirsiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Tv.programi yapan ustalarin ve hanimlarin yaptigi hicbirseyi ben de tutturamiyorum:))) Fikirleri alip kendimize göre ayarlamak en dogrusu bence de..Görüntü nefis,yiyenlere afiyetler olsun...
    Gülden Hanim´a gecmisler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet nedense bir şeyi mutlaka eksik veriyorlar veya normal ölçüleri vermiyorlar. Çoğu yemek dergisi de öyle. teşekkür ederim iyi dileklerinize ve yorumunuza.

      Sil
  7. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  8. İyi akşamlar İlhan bey, eşinize geçmiş olsun acil şifalar dilerim.
    Ben tam bir Oktay usta tarifcisiyim. Evet haklısınız ölçüleri çok ama ben verdiği ölçüyü mutlaka en küçük bardak, en uygun tas şeklinde yapıyorum ve hiç firesiz bütün tariflerini çok güzel tutturdum. Belki elim alıştı ondan.. Bence kendinize haksızlık etmeyin başarısız oldu dediğiniz tarif denemeleriniz mutlaka lezzetli olmuştur. Çünkü sevgi ile pişince, ilgi ve merak ile pişince hep çok güzel oluyor..
    Börek harika ben nasıl oldu da bu tarifini kaçırmışım.. Artık tarifi sizden aldım yaparım. Ellerinize sağlık harika olmuş..
    İyi akşamlar tekrar..Selamlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutfakta aacemi olmayanlar sizin gibi ölçüleri ve malzemeleri ayarlayabilir tabii. Ama düşünün yeni evli yemek yapmayı öğrenmeye çalışan biri için kabus. dediğiniz doğru insan severek yapıyorsa, zorlama yoksa mutlaka yemek güzel oluyor. Bu tarif çok yeni olması gerek. Size de iyi akşamlar, teşekkür ederim.

      Sil
  9. Oktay Usta'dan ben de pilili börek tarifini yapmıştım. O tarif normal ölçülerdeydi ama bazı tariflerinin miktarı bol oluyor. Sebzeli börekleri severim. Bunu da en yakın zamanda denemek lazım :) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel oluyor deneyin bence de umarım seversiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Yanıtlar
    1. Çok sağolun iyi dileklerinize ve yorumunuza.

      Sil
  11. Sebzeli börek çok güzel ellerine sağlık. Gülden hm. geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feray hanım teşekkür ederim. İletirim iyi dileklerinizi.

      Sil
  12. Gulden hanima cok gecmis olsun...isler tamamen sana kaldi artik:)) Borek nefis gozukuyor benimde canim istedi simdi:(( hafif yemekte herzaman fayda var heleki bizler icin malum ne yersek yerlesme vaziyetlerinde oldugundan..afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim iyi dileklerine ve yorumuna. Evet zor bir durum çok dikkat gerekiyor, üzerine basılmaması gerek. Ya uğraş uğraş 1 -2 kilo ver sonra hop misliyle geri al. :)) Neyse börek sebzeli diyet sayılır. :))

      Sil
  13. çıtır çıtır böreği çok eğendim.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumları okurken gene canım börek istedi. :)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  14. Ellerinize sağlık, böyle kış günlerinde hamur işi yeme isteğim artıyor.Bu tarifi deneyecem, çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle kilo aldırıcı şeyleri sevmeyen yoktur değil mi? :)) Deneyin çok güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. ziyaret ve yorum için teşekkür ederim ilhan bey biraz önce iş arkadaşlarımlada onu konuştuk onlarda hazır yufka ile olup olamayacağını sordu çok güzel olur deneyebilirsiniz bende bir ara yapıp siteye atayım. aralarını haşhaş yağ karışımı ile yapıp en az iki yufkayı üst üste koyup yaparsanız eminim lezzetli olacaktır. çünkü sitenizi gezdim çok güzel paylaşımlarınız var ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyeceğim free bir günümde. Ziyaretiniz, yorumunuz ve önerileriniz için teşekkür ederim.

