22 Ağustos 2013 Perşembe

BADEMLİ DOMATES REÇELİ

Domates reçeli uzun süredir aklımda. Her yaz o yumurta gibi domatesler çıkınca aklıma düşer ama kireç kaymağında tutulması var ya o kısmı kabul edemedim bir türlü. Badana yaptığımız kireç, reçel ilişkisi kabul edilebilir gibi değil aslında. İlk önce özel bir kireç diye düşündüm, internette uzun süre araştırdım neticede toz halinde satılan bildiğimiz kireç olduğu ortaya çıktı. Kirecin faydalarını biliyordum; mikropları kırar, sıcağı, soğuğu geçirmez falan tamam da reçelde kullanacağız ya ne alaka? :)))) Ama son sorduğum ve kendisi ziraat mühendisi olan bir bey aydınlattı beni: Hiçbir zararının olmadığını, rahatlıkla kullanabileceğimi, zaten hazır aldığımız birçok üründe özellikle reçellerde, tatlılarda kullanıldığını söyledi ve böylece domates reçeli maceram başladı.





Ben gene diyet toz şeker kullandım. Bu şekerin özelliği hem tat olarak çok yoğun hem de sıcakken tadını vermiyor ancak iyice soğuduktan sonra şeker tadını alıyorsunuz.




Tarif internetteki çeşitli yemek sayfalarından oluştu onun için isim veremiyorum karıştırdım çünkü. İlk şart domates; hani şu sıra çok bol ve ucuz olan yumurta gibi küçük domatesler var ya onlardan olacak. Çünkü en etli ve eti sıkı olan domates onlarmış. Domateslerin saplarını çıkarıyoruz, güzelce yıkayıp kabuklarını soyuyoruz. Üstten kabak oyacağı ve bıçak yardımıyla çekirdekli kısmını mümkün olduğunca çıkarıyoruz.

Bir tencereye 2 çorba kaşığı kireç ve iki litre su koyup karıştırıyoruz. Bir müddet sonra kireç dibe çökecek üstte bir kaymak tabakası oluşacak. Dört saat sonra dipteki kireci bulandırmadan suyunu döküp yeni su koyuyoruz ve tekrar karıştırıyoruz. Bir saat saat sonra gene kaymak tutmuş ve berraklaşmış olan suyu dikkatlice başka bir tencereye alıyoruz ve domatesleri içine atıyoruz. Bir saat sonra domateslerimiz sertleşmiş oluyor ve çıkarıyoruz.





Bademleri suya ıslatıp birkaç saat bekletiyoruz ki kabukları kolay soyulsun. Ben kabuklarını soyduktan sonra az zeytinyağında kavurdum. Tariflerde böyle bir şey yok tabi ama işi sulandırmazsam olmaz. :)))) 





Bademlerimizi domateslerin üst kısmından birer ikişer içine koyuyoruz. Bir dahaki sefere domatesleri soymadan ve çekirdeklerini çıkarmadan yapacağım, Ender Saraç'a göre en faydalı ve lezzetli yerleri kabuk ve çekirdeğiymiş. Tencereye iki bardak su ve şekeri koyuyoruz (ben diyet şeker kullandığımdan ölçüsü çok değişik onun için miktar söyleyemiyorum). Kaynadıktan on dakika sonra birkaç damla limon suyu ilave edip domateleri içine yan yana muntazam şekilde koyuyoruz. Burada şöyle bir sorun oldu domateslerin tamamı suya temas etmedi. Bir yerde okumuştum reçel tenceresinin kapağı kapanmaz diye ama mecbur kaldım, üstlerinin pişmesi için kapağını on beş dakika kapattım. Yaklaşık bir saat sonra hazır oldu. Hiç domatesle ilgisi olmayan çok değişik bir lezzet oluyor. Biliyorsunuz Bozcaada'da çok ünlü. Tabi kii onların yaptığının yanına yaklaşamaz ama amatörce bir heves olarak yaptım ve bana göre çok başarılı oldu.




O kadar domatesten yukarıdaki gibi bir kavanoz oluyor. Afiyet olsun.

