9 Eylül 2013 Pazartesi

FRANSIZ TOSTU

Tarif resimliyemektarifleri.com'dan. Görüntülü bir anlatımdı ilgimi çekti bugün yaptım. Aynı meyveli ekmek kadayıfı tadındaydı. Hatta daha da abartıp üzerine kaymak bile konabilir. :)))) Adı neden Fransız tostudur, neden tahıllı ekmekle yapılır, Fransa'da ananas yetişir mi yoksa oraya da mı başka ülkelerden gelir? Bizim üzerine koymayı düşündüğümüz kaymak Fransızları bozar mı, yoksa severler mi? Bu konuları irdelemiyorum, beni şu an ilgilendiren kısmı bu ilginç tatlıyı yapmış ve çok sevmiş olmam.




Görünüş ekmek kadayıfı gibi değil mi? Anlatan amca başka meyvelerde olur dedi ama ananas yakıştı bence.


Yukarıda gördüğünüz çok tahıllı ekmekten oluyor. Çok tahıllı olması kalori hesabıyla ilgili değil herhalde. Şekerli şurup, yağda kızartma falan öyle düşünmek biraz komik olur. :)))) Tarifte diyor muydu hatırlamıyorum ama ekmeklerin kenarları kesilse daha iyi olacakmış.



İçine tost yapar gibi ananas dilimlerini koyuyoruz. Bir tabağa biraz nişasta koyuyoruz. Bir geniş kaseye de bir yumurta kırıp çırpıyoruz.



Ekmekleri önce nişastaya bulayıp hafifçe silkeliyoruz. Niye nişastaya bulandığını da bilmiyorum acaba sertleşsin diye mi?




Sonra içinde yumurta bulunan kaseye koyup iyice yumurtayı çekmesi için biraz bekletiyoruz. Arkalı önlü yumurtaya da buladıktan sonra içinde kızgın sıvıyağ olan tavada iki tarafını da kızartıyoruz.
Kızartma işleminden önce bir bardak şeker ve bir bardak suyu kaynatıyoruz ve şurubunu hazırlıyoruz. Ocağı kapatmadan içine yarım limon kabuğu rendesi, bir dilim zencefil, bir adet çubuk tarçın atıyoruz ve karıştırdıktan sonra ocağı kapatıyoruz. Bu şurup ılınınca kızarttığımız tostları sıcak olarak içine atıyoruz ve kaşık yardımıyla üst kısımlarına da şurubu iyice yediriyoruz. Benden haysiyetli tatlı tarifi beklemeyeceğinizi biliyorsunuzdur. Ancak bu kadar. Daha güzelleri için başta Nilgün'ün bloğu olmak üzere bu konuda uzman yerlere başvurmanızı öneririm. Gene de bu tatlıyı çok hor görmeyin, deneyin bakın çok lezzetli oluyor. :)) Afiyet olsun.

22 yorum:

  1. Öncelikle tarif anlatışına bayıldım abi :) O soruları bende çok merak ediyorum , özellikle kaymak Fransızlarmı bozarmı ?? Kısmını :))

    Enteresan bir tatlı olmuş Neden adı Fransız tostu çok merak ettim ..Başlığı okuyunca tuzlu , tost tarzı birşey düşündüm :)

    Sen beğendiysen yapılmaya değer diye düşünüyorum ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de neden Fransız tostu denmiş anlayamadım. Ama güzel olduğu kesin. Dur iyi aklıma getirdin dünden kalmıştı biraz gidip yiyeyim. :)))) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. Обичам тост, а този тук изглежда много вкусно! Поздрави!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you for your comment. Umarım iyi bir şey diyordur. :))

      Sil
    2. Yukarıdaki yorumu merak ettim de "Ben tost seviyorum, ama bu çok lezzetli görünüyor! Selamlar!" demiş :)

      Fransız tostu bildiğim kadarıyla peynir ve jambonla yapılan tuzlu bir tarif ama sizin meyveli tatlınız çok orijinal olmuş. Elinize sağlık...

      Sil
    3. Candy'nin yorumu değil mi? :)) Bence de lezzetli bir tatlı oldu tosttan ziyade. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. Soru ve yorumlarin guldurdu beni sabah sabah. Kaymak Fransizlari bozar bence :-) Afiyet olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah derken? :)) Ne yapayım ya anlamadım nasıl bir tost bu? Fransızlarla duygusal ilişkisi ne? Ama şu gerçek süper oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Gercekten sabah sabah canim istedi bende yapayim dedim ama benim french tost sut ile yumurta cirpip ona bulayip sade olarak ekmekleri kizartip uzerine tarcin ve pudra sekeri dokerek oldu:)) Ananasli ilk kez gordum..kizartirken icinden dusmedimi onlar:)) saka saka afiyet olsun..severim bende french tost u ama ben daha cok yumurtali ekmek derim bizim bildigimiz:) afiyetler olsun diet falan bittimi???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşasın var değil mi böyle adla böyle bir tost? Ananaslar düşmediği gibi çok da yakıştı. Evet yumurtalı ekmek gibi, hatta ekmek kadayıfını andıran kızartma olmasına rağmen hafif :)) bir tatlı. Benden bu kadar. Saol yorum için.

      Sil
  5. Fransız tostunu kaymakla kendi kültürüme ben de çevirebilirim tabi:))
    denemek istiyorum,tadını merak ettim çünkü,pratik bir tarife de benziyor ayrıca:)
    Tarif yazma konusunda bence iyisniz.Ben fotoğraf çekmeye üşeniyorum resmen:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi çok değişik şekillerde yapılabilir ama ananas yakıştı. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  6. değişik ama güzel bir tarif..resme kilitlendim bir dilim alasım geldi:))ellerinize sağlık..ananası çok severim kesinlikle deniycem ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevil hanım ananası da seviyorsanız mutlaka deneyin. Franzız değil de bayağı bizim tatlılara benziyor. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Benim bildiğim Fransız tostunun farkı tost makinesinde değil de yumurtaya bulayıp, yağda kızartılarak pişirilmesidir. Sizin tarif, meyveli ve şerbetli. Tost tatlısı olmuş :)
    Ellerinize sağlık, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gib videolu bir tarifti, bire bir yaptım. Ama anladım ki çok değişik şekillerde olabiliyor. Bence önemli olan lezzeti. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. HAYIRLI SABAHLAR
    BU KADAR UĞRAŞMAKTANSA BEN YİNE EKMEĞİ ANAM BABAM USULÜ YUMURTALI KIZARTIP BALLA YEMEYİ TERCİH EDERİM
    BİZ ÇOK YAPARIZ ÖZELLİKLEDE EKMEKLER BAYATLADI İSE YUMURTAYA BULAR KIZARTIRIZ
    AMA SİZ GÜZEL DİYORSANIZ GÜZELDİR MUHAKKAK YİNEDE ANANASI TEK BAŞINA YEMEYİ TERCİH EDERİM
    BU ARADA FRANSIZLARI KAYMAK BOZAR BENCE :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yumurtalı ekmeği biliyorum ben de yaparım. Ama bu şerbetli falan baya bir tatlı işte. :)) Ama güzel oldu. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. üfffff allam bu ne yaaaaa.
    not aldım.
    denerim.
    meyveli kaymaklı ekmek kadayıfı haa.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ekmek kadayıfı değil, tost. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Çok lezzetli görünüyor. Kendim yapamam ama yapan olursa da hayır demem :)
    Ellerine sağlık İlhan...

    YanıtlaSil
  11. Yaparsın ya çok basit. :)) Valla süper de oluyor.. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil