2 Ekim 2013 Çarşamba

SONUNDA TARHANA DA YAPTIM. :))))




Tarhanayı yapmaya karar verdiğim zaman burada paylaşmayı kesinlikle düşünmüyordum. Çünkü böyle zahmetli ve zor şeyleri o kadar güzel yapan bloggerlar var ki onlara saygısızlık olarak düşünmüştüm. Benimki zahmetli gibi gözükse de kolay bir yoldu. Ama netice mükemmel oldu, belki de yediğim en güzel tarhanaydı. Bunu yaparken şuna karar verdim dışarıdan tarhana alınmaz. Her aşamasında o kadar hijyen gerektiriyor ki çarşıdan, pazardan aldıklarımızda ne kadar bunlara uyuluyor şüpheli. Onun için biraz uğraştırsa da evde yapmak tek yol.








Yanında penceremdeki biberler çok yakıştı biraz bağırttıran türden acı da olsalar. :))







Aşağıda vereceğim ölçülerle yaklaşık beş yarım litrelik kavanoz oldu yani bu kışı çıkarır da seneye bile kalır.
Malzemeler:




1 kilo kırmızı biber
1/2 kilo domates
1 adet iri kuru soğan
1/2 kilo süzme yoğurt
1/2 demet maydanoz, ince doğranmış
3 çorba kaşığı taze kekik, ince doğranmış
1/2 dmet taze nane, ince doğranmış
2 kilo un
1/2 tatlı kaşığı yaş maya
Taze çekilmiş karabiber
Tuz

Başta söylediğim gibi bu işin uzmanlarıyla yarışacak değilim, her türlü eleştiriyi kabul ediyorum ama gene de çok çok güzel olduğunu araya sıkıştırayım. :))))






Malzemelerimizi güzelce yıkıyoruz, ayıklıyoruz yapıma hazır hale getiriyoruz.







Domatesleri ikiye bölüyoruz, soğanı dört parçaya ayırıyoruz. Fırını iki yüz dereceye ayarlıyoruz ve fırın tepsisini hafifçe yağlayıp yukarıdaki gibi malzemelerimizi koyuyoruz, üzerlerine tuz ve karabiber serpiyoruz. Yaklaşık on beş dakika fırınlıyoruz. Fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. Domates ve biberlerin kabuklarını soyuyoruz. Tüm sebzeleri blendır ile püre haline getiriyoruz.






Büyük bir kapta sebze püresi, yoğurt, maydanoz, nane, kekik, tuz ve mayayı karıştırıyoruz. Unu azar azar ekleyerek sertçe bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Hamuru çok büyük bir tencereye alalım çünkü mayalandıkça kabaracak. Tencerenin kapağını kapatıp oda sıcaklığında 5 gün bekletiyoruz. Günde iki defa gerekirse un katarak yoğuralım. Yoğururken latex eldiven kullanırsanız yapışmıyor.






Yukarıdaki gibi kabardıkça kabarıyor. Yalnız bir sıkıntı kötü bir koku değil ama gene de odayı devamlı havalandırmak gerekiyor. Dördüncü günün sonunda hamurun kurumaya başladığını hissediyorsunuz.







Birkaç tepsiyi hazırlıyoruz, hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparıp tepsilere diziyoruz. Tepsileri güneş alan bir yere yerleştiriyoruz. Hamuru ara sıra alt üst ederek kuruyuncaya kadar bekletiyoruz. Ben üzerlerine tülbent serdim sineklere karşı bir önlem olarak.Sonra hamurları robotta çekip tekrar tepsilere alıyoruz.







Aslında fırnda düşük ısıda bir buçuk saat kadar tutarsanız kuruyorlar ve fırınlanmış olduğu için çok da lezzetli oluyor. Ben en son bir daha robottan geçirdim. Cam kavanozlara koyup serin ve kuru yerde saklıyoruz. Kışın da hamur parçalarını radyatör üzerinde kolayca kurutuyorlarmış. Şimdi birçok bayanın bu yöntemlere şiddetle karşı çıktığını duyar gibiyim . Saygı duyuyorum.  Şimdi çakma ve çirkin Hürrem'i izleme zamanı.:)) Sonra da Galatasaray'ın maçını izleyeceğiz.






