Tarif Lezzet Dergisi'nin son sayısından. Tariflerin doğruluğu açısından Lezzet dergisi bence tek. Diğerlerinde mutlaka ya bir malzemeyi eksik yazıyorlar ya da malzeme miktarları tutmuyor. Mutlaka kendilerine göre vardır bir sebebi. Eskiden de var mıydı farkında değilim, tariflerin altında içindeki malzemelerin faydaları da anlatılıyor. Örneğin bu yemeğin sosunda kullanılan dereotu E ve C vitaminleri bakımından çok zenginmiş. Bir yıl içinde üç-dört defa bir hafta boyunca yemeklerden önce bir yemek kaşığı yenirse ileride oluşabilecek tiroid şikayetlerini mucizevi şekilde önlüyormuş. Rokada da K ve P vitaminleri çokmuş. Bir kilo mercimekte %24 oranında protein bulunurmuş. Özellikle kansız, halsiz ve sinirli kişilere tavsiye ediliyor.On beş sene önce Bodrum'da yerli halk rokayı yemezdi. Hatta ekşi diye hayvanlar da yemediği için çok kızarlardı rokaya. :)))) Sonraları büyük marketler Bodrum'a konuşlanınca roka da yaşamlarına girdi.
Mercimek köftesi tek olarak biraz arka planda kalmış çünkü akşam palamut balığı yendi bu da yanında garnitür gibi oldu. :)))) Söz balığa gelmişken şu sıralar çingene palamutları başladı biraz küçük ama çok lezzetli olur. Bir de çok güzel görünümlü iri, parlak hamsiler var. Ama kanmayın geçen sene de yazmıştım bunlar Marmara hamsisi. Çok lezzetsiz olurlar. Haysiyetli Karadeniz hamsisine daha üç ay var. Benden söylemesi. Balığa niye geldi ki konu? :))
Bir adet kabak, bir adet havuç ve bir adet kırmızı biberi ayıkladıktan sonra bunları küçük küçük doğruyoruz. Bakın kabak belki güzel görünür diye yanına çiçekle süs bile yaptım.:))))
Bunlar sebzelerin doğranmış hali resimde iri gözüküyor ama aslında çok küçükler. Yeşil mercimeği haşladıktan sonra içine galeta unu, tuz, karabiber, kimyon, kekik koyup iyice yoğuruyoruz. Sebzeleri de katıp biraz daha yoğuruyoruz ve derin dondurucu da bir saat bekletiyoruz. Çıkardıktan sonra elimizle yassı şekiller verip kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz.
Bir kasede yoğurt, rendelenmiş bir diş sarımsak, dereotu ve bir miktar mayonezi karıştırıyoruz.
Servis tabağının altına rokaları diziyoruz. Rokaların üzerine zeytinyağ, tuz ve limon karışımını gezdiriyoruz. Üzerine kızarmış mercimek köftesini ve dereotlu yoğurdu koyuyoruz Afiyet olsun.
çok lezzetli ve sağlıklı görünüyor.ve balığa söz her zaman gelmeli bence.çok sevdiğimden midir bilmem ama balık deyince akan sular duruyor.bazen rüyalarıma bile giriyor valla.afiyetler olsun sizlere.sevgiler..
YanıtlaSilBalığın yeri ayrı tabi. Galiba bol olacak bu sene. Mercimek ne kadar faydalıymış meğerse. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silson postlar hep sağlıklı malzemelerle yapılan yemekler :)
SilBalık başlayınca biraz öyle oldu galiba. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilKabağı pek sevmiyorsunuz sanırım :)
YanıtlaSilMercimek köftesi çok hoş olmuş, elinize sağlık. Zaten içinde yeşil mercimek olan her şeyi çok severim.
Yani severim kabak ne kadar sevilebilirse. :)) Teşekkür ederim.
SilYİNE DEĞİŞİK BİR TARİFLE KARŞIMIZDASIN
YanıtlaSilYEŞİL MERCİMEĞİ ÇORBA HARİCİ KULLANMAM
AMA BU TARİFİ DENEYECEĞİM
BU ARALAR BİRAZ KEYFİM YOK AMA EN KISA ZAMANDA
HAYIRLI AKŞAMLAR
Aslında madem çok faydalı değişik şekillerde pişirip bıkmamak gerek. Hem de güzel oldu. Geçmiş olsun. Yorum için teşekkür.
SilDaha önce hiç duymamıştım..Ama denemeye değer görünüyor, ellerinize sağlık.. Rokayı biz İzmirliler çok severiz..Gerçi benim favorim tere :))
YanıtlaSilBnede bugün dergide görüp yaptım. İzmir'in rokası da aroması çok yoğun çok güzeldir. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilElinize saglik degisik bir tarif olmus helede roka ile tadina doyum olmaz:-)
YanıtlaSilEvet yeşil mercimeğin alışılmışın dışında kullanımı. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerine sağlık öncelikle abi..Tek başına da bir öğün olabilirmiş aslında değilmi :) Bugün fena şekilde balık çekiyor canım , akşama balık yapmayı düşünüyorum..Nedense bugün karşıma hep balık konuları çıktı inadına :)) Vurun abalıya bakalım :))
YanıtlaSilAfiyet olsun..Sen herdaim balıktan bahset ben okurum :))
Artık balıklar çoğaldı ve çeşitlendi. Başlayalım sık sık yemeye. Gene de alırken dikkat emek gerekiyor hassas bir ürün, havalarda sıcak. Teşekkür ederim yorumuna.
