21 Ağustos 2013 Çarşamba

TAZE BÖRÜLCE VE KABAK SALATASI

Tarif Girit yemekleri adlı gruptan Kutlay Erbaş'a ait. Bu gurupta çok ilginç tarifler paylaşılıyor ama açık olan grubu kapalıya çevirdiler galiba. Hani bir söz vardır, "Tarlana ne girerse girsin ama Giritli girmesin" derler. Gerçekten her türlü sebzeyi otu haşlıyorlar zeytinyağı, limon tamam. Dikeni bile pişiriyorlar ya "kenker" adıyla. Muhteşem bir yemeği olur arap saçı ve kuzu eti olmazsa olmazıdır. Ot ve sebze yemekleri benim damak tadıma uygun olduğundan bu mutfağı çok seviyorum tabii. Girit Yemekleri grubunda da bu konuda çok uzman kişiler var. Kutlay Erbaş'a bu güzel tarif için teşekkür ederek yemeğe geçiyorum. Asıl bomba yarın. Bugün bademli domates reçeli yaptım gene benim çakma şekerle süper oldu. Kireç kaymağı olayına kafam basmamıştı ama cesaret edip yaptım nihayet.



Kabaklar niye fotografta böyle büyük çıkmışlar? :))) Aslı hiç de öyle değil.



Baby kabakla yapıyoruz. Normal kabakla aralarında büyük bir lezzet farkı var. Hatta yaparken bir parçasını çiğ yedim öyle bile çok lezzetliydi. :))


Taze börülcelerimizi ve kabakları ayıklayıp güzelce yıkıyoruz. Börülceleri ikiye bölüyoruz, kabakları da küçük küçük doğruyoruz. Kabakların üzerini kazımaya bile gerek yoktu aslında ama ben kazıdım.


Tencerede kaynayan suya tuz, bir parça limon kabak ve börülceleri atıyoruz ve yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.


Çıkarır çıkarmaz içince bol buz ve su olan bir kaseye alıyoruz ve on beş dakika bekletiyoruz.


Sonra süzüp servis tabağına çıkarıyoruz. Ayrı bir kasede limon suyu, zeytinyağı ve dövülmüş sarımsağı iyice karıştırıp salatamızın üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.

33 yorum:

  1. oo süpermiş. biz kabakların üzerini kazırdık ama şimdi yemek programlarında dikkatimi çekiyor hiç kazımıyorlar...elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar küçük olduğu için gerekmiyor aslında ama alışkanlık işte. Yemek programları biraz şov amaçlı olduğundan aykırılıklar çok oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Girit mutfağı dediğiniz gibi mükemmel bir mutfak bende çok seviyorum bu mutfağı:) eline sağlık teze börülce kabak salatası nefis görünüyor... sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ot ve deniz ürünleri üzerine Girit Mutfağı tek. Tam bana göre. :)) Saolun yorumunuz için.

      Sil
  3. Merhabalar;
    Blogunuzu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.
    403. takipçiniz benim.
    Bu arada çok hoş bir çekilişim var, muhakkak beklerim :)
    Sevgiler
    http://http://whiteglaze.blogspot.com/2013/08/beyaz-srn-buyuk-cekilisi.html
    twitter: @_gamzeahmet_

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka bloğunuza geleceğim ama çekilişlere katılmıyorum. Teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için.

      Sil
  4. Belirtmemişsiniz ama salatanız diyet yapanlar için galiba. Ellerinize sağlık, size afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık diyetten bahsetmeye utanıyorum. Başla, bırak devamlı böyle geçiyor hayatım. Doğru tabi diyet için ideal bir salata. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Buna yaz tursusu derler Ilhan Bey. Cok lezzetli olur gercekten. Icine patlican ve biber de ekleyebilirsiniz. Yazin evlerden eksik olmaz bu yaz tursusu bizde. Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten turşuya benziyor. Bir daha ki sefere biber ve patlıcan da koyacağım. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  7. Baby kabak şu ana kadar hiç almadım.Merak ettim şimdi tadını :)Ellerinize sağlık bu arada...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok da alınması şart bir şey değil aslında. Her yerde de bulunmuyor galiba. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Nasıl belli diyete girdiğin:) Salatalar revaçta...Şu Giritlilere bayılıyorum. Topraktan fışkıran ne varsa kotarıp sofraya koyabilirler. Otların, bitkilerin ustası onlar. Sana da el vermişler gibi gibi..:)Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama gene arada kaçıyor bazı akşamlar. :)) Girit'liler bu konuda inanılmaz ya. Gerçi her yemeklerini sevmiyorum ama genelde çok güzel. El atmak değilde ot ve sebze sevdiğim için sıklıkla başvuruyorum. Teşekkür yoruma.

