Domates reçeli uzun süredir aklımda. Her yaz o yumurta gibi domatesler çıkınca aklıma düşer ama kireç kaymağında tutulması var ya o kısmı kabul edemedim bir türlü. Badana yaptığımız kireç, reçel ilişkisi kabul edilebilir gibi değil aslında. İlk önce özel bir kireç diye düşündüm, internette uzun süre araştırdım neticede toz halinde satılan bildiğimiz kireç olduğu ortaya çıktı. Kirecin faydalarını biliyordum; mikropları kırar, sıcağı, soğuğu geçirmez falan tamam da reçelde kullanacağız ya ne alaka? :)))) Ama son sorduğum ve kendisi ziraat mühendisi olan bir bey aydınlattı beni: Hiçbir zararının olmadığını, rahatlıkla kullanabileceğimi, zaten hazır aldığımız birçok üründe özellikle reçellerde, tatlılarda kullanıldığını söyledi ve böylece domates reçeli maceram başladı.
Ben gene diyet toz şeker kullandım. Bu şekerin özelliği hem tat olarak çok yoğun hem de sıcakken tadını vermiyor ancak iyice soğuduktan sonra şeker tadını alıyorsunuz.
Tarif internetteki çeşitli yemek sayfalarından oluştu onun için isim veremiyorum karıştırdım çünkü. İlk şart domates; hani şu sıra çok bol ve ucuz olan yumurta gibi küçük domatesler var ya onlardan olacak. Çünkü en etli ve eti sıkı olan domates onlarmış. Domateslerin saplarını çıkarıyoruz, güzelce yıkayıp kabuklarını soyuyoruz. Üstten kabak oyacağı ve bıçak yardımıyla çekirdekli kısmını mümkün olduğunca çıkarıyoruz.
Bir tencereye 2 çorba kaşığı kireç ve iki litre su koyup karıştırıyoruz. Bir müddet sonra kireç dibe çökecek üstte bir kaymak tabakası oluşacak. Dört saat sonra dipteki kireci bulandırmadan suyunu döküp yeni su koyuyoruz ve tekrar karıştırıyoruz. Bir saat saat sonra gene kaymak tutmuş ve berraklaşmış olan suyu dikkatlice başka bir tencereye alıyoruz ve domatesleri içine atıyoruz. Bir saat sonra domateslerimiz sertleşmiş oluyor ve çıkarıyoruz.
Bademleri suya ıslatıp birkaç saat bekletiyoruz ki kabukları kolay soyulsun. Ben kabuklarını soyduktan sonra az zeytinyağında kavurdum. Tariflerde böyle bir şey yok tabi ama işi sulandırmazsam olmaz. :))))
Bademlerimizi domateslerin üst kısmından birer ikişer içine koyuyoruz. Bir dahaki sefere domatesleri soymadan ve çekirdeklerini çıkarmadan yapacağım, Ender Saraç'a göre en faydalı ve lezzetli yerleri kabuk ve çekirdeğiymiş. Tencereye iki bardak su ve şekeri koyuyoruz (ben diyet şeker kullandığımdan ölçüsü çok değişik onun için miktar söyleyemiyorum). Kaynadıktan on dakika sonra birkaç damla limon suyu ilave edip domateleri içine yan yana muntazam şekilde koyuyoruz. Burada şöyle bir sorun oldu domateslerin tamamı suya temas etmedi. Bir yerde okumuştum reçel tenceresinin kapağı kapanmaz diye ama mecbur kaldım, üstlerinin pişmesi için kapağını on beş dakika kapattım. Yaklaşık bir saat sonra hazır oldu. Hiç domatesle ilgisi olmayan çok değişik bir lezzet oluyor. Biliyorsunuz Bozcaada'da çok ünlü. Tabi kii onların yaptığının yanına yaklaşamaz ama amatörce bir heves olarak yaptım ve bana göre çok başarılı oldu.
O kadar domatesten yukarıdaki gibi bir kavanoz oluyor. Afiyet olsun.
Ellerinize sağlık...Tadı emeğe değer bence. Ben çok seviyorum...
YanıtlaSilBiraz emek gerektiriyor ama lezzet süper. Teşekkür ederim.
SilIyi cesaret Ilhan Bey..Bozcaada 'da kaldigimiz otelin sahibini izlemistim yaparken,zor gorundu gozume.Ama kabuk soymuyorlar.
YanıtlaSilElinize saglik.
Doğrudur bence de kabuk soyulmamalı. Ama o kadar zor değil . Teşekkür ederim.