SilMercimeği evce severiz. Bak ustacım! bunu da ben senden öğrendim:)) Kırmızı ve sarı mercimeklisini bilirim ama bu eksik kalmış:) Ellerine sağlık. Bu ara direnişte olduğum için geç farkettim. Yapmalıyım:)
YanıtlaSilAma o gün yapıp tüketmek gerekiyor, bugün öğlen yapayım dedim cıvık oldu. :)) Senin direniş yeni başladı demek ki. :)) Teşekkür yorumuna.
SilArkadaşım:))) Bizim direniş neler gördü neler... 68 kuşağını, kıl payı kaçırmış bizler için, direnişin yeni başlamış olması biraz abesle iştigal olur? Ne dersin? :))
YanıtlaSilDur fazla kurcalama yaşımız çıkacak ortaya. :))
SilMercimege bayilirim, salatasinida yaparim ama hic kizratmamistim..denenecek..balik konusunda kiskaniyorum artik ama:( kabagin pismis olanini pek sevmem ama dereotlu tuzlu yogurda batirip cig yemeyi severim bence sende oyle dene..yanindada ayran belki:)?? ellerine saglik afiyetler olsun..Bu arada papatyalar harika:))
YanıtlaSilMercimeği her rengiyle, her haliyle seviyorum. kabağı öyle dediğime bakma çok da sevmiyor değilim, bir de çiğ deneyelim o zaman. Ayran derken? :)) Teşekkür yoruma.
Silafiyet olsun:) mercimek köftesini duydugum vardi lakin hic yapmak aklima gelmedi paylasim icin tesekkürler:)
YanıtlaSilÇeşitli şekillerde yapılabiliyor, en yaygını kırmızı mercimekle haşlayarak yapılanı. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilGeçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür ediyorum.Diz problemi maalesef çağın hast.olmakla kalmıyor.İnsanın yaşam kalitesini de düşürüyor!
YanıtlaSilBalık mevsimiyle birlikte,nefis tarifler geliyor sanırım:)
Besleyiciliği,vitamini ve lezzetiyle,rengarenk görünümüyle nefis bir tabak mercimek ve roka sever olarak tam benlik.Ellerinize sağlık.
Gerçekten hareketleri kısıtlayınca zehir ediyor yaşamı. Bende de zaman zaman oluyor. Balık mevsimini hasretle beklemiştik artık bunun karşılığını almamız gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilMercimeği köfte olarak hiç denemedim ellerinize sağlık çok güzel görünüyor...bende denemek isterim...
YanıtlaSilBu arada diz probleminizin olduğunu okudum geçmiş olsun,naçizane bir önerim olacak...Litozin kuşburnu özütü içeren bitkisel bir ilaç,annem müthiş faydasını gördü araştırın derim...İyi günler ....
Dereotlu ve sarımsaklı yoğurt ile çok güzel oluyor öneririm. İlacın adını hemen not ettim teşekkür ederim.
Silİlhan bey ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor,sevgiler...
YanıtlaSilMercimeğin değişik bir hali, güzel de oluyor. Saolun yorum için.
Silhahahahaha çok iyi bir tarif. boş bir zamanımda deneyeceğim mutlaka...
YanıtlaSilYorum için teşekkür ederim.
SilBöyle dergiler çok var, evet. Yemek meraklılarına...
YanıtlaSilBir de Ters Düz'e ilgi gösterdiğiniz için hatırlatıyorum, bu pazar, hatta cumartesi gecesini pazara bağlayan ilk saniye hikaye blogda! :)
Merakla bekliyorum devamını. :) Teşekkür ederim yorumuna.
YanıtlaSilDegisik bir tarifmis. Bugunlerde ne internetle ve yemek pisirmekle ilgilenemiyorum. Demek icin not ettigim tarifler cogaldi bayagi. Bu tarifi de ekliyorum listeye. Ellerine saglik
YanıtlaSilDene bence. Dip soslarla falan da güzel oluyor. Teşekkür ederim yorum için.
Silamaniiiin.
YanıtlaSilbunu akrabalara yaptırayım bi pazar günü.
içeriği değişikmiş.
not aldım. dönerim bu tarife o zaman.
:)
Yorum için teşekkür.
YanıtlaSilМного интересна рецепта! Изглежда много вкусно. Поздрави!
YanıtlaSilThank you for your visit.
SilNefis :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilMercimekli olan her şeyi çok severim. Hem de besleyici.
YanıtlaSilGeçenlerde bizde palamut aldık. Yerken kulaklarını çınlattım :)
Balık mevsimi bir başka oluyor gerçekten.
Ellerine sağlık...
Çoktandır yoktun ama arada facebookta falan görünce ters bir şey olmadığını anladım. Palamut asıl yeni başlayacak. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilÇoktandır yoktun ama arada facebookta falan görünce ters bir şey olmadığını anladım. Palamut asıl yeni başlayacak. Teşekkür ederim.
YanıtlaSil