40 yorum:

  1. Ellerinize sağlık...Tadı emeğe değer bence. Ben çok seviyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz emek gerektiriyor ama lezzet süper. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Iyi cesaret Ilhan Bey..Bozcaada 'da kaldigimiz otelin sahibini izlemistim yaparken,zor gorundu gozume.Ama kabuk soymuyorlar.
    Elinize saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur bence de kabuk soyulmamalı. Ama o kadar zor değil . Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Domates reçeli de hiç denemedim.Sayenizde önümüzdeki kış yeni tatlar deneyecek gibi görünüyorum :) Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok değişik bir tat oluyor. Gözünüz kapalı yiyin domates reçeli demezsiniz. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Domates reçelini geçenlerde duymuştum ve açıkçası, patlıcan reçelini duyduktan sonra mümkündür diye düşünmüştüm :)) Soymadan yapılırsa çok daha kolaylaşır yapması herhalde. Değişik ve güzel bir reçel olmuşa benziyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kireçte kalınca sertleşiyor soyulmakla ilgisi yok. Şimdi de patlıcanı nereden aklıma soktun? Onu da mı yapsam? :)))) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. hiç denemedim ve tadınıda bilmiyorum.merak ettim şimdi.görüntü çok güzel.ellerinize sağlık.afiyet bal olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı değişik oldu. Biraz zahmetli ama denemeye değer. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. Denesem mi acaba??? Ama ben daha meyveleri bitirmedim ki; domatese sıra gelsin :) Size afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu reçel işini başıma siz açtınız Rabia hanım. :)) Kuru kayısı ile başladım, domatese kadar geldik. 1 Eylül gelse de balıklar başlasa ben de aslıma dönsem diyorum. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Ellerinize sağlık İlhan bey bende hiç denemedim ama bu yıl denemeyi düşünüyorum. Hele geçen yılki mandalin reçeli tarifinizden sonra mutlaka denemeliyim.. iyi hafta sonları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapmış mıydınız mandalin reçeli. O güzel oluyor gerçekten. deneyin bunu da umarım seversiniz. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Elinize sağlık.Yıllar önce domates reçelini Bozcaada'dan bir arkadaşım getirdiğinde çok ilginç gelmişti ama kendim yapmayı hiç denemedim.Bence balık mevsimi başlamasın,çünkü siz kendinizi aştınız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))) Yok yok başlasın et yok, tavuk yok, balık yok. Olmuyor böyle. Ama şaka bir tarafa bu reçel işini diyet toz şekerden dolayı çok sevdim. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  9. İlhan ben domates reçelini hiç bilmiyordum taki iki sene önce bir arkadaşım getirip bunu tat bakalım beğenicekmisin diyene kadar. Yedim ve çok beğendim bu ne reçeli dedim çünkü anlamadım gerçekten :) Domates dedi :) bendeki şaşkınlığını bilemezsiniz :) valla çok beğendim.
    Şimdi adım adım yapılışını sende görünce çok zor olduğunu anladım hele kireç kısmı çok şaşırtıcı :)
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tadı hiç domatese benzemiyor değil mi? Evet biraz zahmetli daha daoğrusu uzun sürüyor yapımı . Uzun süredir yapmak istiyordum. Çok da güzel oldu. Kireç ilginç ama her yerde kullanılıyormuş. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Reçeli çok severim. Özellikle kızarmış ekmek ve tereyağı ile...
    Reçel yeme hakkımı da, kızılcık, çilek, vişne ve portakalda kullanmayı seçerim sanırım. Çok sıcak bakamadım domates reçeline ama belki de denendiğinde önyargılar yıkılıyordur.
    Bu arada dikkat et, Emel karpuz çorbasının acısını domates reçelinden çıkarabilir :))
    Ellerine sağlık ve afiyetle yemeler dilerim...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin ilginç tarafı ben reçel sevmem. Kırk yılda bir yerim. Ama şimdi bunları tatlı niyetine yiyorum. .)) Yok Emek bence şimdi karpuz reçeli yapar bombayı patlatır bence. :)))) Teşekkür ederim güzel yorumuna.

      Sil
  11. DOMATES REÇELİ NE GÖRDÜM NE YEDİM
    YAPARMIYIM YAPMAM DAHA DOĞRUSU YAPAMAM HER HELDE
    AMA REÇELİN HER TÜRLÜSÜNÜ SEVEN BİRİ OLARAK
    YİYEBİLİRM
    ÖNCELİĞİM YİNE VİŞNEDİR
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesin yapabilirsin de biraz uğraştırıyor. Ben de aksi gibi reçeli çok sevmem. Vişne reçelinin biraz mayhoş hali benim de hoşum agider. Seyyah yorumların için çok teşekkür.