52 yorum:

  1. Evet kolay gibi geldi gözüme. Ben de bir kere kendim yapmış ve çok beğenmiştim . Tek farkı ben sebzeleri fırınlamayıp , tencerede pişirmiştim . Ellerinize sağlık ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırınlamadan da olur herhalde bildiğim bir konu değil aslında. Ama çok güzel oldu valla. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. fırınlamak veya közde pişirmek bana göre süper bir fikir olmuş..okuduğum an lezzet farkını hissettim...yapmayı düşünmüyordum ama bende sizin ölçülerinizle havalar tekrar ısındığı an yapacağım ve sonucu yazarım ama ben tek fark tam buğday unu kullanmayı düşünüyorum..Filiz

      Sil
    3. Bence de közlemek ayrı bir lezzet kattı. Deneyin bence de güzel oluyor. Tam buğday unu güzel fikirmiş. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Ellerinize sağlık, afiyet olsun. Harika görünüyor

    YanıtlaSil
  3. Tadı da güzeldi teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Seni tebrik ediyorum İlhan...
    Bence nefis olmuştur.
    Kışın tarhana çorbası gibisi varmı zaten...
    Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor bir iş başardım yaşasın. :)))) Şaka değil valla zor bir olay. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Ellerinize sağlık bravo vallahi zoru başarmış yapmışsınız.Herşeyde olduğu gibi en güzeli elinizle yapmak tabiki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele yapılma aşamasını görünce dışarıdan asla almam tarhana. Aslında her şeyde öyle evde yapmak gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Ellerinize saglik masallah diyeyim tarhana bile yaptiniz afiyet olsun sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya ben de şaşırdım nasıl yaptığıma. Ama günlerce uğraşılıyor. Sağolun yorumunuza.

      Sil
  7. Olacağı buydu :)) reçel, turşu, sirke derken tarhana da yapıldı. Sıradakini merakla bekliyorum :) Şaka bir yana tarhanayı ben de çok az olmak kaydıyla denemek istiyorum. Öyle çok sevdiğimiz bir çorba değildir ama bazen canımız çeker. Ellerinize sağlık, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  8. Evet ya. Bu tarhanayla kendimi aştım. :)))) Kışın tarhana sabah için akşama kadar gömlekle dolaşın. :)) Yapın bence de rabia hanım çok güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  9. Hiç yapmadım ama sizi okuyunca acaba cesaretlenip yapsam mı dedim. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  10. Tarhana ailece sevdiğiniz bir şeyse mutlaka deneyin derim. Biraz uzun sürüyor ama çok nefis oldu. Değdi yani zahmete. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  11. tarhana bizim evde en çok içilen çorbalardan ama hiç yapmadım hep birilerinden alıyoruz helal valla süpersiniz ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O birilerinin çok güvenilir olması gerek çünkü her aşaması hijyen olarak çok dikkat istiyor. Bizd e de çok içilir. Ben bu kadar başarılı bir sonuç beklemiyordum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. gerçekten zor iş.hala annem yaptığı için hiç denemedim ama evde yapılması gerektiğine katılıyorum.ellerinize emeklerinize sağlık.sağlıklı güzel günlerde yersiniz inşalah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zorluktan ziyade uzun süren oyalayan bir iş. Anneniz mutlaka süper yapıyordur Benim ki çakma tarhana gibi oldu ama çok lezzetliydi. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Ellerinize sağlık.Bir Rumelili olarak tarhana favori çorbamdır :)Sizin tarifinizle de deneyecem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarhana sevdiğinize göre bence deneyin. Rumelili olarak aslında sizdeki tarif daha güzeldir. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Öncelikle ellerine sağlık afiyetle yiyin inşAllah ..Tarhana zahmetli bir iş sağolsun kayınvalidem kışlıkları yapar bize sadece yemek düşer onuda yerken nazlanırız :D
    Annemde tarhana yapmış Trabzonda ..Orada yağmurar çoktan başladaığı için kurutmak için kaloriferleri yakmışlar ..babamı aramıştım nasılsınız diye , oda kızım resmen gaz odasındayız diye beni güldürüyordu..Sen koku oluyor diyince aklıma geldi :)))