      Sil
  16. Çok renkli ve faydalı bir börek olmuş ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renkli olduğu kabul de faydalı mı bilemiyorum. :)) Ama çok lezzetli bu gerçek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Börek olsun da bana hepsi kabulüm.. Bol sebzeli ve soslu harika olmuş. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizin gibi düşünüyorum. :)) Sos çok yakıştı. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  18. Sevgili İlhan, Gülden Hanım için çok üzüldüm. Lütfen geçmiş olsun dileklerimi ilet kendisine. Bir an önce sağlığına kavuşmasını diliyorum. Kaloriyi düşürmekle çok iyi yapmışsınız gerçekten.
    Bu işlerden çok anlamasamda kemik sulu çorbaların çok iyi geldiğini duymuştum. İyileşme sürecini çabuklaştırıyor olabilir, hemde hafif ve sağlıklı bir öğün olabilir.
    Börekte muhteşem görünüyor bu arada. Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dileklerini iletirim, sağol. Kemik suyu hatta ayak paça çorbası ama mümkün değil yemez. Bu arada ben bayılırım. :)) Börek sosuyla beraber süper olmuştu. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  19. Hepinize teşekkürler, İlhan'ın muhteşem yemekleriyle çabuk iyileşeceğim ama sonunda kaç kilo alırım allah bilir. sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Kilo kısmına karışmam.

      Sil
    2. Gülden Hanım, umarım şimdilerde daha iyisinizdir. Siz şu aralar beslenmenize dikkat edin, kilolar nasılsa gider :)
      Sevgiler gönderiyorum, tekrar çok geçmiş olsun...

      Sil
    3. Teşşekür ederim , iyi dileklerini ileteceğim.

      Sil
  20. Elinize sağlık Şahane bir börek olmuş Size afiyet olsun :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşakkür ederim Sema hanım yorumunuza ve ziyaretinize.

      Sil
  21. Her şeyden önce Gülden Hanım'a çok geçmiş olsun diyorum. Zorlu bir süreç umarım en kısa zamanda iyi olur :(
    Karışık sebzeli bir börek tarifi ve görüntü nefis ellerine sağlık İlhan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İletirim iyi dileklerini sağol. Evet zor bir süreç gerçekten. Börek tahminimden daha da güzel oldu. Teşekkür ederim yorumuna

      Sil
  22. Eşinize çok geçmiş olsun, dilerim kısa zamanda düzelir. Bugün tesedüfen defneyle tv açtık bir programda börek yapıyorlardı ama işin tam ortasında birden göbek atmaya başladılar, bana çok absürd geldi, defneyse muzur muzur güldü öyle aniden dans eden koca kadınları görünce... Sabah programları bir alemmiş tvden uzak durmak lazım onu anladım ben...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun iyi dilekleriniz için. Göbek atarken börek ne oldu? :)))) Çoktandır o saatlerde tv. açmadığım için bilemiyorum ama tahmin de ediyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  23. Çok geçmişler olsun.. Böreğiniz hem pratik hem çok besleyici süper,Ellerinize sağlık İlhan bey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim iyi dileklerinize ve yorumunuza.

      Sil
  24. Cın boregıne benzemıs gercekten.balık tarıflerını beklıyoruz.o balıkları burada bulamasakta zevkle blogta okuyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Çin böreğine benziyor. :)) Balık paylaşımlarına başlayalım o zaman. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  25. du bunu akrabalarıma yaptırayım.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bizim de öyle akrabalarımız olsa da yapsalar. :))) Teşekkür yoruma.

      Sil
  26. Gülden hanıma çok geçmiş olsun. Börek nefis olmuş. Ellerinize sağlık. Bu börek balığın yanına da güzel olur ama. Balık tariflerinizi bekliyoruz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun iyi dileklerinize. Benim balık paylaşma zamanım gelmiş anlaşılan. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  27. Öncelikle geçmiş olsun diyorum.
    Oktay Usta nın tarifleri benim tercih sıralamamda yoktur ama sebzeli böreklerin çok lezzetli olacağını düşünüyorum. Gezi nedeniyle artık mesafeli olsam da Starbucks ın sebzeli böreği oldukça lezzetlidir. Sizin yaptığınız börek de çıtır çıtır ve nefis görünüyor. Yanında domates sos ile yenmesi lezzetini katlar eminim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim iyi dileklerinize. Starbucks da sebzeli börek olduğunu bilmiyordum. Sosla güzel olmuştu gerçekten.

      Sil
  28. Hemen kahvaltıda deneyeceğim ellerinize sağlık güzel pazarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsiniz, size de iyi pazarlar. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  29. Eşinize acil şifalar diliyorum İlhan bey..Gelmiş geçmiş olsun inşallah..İlk fırsatta denemeyi düşünüyorum tarifnizi..Sebzeli , renkli ve belli ki lezzetli:)Ellerinize emeğinize sağlık..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim iyi dilekleriniz için. Deneyin seversiniz umarım.

      Sil