6 Ekim 2013 Pazar

NOHUTLU, KIYMALI KARNIBAHAR

Karnıbahar çok uzun seneler ağzıma sürmediğim bir sebzeydi. Bir gün acil bir iş için Altınoluk'a otele gitmiştim . Yemek yemeden akşam otele girince barda kulakları çınlasın rehber arkadaşımız İbrahim önünde koca bir tabak karnıbahar ve üzerinde siyah zeytinler onu yiyor. Ben yemek siparişi verip beklerken yağına ekmek bana bana bitirdik karnıbaharı. İlk orada yedim ve çok sevdim. İbrahim çok  yapılı ve yemeğe düşkün biri, aynı zamanda bana karnıbahar hakkında bilgiler de verdi. İşte haşlarken suya çok bol tuz atmak gerekirmiş, mutlaka siyah zeytinle yenmeliymiş, bol zeytinyağlı çok güzel olurmuş falan.Bir de Bodrum'da nohutla pişirirler demişti. Hadi salatasını karnımız aç diye yedik de nohutlusunu yiyemem diye düşünmüştüm. Daha sonraki yıllarda Bodrum'a yerleşince çok severek yedim ve defalarca da pişirdim. Bu yemek o günlerden aklıma geldi ama ben nereden estiyse kıyma da koydum. :))))

Yemeği anlatmaya geçmeden Tepe Home un Cevahir'deki mağazasında yaptıkları Mustafa Kemal köşesini sizinle paylaşmak istiyorum. Yemek takımından, kahve fincanlarına kadar çok kaliteli bir şekilde Mustafa Kemal resimli ürünler satıyorlar. Pahalı ama olsun Migros'un sattığı benzer abuk ürünlerden çok daha güzel.









Yastık bile var.daha tamamı çıkmamış fotografta. Neredeyse yüze yakın ürün. Aklınızda olsun. Gelelim yemeğimize yoksa konu dağılacak sonu balığa kadar gelecek. :))))








Karnıbahara acının çok yakıştığını belirtmem gerek.








Karnıbaharımızı çok bol tuzlu suda biraz haşlıyoruz. Çok yumuşamayacak, diri kalacak.







Malzemelerimizi hazırlıyoruz. Bir kase haşlanmış nohut, küçük doğranmış kuru soğan, acı sivri biber, kırmızı biber, biber salçamız, kıymamız. (resimde kıyma yok . ))  ) Zeytinyağında kıymayı ve soğanı kavuruyoruz,  biberleri ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Biber salçamızı biraz sıcak su içinde eritip tencereye boşaltıyoruz. Birkaç karıştırdıktan sonra az haşlanmış karnıbaharı ve haşlanmış nohutları da katıyoruz., karıştırıp 1 bardak kadar sıcak su koyuyoruz. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp tencerenin kapağını kapatıyoruz ve karnıbahar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.  Afiyet olsun.


38 yorum:

  1. ooo siz kış yemekleri sezonunu açmışsınız. ellerinize sağlık. karnabahar kışın bizim evde en çok pişen yemeklerdendir. sizin tarifinizle de deneyeceğim. ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havalar soğuyunca ben de havaya girdim. Ben de çok seviyorum artık. Güzel oluyor böyle de bir deneyin isterseniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Balık var diye geldim. Şansıma karnabahar tarifi çıktı. Olsun onu da çok severim. Ellerinize sağlık.Ben karnabaharı haşlamadan pişiririm sizin ki değişik olmuş. Ellerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık da olabilirdi aslında ama ben bile yeter dedim. Haşlamadan da olur mutlaka. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Bende karnabahar kokusuna geldim:) genelde cig yedigimden pismisinide denesem diyorum..kolay bir tarif..hem karnabahar hem nohut dusundursede tarif senden yapmak benden diyorum:) eline saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de nedense çiğ yemek alışkanlığı yok ama herhalde öyle daha faydalı. Kolay ya dene bence. Sağol yorum için.

      Sil
  4. pardon devami var:) tepe home daki Ataturk ile ilgili esyalara bayildim.
    Umarim uzun sure satista olurlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yorum daha varmış. :)) Evet çok güzeller gerçekten. Yok kalkmazlar herhalde uzun süre.

      Sil
  5. Karnıbaharın her türüne bayılırım...Kıymalı ama nohutsuz yapardım , denemeye değer..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nohut doğu ve Güneydoğu'da çoğu yemeğe giriyor. Ben Ege'de de böyle yapıldığını biliyorum. deneyin seveceğinizi umarım.. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Ellerinize sağlık. Çocukluğumda karnabahar yemeğinden nefret ederdim.Sonraları salata olarak tüketmeye başladık ve çok sevdim.Ama hala yemeğine mesafeliyim. Şimdi böyle biberli miberli lezzetli görünen bir yemek fotoğrafı paylaşmışsınız acaba denesem mi diyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiki çocuklar da yemiyor galiba.Yemeği de salatası kadar güzel oluyor aslında bir deneyin bence seversiniz. Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  7. Şu acı denen şey, eski Türk filmlerinden başka, sebze olarak karnıbahara ve kapuskaya pek yakışır:) Eline sağlık zamanı geldi. Nohutlusu yeni bir deneyim olacak benim için.:) Yediğimde fikrimi söylerim.:) Nohutu ve karnıbaharı ayrı ayrı seven biri için sonuç belli zaten:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçi ben olur olmaz her şeyi acıyla yiyorum da. Hohutu ve karnıbaharı seviyorsan mutlaka bunu da seversin. Ama kıyma yerine et koy bence daha yakışacak sanki. teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  8. Ellerinize sağlık güzel görünüyor.Bizim oralarda Adana da yapılır bu yemek ama genelde kuzu etli ve ekşili olur.Bazende kıymalı da yapılır.Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru söylüyorsunuz bir dahaki sefere kuzu etli yapacağım. Adana mutfağı müthiş zaten. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  9. NE TESADÜFKİ DOLABIMDA KARNIBAHAR VE BEN BUGÜN ONU PİŞİRECEKTİM
    ŞİMDİ GEÇİYORUM MUTFAĞA TARİFİNİZ ÜZERE NOHUTLU PİŞİRMEYE
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    HAYIRLI GÜNLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha pişirmediysen kıyma yerine et koyabilirsin daha yakışacak. Teşekkür yorum için.