      Sil
  9. Çok enteresan bir yemekmiş. Buzun içine atmalar falan. Ellerinize sağlık İlhan Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün haşlanan yeşil sebzeleri çıkar çıkmaz buza atmak gerekiyor aslında. Börülcenin tabaktaki fotografına dikkat ettin mi? Yeşili nasıl yoğun çiğ gibi. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. Marmaris'te böğrülce mi börülce mi tartışması çıktı!

    Kafa Dergi'ye beklerim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana sorsan börülce derim ama yörelere göre değişiyor. Seve seve gelirim. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  11. BABY KABAK KULAĞA HOŞ GELİYOR AMA HAŞLANANINCA DAMAĞADA HOŞ GELİRMİ BİLEMİYORUM
    BÖRÜLCEYEDE PEK ALIŞAMADIM
    BİR TARAFIM KAYSERİ BİR TARAFIM TRABZON OLUNCA
    SEBZEYLE ARAM PEK YOK
    ASLINA BAKARSANIZ ARTIK TAMAMEN SEBZEYE DÖNMEK LAZIM AMA
    YAVAŞ YAVAŞ
    TEŞEKKÜRLER TARİF İÇİN
    HAYIRLI GÜNLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baby kabak valla çiğ bile yeniyor işte kabak nasıl haysiyetli olursa o kadar ama. Biri unlu yemekler, diğeri et, balık zor işler. Ama en sağlıklısı tabi ki ot ve sebze. Hele bazı sağlık problemleri yaşanıyorsa şart. Ben teşekkür ederim yorum için.

      Sil
    2. BURADA LAF İNCE İNCE BANA GELDİ GALİBA
      EVET SAĞLIK PROBLEMLERİ OLUNCA İŞ DEĞİŞİYOR TABİ
      AMA ALIŞKANLIKLAR ZOR DEĞİŞİYOR
      TUZ YASAKLANDI YASAKLANALI SANKİ DAHA HIRSLANDIM HİÇ BİR ŞEYİN TADINI ALAMIYORUM HER ŞEYE TUZ ATASIM GELİYOR
      BİRAZDA PSİKOLOJİK OLUYOR GALİBA

      Sil
    3. Kesin seni kastedmemiştim genel anlamda söyledim. Tuz yerine bol limon kullanmayı dene. Yerini tutmuyor tabi ama biraz gideriyor tuz isteğini. Bir de işlem görmemiş deniz tuzu. İnternetten bakarsan bulunabilecek yerler yazıyor. Bir şey daha her şeye kalın turşu yaptığımız tuz. Şimdi Billur Tuz çıkarmış çok temiz vakumlu torbada 3 kiloluk galiba. Ben onu kullanıyorum hem yemeklerde, hem de sofrada çekerek. Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  12. Ben sadece börülce ile yapıyordum ama bebek kabak fikri güzel. Ellerinize sağlık İlhan bey. Bombayı merak ettim.. fazla bekletmeyin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabak yakıştı düşününce aykırı sebzeler değil zaten. Domates reçeli nefis ama diyet şeker diye devamlı atıştırıyorum kaldırmam gerek ortalardan. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Misss...
    İşte bu tür yemekleri her an, her durumda tabak tabak yiyebilirim. Giritli de değilim ama, inan bahçene benim de girmemi istemezsin :))
    Ellerine sağlık
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Ben şu sıralar biraz da mecburiyetten yiyorum aslında kilo sorunu yüzünden. Ama bakma çok da severim. Ben de Girit'li değilim. Bahçem olsa da dalan sen olsan keşke. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Nefissssss çok seferim benim tam benim tamak tadıma göre

    YanıtlaSil
  15. Kabak zaten az kalorisiyle en favorim,İlhan bey. ikisini karıştırma fikri, çok hoş.Denemeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin seveceğinizi umarım. Teşekkür ederim.

      Sil
  16. Sayın İlhan hocam daha önceden farklı bir tarifinizden yine istifade etmiştim. Bu tarifinizide denedim gerçekten börülce salatası kabaklarla farklı bir lezzet oluyor. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bana sevdiyseniz. Çok teşekkür ederim.

      Sil