    İki şey dikkatimi çekti senin yapımında..Birinci soğan , ikinci maya..İkisinide yakıştıramıyorum ben ama tercih meselesi tabii :)
    Hijyen yönünede sonuna kadar katılıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güldüm babanın gaz odası sözüne. Çok da haklı bence. Bu annenin, anneannenin tarhanasına benzemez tabi. Onlar bizim hocalarımız, şeflerimiz. Bu sadece kolay yoldan yapılmış bir tarif. Bu konuda çok bilgim olmadığı için soğan ve maya konusunda yorumsuz kalıyorum. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  15. tebrık ederım super gozukuyor ben hıc cesaret edemıyorum elınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka şeyleri örneğin salça gibi hani değmez uğraşmaya marketlerde süperleri var diyebiliyorum. Ama tarhana mutlaka ya yapılmalı, ya da yenmemeli çünkü baştan sona her türlü suistimale açık. Bir deneyin bence. Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  16. Ellerinize sağlık İlhan bey. Yanında turşu ile kış boyunca yemek çok güzel olacak. Kokusu konusunda da çok haklısınız ama sonuç buna değiyor. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soğan ve acı biber düşünmüştüm de turşuyu iyi hatırlattınız bu öğlen o şekilde yiyeyim. Bence de o zahmete değiyor. Teşekkür yorum için.

      Sil
  17. TARHANA DA YAPTINIZ YA SİZE DAHA NE DİYELİM İLHAN BEY
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    İNSANIN KENDİ YAPTIĞI TARHANANIN LEZZETİ HİÇ BİR ŞEYE DEĞİŞİLMEZ TABİKİDE
    HAYIRLI GÜNLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ha valla yaptım. :)) Diğer şeyleri bilmem de dediğin tarhana için doğru. Evdeki yapılan hiçbir şeye benzemiyor. Sana da hayırlı günler, teşekkür ederim.

      Sil
  18. Wow! Tebrik ederim. Gerçekten zor iş. Bizim memlekette malzemeleri pişirmeden kullanırlar. Kuru tarhana yapmak daha meşakkatli. Ben de yakında hamur tarhana tarifi paylaşacağım :) Tarhana her yörede farklı yapılan, damak zevkine göre şekillendirilebilen, çok faydalı ve bence de kesinlikle evde yapılması gereken bir yiyecek. Tekrar tebrik ederim, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haysiyetli yapılan yerler, yöreler var tabii biliyorum benimkisi onlara göre kolay bir tarif. Merakla senin tarifini de bekliyorum. Ancak facebboktan girebiliyorum senin bloğa biliyorsun. :(( Teşekkür ederim.

      Sil
  19. Tarhana ya geldim tarhanaya ,bir solukta okudum yapım aşamasını şunda kesin haklısınız evde yapmak hijyen acısından çok önemli .Yapım aşaması günümüze uyarlanmış gibi ama sonucda içilecek bir çorba olmuş kışın şifa olsun içerken.Çakma hürrem gerçekten kötü olmuş ama ben zaten seyretmiyorum Cnbc e nin dizileri daha güzel tavsiye derim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Modern tembel işi tarhana diyelim her ne kadar bu bile bana zor geldiyse de. :)))) Ama inanın inanılmaz lezzetli oldu . Ben bunu sebzelerin közlenmesine ve sonunda fırınlanmasına bağlıyorum. Çakma Hürrem felaket. Ben de aslında cnbc de dizi izliyorum. Teşekkür ederim yorumunza.