      Sil
  10. Resimdeki atatürk aksesuarlara bayildim muhtesem güzellikteler karnibahar yapmisin bügün aslinda ben karnibaharlari biraz hasladiktan sonra yumurtaya bulayim kizartiyorum sonra kiymayi kavurup kizartmis oldugum karnibaharlarida icine atiyorum cok lezzetli oluyor ellerine saglik güzel olmus afiyet olsun iyi günler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper olmuştur yumurtaya bulayıp kızartarak, hem de kıymalı. Size de iyi günler teşekkür ederim.

      Sil
  11. Bende merak ettim ama eminim lezzetli olmuştur. En kısa zamanda deniycem. Paylaşım için Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel oldu ama kıyma yerine kuzu etiyle yapacağım bundan sonra yorumlarda belirtmişler haklılar da et daha bir yakışacak. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Nohutlu hiç denememiştim bugün karnabahar aldım mutlaka deneyeceğim ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  13. Birçok bölgemizde böyle pişiriyorlar, deneyin seveceğinizi umuyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  14. Karnıbaharı çok severim. Her türlü yerim. Haşlayıp ton balığı konservesi, turşu, karabiber ve nar ekşisiyle öğün olarak yerim :)
    Ama senin yaptığın gibi acılı yemeğine bayılırım...Bak şimdi aklıma düştü. Mutlaka yapmalıyım yarın :)
    Ben hiç nohut eklemedim ama çok iyi bir fikir... Ellerine sağlık... Teşekkürler İlhan...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık dedin akan sular durdu hemen denemem gerek balık konservesiyle. Acı yakışıyor bu yemeğe hele seviyorsan. Ege'ye çok gidiyorsun oralarda rastlamışsındır diye düşünmüştüm. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  15. Elinize sağlık İlhan Bey. Karnabaharı çok severim ama bizim evde sadece kızartması ve salatası yapılır. Nedense yemeğini yapma alışkanlığımız yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çoğu evde yemeği pişmez bilşiyorum. Alışkanlık meselesi. Ayrıca özellikle kızartması da çok güzel olur. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. İlhan bey ellerinize sağlık. Karnıbahar yemeğini eskiden bende pek sevmezdim ancak belli bir zamandan sonra birçok sevmediğimi aslında sevmem gerektiğini iyice anladım. Şimdi eskiye oranla daha az yemek seçiyorum.
    TepeHome kutlarım. Benimde fotolarda gördüğünüz beyaz lake yemek takımımı oradan almıştım çok memnunum ve gerçekten olabildiğince hatasız çalışıyorlar. Atatürk serisi de şahane bir fikir. Ankara'daki yerlerine bakacağım aynı köşeden yapmışlarmı.
    Bu arada geçtiğimiz hafta sonu birkaç balık tarifini kaçırmışım az önce gördüm. Hepsi şahane. Onlar içinde gecikmiş olsada ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukken , gençken yenmiyor da sonra insan olgunlaşınca yemeye başlıyor, hatta seviyor da. Ben yıllarca patlıcan yemediğime hayıflanıyorum şimdi. Tepe Home gerçekten çok kaliteli. Mustafa Kemal serisi de muhteşem. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  17. Yok yok ben palamutu kaçırmamışım ben tarhanayı kaçırmışım tüh:)) Ellerinize sağlık. Sıcak sıcak afiyetle için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yorum daha varmış şimdi gördüm. Tarhanayı hele bu sene çok sık içmeye başladık. Sağolun yorumlar için.

      Sil
  18. Tepehome'daki seriyi pazartesi günü görmüştüm çok beğenmiştim. Karnıbaharı acısız olarak pişiriyorum. Ama önceden haşlamadan, kıyma-salça-soğan ve sarımsakla ve ateşten alınca yarım limon suyu sıkıyorum, hem ekşili seviyorum hem de kokusunu alıyor gibi geliyor bana. Defne geçen kış bu haliyle yiyordu bakalım bu kış ne yapacak, malum damak tatları değişiyor kerataların. Koca baba yemiyor ama, öcü gibi kaçıyor :) Henüz kış sebzeleri girmedi mutfağımıza, bayram sonuna kadar süre verdim kendime, sonra "elveda" :)

    YanıtlaSil
  19. Defne ne diyorsa odur. :)) Çoğu kişi yemez aslında karnıbaharı hele bu şekliyle bunu biliyorum. Ama kış sebzeleri hep böyle mecburen yiyeceğiz bir şekilde. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  20. bende sevmem dediğim birçok yemeği şimdi bayılarak yiyorum..insanın damak tadı değişebiliyo.ellerine sağlık harika bir yemek olmuş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan küçükken faydalarını da küçünemeyince bazı yiyeceklere mesafeli yaklaşıyor. Ama ileriki yıllarda bu kalkıyor. Dediğiniz gibi damak tadı da değişiyor herhalde. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  21. ellerine sağlık çok sağlıklı bir tarif olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz karnıbaharın sağlık açısından birçok faydaları var. Ayrıca hafif bir yemek oluyor. Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil