Evde olduğum zamanlar devamlı buzdolabının yanında dolaşıp abur cubur peşinde koştuğumdan bunu önlemek için bu sıcaklarda olmayacak şeyler yapıyorum. Reçeller, konserveler, turşular hepsi hazır. :)) Evdeki erzakla beraber savaş bile çıksa bu kışı geçiririz. Bu konuda rabia-serteli.blogspot.com'dan Rabia Hanım'a teşekkür ediyorum çünkü onun bloğunda kuru kayısı reçeli tarifi gördüm ve denedim mükemmel oldu. Ama ben normal şeker yerine diyet toz şeker kullandım. Adetim değildir ama nasılsa üzerini okudum ve normal şekerden üç katı daha tatlı olduğunu öğrenip ona göre kullandım. Tabii bu konularda şu sıralarda bloglarda süper tarifler var onun için haddimi bilip tarif vermiyorum.
Diyet şekerle yapılmış kuru kayısı reçelimiz. Herhalde bundan sonra devamlı gündemimde olacak.
Kayısıları bir gece önceden suya ıslatıyoruz gerçekten Rabia Hanım'ın dediği gibi taze kayısı gibi oluyorlar. :))))
Kullandığım toz diyet şeker. Fiyatı pahalı gibi gözükse de dediğim gibi çok yoğun şeker tadından dolayı az az kullanılıyor. Tabii işin formülünü bulmuşum şişmanlatmayan şekerim de var :)) bununla yetinmeyip devamını getirdim. Diyet tripleri yüzünden yiyemediğim ama her dolabı açışta aklımın kaldığı azar miktarlardaki meyveleri de birleştirip reçel işine devam ettim.
İşte şeftali, üzüm ve siyah erik reçelinin yapılmış hali. Sulu gibi çıkmış ama aslında tam kıvamında oldu. Tabii gene çakma şeker kullandım hem de çok az miktar yetti. Geçen sene meyvelerden hiç şekersiz reçeller yapmıştım tadı da güzel olmuştu ama çabucak bozuldular. Onun da çaresi varmış ama o zaman da çarşıdan aldıklarımızdan farkı kalmıyor katkı maddesiyle.
İşte meyvelerimiz. İlginç bir durum var erik hemen eriyor. Niye acaba? Halbuki bloglarda görüyorum siyah erik reçelleri çok güzel gözüküyor.
İşte o kadar meyveden bir kavanoz çıktı.
Bu da üç günde olan karışık turşum. Limon ağırlıklı olunca hemen oluyor, çok da güzel oluyor ama çabuk tüketmek gerekiyor sonrasında yumuşuyor. Bir yerde okumuştum turşuyu yapınca ilk gün güneşe koymak gerekmiş renginin güzel olması için.
İşte bunlarda geçen yapıp çok başarılı olduğum fasülye konservesi. Çok dikkatli ve kurallara uygun olarak yapılmıştır.
Yeni öğrendiğim bir bilgi fasülye konservesi en güzel tür olan boncuk fasülyeden olmazmış, ayşe kadın veya çalı olması gerekirmiş. İnternetin yalancısıyım.
Diyet şekerle yapılmış kuru kayısı reçelimiz. Herhalde bundan sonra devamlı gündemimde olacak.
Kayısıları bir gece önceden suya ıslatıyoruz gerçekten Rabia Hanım'ın dediği gibi taze kayısı gibi oluyorlar. :))))
Kullandığım toz diyet şeker. Fiyatı pahalı gibi gözükse de dediğim gibi çok yoğun şeker tadından dolayı az az kullanılıyor. Tabii işin formülünü bulmuşum şişmanlatmayan şekerim de var :)) bununla yetinmeyip devamını getirdim. Diyet tripleri yüzünden yiyemediğim ama her dolabı açışta aklımın kaldığı azar miktarlardaki meyveleri de birleştirip reçel işine devam ettim.