      Sil
  20. vallahi tek kelimeyle harika emeklerinize sağlık ilhan bey şimdiye kadar hiç denemediğim bir işlem tarhana yapımı ev ortamında yapımının zor olacağını düşündüğümden su an sizin bu postla birlikte cesaretlendim sanki.. afiyetle tüketin insallah..
    Bu arada deniz ürünlerinden uyarladığınız headerda dikkatimi çekti harika olmuş sizin gibi bir balık sever biri için :)) sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu şekliyle kolay aslında ama oyalayıcı işte. Ama hazır almaktansa deneyin bence. O kadar çok balık yiyorum ve paylaşıyorum ki başka bir header olmazdı zaten. :)) Çok teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  21. harikasınız ilhan bey .ben çok severim tarhanayı ama hiç denemedim ve açıkçası cesaret edemedim.afiyetler olsun ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Teşekkür ederim. Tarhanayı seviyorsanız mutlaka denemenizi öneririm.

      Sil
  22. Tarhana çorbasını ailecek çok severiz, hatta Defne'nin bebekken doğru düzgün yediği tek şey tarhanaydı ve inanır mısınız birkaç gün öncesine kadar acaba evde yapabili rmiyim şöyle güvenilir bir tarif olsa diyordum ki tarifinizle karşılaştım. Önce elinize sağlık, valla abartmıyorum bence siz herşeyi evde yapabilirsiniz, lezzetinden de şüphem yok. Deneyecek olursam mutlaka tarifinizi kullanacağım. Basit de olsa bence her tür tarifinizi paylaşmalısınız, yok daha hünerliler var filan demeyin bence siz de tam bir hünersiniz :) Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel şeyler yazmışsınız, çok teşekkür ederim. Yapmayı düşünürseniz yazı beklemeyin, radyotörlerin üzerinde de kuruyormuş. :))) Biraz abarttık galiba. :)) Defne müthiş ya tarhana yiyen çocuk süper.

      Sil
  23. tebrik ederim ilhan bey.Tarhana zahmetli bir iş hele kurutacak yer bulması..Bende şimdilik annemin Ayvalık'ta yapıp getirdiği tarhanaları kullanıyorum , elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anne tarhanası, hatta anne yemeği her zaman başka olur tabii ki. Benimki çakması sayılır. :)) Ama çok lezzetli oldu. Annenizin de ellerine sağlık. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  24. Emeğine sağlık,yapımı biraz zahmetlidir ama kış boyu kurtarımcımdır benim tarhana..
    Pişirirken içine biraz da kavurma ilave ederseniz dehşet bişey oluyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten bütün kış yetecek kadar oldu.Rahmetli annem de kıyma kavururdu pişiriken, kavurma da güzel fikir. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  25. Özellikle içinde (kuru) börülce yanında da kırmızı soğan..

    börülcenin yanısıra (kuru) nohutla da olabilir ama en lezzetlisi börülce.

    İlhan bey,muhteşem görünüyor,emeğinize ellerinize sağlıkla teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç gerçekten denemek gerek. Teşekkür ederim ziyaretinize ve yorumunuza.

      Sil
  26. Ellerinize sağlık.Fırınlamak çok güzel bir lezzet katmıştır eminim.Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de fırınlamak lezzetini artırıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  27. Много вкусно!!! Прекрасни цветове! Поздрави!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Candy bu tarhanayı ne zannetti acaba? :)) Mazes de yok oldu , olsa anlatırdı bize. Thank you Candy for your comment.

      Sil
  28. Bu yayin zamani meksikalilarla hasir nesirdim :)) hic anlamam bir kavanoz ayiracaksin:)) tarif cok guzel ama ben malum tenbellik.hazira konmak kolay geliyor..tam ustadimizsin..estagfurullahi yok bunun bilesin:)) sevgiler..

    YanıtlaSil
  29. Evet farkındayım Meksika olayının. sen gelinceye kadar yenisini yaparız. :)) Üstatlık neredeee? Hele bu konularda ciddi ustalar var bloglarda, bizimki kolay yolu. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil