15 Eylül 2013 Pazar

SOĞAN YATAĞINDA SARDALYA

Eylül sonuna kadar sardalya balığının tam zamanı. Hem boyut olarak , hem lezzet olarak, hem de yağlı olması bakımından en güzel zamanı. Eylülden sonra gene tezgahlarda bol olarak göreceksiniz, sardalya diye de satacaklar ama o balık tirsi. Sardalyaya benzer ama lezzetsiz saman gibi olur. Görünüm de sardalyayla aynıdır tek fark tirsinin ortasından yeşil bir şerit geçer. Sardalyanın bu mevsimde hamsi gibi kılçığı da kolay çıkar. Tavası güzel olur, asma yaprağına sarılı ızgarası hem havalıdır, hem de lezzetlidir. Girit Yemekleri sayfasında ise soğan yatağında sardalya diye bir tarif vardı tabi değişik olması cezbetti ve hemen sardalya aramaya gittim. Bu arada tarif Sare Terzioğlu'na ait. Teşekkürlerimle belirteyim. Mükemmel oldu ve beş yıldızlı tariflere ayırdığım defterime kaydedildi. Tereddüt ederek koyduğum kişniş,  zerdeçal bu kadar mı yakışır bir balığa. Hani bazen acaba yakışır mı diye bir şey ilave ediyoruz yemeğe ve yakıştığını düşünüyoruz, bu böyle değil, mutlaka çeşitli testlerden sonra kullanılmış bu yemekte. Tavsiye ediyorum mutlaka deneyin çok da kolay aslında.





Fırından çıktıktan sonraki görünüm bu. Soğanın pişerken saldığı suyun lezzeti balığa karışıyor, bu arada soğan da pişiyor ve ayrı bir lezzet katıyor.



Balıkları ayıklıyoruz, kılçıklarını da çıkarıyoruz. (Balıkçınıza da yaptırabilirsiniz) Derin bir kaseye biraz zeytinyağı, her bir soğan yatağına bir adet olarak düşünerek defne yapraklarını, limon dilimlerini, biraz zerdeçal, 1 çay kaşığı kadar kişniş tohumu, tane karabiber ve tuz koyup, balıkları da içine atıp iyice karıştırıyoruz ve bu kaseyi buzdolabında bir saat bekletiyoruz.


Bu arada bu yemek için özel büyük soğanlar alıyoruz ve soğanları boyuna ikiye kesiyoruz. İçlerini iki kat bırakarak kalanını çıkarıyoruz. Tabi bunları atmıyoruz balığımızın yanında piyaza kullanacağız. Yarım soğan yatağına yedi sekiz balık sığıyor.




Soğan yataklarının altına bir adet defne yaprağını, kenarına da bir adet limon dilimini yerleştiriyoruz. Marine ettiğimiz balıkları da ortasına istif ediyoruz. Üzerine biraz zeytinyağı gezdiriyoruz. önceden 180 dereceye ayarladığımız fırında balıkların üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.



Balığımız pişerken ayırdığımız soğan içlerini piyazlık doğruyoruz, ince ince kestiğimiz maydanoz, sumak ve limon suyuyla karıştırıyoruz. Garnitürümüz de hazır.







Bir kaseye iki diş sarımsağı eziyoruz, yarım limon suyunu zeytinyağını koyuyoruz, tuzunu da ayarlayıp iyice karıştırıyoruz. Fırından çıkan balıkların üzerine bu sosu gezdiriyoruz. İşte o anda fırın tepsisinden gelen kokulara dayanamayacaksınız. :)) Afiyet olsun.

38 yorum:

  1. Bir yaz mevsimiydi Sardalya balığını tava yaptık. Yoldan gelen acıkmış misafirlerimizle balkondaki masaya oturduk. Biz de onları beklerken acıkmışız. Nasıl lezzetliydi o balıklar. Soframıza hücum eden arılar ve sinekleri kovmak için bile hiçbirimiz sofrayı terketmedik :)) O günü hala hatırlar ve güleriz.
    Ancak, o lezzeti bir daha yakalayamadık. Madem bu balık Eylül'de lezzetleniyor, denemek isterim.
    Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu 20 gün en lezzetli zamanı. Kaçırmadan bol bol yapın bence. Ama emin olun o dediğiniz günkü kadar lezzetli gelmez. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. ağzımın suyu aktı desem,hım...m
    en yakın vakit sardalya aldırtıyorum anneme,bakalım o sardalyanın iyisini bulabilecek mi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanı geçmeden yemek gerek bulursunuz bütün balıkçı tezgahlarında var. Yorum için teşekkür.

      Sil
  3. yani ne diyeyim şimdi ben
    aman amaaaan eyyyy diye uzun havamı çekeyim ne diyeyim
    muhteşem gözüküyor.harika
    ellerinize sağlık
    hayırlı geceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyisi uzun hava çekmek. Daha balıklarla coşacağız biraz bollaşsın da. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Yaşasın balık mevsimi açıldı.Balık tariflerine devam. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yavaş yavaş giriş yaptık balık olayına. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Ellerinize sağlık. Balık tariflerine devam :) Ben de bugünlerde sardalya yapacağım ama asma yaprağında düşünüyorum. Bir dadaki sefere de bu tarifi deneyeceğim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asma yaprağında çok güzel olur, hem de hafif. Ama fırsat olursa bunu da denemenizi öneririm. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Çok güzel görünüyor,afiyet olsun.Demek bu lezzet için önümüzde 20 günümüz var :)

    YanıtlaSil
  7. Daha sonra da olur mutlaka ama en bol ve lezzetli zamanı şimdi. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Offff bu gercekten inanilmaz harika birsey olmus Ilhan bey. Her balikseverin ruyalarina girebilecek bir goruntu. Size afiyet olsun... Burada sardalya bulmak pek mumkun degil hamsi derseniz anca ruyamizda :( Bir sekilde deneyecegim ama ben bunu.

    Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neredesiniz bilmiyorum ama sardalya niye yok acaba? Hamsi de olmadığına göre yurt dışı herhalde. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. bu nasıl güzel ve şık bir sunum.harika olmuş.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten misafire falan şık olur. Hem de çok lezzetli. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Offf nefis gorunyor abi ellerine saglik ..Bencede bes yildizlik olmus :)
    Bizde hamsiyi kiremitte incir yapraginin uzerinde yapariz..Incir yapraginin kokusu ona ayri bir aroma katar nefismi nefis olur..Bilmiyorum denedinmi hic ama onuda denemeni isterim :)
    Afiyet seker olsun ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen yazdım, deneyeceğim bence de süper olur. İşte blog yazmanın güzelliği bu. Her gün yeni şeyler öğreniyoruz. Verdiğin bilgi ve yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  11. Soğan yatağında pişirmek çok ilginç bir fikirmiş. Gerçi balık yemeyen birisi olarak (yılda 1 yada 2 kere yerim) bu teknikle tavuk falan pişirebilirim sanırım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavukla yapmak da ilginç. Bunu da denerim. Size de öneriniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  12. denemek lazım. güzele benziyor.

    YanıtlaSil
  13. Elinize sağlık harika gözüküyor. Dün akşam ızgarada palamut yaptım, Defne yedi ama eşimle bana biraz kuru geldi. Sardalya harika bir fikir, haftaya pazara göz atarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mevsimde palamut ızgara olmaz kesinlikle. Balıkçıya sorunca satmak için olur diyorlar ama mümkün değil. Saman gibi olur. 1 ay sonra ızgara başlayacak. Şu anda palamutlar yağsız. Bence desardalya yiyin bol bol şu sıralar.

      Sil
  14. Ooooooohhh,Balik sezonunu acmissiniz Ilhan Bey;
    Bu sekilde baligi yapmak kolay,kizartmada etrafa sicrayan yag yok:))
    Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık mevsimini açalı çok oldu. :)) Hem dediğiniz gibi hem de çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. Şu soğanın içindeki sardalya görüntüsü varya İlhan, kardeşim görse anında saldırmıştı :) çok çok nefis bir tarif bu.
    Balık aile olarak çok seviyoruz ama bu mevsimde en çok yenmesi gereken balık nedir diye sorsanız bilmiyorum. Bu açığıda senin sayende kapatıyoruz.
    Ellerine sağlık gerçekten denenmesi gereken bir tarif.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşine hemen yapabilirsin o zaman çünkü sardalyanın tam zamanı. :)))) Çok da lezzetli oldu. Soğan ve balık aromalrı çok yakıştı. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  16. Sare Hanımın tarifinide görmüştüm. Sizde çok mükemmel yapmışsınız. Tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözlerinize ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  17. Nekadar güzel bir tarif İlhan bey ellerinize sağlık .. ilk fırsatta deniycem ama sardalya sevmediğim için hamsiyle..sanırım hamsiylede harika olur..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamiyle de denemişler çok güzel olmuş. Ama hamsiye daha var aldanmayalım. Çok soğuklar başlayınca ancak. Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil
  18. Görüntüsü kadar eminim lezzetide süperdir.Balık sevmeyenlere hayret etmişimdir hep böylesine güzel bir lezzet sevilmezmi emeğinize sağlık ilhan bey.Artık bnde bloğunuzda misafirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oya hamın hoşgeldiniz. Ben de anlamıyorum balık seven kadar sevmeyen de var. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  19. Çok ilginç bir tarifmiş bu İlhan. Eminim çok lezzetli olur. Ben sanırım hamsi ile yaparım. Sardalyayı hiç sevmem. Ev biraz balık kokar ama ne yapacaksın, çok lezzetli oluyor :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben artık evin balık kokmasını umursamıyorum. Biraz ada çayı yakıyorum hem kokuyu alıyor, hem de kötü enerjileri kovarmış. :)) Yorumlarına tekrar çok teşekkürler.

      Sil
  20. İlhan bey, merhaba.
    Ne kadar geç haberim oldu, google de birşey ararken farkettim. Paylaşımınız beni çok mutlu etti.
    Soğan yatağında sardalyeyi bizde çok sevdik ve defalarca yaptım desem yeridir.
    Afiyetle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiyseniz ne mutlu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  21. İlhan bey, merhaba.
    Ne kadar geç haberim oldu, google de birşey ararken farkettim. Paylaşımınız beni çok mutlu etti.
    Soğan yatağında sardalyeyi bizde çok sevdik ve defalarca yaptım desem yeridir.
    Afiyetle...

    YanıtlaSil