İşte şeftali, üzüm ve siyah erik reçelinin yapılmış hali. Sulu gibi çıkmış ama aslında tam kıvamında oldu. Tabii gene çakma şeker kullandım hem de çok az miktar yetti. Geçen sene meyvelerden hiç şekersiz reçeller yapmıştım tadı da güzel olmuştu ama çabucak bozuldular. Onun da çaresi varmış ama o zaman da çarşıdan aldıklarımızdan farkı kalmıyor katkı maddesiyle.
İşte meyvelerimiz. İlginç bir durum var erik hemen eriyor. Niye acaba? Halbuki bloglarda görüyorum siyah erik reçelleri çok güzel gözüküyor.
İşte o kadar meyveden bir kavanoz çıktı.
Bu da üç günde olan karışık turşum. Limon ağırlıklı olunca hemen oluyor, çok da güzel oluyor ama çabuk tüketmek gerekiyor sonrasında yumuşuyor. Bir yerde okumuştum turşuyu yapınca ilk gün güneşe koymak gerekmiş renginin güzel olması için.
İşte bunlarda geçen yapıp çok başarılı olduğum fasülye konservesi. Çok dikkatli ve kurallara uygun olarak yapılmıştır.
Yeni öğrendiğim bir bilgi fasülye konservesi en güzel tür olan boncuk fasülyeden olmazmış, ayşe kadın veya çalı olması gerekirmiş. İnternetin yalancısıyım.
Ne güzel kışlıkları hazırlamışsınız,iyi günlerde tüketin.Sevgiler.
YanıtlaSilHazırladık ta bir taraftan da yemeye başladık. :)) Teşekkür ederim.
SilEllerinize sağlık. Belli ki çok lezzetliler ama ben en çok fasulye turşusuna imrendim.
YanıtlaSilFasülye konservesi onlar, turşu değil. :)) Gerçi iyi aklıma getirdiniz fasülye turşusu da kurayım. :)))) Saolun yorumunuz için.
SilMerhaba İlhan bey! beni çok şaşırttınız. Yazınızda adımı okumaktan kıvanç duydum. Çok teşekkür ederim :)
YanıtlaSilBen de hemen hemen sizin durumunuzdayım. Bilhassa pazar yerlerindeki çeşitli meyveleri görünce onları kavanozlarda reçel olarak hayal ediyorum :))
Rica ederim sizden görüp başladım bu reçel macerasına.Dikkat ettiniz mi pazarlarda ne kadar çok çeşit meyve var. Aslında çok şanslıyız bu bakımdan. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilOh oh ne güzel... Benim en en en çok sevdiğim şeylerden biridir karınca gibi kışa hazırlanmak! Ellerinize sağlık, sağlıkla güzel günlerde tüketin inşallah...
YanıtlaSil" karınca gibi hazırlanmak" çok doğru. Ama zevkli oluyor. Teşekkür ederim güzel dileklerine.
Silİlhan, yazını hayranlık ve kıskançlıkla okudum :))
YanıtlaSilHayranlık kısmı gerçek , kıskançlık kısmı da gerçek :))
Bütün bu işleri çok güzel yapabilen bir annem olmasına rağmen hiç ilgimi çekmedi ve öğrenmedim. Bu tür kış hazırlıklarının yapımını çok zor buluyorum.
Tebrik ediyorum seni gerçekten.
Ellerine sağlık...
Dilerim kışın bütün bu hazırladığın yiyecekleri ağız tadıyla, keyifle, sağlıkla ve afiyetle tüketirsiniz...
Sevgiler gönderiyorum...
Çok kolay şeyler aslında ama biraz da merakla ilgili galiba. Bir taraftan da yaptıklarım bitiyor devamlı yapacağız galiba. :)) Teşekkür ederim.
SilKisa hazirlanmisiz artik firtinada olsa farketmez:) eline saglik hersey guzel gozukuyor yanliz meyvenin tazesini diet nedeni ile yemeyip icine cakma seker koyarak diet yazdigi icin yemenin ne yarari var:)) ustadimizsin laf dusmez bana ama keske rafine olmamis seker yada kahverengi olani kullansaydin daha dogal ve saglikli olmazmiydi?? Afiyetler olsun...
