Eylül sonuna kadar sardalya balığının tam zamanı. Hem boyut olarak , hem lezzet olarak, hem de yağlı olması bakımından en güzel zamanı. Eylülden sonra gene tezgahlarda bol olarak göreceksiniz, sardalya diye de satacaklar ama o balık tirsi. Sardalyaya benzer ama lezzetsiz saman gibi olur. Görünüm de sardalyayla aynıdır tek fark tirsinin ortasından yeşil bir şerit geçer. Sardalyanın bu mevsimde hamsi gibi kılçığı da kolay çıkar. Tavası güzel olur, asma yaprağına sarılı ızgarası hem havalıdır, hem de lezzetlidir. Girit Yemekleri sayfasında ise soğan yatağında sardalya diye bir tarif vardı tabi değişik olması cezbetti ve hemen sardalya aramaya gittim. Bu arada tarif Sare Terzioğlu'na ait. Teşekkürlerimle belirteyim. Mükemmel oldu ve beş yıldızlı tariflere ayırdığım defterime kaydedildi. Tereddüt ederek koyduğum kişniş, zerdeçal bu kadar mı yakışır bir balığa. Hani bazen acaba yakışır mı diye bir şey ilave ediyoruz yemeğe ve yakıştığını düşünüyoruz, bu böyle değil, mutlaka çeşitli testlerden sonra kullanılmış bu yemekte. Tavsiye ediyorum mutlaka deneyin çok da kolay aslında.
Fırından çıktıktan sonraki görünüm bu. Soğanın pişerken saldığı suyun lezzeti balığa karışıyor, bu arada soğan da pişiyor ve ayrı bir lezzet katıyor.
Balıkları ayıklıyoruz, kılçıklarını da çıkarıyoruz. (Balıkçınıza da yaptırabilirsiniz) Derin bir kaseye biraz zeytinyağı, her bir soğan yatağına bir adet olarak düşünerek defne yapraklarını, limon dilimlerini, biraz zerdeçal, 1 çay kaşığı kadar kişniş tohumu, tane karabiber ve tuz koyup, balıkları da içine atıp iyice karıştırıyoruz ve bu kaseyi buzdolabında bir saat bekletiyoruz.
Bu arada bu yemek için özel büyük soğanlar alıyoruz ve soğanları boyuna ikiye kesiyoruz. İçlerini iki kat bırakarak kalanını çıkarıyoruz. Tabi bunları atmıyoruz balığımızın yanında piyaza kullanacağız. Yarım soğan yatağına yedi sekiz balık sığıyor.
Soğan yataklarının altına bir adet defne yaprağını, kenarına da bir adet limon dilimini yerleştiriyoruz. Marine ettiğimiz balıkları da ortasına istif ediyoruz. Üzerine biraz zeytinyağı gezdiriyoruz. önceden 180 dereceye ayarladığımız fırında balıkların üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Balığımız pişerken ayırdığımız soğan içlerini piyazlık doğruyoruz, ince ince kestiğimiz maydanoz, sumak ve limon suyuyla karıştırıyoruz. Garnitürümüz de hazır.
Bir kaseye iki diş sarımsağı eziyoruz, yarım limon suyunu zeytinyağını koyuyoruz, tuzunu da ayarlayıp iyice karıştırıyoruz. Fırından çıkan balıkların üzerine bu sosu gezdiriyoruz. İşte o anda fırın tepsisinden gelen kokulara dayanamayacaksınız. :)) Afiyet olsun.
Bir yaz mevsimiydi Sardalya balığını tava yaptık. Yoldan gelen acıkmış misafirlerimizle balkondaki masaya oturduk. Biz de onları beklerken acıkmışız. Nasıl lezzetliydi o balıklar. Soframıza hücum eden arılar ve sinekleri kovmak için bile hiçbirimiz sofrayı terketmedik :)) O günü hala hatırlar ve güleriz.
YanıtlaSilAncak, o lezzeti bir daha yakalayamadık. Madem bu balık Eylül'de lezzetleniyor, denemek isterim.
Paylaşım için teşekkürler...
Şu 20 gün en lezzetli zamanı. Kaçırmadan bol bol yapın bence. Ama emin olun o dediğiniz günkü kadar lezzetli gelmez. teşekkür ederim yorumunuza.
Silağzımın suyu aktı desem,hım...m
YanıtlaSilen yakın vakit sardalya aldırtıyorum anneme,bakalım o sardalyanın iyisini bulabilecek mi:))
Zamanı geçmeden yemek gerek bulursunuz bütün balıkçı tezgahlarında var. Yorum için teşekkür.
Silyani ne diyeyim şimdi ben
YanıtlaSilaman amaaaan eyyyy diye uzun havamı çekeyim ne diyeyim
muhteşem gözüküyor.harika
ellerinize sağlık
hayırlı geceler
En iyisi uzun hava çekmek. Daha balıklarla coşacağız biraz bollaşsın da. Teşekkür ederim yorumuna.
SilYaşasın balık mevsimi açıldı.Balık tariflerine devam. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEvet yavaş yavaş giriş yaptık balık olayına. :)) Teşekkür ederim.
SilEllerinize sağlık. Balık tariflerine devam :) Ben de bugünlerde sardalya yapacağım ama asma yaprağında düşünüyorum. Bir dadaki sefere de bu tarifi deneyeceğim. Sevgiler...
YanıtlaSilAsma yaprağında çok güzel olur, hem de hafif. Ama fırsat olursa bunu da denemenizi öneririm. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilÇok güzel görünüyor,afiyet olsun.Demek bu lezzet için önümüzde 20 günümüz var :)
YanıtlaSilDaha sonra da olur mutlaka ama en bol ve lezzetli zamanı şimdi. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilOffff bu gercekten inanilmaz harika birsey olmus Ilhan bey. Her balikseverin ruyalarina girebilecek bir goruntu. Size afiyet olsun... Burada sardalya bulmak pek mumkun degil hamsi derseniz anca ruyamizda :( Bir sekilde deneyecegim ama ben bunu.
YanıtlaSilEllerinize saglik.
Neredesiniz bilmiyorum ama sardalya niye yok acaba? Hamsi de olmadığına göre yurt dışı herhalde. Teşekkür ederim.
Silbu nasıl güzel ve şık bir sunum.harika olmuş.ellerinize sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilGerçekten misafire falan şık olur. Hem de çok lezzetli. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilOfff nefis gorunyor abi ellerine saglik ..Bencede bes yildizlik olmus :)
YanıtlaSilBizde hamsiyi kiremitte incir yapraginin uzerinde yapariz..Incir yapraginin kokusu ona ayri bir aroma katar nefismi nefis olur..Bilmiyorum denedinmi hic ama onuda denemeni isterim :)
Afiyet seker olsun ..
Hemen yazdım, deneyeceğim bence de süper olur. İşte blog yazmanın güzelliği bu. Her gün yeni şeyler öğreniyoruz. Verdiğin bilgi ve yorumun için teşekkür ederim.
SilSoğan yatağında pişirmek çok ilginç bir fikirmiş. Gerçi balık yemeyen birisi olarak (yılda 1 yada 2 kere yerim) bu teknikle tavuk falan pişirebilirim sanırım :))
YanıtlaSilTavukla yapmak da ilginç. Bunu da denerim. Size de öneriniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.
Sildenemek lazım. güzele benziyor.
YanıtlaSilElinize sağlık harika gözüküyor. Dün akşam ızgarada palamut yaptım, Defne yedi ama eşimle bana biraz kuru geldi. Sardalya harika bir fikir, haftaya pazara göz atarım :)
YanıtlaSilBu mevsimde palamut ızgara olmaz kesinlikle. Balıkçıya sorunca satmak için olur diyorlar ama mümkün değil. Saman gibi olur. 1 ay sonra ızgara başlayacak. Şu anda palamutlar yağsız. Bence desardalya yiyin bol bol şu sıralar.
SilOoooooohhh,Balik sezonunu acmissiniz Ilhan Bey;
YanıtlaSilBu sekilde baligi yapmak kolay,kizartmada etrafa sicrayan yag yok:))
Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun
Balık mevsimini açalı çok oldu. :)) Hem dediğiniz gibi hem de çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilŞu soğanın içindeki sardalya görüntüsü varya İlhan, kardeşim görse anında saldırmıştı :) çok çok nefis bir tarif bu.
YanıtlaSilBalık aile olarak çok seviyoruz ama bu mevsimde en çok yenmesi gereken balık nedir diye sorsanız bilmiyorum. Bu açığıda senin sayende kapatıyoruz.
Ellerine sağlık gerçekten denenmesi gereken bir tarif.
Kardeşine hemen yapabilirsin o zaman çünkü sardalyanın tam zamanı. :)))) Çok da lezzetli oldu. Soğan ve balık aromalrı çok yakıştı. Teşekkür ederim yorumuna.
SilSare Hanımın tarifinide görmüştüm. Sizde çok mükemmel yapmışsınız. Tebrikler
YanıtlaSilGüzel sözlerinize ve yorumunuza teşekkür ederim.
SilNekadar güzel bir tarif İlhan bey ellerinize sağlık .. ilk fırsatta deniycem ama sardalya sevmediğim için hamsiyle..sanırım hamsiylede harika olur..:)
YanıtlaSilHamiyle de denemişler çok güzel olmuş. Ama hamsiye daha var aldanmayalım. Çok soğuklar başlayınca ancak. Teşekkür ederim yorumlarınıza.
SilGörüntüsü kadar eminim lezzetide süperdir.Balık sevmeyenlere hayret etmişimdir hep böylesine güzel bir lezzet sevilmezmi emeğinize sağlık ilhan bey.Artık bnde bloğunuzda misafirim..
YanıtlaSilOya hamın hoşgeldiniz. Ben de anlamıyorum balık seven kadar sevmeyen de var. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilÇok ilginç bir tarifmiş bu İlhan. Eminim çok lezzetli olur. Ben sanırım hamsi ile yaparım. Sardalyayı hiç sevmem. Ev biraz balık kokar ama ne yapacaksın, çok lezzetli oluyor :)
YanıtlaSilSevgiler...
Ben artık evin balık kokmasını umursamıyorum. Biraz ada çayı yakıyorum hem kokuyu alıyor, hem de kötü enerjileri kovarmış. :)) Yorumlarına tekrar çok teşekkürler.
Silİlhan bey, merhaba.
YanıtlaSilNe kadar geç haberim oldu, google de birşey ararken farkettim. Paylaşımınız beni çok mutlu etti.
Soğan yatağında sardalyeyi bizde çok sevdik ve defalarca yaptım desem yeridir.
Afiyetle...
Sevdiyseniz ne mutlu. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİlhan bey, merhaba.
YanıtlaSilNe kadar geç haberim oldu, google de birşey ararken farkettim. Paylaşımınız beni çok mutlu etti.
Soğan yatağında sardalyeyi bizde çok sevdik ve defalarca yaptım desem yeridir.
Afiyetle...