SilDomates reçeli de hiç denemedim.Sayenizde önümüzdeki kış yeni tatlar deneyecek gibi görünüyorum :) Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilÇok değişik bir tat oluyor. Gözünüz kapalı yiyin domates reçeli demezsiniz. Teşekkür ederim.
SilDomates reçelini geçenlerde duymuştum ve açıkçası, patlıcan reçelini duyduktan sonra mümkündür diye düşünmüştüm :)) Soymadan yapılırsa çok daha kolaylaşır yapması herhalde. Değişik ve güzel bir reçel olmuşa benziyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilKireçte kalınca sertleşiyor soyulmakla ilgisi yok. Şimdi de patlıcanı nereden aklıma soktun? Onu da mı yapsam? :)))) Teşekkür ederim yorumuna.
Silhiç denemedim ve tadınıda bilmiyorum.merak ettim şimdi.görüntü çok güzel.ellerinize sağlık.afiyet bal olsun.
YanıtlaSilTadı değişik oldu. Biraz zahmetli ama denemeye değer. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilDenesem mi acaba??? Ama ben daha meyveleri bitirmedim ki; domatese sıra gelsin :) Size afiyet olsun...
YanıtlaSilBu reçel işini başıma siz açtınız Rabia hanım. :)) Kuru kayısı ile başladım, domatese kadar geldik. 1 Eylül gelse de balıklar başlasa ben de aslıma dönsem diyorum. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilEllerinize sağlık İlhan bey bende hiç denemedim ama bu yıl denemeyi düşünüyorum. Hele geçen yılki mandalin reçeli tarifinizden sonra mutlaka denemeliyim.. iyi hafta sonları
YanıtlaSilYapmış mıydınız mandalin reçeli. O güzel oluyor gerçekten. deneyin bunu da umarım seversiniz. Teşekkür ederim.
SilElinize sağlık.Yıllar önce domates reçelini Bozcaada'dan bir arkadaşım getirdiğinde çok ilginç gelmişti ama kendim yapmayı hiç denemedim.Bence balık mevsimi başlamasın,çünkü siz kendinizi aştınız :)
YanıtlaSil:)))) Yok yok başlasın et yok, tavuk yok, balık yok. Olmuyor böyle. Ama şaka bir tarafa bu reçel işini diyet toz şekerden dolayı çok sevdim. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.
Silİlhan ben domates reçelini hiç bilmiyordum taki iki sene önce bir arkadaşım getirip bunu tat bakalım beğenicekmisin diyene kadar. Yedim ve çok beğendim bu ne reçeli dedim çünkü anlamadım gerçekten :) Domates dedi :) bendeki şaşkınlığını bilemezsiniz :) valla çok beğendim.
YanıtlaSilŞimdi adım adım yapılışını sende görünce çok zor olduğunu anladım hele kireç kısmı çok şaşırtıcı :)
Ellerine sağlık.
Tadı hiç domatese benzemiyor değil mi? Evet biraz zahmetli daha daoğrusu uzun sürüyor yapımı . Uzun süredir yapmak istiyordum. Çok da güzel oldu. Kireç ilginç ama her yerde kullanılıyormuş. Teşekkür ederim.
SilReçeli çok severim. Özellikle kızarmış ekmek ve tereyağı ile...
YanıtlaSilReçel yeme hakkımı da, kızılcık, çilek, vişne ve portakalda kullanmayı seçerim sanırım. Çok sıcak bakamadım domates reçeline ama belki de denendiğinde önyargılar yıkılıyordur.
Bu arada dikkat et, Emel karpuz çorbasının acısını domates reçelinden çıkarabilir :))
Ellerine sağlık ve afiyetle yemeler dilerim...
Sevgilerimle...
İşin ilginç tarafı ben reçel sevmem. Kırk yılda bir yerim. Ama şimdi bunları tatlı niyetine yiyorum. .)) Yok Emek bence şimdi karpuz reçeli yapar bombayı patlatır bence. :)))) Teşekkür ederim güzel yorumuna.
SilDOMATES REÇELİ NE GÖRDÜM NE YEDİM
YanıtlaSilYAPARMIYIM YAPMAM DAHA DOĞRUSU YAPAMAM HER HELDE
AMA REÇELİN HER TÜRLÜSÜNÜ SEVEN BİRİ OLARAK
YİYEBİLİRM
ÖNCELİĞİM YİNE VİŞNEDİR
ELLERİNİZE SAĞLIK
ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR
Kesin yapabilirsin de biraz uğraştırıyor. Ben de aksi gibi reçeli çok sevmem. Vişne reçelinin biraz mayhoş hali benim de hoşum agider. Seyyah yorumların için çok teşekkür.
SilHAYIRLI GÜNLER İLHAN BEY:)
YanıtlaSilKirecin zararı tabi yok bende reçellerimde kullanıyorum hazır yiyeceklere neler üğütüp koyuyorlar kendi yaptığınız gibisi varmı ama şu bir gerçek teprik ederim hangi beyefendi domates reçeli yapar saygılar:)))
Evet htta faydası olduğunu bile söylüyorlar. Güzel yorumunuza teşekkür ederim.
SilMERHABA NE YALAN SÖYLEYEYİM BEN CESARET EDEMEM YAPMAYA HEM İLK DUYUYORUM HER ŞEYİN REÇELİNİ DUYDUM HATTA HAMSİNİN BİLE AMA KIRMIZI DOMATESİN DUYMAMIŞTIM HARİKA OLMUŞ YAKIN OLSAYDIM İNANIN TATMAK İSTERDİM SEVGİLER
YanıtlaSilÖzellikle Bozcaada'da çok ünlüdür domates reçeli. Ne zaman isterseniz buyurun. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilElinize sağlık valla çok uğraşmalıymış, ben de Bozcaada diye biliyorum bu reçelin kaynağını ama hiç tatmadım. Antakya tarafının meşhurr kireçte kabak tatlısı vardır çıtır çıtır ama içi yumuşacık bir ara Mado satıyordu İstanbul'da, onun kireciyle aynı kiraç bu sanırım. Sevgiler,
YanıtlaSilEvet kabak tatlısında da kireç kullanılıyormuş. Mantığını anlayınca çok da doğru. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilGunlerdir kulagim cinliyordu demek buralardanmis:)) az kalsin kaciracakmisim domatesleri:)) Ellerine saglik diyorum da simdi ben bunu bahcedeki koca domateslerle denesemmiki denemesemmiki..en iyisi yesillerle deneyim de kirec e takildim simdi ben..ing.sine bakmam lazim nedir diye..ama yinede benim karpuz corbasi senin domates recelini dover bence:)) afiyetlen ye diet recelini..
YanıtlaSilSıkı etli domates olması gerekiyormuş. Tahminim sizin oralarda da vardır yumurtagibi elips şeklinde küçük domateslerle olur dediler ben de ondan yaptım. Kireç olayından artık eminim hiçbir zararı yokmuş. Şimde senden de karpuz reçeli bekliyoruz buna karşılık. :)))) Teşekkür ederim yorumuna.
Silİlhan Bey, patlıcanı dediğiniz gibi yaptım, harika oldu :) (http://esen-can.blogspot.com/2013/08/patlicani-kozledim-bir-de-guzel-yedim.html ) burda da anlattım ;) Tekrar çok teşekkürler...
YanıtlaSilBeyendiyseniz ne mutlu. Ben teşekkür ederim.
SilDomates recelinin tadini cok merak ediyorum. Recel bizde fazla yenmedigi icin deneyemeyecegim ama Emel arkadasimiz yaparsa eger oradan tadmak mumkun olur diye dusunuyorum :-) Afiyet olsun!
YanıtlaSilYok Emel karpuz reçeli yapacakmış. :)) Bnece deneyebilirsin reçel gibi değil tatlı denebilir. Teşekkür ederim yorumuna.
SilYaaa Ilhan Bey siz ne yapmissiniz böyle???
YanıtlaSilKirec konusu benimde hep aklimi kurcaliyordu,özellikle kis kabagi receli ya da sekerlemesi yapildiginda nasil oluyor diye hep merak etmisimdir.
Emeginize saglik,afiyetler olsun.
Kireç konusunda korkacak hiçbir şey yokmuş. kabak reçelinde olduğu gibi çarşıdan aldığımız birçok üründe kullanılırmış. Saolun yorum için.
SilÇok farklı bir tarif olmus.Tadını merak ettim.Paylasım için tesekkur
YanıtlaSilBiraz zahmetli ama güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silİlhan bey, harikasınız. Yeminle bende gerçek kireç zanneder, toz halinde satıldığını bilmezdim.Sayenizde yeni birşey öğrendim, domates reçeli ben geçenlerde sakızdan aldım,müthiş birşeydi.Cherry domateslerle ama kabukluydu, şimdi sayenizde bunu deneyeceğim. Emeğinize,elinize sağlık.
YanıtlaSilKireç konusu beni uzun süre tedirgin etmişti ama internette uzun süre araştırarak hiçbir sakıncası olmadığını öğrendim. Ben de aslında domateslerin kabuklarını soymak istemiyorum. Teşekkür ederim yorumlarınıza.
Sil