YanıtlaSilBak ya. Ne güzel ara sıra gidip yediğim reçelden soğuttun beni şimdi. Esmer şeker de kalori deposu. Tazesini yemeyip reçel yaptım çünkü ocak ayında kar yağarken çıkarıp üzüm, şeftali, erik reçeli yemek zevkli olacağı için. :)) Teşekkür ederim.
SilAhha simdiii anlasildi niyetin kis zamani kiskandirmak tum maksat dimi ? Sen taze meyvelerle yapilan guzelim ev recellerini yerken ben hazir olanlardan yiyecem..yok oyle bende seftaliden yapacagim, uzumden ve kayisidan:))) domatesten de yapilirmi recel??? Yesilden??? ( bu ciddi bir soru-saka degil)
YanıtlaSil:)))) Bence de yap. Domatesten yapılıyor ben yapmadım ama. Hatta Bozcaada'nın bademli domates reçeli çok ünlü. Saol yorum için.
SilHarika olmuş hepsi de ellerinize sağlık. Kışlık hazırlıkları bizim yerimize annem köyde yapıyor ama öğrenmenin vakti geldi gibi hissettim yazınızı okuyunca...
YanıtlaSilAfiyet olsun şimdiden...
Anneniz mutlaka en mükemmelini yapıyordur ama insanın kendi yapmasının da zevki ayrı. Kıyısından köşesinden bir başlayın bence. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilVay vay vay:) Ben de ev kadınıyım diye salım salım salınıyorum. Bu arada evlerin beyleri neler yaratıyor.:) Yazıklar olsun bana:)) Sadece domates yaptım onu da harcayıp duruyorum. Derhal sana rekabet etmeliyim:)) Şaka tabii ki. Ellerine sağlık. Yapamazsam kışın sana geliriz ayşe fasulye-turşu yemeğe:)
YanıtlaSilSeni bilmeyen de acemi bir mutfak kadını zanneder. :)) Herkes fasülye turşusu diyor o konserve ya. :)) Turşu gibi mi olmuş? Çok teşekkür yoruma.
Silİlhancığım bir üstte de salatalık biber turşusu yok mu? 3.75 yakınlarım yine mi arttı ne?:)))
SilDoğru doğru ben yanlış okumuşum, özür.
Silellerinize sağlık. kışlık hazırlığa ben daha hiiiç başlamadım. vakit yok. bu arada 1-2 meyve kaldığında reçel yapmak benim de uyguladığım bir yöntem. tazecik mis gibi reçeller oluyor böylece.
YanıtlaSilBen acele ettim biliyorum zaten yaptıklarım bitiyor. :)) Evet meyveleri reçel olarak değerlendirmek güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
Siloh elinize sağlık hazırlıklar tamam:)))
YanıtlaSilYok daha hazırlıklar tamam değil ama yarıladık sayılır. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
SilSağlıkla iyi günlerde tüketin. Şeftali reçelinin rengine bayıldım. Müthiş olmuş. Sevgiler.
YanıtlaSilErik kendi eridi ama galiba o rengi de o verdi. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilElinize sağlık, iyi ki ben sizin evde yaşamıyorum.Kesinlikle tombalak olurdum, turşuyu çok seviyorum ama nedense çok az tüketiyorum.Sizin şu bol limonludan yapıvermeli.Sağlıkla tüketmek nasip olsun,İlhan bey.
YanıtlaSil:)) Doğru söze ne denir. Turşu hele evde yapılanı çok faydalıymış. teşekkür ederim dileklerinize ve yorumunuza.
Silkonserve fasulye yi çoktandır yapmamıştım dondurucu çıkalı sanırım azaldı konserve yapımı.boncuk fasulye den olmadığınıda yeni öğrendim ende.teşkk bilgi için.sağlıklı günlerde yersiniz inşallah.sevgiler.
YanıtlaSilDoğru aslında dondurucuda daha akıllıca. Ama heves ettim bir de geçen sene çok güzel olmuştu. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilFavorim Tursu Kavanozu:)) Kurutulmus kayisi Recelini ben de yaparim hatta
YanıtlaSilkuru incir receli tarifim bile var blogumda.kisin recellerim bitmisse hemen kuru meyvelerden yapiyorum.
Ellerinize saglik Ilhan Bey,saglikla yemek nasip olsun efendim.
Ben de yeni keşfettim kurutulmuş meyvelerle reçeli. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.
SilWOW :) Kuru kayısıdan reçel yapıldığını da öğrenmiş oldum. Hazırlıklar çok iyi olmuş.
YanıtlaSilBende bilmiyordum çok da güzel oldu tavsiye ederim. Saol yorum için.
SilTEMBEL AĞUSTOS BÖCEĞİ MİSALİ KIŞIN KAPINIZA DAYANIP
YanıtlaSilBEN YAZIN HEP GEZDİM HİÇ REÇEL YAPMADIM,KONSERVE YAPMADIM ,TURŞU YAPMADIM
NE OLURSUNUZ İLHAN BEY BİRER KAVONOZ VERİNMİ DESEM NE YAPSAM ACABA
GERÇİ NAZARLARA GELECEĞİM RAMAZANDA ŞEFTALİ VE ERİĞİ KARIŞTIRIP BİR REÇEL DENEMEM OLMUŞTU TADIDA ÇOK GÜZELDİ AMA
BENDE BU KONUDA DUAYENLER ÇOK OLDUĞU İÇİN PAYLAŞMAMIŞTIM
UZATTIM GALİBA LAFI
ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN NE DİYEYİM
ÇALIŞKANLIK BAŞA BELA
Güldürdün beni ama senin gezmekten vaktin yok böyle şeylere. :)) Fırsat varken gez tabi ya en güzeli. Aslında her şeyin en mükemmeli artık marketlerde var. Kayseri'li olarak senin bunu kabul etmen zor ama geçen gün bir mantı aldım en iyi ev mantısından güzel. Nereden aldığımı söylemeyeceğim çünkü yanından bile geçmekten nefret ettiğim bir yer ama mecbur kaldım. :)) Teşekkür ederim yorumlara.
SilFIRSAT VARKEN GEZMEK KONUSUNDA HAKLISINIZ GALİBA
SilBİR SENE ÖNCEKİ ENERJİMLE BİR SENE SONRASI TUTMUYOR
VE DAHASI ÇOCUKLAR BİRER BİRER DAĞILIYOR
BU ARADA HER ŞEYİ MARKETTEN ALIRIM AMA MANTI KISMINDA DURURUM
SANKİ ONLAR KURU TATSIZ GİB GELİR BANA
ONU KERMESLERDEN ALIYORUM TABİ BİLDİKLERİMDEN
AMA MARKETİ MERAK ETİM DOĞRUSU KİMBİLİR BENİMDE İŞİME YARAAR
AMA NEFRET EDİYORUM DEDİĞİNİZE GÖRE KESİN AK PARTİYLE ALAKASI OLAN BİR MARKETTİR BU.
NEYSE SAYGI DUYUYORUM BNEDE YİNE KERMESDEN ALMAYA DEVAM EDERİM :)
Evet mantı almak marketlerden riskli. En başta et koymuyorlar, koysalar bile tatsız tuzsuz soya kıyması. Doğru bildin market senin taraftan. :)))) Sen de alma oradan kermes en iyisi. :)))) Teşekkür yoruma.
SilMuhteşem, ellerinize sağlık karışık reçel güzel fikir ve diyet şeker ile. harika..
YanıtlaSilDiyet şeker şimdi mutfakta baş köşede. Artık ne kadar sağlıklı bilemiyoruz tabi. Teşekkür ederim.
Sil