20 Eylül 2013 Cuma

BALIK ÇORBASI




Balık sezonunun açıldığını tam olarak bugün anladım. Boğaz'da sahil boyunca balık tutan insanlar, kıyıya yanaşmış küçük teknelerde  leğenler içinde canlı canlı çeşitli balıklar. Esen rüzgarla beraber yosun ve taze balık kokuları arasında yürüyorsunuz. Bu durumu görünce akşamki menü de şekillendi tabii. Yürüyüşe çıktığım için yanıma su almak için falan gerekir diye sadece on lira almıştım. Tabi hemen döndüm para tedariki için. Tam o sırada kıyıya bir tekne yanaştı ve amcam aşağıda gördüğünüz balıkları ve hatta biraz da karides vardı, bir leğen içinde sahile çıkardı.








Kırlangıç, mezgit, istavrit ve karidesten oluşan iki kiloya yakın canlı balık. Korka korka fiyatını sordum, on lira deyince bir an dalga geçiyor falan zannettim ama baktım amca gayet ciddi. Aldım balıkları çocuklar gibi şen :)))) elimde içinde balıkların oynadığı poşetle yürüyüşe devam ettim. Yolda gelirken kafamda planlar yaptım, kırlangıcı çorba yaparım, hatta içine iki tane mezgit de atarım, karidesler az yapmaya değmez onları da çorbaya ilave ederim, kalanının birazını akşama tava yaparım, kalanını da derin dondurucuya atarım gibi düşüncelerle eve geldim. Aynen de uyguladım. Hepsi çok güzel olmuştu özellikle çorba süperdi.





Şimdi çorbanın tarifine geçiyorum. Tabi balık çorbasının da çok çeşitli pişirme şekilleri var ama bence en güzel şekli bu. :)) Tencereye suyu ve biraz tuzu koyup kaynatıyoruz, temizlediğimiz ve yıkadığımız balıkları, dörde bölünmüş bir soğanı, bir adet kırmızı biberi, bir adet adet havucu, 1 adet patatesi, iki dal yapraklı kerevizi, iki adet defne yaprağını, tane karabiberi, tuzu  ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz ve yaklaşık on dakika sonra delikli bir kepçe yardımıyla balıkları çıkarıyoruz. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişmeye devam edecek. Sebzeler pişince el blendırı yardımıyla püre haline getiriyoruz.








Balıklar biraz soğuyunca çok dikkatli bir şekilde etlerini ayıklıyoruz. Burası çok önemli bu işi ev ahalisinden gözleri çok iyi gören birinin yapması gerekiyor yoksa içinde gözden kaçacak bir kılçık çok kötü sonuçlar getirebilir. Deri, kılçık, kafa bunları atmıyoruz. Küçük bir tencerede bir miktar suyu kaynatıyoruz içine balığın kılçık ve kafalarını atıp yaklaşık yarım saat kısık ateşte kaynatıyoruz. Çorbaya asıl lezzeti verecek olan bu su olacak. Yarım saat sonra kılçıkların suyunu süzüyoruz ve asıl tenceremize ilave ediyoruz. Ocağı tekrar açıyoruz çorbamızın içine iki yemek kaşığı kadar pirinç atıyoruz, balık etlerini de katarak pirinçler pişene kadar ocakta tutuyoruz. Evde pirinç yokmuş ben risotto koydum. Risottolu balık çorbası diye daha havalı bir başlık da atabilirmişim yani. :))))









Bir kaseye bir adet yumurtanın sarısını kırıyoruz, bir adet limon suyu ile iyice çırpıyoruz. Pişmekte olan çorbanın suyundan yumurtaya azar azar katarak ve aynı anda hızla karıştırarak oluşan bu terbiyeyi çorbaya döküp bir taşım daha kaynatıyoruz ve ocağın altını kapatıyoruz.Aslında üzerine ince kıyılmış maydanoz da serpmek gerekiyordu ama ben unutmuşum. :)) Afiyet olsun. Balık çorbasını beyaz etli her türlü küçük, büyük balıkla yapabilirsiniz.

25 yorum:

  1. sanki dolu dolu şifa :)
    balıklar çok ucuzmuş ben de şaşırdım :)
    afiyetle

    YanıtlaSil
  2. Hani bir öğüne yeter deriz ya bazı yemekler için bu da onlardan. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık hem çorbaya hem balığa dayanamayan biri olarak vazgeçemediklerimden biridir balık çorbası.hep merak ederdim en kolay balık çorbası nasıl yapabilirim diye sanırım buldum teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında biraz uğraştırıyor ama taze balığı bulunca zevkle yapıyor insan. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. elıne sağlık cok nefıs olmuş.Bu çorba tarifini bızım ufaklık için kullanacağım.

    YanıtlaSil
  5. Hele çocuklar için ideal gerçekten. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  6. BEN HİÇ DENEMEDİM AMA GÖRÜNTÜ ÇOK GÜZEL.ELLERİNİZE SAĞLIK.AFİYET BAL OLSUN.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık çorbası çok güzel olur tabi balık seviyorsanız. Bence bir deneyin umarım beyenirsiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Bu balık olayını kıskanmaya durdum İlhan bey bize taze gelmiyor sizde denizden çıkanı hemen götürüyorsunuz eve elinize sağlık enfes olmuşlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) Ama daha denizdeyken başlıyorum balıkları takip etmeye. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. çok severim, elinize sağlık İlhan bey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık çorbası özellikle çocuklar için çok önemli bence. İçinde olmayan yok. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. Ilhan hakikaten senden balik kacmiyor nerdeyse baliklara baliklama atliyorsun:)) fiati acaip ucuzmus..birde tazeligi..corba eminim nefistir ama oyle bir tarifki hicbirzaman yapamayacagim:( ellerine saglik vede coktaaan afiyet olmus tabiki:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taze balığa hasret kaldık bulunca atlıyoruz hemen. bazen öyle ucuz oluyor ama genelde pahalı satıyorlar. Yapılmayacak bir tarif değil aslında. teşekkür yorum için.

      Sil
  10. Ellerinize sağlık.Kışın yaklaştığı bu günlerde tüketilebilecek hem lezzetli hem de besleyici bir çorba olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten kı için çok uygun bir çorba. Hele çocuklar için ama biliyorum ki çoğu çocuk balık çorbası içmez. :: Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  11. En sevdiğim çorba:) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Ben de güzel bir balık çorbası tarifi arıyordum tam üstüne geldi. Çok nefis görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman bu tarifi yapmanızı öneririm. Teşekkür ederim.

      Sil
  13. Oooo nefis görünüyor yine ve yeniden :) Mezgiti acaip özledim Trabzona gitmeyi dört gözle bekliyorum o yüzden :) Yumurtaya bulayıp havyarlarıyla birlikte tavada kızartma haylleri kuruyorum şimdiden :)

    Afiyet olsun , şanslı gününmüş o gün amca balıkları 10 liraya satmasaydı bukadar çeşit bir arada olurmuydu :) Yemiş kadar oldum ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet valla mezgitler yumurtalıydı. Bakalım herhalde bu sene çok balık yiyeceğiz. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. Evet valla mezgitler yumurtalıydı. Bakalım herhalde bu sene çok balık yiyeceğiz. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  14. İşte budur...
    Muhteşem bir çorba...
    Mutlaka yapacağım. Sadece o kafalar, kılçıklarla ilgili olan bölüm konusunda kendime güvenemiyorum :)
    Mis mis...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel oluyor denemeni tavsiye ederim. Kafa ve kılçık bu çorbada en önemli unsur. Güzel yorumlarına çok çok teşekkür ediyorum.

      Sil