      Sil
  12. HAYIRLI GÜNLER İLHAN BEY:)
    Kirecin zararı tabi yok bende reçellerimde kullanıyorum hazır yiyeceklere neler üğütüp koyuyorlar kendi yaptığınız gibisi varmı ama şu bir gerçek teprik ederim hangi beyefendi domates reçeli yapar saygılar:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet htta faydası olduğunu bile söylüyorlar. Güzel yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  13. MERHABA NE YALAN SÖYLEYEYİM BEN CESARET EDEMEM YAPMAYA HEM İLK DUYUYORUM HER ŞEYİN REÇELİNİ DUYDUM HATTA HAMSİNİN BİLE AMA KIRMIZI DOMATESİN DUYMAMIŞTIM HARİKA OLMUŞ YAKIN OLSAYDIM İNANIN TATMAK İSTERDİM SEVGİLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle Bozcaada'da çok ünlüdür domates reçeli. Ne zaman isterseniz buyurun. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Elinize sağlık valla çok uğraşmalıymış, ben de Bozcaada diye biliyorum bu reçelin kaynağını ama hiç tatmadım. Antakya tarafının meşhurr kireçte kabak tatlısı vardır çıtır çıtır ama içi yumuşacık bir ara Mado satıyordu İstanbul'da, onun kireciyle aynı kiraç bu sanırım. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kabak tatlısında da kireç kullanılıyormuş. Mantığını anlayınca çok da doğru. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. Gunlerdir kulagim cinliyordu demek buralardanmis:)) az kalsin kaciracakmisim domatesleri:)) Ellerine saglik diyorum da simdi ben bunu bahcedeki koca domateslerle denesemmiki denemesemmiki..en iyisi yesillerle deneyim de kirec e takildim simdi ben..ing.sine bakmam lazim nedir diye..ama yinede benim karpuz corbasi senin domates recelini dover bence:)) afiyetlen ye diet recelini..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkı etli domates olması gerekiyormuş. Tahminim sizin oralarda da vardır yumurtagibi elips şeklinde küçük domateslerle olur dediler ben de ondan yaptım. Kireç olayından artık eminim hiçbir zararı yokmuş. Şimde senden de karpuz reçeli bekliyoruz buna karşılık. :)))) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  16. İlhan Bey, patlıcanı dediğiniz gibi yaptım, harika oldu :) (http://esen-can.blogspot.com/2013/08/patlicani-kozledim-bir-de-guzel-yedim.html ) burda da anlattım ;) Tekrar çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyendiyseniz ne mutlu. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  17. Domates recelinin tadini cok merak ediyorum. Recel bizde fazla yenmedigi icin deneyemeyecegim ama Emel arkadasimiz yaparsa eger oradan tadmak mumkun olur diye dusunuyorum :-) Afiyet olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok Emel karpuz reçeli yapacakmış. :)) Bnece deneyebilirsin reçel gibi değil tatlı denebilir. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  18. Yaaa Ilhan Bey siz ne yapmissiniz böyle???
    Kirec konusu benimde hep aklimi kurcaliyordu,özellikle kis kabagi receli ya da sekerlemesi yapildiginda nasil oluyor diye hep merak etmisimdir.
    Emeginize saglik,afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kireç konusunda korkacak hiçbir şey yokmuş. kabak reçelinde olduğu gibi çarşıdan aldığımız birçok üründe kullanılırmış. Saolun yorum için.

      Sil
  19. Çok farklı bir tarif olmus.Tadını merak ettim.Paylasım için tesekkur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz zahmetli ama güzel oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. İlhan bey, harikasınız. Yeminle bende gerçek kireç zanneder, toz halinde satıldığını bilmezdim.Sayenizde yeni birşey öğrendim, domates reçeli ben geçenlerde sakızdan aldım,müthiş birşeydi.Cherry domateslerle ama kabukluydu, şimdi sayenizde bunu deneyeceğim. Emeğinize,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kireç konusu beni uzun süre tedirgin etmişti ama internette uzun süre araştırarak hiçbir sakıncası olmadığını öğrendim. Ben de aslında domateslerin kabuklarını soymak istemiyorum. Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil