24 Eylül 2013 Salı

FIRINDA PATATESLİ SARDALYA




Bu yemekte Girit Yemekleri gurubundan Emel Yavuz'a ait. (kapalı olanı, bir de açık gurup var ) Emel hanıma bu süper tarif için teşekkür ediyorum. Geçen günde yazmıştım tam sardalya zamanı, o kadar bol ve ucuz ki bol bol almanızı ve yapmanızı öneririm. Aslında gurupta hamsi ile idi tarif ama ben ısrarla hamsinin mevsimi olmadığını savunuyorum. Hamsi alıp yiyenlere de hak vermiyor değilim Marmara hamsisi o kadar güzel görünüyor ki hem iri hem de çok bol. Herhalde bir kere alacağım sosla falan adam ederiz belki. :))))








Balığımızı ayıklayıp yıkadıktan sonra süzgeçe alıyoruz ve tuzluyoruz.
Fırın tepsimizin alt kısmını fırça yardımıyla iyice yağlıyoruz, soyup halka halka doğradığımız patatesleri tepsiye diziyoruz. Patateslere tuz ve taze çekilmiş karabiber serpiyoruz.








Haysiyetli bir fırınınız varsa patatesleri kalın da doğrasanız olur, balıkla beraber pişmez diyordum ama pişmeyi bırakın neredeyse dağılıyordu.








Patateslerin üzerine birkaç defne yaprağı koyuyoruz. Piyazlık doğrayıp tuzla ovduğumuz soğanları serpiyoruz, toz kırmızı biber gezdiriyoruz.








Soğanların üzerine balıklarımızı düzgün bir şekilde yerleştiriyoruz Bir limonu iyice yıkadıktan sonra ince ince dilimliyoruz ve balıkların üzerine koyuyoruz. Üzerlerine biraz zeytinyağı gezdiriyoruz.








Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarmadan biraz önce ince kıyılmış yarım demet maydanozu balıkların üzerine serpiştiriyoruz. Gerçekten tahmin edemeyeceğiniz kadar lezzetli oldu. Afiyet olsun.

NOT : ilhanucer.blogspot.com   adresindeki kitap bloğuma biraz destek bekliyorum yemek bloggerlarından. :)))) Bugün yeni bir kitap paylaştım. Oraya ziyaret az olunca şevkim kırılıyor okuduğum kitapları da paylaşmak gelmiyor içimden . :))

30 yorum:

  1. Yine degisik ve cok guzel bir tarif tabiki eline saglik..laptop tan giris yapinca gozukmuyor bu post. twitterdan-cell den giris yaptim..bu arada kitap blog unda ziyaret az olunca ziyaret edenlerin gunahi ne:)) ama sende haklisin tabiki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye gözükmüyor acaba? Ben de de sorun var galiba yine. Bazı yorumlar siliniyor, bazıları çıkmıyor. Kitap bloğuna gelenlere sözüm yok tabii. :)))) Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  2. Gerçekten harika görünüyor ellerine sağlık ..Afiyetle yemişsinizdir umarım :)

    Bencede hamsiye daha 2 ay var tatlanması için..Marmara hamsisi asla yemem bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yediğim en güzel sardalya yemeğiydi. Hamsiye var ama dediğim gibi çok da güzel gözüküyor Marmara hamsisi. Bir kere deneyeceğim. :)) Teşekkür yoruma.

      Sil
  3. Fırın olunca daha bir güzel olmuş sanırım böyle sebzelerle elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırında hem hafif, hem de lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
    2. Fırında hem hafif, hem de lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Ellerinize sağlık. Yurtta ocaklar kapalı sadece fırını kullanabildiğimiz için küçük balıkları pişiremiyordum. Sadece okumak için açmıştım habuki ama cumartesi pazardan sonra hemen deneyeceğim, afiyet olsun size :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sardalya bol ve ucuzken mutlaka dene o zaman pişman olmazsın. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Sardalya bol ve ucuzken mutlaka dene o zaman pişman olmazsın. Teşekkür ederim.

      Sil
    3. Tamamdır deneyip yorumlarımı ileteceğim en kısa zamanda :))

      Sil
  5. ellerine saglik nefis görünüyor tam balik zamani keyifler bol olsun efendim sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele sardalyanın tam zamanı değerlendirmek gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. ellerinize sağlık yine döktürmüşsünüz. çok nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağdan soldan görüp yapıyoruz işte. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  7. YORUMUM GELDİMİ BİLMİYORUM
    Bİ KARIŞIKLIK OLDU
    ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR ELLERİNİZE SAĞLIK
    BUNU YAPABİLİRİM SANIRIM HEM LEZZETLİ HEM KOLAY
    HAYIRLI GECELER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 kere geldi benzer yorum tekini sildim. Yap tabii hem kolay hem de çok lezzetli. Sana da hayırlı geceler teşekkür ederim.

      Sil
  8. Fırında da çok güzel olur :) Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırında güzel oluyor doğru söylüyorsunuz, teşekkür ederim.

      Sil
  9. merhaba..
    istanbuldan ayrılıp karadenize taşındığımdan beri sardalya yemedim.. çok özlediğim lezzetlerden doğrusu... patates ile nefis görünüyor.. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun Karadeniz'in balıkları yeter bence. Hamsi, palamut. :)) Evet patates yakıştı gerçekten. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. İlhan bey ellerinize sağlık böyle bir görüntüye dayanmak zor sabah sabah yerim nefis olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz bazen sabahtan canım balık istiyor. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Merhaba canlarım :) 27 Eylül 11 Ekim 2013 Tarihleri arasında Şımartan Tatlar etkinliği yapmaya karar verdim.
    Beni şımartan un helvası ve çikolatalı tatlardır.
    Peki ya sizi hangi nefis yiyecek tat şımartır?
    Sizleri Şımartan Tatları benimle paylaşmanızı bekliyorum.
    Paylaştığınız tarifin linkini bana yorum olarak yazmanız yeterli...
    Sevgilerimle
    Banu Altun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banu hanım teşekkür ederim ama ben tatlı yapma özürlü olarak bu işi uzmanlarına bırakıyorum.

      Sil
  12. Benim yorum arada kaynamış galiba :)) Ellerinize sağlık, sanırım çok da hafif olmuştur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok özür diliyorum nasıl yaptım acaba? :( Evet fırın olduğu için hafif oldu. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. İlhan, bu satırları yazarken açlıktan ölmek üzereyim ve senin blogda balık kokuları mis gibi birbirine karışmış. Bu nasıl güzel bir balık tarifi.
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel yorum yağıyor senden. :)) Balık olayını abarttım galiba. Geçen sene biri özelden başka bir şey bilmezmisin sen yazmıştı. :)))) Sağol yorumların için.

      Sil